Corydalis-plant: milieu, variëteiten en onderhoud

Inhoudsopgave:

Corydalis-plant: milieu, variëteiten en onderhoud
Corydalis-plant: milieu, variëteiten en onderhoud
Anonim
corydalis-bloem
corydalis-bloem

Corydalis is een plant voor de veeleisende schaduwtuinier. Het kanten, elegante blad en de heldere bloesems maken dit een vaste plant die je niet zomaar kunt vinden.

Overweeg Corydalis

corydalis in schaduwrand
corydalis in schaduwrand

Nauw verwant aan bloedende harten, heeft corydalis vergelijkbaar geveerd blad en groeit het beste op een gedeeltelijk schaduwrijke locatie met rijke, vochtige grond. De planten vormen een lage heuvel van maximaal zestig centimeter hoog en hebben unieke buisvormige bloemen van één tot vijf centimeter die verkrijgbaar zijn in een scala aan kleuren, van hemelsblauw tot felgeel tot diep magenta.

Optimale omgeving

Corydalis is een zeer winterharde vaste plant die groenblijvend blijft in milde winters, maar in koude klimaten afsterft aan de wortels. Hij doet het het beste op koele zomers, maar ziet er in de nazomer in hete, droge gebieden wat armoedig uit. Volle schaduw en regelmatige irrigatie zijn dus het beste in de heetste klimaten. In de koelste klimaten groeit hij gelukkig op een zonnigere locatie en gedijt hij met weinig zorg.

Corydalis gebruiken in het landschap

Corydalis wordt vooral gebruikt in schaduwrijke borders, gemengd met planten als hosta's, hortensia's en ligularia. Hij bloeit het zwaarst in het late voorjaar, hoewel hij de hele zomer sporadisch kan blijven bloeien. Toch kun je het het beste combineren met planten die in de hitte van de zomer op hun best zijn.

Corydalis kweken

Corydalis is moeilijk te kweken uit zaadpakketten, dus de meeste tuiniers kopen transplantaties bij een kwekerij. Het moet in de herfst of het vroege voorjaar de grond in gaan in een bed van losse grond verrijkt met compost. Goede drainage is essentieel.

Onderhoud

Wekelijkse irrigatie en het verwijderen van gebruikte bloemstengels zijn de belangrijkste taken bij corydalis. Midden in de zomer kunnen de planten worden teruggesnoeid om een tweede bloei te stimuleren. In klimaten waar hij groeit als een groenblijvende vaste plant, is het een goed idee om hem in de late herfst met ongeveer 50 procent terug te brengen om het volgende seizoen een volledige, compacte groei te bevorderen. Het onderhouden van een laag mulch is een goed idee om de wortels koel te houden, vocht vast te houden en onkruid te ontmoedigen.

Corydalis is een vaste plant met een korte levensduur, maar verspreidt zich door zaad in de ideale omgeving (het verse zaad ontkiemt gemakkelijk, maar het droge zaad niet). Het wordt echter niet invasief, omdat de zaailingen gemakkelijk kunnen worden getrokken waar ze niet gewenst zijn.

Plagen en ziekten

Slakken en slakken zijn het grootste probleem met corydalis, waardoor biervallen, diatomeeënaarde of producten zoals Sluggo een belangrijk onderdeel vormen van het ongediertebestrijdingsarsenaal van de tuinman in de vochtige klimaten waar deze beestjes welig tieren. Op corydalis kunnen verschillende schimmel- en bacterieziekten voorkomen, maar deze zijn eigenlijk alleen een probleem bij planten die gestrest zijn, bijvoorbeeld aan het einde van de zomer in warme klimaten. Vaak is de beste oplossing om de plant simpelweg terug te knippen, water te geven, compost toe te voegen en de plant opnieuw te laten groeien als de omstandigheden gunstiger zijn.

variëteiten

Bramenwijn corydalis
Bramenwijn corydalis

Corydalis-cultivars variëren in zowel bloem- als bladkleur.

  • Blackberry Wine heeft geurige paarse bloemen.
  • Blue Heron heeft lichtblauwe bloemen met aantrekkelijke roodachtige stengels.
  • Berry Exciting heeft goudgele bladeren met magenta bloemen.
  • Canary Feather heeft felgele bloesems met blauwgroene bladeren.
  • Purple Leaf heeft blauwe bloemen en paarsachtig blad.

Een schaduwplant om voor te sterven

Corydalis is een beetje kieskeurig, maar op de juiste plek zal hij goed gedijen en zich misschien zelfs verspreiden. De kleurencombinaties van het fijne blad en de ongewone bloesems maken het tot een van de meest opvallende, hoewel misschien ondergewaardeerde, schaduwexemplaren.

Aanbevolen: