Helleborus-kweekvereisten en kleurrijke variëteiten

Inhoudsopgave:

Helleborus-kweekvereisten en kleurrijke variëteiten
Helleborus-kweekvereisten en kleurrijke variëteiten
Anonim
helleborusplant
helleborusplant

Helleborus - ook bekend als kerstrozen of lenterozen vanwege hun bloeiwijze in de winter en het vroege voorjaar - zijn verfijnde en populaire schaduwplanten. Het zijn vaste planten met een lange levensduur en weinig onderhoud en hebben ongebruikelijke bloemen die bijna onvergelijkbaar zijn.

Kerstrozen

Helleborus klomp
Helleborus klomp

In milde, vorstvrije klimaten kan het zijn dat er tijdens de kerstperiode een nieskruid bloeit. Maar het is juister om te zeggen dat ze heel vroeg bloeien - zodra de sneeuw smelt en de grond ontdooit in koude klimaten en zodra de temperatuur elders boven het vriespunt blijft.

Ze zijn verwant aan boterbloemen, niet aan rozen, en zoals veel planten in deze familie hebben ze ingewikkeld verdeelde bladeren. Individuele bladeren en bloemstengels komen rechtstreeks uit de wortelkroon en vormen een klomp die gewoonlijk niet meer dan 16 centimeter lang en breed is. De bloemen zijn vijf tot tien centimeter in doorsnee en vaag roosachtig, maar hangen vanaf de stelen naar beneden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder ongebruikelijke kleuren zoals groen en paars dat zo diep is dat het bijna zwart is.

Groeivereisten

Helleborus tolereert diepe schaduw in de heetste klimaten en volle zon op de koelste plaatsen. Meestal worden ze echter beschouwd als een plant voor halfschaduw. Ze houden van de rijke grond onder volwassen bomen en hebben de eerste twee jaar na het planten regelmatig water nodig, maar zijn daarna verrassend droogtetolerant als ze in de schaduw worden gekweekt.

Helleborusplanten in het landschap

Kerstroos in de tuin
Kerstroos in de tuin

Helleborus past precies in de cottage-tuinomgeving en wordt vaak opgenomen in schaduwrijke borders met hosta's, varens en Salomo's zeehond. Enkele planten zijn over het algemeen niet zo effectief als een kronkelende rij. Vanwege hun kleine gest alte zijn helleborus een goede kandidaat voor de voorgrond van een beplantingsplan en zien ze er geweldig uit als informele rand langs een gebogen tuinpad.

Onderhoud

Hellebores vragen niet veel anders dan dat ze in de juiste omgeving worden geplant. Rijke sponsachtige bovengrond, regelmatige irrigatie en goede drainage zijn de drie eenvoudige sleutels tot succes. Als hieraan wordt voldaan, zijn ziekten en plagen vrijwel nooit een probleem. Een laag mulch is zeer nuttig en het verspreiden van een centimeter compost rond de planten elke herfst zal een weelderige groei en vruchtbare bloei ondersteunen.

Hoewel het groenblijvende planten zijn, leven de grote individuele bladeren niet eeuwig en moeten ze aan de basis worden afgeknipt zodra ze er armoedig uitzien, wat gebruikelijk is tegen het einde van het groeiseizoen. De gebruikte bloemstengels moeten ook aan de basis worden afgeknipt, zodat het prachtige blad de hele zomer de ruimte kan behouden.

variëteiten

close up van Lenten roos
close up van Lenten roos

Er zijn talloze soorten en cultivars met bloesems die exotische kleuren en patronen vertonen, hoewel ze allemaal dezelfde basisblad- en bloemvorm hebben.

  • Boughton Beauty heeft roze bloemen getint met groen en ongebruikelijk roodachtig blad.
  • Dusk is een van de vele paarszwarte varianten.
  • Ivory Prince staat bekend om zijn overvloedige aantal romige witte bloesems.
  • Harvington White heeft karmozijnrode vlekken in het midden met witte randen.
  • Dido heeft grote, chartreuse dubbele bloesems.

Perfect voor de schaduwtuin

De bloei van helleborussen herinnert ons eraan dat de winter niet eeuwig duurt. Ze staan schitterend in een bostuin en vormen een geweldige snijbloem om binnenshuis te brengen.

Aanbevolen: