Bliksemstormveiligheid

Inhoudsopgave:

Bliksemstormveiligheid
Bliksemstormveiligheid
Anonim

Houd uw gezin veilig tijdens onweer met handige tips.

Bliksem
Bliksem

Elektrische stormen zijn een van de dodelijkste en meest voorkomende weersomstandigheden ter wereld. Bliksem is een elektrische ontlading tussen de grond en de wolken die het gevolg is van een onbalans van ladingen; de blikseminslag is hoe die ladingen opnieuw in evenwicht worden gebracht. In elk deel van de wereld worden onweersbuien en blikseminslagen ervaren, maar het voordeel van die regelmaat is dat meer dan 90 procent van de mensen die door de bliksem worden getroffen, de blikseminslag overleeft, en velen van hen zonder blijvende schade. Door de juiste onweersveiligheid te begrijpen, hoeft niemand zich zorgen te maken over de gevaren van onweer.

Veiligheidstips voor bliksemstorm

Het oefenen van goede veiligheidsgewoonten tijdens zelfs de mildste onweersbui is de sleutel tot het minimaliseren van risico's, maar veiligheidsmaatregelen zijn verschillend, ongeacht of mensen zich binnen of buiten bevinden.

Binnenshuis

De veiligste plek tijdens onweer is in een relatief groot, volledig gesloten gebouw (geen kleine schuur of open garage bijvoorbeeld). Als de bliksem toch in het gebouw inslaat, wordt de lading via leidingen en bedrading de grond in getransporteerd, ver weg van de bewoners. Volg deze veiligheidstips bij onweer binnenshuis:

  • Gebruik geen telefoons, koptelefoons of elektrische apparaten tijdens de storm. Bliksem kan door de draden heen reizen en schokken veroorzaken bij iedereen die deze gebruikt. Opmerking: mobiele telefoons zijn veilig te gebruiken tijdens onweer, omdat ze niet fysiek met de draden zijn verbonden.
  • Koppel dure elektronische apparaten (televisies, computers, stereo's, enz.) los om ze te helpen beschermen.
  • Neem geen bad, douche en doe geen afwas tijdens onweer, omdat water een geleider is en ladingen door metalen buizen kunnen worden getransporteerd.
  • Blijf indien mogelijk uit de buurt van ramen, deuren en buitenmuren.
  • Houd ramen en deuren gesloten tijdens de storm.
  • Blijf 30 minuten binnen na de laatste blikseminslag om er zeker van te zijn dat de storm volledig voorbij is.

Buiten

Het is belangrijk op te merken dat er geen volledig veilige buitenlocaties zijn tijdens onweer; de veiligste plek om te zijn is in een afgesloten gebouw. Als een dergelijke schuilplaats echter niet beschikbaar is, kunnen deze bliksemveiligheidstips de gevaren helpen minimaliseren:

  • Vermijd watermassa's, open gebieden, hoge grond, hoge voorwerpen zoals bomen of lichtmasten, en metalen voorwerpen zoals hekken, draden, metalen schuren, golfclubs, fietsen of bouwapparatuur.
  • Vermijd kleine schuilplaatsen en paviljoens in open gebieden waar blikseminslagen kunnen ontstaan.
  • Zoek geen beschutting onder bomen of kies indien nodig de kleinste bomen in de omgeving.
  • Wanneer de bliksem in de directe omgeving is, hurk dan neer met de voeten dicht bij elkaar en ga naar beneden om de kleinst mogelijke aantrekkingskracht op stakingen uit te oefenen. Ga niet liggen, omdat dit de kans vergroot dat de bliksem inslaat.
  • Blijf minstens 4,5 meter verwijderd van andere personen in de omgeving om te voorkomen dat pijlen van persoon naar persoon springen.
  • Bedek je oren om mogelijke gehoorschade door de bijbehorende donderslag te minimaliseren.
  • Als u aan het rijden bent, ga dan van de weg af om te voorkomen dat u verblind of opgeschrikt wordt door blikseminslagen, en blijf in uw auto met de ramen en deuren gesloten.

Als iemand wordt geslagen

Individuen die door de bliksem worden getroffen, verliezen vaak het bewustzijn en weten hoe ze op een blikseminslag moeten reageren, kan levens helpen redden. Nadat een persoon is geraakt, blijft er geen elektrische lading in het lichaam achter en kunnen ze veilig worden aangeraakt zonder de schok naar anderen te verspreiden. De intense elektrische schok kan het hart van een persoon doen stoppen, en een goede reanimatie kan van cruciaal belang zijn totdat er noodhulp arriveert:

  1. Neem onmiddellijk contact op met 1-1-2 en geef informatie aan de hulpverlener over de locatie en de toestand van het slachtoffer.
  2. Controleer de omgeving op potentieel gevaar en beoordeel de huidige toestand van het slachtoffer.
  3. Beoordeel de huidige toestand van het slachtoffer. Controleer of het slachtoffer ademt en een hartslag heeft.
  4. Als het slachtoffer niet ademt, begin dan onmiddellijk met mond-op-mondbeademing. Als het slachtoffer geen hartslag heeft, start dan ook borstcompressies (CPR).

Leren hoe je reanimatie moet uitvoeren is van cruciaal belang.

Andere beschermingstips

De Centers for Disease Control and Prevention leggen uit dat de beste manier om stormveiligheid in de praktijk te brengen is door te voorkomen dat je buiten of op andere onveilige locaties bent als er stormen dreigen. Omdat de meeste onweersbuien in de zomer plaatsvinden (juli is de piekmaand), kan het moeilijk zijn om buitenactiviteiten te vermijden, maar deze tips kunnen helpen:

  • Controleer altijd de weersvoorspelling bij het plannen van picknicks, kamperen en andere buitenevenementen.
  • Weet waar de dichtstbijzijnde gebouwen zijn als schuilplaats voor het geval er een storm aankomt.
  • Herken de tekenen van mogelijke stormen, zoals donkere cumulonimbuswolken, onweer in de verte en plotselinge temperatuurdalingen, en zoek beschutting zodra deze tekenen aanwezig zijn.

Thuis zijn er andere manieren om je te beschermen tegen blikseminslag en schade:

  • Zorg ervoor dat alle elektrische bedrading in huis up-to-date is.
  • Gebruik overspanningsbeveiligers op alle apparaten en dure elektrische apparatuur.
  • Snoei hoge bomen weg van gebouwen om bliksemgevaar te minimaliseren.
  • Onderzoek bliksemverzekeringsdekking of koop aanvullende verzekeringsrijders voor volledige dekking.
  • Houd metalen speelgoed en gereedschap binnen als je het niet gebruikt.

Blijf veilig

Bliksem kan vele kilometers vóór een storm inslaan, en de beste onweersveiligheid is om je bewust te zijn van de gevaren en onmiddellijk een veilige schuilplaats te zoeken. Door te weten hoe te reageren bij onweer, is het mogelijk om veel risico's en gevaren te vermijden die tot ernstig elektrisch letsel kunnen leiden.