Hoe kan vrijwilligerswerk u aan een baan helpen?

Inhoudsopgave:

Hoe kan vrijwilligerswerk u aan een baan helpen?
Hoe kan vrijwilligerswerk u aan een baan helpen?
Anonim
Diverse volwassenen pakken donatieboxen in bij de voedselbank voor goede doelen
Diverse volwassenen pakken donatieboxen in bij de voedselbank voor goede doelen

Wilt u een concurrentievoordeel behalen op de arbeidsmarkt? Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar er zijn een aantal manieren waarop vrijwilligerswerk je aan een baan kan helpen. Als er een doel is waar u om geeft en u bereid bent uw tijd en talent te delen, zult u misschien merken dat uw genereuze gebaar u helpt vooruitgang te boeken in de richting van uw carrièredoelen. Ontdek de belangrijkste voordelen van vrijwilligerswerk voor werkzoekenden en ontdek hoe het uw kansen op werk kan vergroten.

Vergroot je CV door vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk biedt je de mogelijkheid om je CV op inhoudelijke manieren naar een hoger niveau te tillen. Tenzij je een betaalde baan vindt die je beta alt om te leren, is er geen betere manier om praktische ervaring op te doen en nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen.

  • Praktische ervaring opdoen- Als je hebt gestudeerd of een opleiding hebt gevolgd om te werken in een beroep dat nieuw voor je is, biedt vrijwilligerswerk je een manier om praktische, praktijkervaring op te doen die kan u helpen zich te onderscheiden van anderen die het veld willen betreden. Voeg deze ervaring toe aan je cv, hetzij in een sectie die specifiek is voor vrijwilligerswerk, hetzij als een extra item in de ervaringssectie. Zorg ervoor dat u specificeert dat uw rol een vrijwilliger is/was, zodat er geen verwarring bestaat over uw status.
  • Beheers nieuwe vaardigheden - Wil je je vaardigheden uitbreiden? Vrijwilligerswerk biedt u een manier om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en aan te scherpen die u zullen helpen van carrière te veranderen of u voor te bereiden op betere kansen in uw huidige vakgebied. Als je leiderschapservaring in de echte wereld nodig hebt, meld je dan aan als vrijwilliger om een commissie te leiden. Zou je willen dat je wist hoe je websitewerk moest doen? Je leert veel als je vrijwilligerswerk doet voor de digitale marketingcommissie van een non-profitorganisatie.

Bouw uw netwerk

Wie je kent, vooral als die mensen hebben gezien wat een goede werker je bent, heeft veel te maken met het succes van het zoeken naar een baan. Daarom zijn zakelijke netwerken zo belangrijk voor werkzoekenden en voor degenen die carrière willen maken.

  • Word goed verbonden - Vrijwilligerswerk trekt doorgaans goed verbonden, invloedrijke mensen aan. Als u vrijwilligerswerk doet, krijgt u de kans om zulke personen te leren kennen. Als je een goede indruk op ze maakt, is de kans groot dat ze zullen vertellen hoe geweldig je bent. Ze zullen u zeker aanbevelen bij hun connecties die kunnen profiteren van uw vaardigheden, waardoor u uw netwerk verder kunt uitbreiden.
  • Breid uw referentielijst uit - De mensen die u ontmoet als u vrijwilligerswerk doet, leren over uw werkgewoonten en vaardigheden terwijl u met hen samenwerkt aan projecten. Dit betekent dat ze unieke inzichten hebben in uw betrouwbaarheid, arbeidsethos en andere factoren die werkgevers willen weten. Als je eenmaal je medevrijwilligers hebt leren kennen, vraag dan een aantal van hen om als professionele referenties te dienen. Dit is een geweldige manier om uw lijst met referenties te diversifiëren, behalve docenten of voormalige werkgevers.

Ontdek vacatures

Als je vrijwilligerswerk doet, laat dan weten dat je op zoek bent naar werk. De kans is groot dat andere vrijwilligers en mensen die werken voor de non-profitorganisatie waarbij je vrijwilligerswerk doet, je zullen helpen geschikte mogelijkheden te ontdekken.

  • Krijg vacatures - Als je goed met andere vrijwilligers overweg kunt, vinden ze het misschien leuk om met je samen te werken in hun reguliere baan. Als dat zo is, zullen ze zeker op kantoor rondvragen naar komende vacatures en je informatie geven over hoe je kunt solliciteren. Dit kan je een voorsprong geven op de baan, omdat ze waarschijnlijk lang voordat ze aan het grote publiek worden geadverteerd, op de hoogte zullen zijn van vacatures. Ze zullen waarschijnlijk ook een goed woordje voor je doen.
  • Overgang naar werk - Non-profitorganisaties werken doorgaans niet uitsluitend met vrijwilligers; de meeste hebben enkele betaalde werknemers. Wanneer er een baan vrijkomt bij een liefdadigheidsorganisatie, is het normaal dat de besluitvormers de pool van vrijwilligers als potentiële medewerkers beschouwen. Als je hebt bewezen dat je talent hebt voor het werven van fondsen of het inspireren van vrijwilligers, kan het zijn dat je een baan aangeboden krijgt in ontwikkelings- of vrijwilligerswerk.

Ontwikkel positief gedrag op de werkplek

Vrijwilligerswerk kan je ook helpen positief gedrag op de werkplek te cultiveren dat werkgevers wenselijk vinden. Omdat werkgevers net zo bezorgd zijn over de manier waarop werknemers de bedrijfscultuur zullen beïnvloeden als over vaardigheden, kan dit u helpen succesvol te zijn.

  • Demonstreer initiatief - Als je vrijwilligerswerk doet, zoek dan naar mogelijkheden om initiatief te tonen, zodat de mensen die je aan je netwerk toevoegt je kunnen omschrijven als een doorzetter die nooit een probleem tegenkomt zonder een mogelijke oplossing aan te dragen. U kunt dit bereiken door proactief te zoeken naar mogelijkheden om betrokken te raken. Wees openhartig door ideeën en suggesties te delen, en doe meer dan nodig is om aan uw minimale verplichtingen te voldoen.
  • Ontwikkel teamcommunicatieve vaardigheden - Als vrijwilliger in projectcommissies zitten is een geweldige manier om uw vermogen om effectief te communiceren als onderdeel van een team in een professionele omgeving te versterken. Daarom is vrijwilligerswerk een geweldige manier om werkgewoonten te ontwikkelen, waardoor je een beter teamlid kunt worden. U krijgt voorbeelden uit de praktijk die u met werkgevers kunt delen over hoe u teamwerk benadert en hoe u een positieve bijdrage levert aan het team.

Vrijwilligerswerk kan de weg naar succes effenen

Zoals je kunt zien, kan vrijwilligerswerk op veel manieren iemands kansen op werk helpen vergroten. Of je nu op zoek bent naar een manier om verder te komen op je carrièrepad, of iemand anders helpt die een baan probeert te vinden, vergeet de waarde van vrijwilligerswerk niet. Voor studenten en beginnende professionals kan vrijwilligerswerk de weg vrijmaken voor hun eerste baan of een betere baan. Voor degenen met meer ervaring die vooruitgang willen boeken of halverwege hun carrière willen veranderen, kan vrijwilligerswerk de ultieme bron zijn om een concurrentievoordeel te behalen.

Aanbevolen: