Oude vlekken uit kleding verwijderen

Inhoudsopgave:

Oude vlekken uit kleding verwijderen
Oude vlekken uit kleding verwijderen
Anonim

Zelfs als de vlek oud is, kun je hem er misschien nog uit krijgen als je onze technieken probeert.

Vrouw wassen bevlekt T-shirt
Vrouw wassen bevlekt T-shirt

Zelfs als u al uw was goed doet, zijn er momenten waarop vlekken blijven bestaan. In plaats van je favoriete shirt weg te gooien, kun je een paar van deze huistrucs uitproberen op de ingezette vlekken op babykleding, broeken en overhemden. Van inkt tot bloed: leer hoe u oude vlekken uit uw kleding kunt verwijderen.

Vlekken uit gewassen en gedroogde kleding verwijderen

Iedereen heeft wel eens een vlek over het hoofd gezien. Nu zit die gemiste bloedvlek precies in de vezels van het favoriete voetbalshirt van uw zoon. Hoewel je misschien wanhopig naar de vuilnisbak kijkt, kun je troost putten uit het feit dat de meeste vlekken, zelfs haarverfvlekken, kunnen worden verwijderd zelfs nadat ze zijn ingetrokken. wees makkelijk. Het zal wat werk vergen. Een van de mooie dingen van deze methoden is echter dat ze natuurlijk genoeg zijn om zelfs op babykledingvlekken te gebruiken.

Lijst met vlekbestrijdingsmaterialen

Als het om oude vlekken gaat, moet je misschien verschillende methoden voor verschillende materialen proberen. Dit betekent dat je verschillende materialen klaar moet hebben voor de vlekbestrijdingsoorlog.

  • Witte azijn (dit helpt ook bij het verwijderen van wasmiddelvlekken.)
  • Zuiveringszout
  • Afwasmiddel
  • Wasmiddel
  • Peroxide
  • Glycerine
  • Aceton
  • Spuitfles
  • Handdoeken
  • Emmer of gootsteen
inzameling van schoonmaakartikelen
inzameling van schoonmaakartikelen

Azijn en zuiveringszout Power Punch

Als het om veelzijdige schoonmaakmiddelen gaat, kun je niet veelzijdiger zijn dan azijn. Het lichte zuur in azijn is een meester in het behandelen van vlekken, zelfs op de hardnekkigste vlekken. Deze methode is zeer effectief bij de meeste niet-vetvlekken en werkt ongeveer 75-90% van de tijd. Het werkt het beste op vlekken die het materiaal niet hebben geverfd, zoals inkt of mosterd. Voor deze methode zul je:

  1. Vul een lege waterfles met zuivere azijn.
  2. Het bevlekte gebied volledig doordrenken.
  3. Strooi zuiveringszout over het gebied.
  4. Wrijf het mengsel voorzichtig in de stof en spuit indien nodig azijn over.
  5. Laat maximaal 30 minuten zitten.
  6. Spoel de achterkant van de vlek een paar minuten af met koud water.
  7. Spuit het gebied opnieuw in met azijn.
  8. Vul een emmer of gootsteen met ongeveer een liter water.
  9. Voeg een ½ kopje azijn toe aan het water en een paar eetlepels wasmiddel.
  10. Laat de stof een nacht weken.

Peroxide en afwasmiddel komen te hulp

Het verwijderen van vlekken zoals tomatensaus en mosterd kan erg moeilijk te verwijderen zijn als ze eenmaal zijn ingetrokken. Hiervoor heb je misschien iets nodig met een wat meer vlekbestrijdende werking. Omdat tomaat en koffie de stof zelf kunnen verven, is deze methode wellicht iets minder effectief om de vlekken te verwijderen. Je schiet echter nog steeds meer dan 70%. Pak om te beginnen de Dawn en peroxide.

  1. In een spuitfles wil je 1 deel afwasmiddel combineren met 2 delen peroxide. Hoewel Dawn voor veel mensen de favoriete ontvetter is, kun je elk afwasmiddel proberen.
  2. Verzadig het hele gebied van de vlek.
  3. Wrijf met gehandschoende vingers of een doek over het bevlekte gebied.
  4. Laat het een nachtje staan.
  5. Spoelen en indien nodig herhalen.
bruine koffievlek op licht t-shirt
bruine koffievlek op licht t-shirt

Zuiveringszout voor vet

Vetvlekken kunnen hard zijn voordat ze in de stof trekken, maar als ze eenmaal zijn ingekookt, is het nog moeilijker. Deze methode is speciaal ontworpen voor vetvlekken en heeft een redelijk goed succespercentage, maar zuiveringszout kan ook helpen botervlekken uit kleding te verwijderen. Om dat vet te verbannen, moet je:

  1. In een spuitfles, 1 eetlepel glycerine en afwasmiddel combineren met 1,5 kopjes warm water.
  2. Schud het mengsel op.
  3. Spuit de vlek en zorg ervoor dat je het hele gebied doordrenkt.
  4. Laat ongeveer 15-20 minuten op de vlek zitten.
  5. Was in koud water en voeg een eetlepel zuiveringszout toe aan de lading. Dit werkt om eventueel achtergebleven vet op te zuigen.
  6. Ophangen om te drogen.

Aceton voor kauwgom of slijm

Gum is nooit leuk. Kauwgom dat het droogproces heeft ondergaan, is nog erger. Deze methode is effectief voor het verwijderen van vastzittende kauwgom of kleverige materialen; het kan echter de kleur uit het gebied bleken. U moet dus voorzichtig te werk gaan.

  1. Voeg aceton (ook wel nagellakremover) toe aan een doek, bij voorkeur wit.
  2. Wrijf de aceton over de klodder totdat deze verdwenen is.
  3. Zodra alle klodder is verdwenen, kun je het zoals gewoonlijk wassen.

Pro tip: Dit werkt ook uitstekend op gedroogde lijmstiften.

Weten wanneer je moet opgeven

Als de vlek op je favoriete shirt zit of op iets dat je net hebt gekocht, is het de moeite waard om de vlekverwijderingsmethoden eens te proberen. Vlekken zoals mosterd, inkt en rode wijn kunnen lastig te verwijderen zijn. Dit komt omdat ze de vezels van het materiaal daadwerkelijk kunnen verven. Om het eruit te krijgen zou een bleekproces nodig zijn, waardoor gekleurde materialen kapot kunnen gaan. Als de vlek na een paar pogingen niet zichtbaar is, is het dus misschien tijd om de handdoek in de ring te gooien. Bovendien is kleding of stof die oud of versleten is misschien niet de moeite waard. Dat wil zeggen, tenzij het echt belangrijk voor je is.

Vlekbestrijdende kracht

Als het om vlekken gaat, zijn ingezette vlekken het slechtst te verwijderen. Met een beetje doorzettingsvermogen en hard werken kunnen de meeste vlekken, zelfs bleekvlekken, echter uit kleding worden verwijderd. Als de eerste keer niet lukt, probeer het dan nog een keer. En het is belangrijk om te beseffen wanneer je de handdoek moet gooien.

Aanbevolen: