Kweepeerboomgids: vruchtdragende en bloeiende variëteiten

Inhoudsopgave:

Kweepeerboomgids: vruchtdragende en bloeiende variëteiten
Kweepeerboomgids: vruchtdragende en bloeiende variëteiten
Anonim
Kweepeerfruit en bladeren
Kweepeerfruit en bladeren

Kweepeer kan verwijzen naar zowel vruchtdragende als sierplanten. Eetbare kweeperen (Cydonia oblonga) produceren fruit dat lijkt op appels en peren, terwijl sierkweeperen (Chaenomeles) worden gekweekt vanwege hun lentebloemen.

Kweepeer kweken voor fruit

cydonia-bloesem
cydonia-bloesem

Kweepeerbomen zijn bladverliezend en worden 3 tot 6 meter hoog met een ronde vorm en een knoestig vertakkingspatroon. Met hun roze-witte bloesems in het vroege voorjaar lijken ze op appelbomen, hoewel de bladeren van kweepeer groter zijn en wel tien centimeter lang kunnen worden. Het is winterhard in USDA zones 5 tot 9.

Planten en verzorgen

Kweeperen zijn in de late winter en het vroege voorjaar verkrijgbaar als boom met blote wortel, wat de beste methode (en het beste seizoen) is om ze te planten. Ze hebben volle zon, goede drainage en gemiddelde tuingrond nodig.

Het belangrijkste onderhoud voor kweepeerbomen is het jaarlijks snoeien in de late winter voordat ze uit de kiemrust komen, wat belangrijk is om een kleine omvang te behouden (om gemakkelijk te kunnen oogsten) en om maximale vruchtvorming te bevorderen. Gebruik dezelfde methoden voor het snoeien van appel- en perenbomen als je kweepeer snoeit.

Kweepeer is zeer vatbaar voor bacterievuur, een ziekte die afsterving veroorzaakt aan de toppen van de takken; er is geen remedie, maar milde gevallen kunnen worden behandeld door het zieke hout te verwijderen zodra het verschijnt. Ze zijn ook vatbaar voor fruitmot, een insect dat kan worden bestreden met insecticiden of speciale vallen op basis van feromoon.

Oogst

Kweepeerfruit is meestal scherp en samentrekkend als het rauw wordt gegeten, maar wordt gebruikt in conserven en bij het bakken. Wacht tot het een volledig gele kleur heeft ontwikkeld voordat je gaat oogsten. Gekookt heeft kweepeer een smaak en textuur die lijkt op gekruide gebakken appels.

variëteiten

Kweepeervariëteiten zijn niet overal verkrijgbaar in tuinkwekerijen, dus het is vaak nodig om ze online te bestellen.

  • 'Pineapple' heeft extra grote vruchten en is een productieve producent.
  • 'Portugal' staat erom bekend dat het tijdens het koken een aantrekkelijke rode kleur krijgt.
  • 'Karp's Sweet' is niet zo samentrekkend als andere soorten en kan rauw worden geconsumeerd.

Sierkweepeer kweken

kweepeer in bloei
kweepeer in bloei

Bloeiende kweeperen zijn sterke en aanpasbare struiken die voornamelijk worden gekweekt vanwege hun overvloed aan roze, rode of witte bloemen die op kale takken verschijnen, net als de bladeren in het vroege voorjaar beginnen te verschijnen. De zes tot drie meter hoge bladverliezende struiken produceren ook fruit waar wilde dieren van genieten, maar dat is onverteerbaar voor mensen.

Bloeiende kweepeer heeft formidabele doornen en wordt vaak gebruikt om een ondoordringbare haag te maken.

Planten en verzorgen

Bloeiende kweepeer verdraagt halfschaduw, maar bloeit rijker in de volle zon. Het is tolerant ten opzichte van een breed scala aan bodems en heeft vrijwel nooit last van plagen en ziekten.

Plant bloeiende kweepeer in de lente of herfst voor het beste resultaat. Het is handig om een beetje compost in het plantgat te mengen als de bestaande grond in het plantgebied slecht is. Houd jonge planten gemulleerd om een goede wortelgroei en snelle vestiging te bevorderen.

Kweepeer krijgt van nature een aantrekkelijke ronde vorm, maar kan desgewenst ook als geschoren haag worden onderhouden. Als je hem als informele haag kweekt, is het nog steeds een goed idee om hem elke winter met ongeveer 25 procent terug te knippen om de meest productieve bloemenpracht te bevorderen.

variëteiten

Bloeiende kweepeer is algemeen verkrijgbaar in kwekerijen en is winterhard in USDA zones 4 tot 9. Zoek naar enkele van de volgende variëteiten.

kweepeer in bloei
kweepeer in bloei
  • 'Cameo' heeft lichtroze dubbele bloemen.
  • 'Texas Scarlet' heeft opvallende rode bloemen.
  • 'Jet Trail' is een dwergvariëteit, die slechts een meter hoog en breed wordt, met witte bloemen.
  • 'Nivalis' heeft witte bloemen en een opgaande groeiwijze.

Vele manieren om te oogsten

Kweepeerfruit is een bijzondere traktatie die moeilijk te vinden is in een supermarkt, maar gemakkelijk te kweken in de achtertuin. Zelfs de bloeiende variëteiten bieden echter iets om te oogsten: de afgesneden takken houden hun bloesems binnenshuis lange tijd vast en worden vaak gebruikt in bloemstukken.

Aanbevolen: