Dusty Miller plantenverzorging, gebruik en variëteiten

Inhoudsopgave:

Dusty Miller plantenverzorging, gebruik en variëteiten
Dusty Miller plantenverzorging, gebruik en variëteiten
Anonim
stoffige molenaarsbladeren
stoffige molenaarsbladeren

Dusty miller is een betrouwbare bladplant voor de vaste plantenborder. Meer gekweekt vanwege zijn viltige grijze bladeren en nette vorm dan vanwege zijn bloemen, vormt het een gedempt contrast voor de kakofonie van kleuren die een bloembed vaak midden in de zomer wordt.

Eenvoudig en nuttig

Thuis in de volle zon of halfschaduw groeit de stoffige molenaar uit tot een compacte heuvel van ongeveer 30 cm hoog en 60 cm in diameter. De zilverachtige bladeren zijn bedekt met fijne haartjes en zijn fijn verdeeld, vergelijkbaar met veel varensoorten.

stoffige molenaarsbloemen
stoffige molenaarsbloemen

Het groeit als eenjarige plant in elk klimaatgebied, maar overleeft als een groenblijvende vaste plant waar de temperatuur niet onder de 10 graden da alt. Hoewel hij niet bestand is tegen extreme kou, is hij wel bestand tegen droogte, waardoor hij een uitstekende kandidaat is voor xeriscaping.

De gele bloemen zijn niet de belangrijkste attractie bij de stoffige molenaar, hoewel ze op zichzelf mooi zijn, ook al zijn ze klein. Ze stijgen op korte stelen boven het gebladerte in de late zomer en herfst.

Landschapsgebruik

stoffig molenaarslandschap
stoffig molenaarslandschap

Gebruik stoffige molenaar als eenjarige perkplant, als rand rond bloembedden of langs paden, als bodembedekker onder kleinbloeiende bomen, of als vulmiddel in vaste plantenborders. Het is ook handig in plantenbakken en hangmanden om de ruimtes tussen rechtopstaande exemplaren op te vullen.

Dusty miller is een snelle groeier die in één groeiseizoen zijn volledige grootte kan bereiken, waardoor het een goede keuze is als er onmiddellijke dekking nodig is. Het is alleen geschikt voor goed doorlatende plantgebieden en groeit krachtig in arme rotsachtige grond.

Zorg voor Dusty Miller

Dusty Miller is een installatie met zeer weinig onderhoud. Het heeft een beetje water nodig om zich te vestigen, maar verder weinig. Knip in de herfst het bovenste kwart van de planten af, zodat ze er compact en netjes uitzien.

Insectenplagen vormen niet echt een probleem bij de stoffige molenaar, hoewel deze in vochtige omgevingen gevoelig is voor schimmelziekten, vooral wortelrot. Met goed doorlatende grond en weinig irrigatie is dit meestal geen probleem, maar het is het beste om mulchen rond de stengels van de plant te vermijden, omdat dit de ziekte kan bevorderen.

variëteiten

Er zijn een paar verschillende soorten stoffige molenaars verkrijgbaar, elk met subtiele verschillen.

stoffige molenaarsbladeren fijngesneden
stoffige molenaarsbladeren fijngesneden
  • 'Silver Dust' is iets korter dan de basissoort en heeft fijn, verdeeld, bijna kanten blad.
  • 'Silver Lace' is een plant van volledige grootte met kleine, fijn verdeelde bladeren.
  • 'Cirrus' heeft bladeren met afgeronde randen, in tegenstelling tot de vele vormen met punten op de bladeren.
  • 'Diamond' is een dwergvorm met bladeren die bijna wit zijn.

Dusty Delight

Met zijn grijsachtige blad zorgt de stoffige molenaar voor een unieke mediterrane uitstraling in het landschap en voelt hij zich helemaal thuis bij olijfbomen en lavendel. De kleine haartjes die de bladeren bedekken, zorgen ervoor dat ze bijna wit lijken in het zonlicht en zorgen ervoor dat de planten schitterend gloeien in het maanlicht.

Aanbevolen: