Samba-dansgeschiedenis

Inhoudsopgave:

Samba-dansgeschiedenis
Samba-dansgeschiedenis
Anonim
Braziliaanse sambadansers treden op
Braziliaanse sambadansers treden op

Het is een carnavalsstraatdans, een ballroomwedstrijddans, een klassiek filmnummer uit de jaren dertig en een krachtige training voor je bekken. Samba is een Braziliaanse dans met Afrikaanse roots en een wereldwijde fandom, vaak uitgevoerd in weinig meer dan pailletten en veren, maar altijd met een mix van attitude en overgave.

Oorsprong van de Samba

Sambadans is een beetje van dit en veel van dat. De samba, ontstaan in de 19e eeuw in Brazilië, dankt zijn ritme en bewegingen aan de Afrikaanse slavendansen op de Braziliaanse suikerrietplantages. De traditionele Afrikaanse cirkeldans met een eenzame centrale artiest was gebaseerd op gewichtsverplaatsingen, snelle stappen en slides op een 2/4 percussieve slag, en een redelijk stil bovenlichaam met armen en handen die reageerden op de heup- en beenbewegingen. Toen de slavernij eenmaal voorbij was, migreerden de dansers naar de favela's of sloppenwijken buiten de steden, waar bevrijde slaven dansgroepen samenstellen voor carnaval. De optredens waren onstuimig en ongeremd, en werden over het algemeen afgekeurd door de Portugese bovenlaag van Brazilië. Maar de samba bleek onweerstaanbaar; de populariteit ervan strekte zich uit over klassen en grenzen heen, en de schommelingen ervan waren rijkelijk gekleurd door regionale en internationale invloeden. Tegenwoordig zou je carnaval niet meer kunnen voorstellen zonder samba.

Fred Astaire en Delores Del Rio dansten een versie van de samba, de carioca, in de film Flying Down to Rio uit 1933. Carmen Miranda, een Braziliaanse danseres die zich een weg baande door That Night in Rio, werd wereldwijd synoniem met de dans. De Wereldtentoonstelling van 1939 bevestigde de Amerikaanse liefdesrelatie met samba toen de muziek en dans te zien waren in het Braziliaanse paviljoen. Tegenwoordig vormen de vele versies van de samba een steunpilaar van het carnaval vóór de vastentijd in Rio De Janeiro en van Latijns-Amerikaanse stijldansen overal. Nu is het een solodans, een koppeldans, een straatdanstentoonstelling en een hybride, versmolten met rock, acrobatiek en zelfs reggae.

Een selectie van samba's

Er is nooit één definitieve samba geweest; de dans is net zo vloeiend als de bekkenisolaties die hem warm houden. Solo-samba- en partner-samba-stijlen werken op dezelfde ritmes met snelle of langzame percussieve beats. Je moet gewoon toegeven dat je het weet als je het ziet.

Solo-samba's

Samba no pé is traditionele solo-sambadans met eenvoudige, herkenbare stappen, spontaan geïnspireerd door de muziek. Het volgt een 2/4 telling met drie stappen in elke maat, een eenvoudige stap-bal-verandering.

  1. Begin met je voeten bij elkaar. Ontspan je knieën en houd ze de hele tijd zacht en veerkrachtig.
  2. Stap terug op de bal van de linkervoet en verplaats je gewicht naar die voet.
  3. Doe een halve stap naar voren op de bal van de rechtervoet, waarbij je je gewicht opnieuw verplaatst naar de stapvoet.
  4. " Schuif" (stap) de linkervoet tot net achter de rechtervoet, land op de bal van de voet en neem het gewicht op die voet.
  5. Ga terug op de bal van de rechtervoet, verplaats het gewicht opnieuw en herhaal de reeks.
  6. Je "reist" niet terwijl je naar voren en naar achteren stapt. Terwijl je het ritme oppakt en het tempo opvoert om bij het tempo van de muziek te passen, zullen je ontspannen knieën je de samba-stuit geven en zullen je heupen beginnen te bewegen om zich aan te passen aan de gewichtsverschuivingen.
  7. Laat je armen op natuurlijke wijze zwaaien terwijl je het patroon herha alt op de percussieve beat.

Mannen dansen de samba no pé op de platte voet. Vrouwen die hoge hakken dragen, dansen op de bal van de voet.

Samba Axé is een moderne variant van de solodans – zeer veerkrachtig met elementen uit aerobics. Muziekgroepen brengen nieuwe nummers uit met een choreografie die op elk nummer is afgestemd als onderdeel van een marketingstrategie. Samba axé verandert dus altijd, met specifieke bewegingen afhankelijk van de tekst. Normaal gesproken begint de dans langzaam en gaat over in een snel tempo.

Partner Samba

Partnersamba is een van de populaire soorten Latin-dansen in ballroomcompetities. Voordat samba een ballroomdansstijl werd, waren er originele partner-samba-dansen, waarvan de meest voorkomende de Samba gafieira is.

Samba gafieira wordt beschreven als een kruising tussen een wals en een tango. Omdat het een spontanere dans is dan de tango, is de houding van de dansers meer ontspannen. Sambadansers zijn aanstekelijk vrolijk, niet dramatisch en intens, maar samba grafieira heeft wel enkele gemeenschappelijke elementen met tango. Oorspronkelijk was de dans een eenvoudige partnerdans die veel van zijn kenmerken ontleende aan de Braziliaanse maxixe, een meer deftige versie van de tango die zich in Brazilië ontwikkelde toen de tango voet aan de grond kreeg in het naburige Argentinië.

Maar naarmate de samba in de loop van de tijd veranderde, werden er steeds meer gekoppelde benen, trucs, bochten en andere acrobatische prestaties aan de choreografie toegevoegd. Net als bij de solo-samba heeft de samba grafieira-partnerdans een snelle beat, wat betekent dat het voetenwerk snel is. Leer het langzaam, één reeks tegelijk, en voer dan de snelheid op. Probeer een paso giro simples - eenvoudige draaistap.

  1. Volg het walspatroon van een eenvoudige doosstap; de lichaamsposities, ruimte tussen partners en handplaatsingen zijn dezelfde als die voor een wals.
  2. Herhaal de hele boxstap twee keer voor een totaal van acht beats.
  3. Ga dan samen opzij, buig de knie terwijl je je gewicht verplaatst naar de stapvoet.
  4. Beweeg uw andere voet onmiddellijk een halve stap in de richting van de gewichtdragende voet; het is eigenlijk meer een snelle tik.
  5. Blijf de tikkende voet terug op zijn plaats bewegen terwijl je stevig naar beneden stapt, verplaats je gewicht ernaartoe en breng de andere voet naar binnen voor een snelle tik.
  6. Ga weer opzij met de eerste voet en herhaal de reeks voor een totaal van vier tellen, of vier zijstappen op hun plaats.
  7. Laat nu je handen vallen zonder uit elkaar te gaan, stap opzij met de oorspronkelijke voet, draai je lichaam naar je partner toe terwijl je de andere voet rondzwaait zodat je uit elkaar kijkt.
  8. Als je eenmaal rug aan rug bent, blijf je hoofd en romp draaien in de richting waarin je beweegt, waarbij je een stap opzij zet met de oorspronkelijke voet.
  9. Breng de andere voet rond, kruis de oorspronkelijke voet en voltooi de draai zodat je weer met je gezicht naar je partner staat. Deze hele beurt, of draai, duurt vier tellen.
  10. Hervat de walspositie - en handcontact - om door te gaan met de dans.

Samba Pagode is een andere partnerdans, een spin-off van de samba-feestcultuur die veel elementen van ballroom-samba bevat, maar erg opzichtig en atletisch kan zijn, met veel dips, spins en lifts, afhankelijk van de vaardigheden van de dansers.

Ballroom Samba

In ballroomwedstrijden over de hele wereld zijn er dansers die de samba dansen. Deze ballroomversie van de samba is anders dan alle eerder genoemde samba's. De samba in stijldansen vindt zijn oorsprong niet in Brazilië; De muziek is natuurlijk sambamuziek, maar de stijl is meer Latin ballroom dan traditioneel.

Leuk om te dansen of te kijken

Latijnse dansen brengen snelle ritmes, mooie kostuums en leuke stappen naar traditionele ballroomdansen, wat misschien de reden is waarom zoveel Latin-dansen onderdeel zijn geworden van traditionele ballroomcompetities. Er is geen twijfel dat de samba energiek en opwindend is, niet alleen om te dansen maar ook om naar te kijken, of je nu midden in de menigte bent tijdens carnaval of de dansvloeren bekijkt in Bembe in het trendy Williamsburg in Brooklyn.