Lychnis (Campions) in tuinen en landschapsarchitectuur

Inhoudsopgave:

Lychnis (Campions) in tuinen en landschapsarchitectuur
Lychnis (Campions) in tuinen en landschapsarchitectuur
Anonim
Kampioen
Kampioen

Lychnis-planten, vaak koekoeksbloemen genoemd, zijn een groep zomerbloeiende vaste planten, bekend om hun aantrekkelijke blad en overvloedige bloei. Zorgeloos en kleurrijk. Het is een gemakkelijk te kweken vaste plant die met minimale inspanning veel aan een bloemenborder zal toevoegen.

Rose Campion

De meest gekweekte soort lychnis is een groenblijvende bodembedekker genaamd rozenkoekoeksbloem. Deze lychnis heeft viltige grijsgroene bladeren van ongeveer tien tot vijf centimeter lang, die sterk lijken op het oor van een lam. De bladeren blijven laag bij de grond, maar de bloemstengels worden midden in de zomer twee tot een meter hoog en barsten uit in bloesems van een centimeter, variërend van magenta tot roze, hoewel er soms een witte vorm beschikbaar is die Alba wordt genoemd.

magenta lychnisbloem
magenta lychnisbloem

Behoeften en onderhoud

Rozenkoekoeksbloem houdt van de volle zon en heeft goed doorlatende grond nodig. Als hij zich eenmaal heeft gevestigd, is hij droogtetolerant en groeit hij goed op bodems met een lage vruchtbaarheid, hoewel hij even gelukkig is in een rijke tuinbed. Het is vrijwel immuun voor ziekten en plagen.

Het enige onderhoud dat nodig is, is het afsnijden van de bloemstengels tot op de grond zodra de bloemen vervagen.

Landschapsgebruik

De planten verspreiden zich langzaam in een nette bodembedekker via zowel uitlopers als zaad, hoewel ze niet als invasief worden beschouwd. Gebruik ze als rand tussen een pad en de hogere planten van een vaste plantenborder. Ze hebben de gave om lege ruimtes tussen andere planten in de buurt op te vullen en hun viltachtige bladeren hebben het effect dat ze de overgangen tussen hardscaping en beplante gebieden verzachten.

Lychnis-grens
Lychnis-grens

Andere Lychnis-planten om te overwegen

Er zijn een paar andere verwante siersoorten lychnis die de meeste fysieke eigenschappen en groeiende eisen van de voortdurend populaire rozenkoekoeksbloemen delen.

M altese Kruis

Deze soort lijkt op de rozenkoekoeksbloem, maar heeft trossen oranjerode bloemen en het blad is weelderig en groen. In tegenstelling tot rozenkoekoeksbloem is hij niet groenblijvend, maar sterft hij elke winter af en moet hij na de eerste strenge vorst in de herfst worden ingekort. Hij bloeit de hele zomer rijkelijk en staat bekend om zijn vermogen om vlinders aan te trekken.

M altezer Kruis
M altezer Kruis

Arkwrights Campion

Deze plant heeft bijna identieke bloemen als het M altezer kruis, maar bezit ook prachtige paars-bronzen bladeren.

Arkwrights Campion
Arkwrights Campion

Landschapsarchitectuur met Lychnis

Lychnis-planten behoren tot de meest vergevingsgezinde vaste planten om mee te werken, waardoor een eersteklas landschapsarchitectuur gemakkelijk lijkt. Als je eenmaal een vaste plek hebt, kun je deze gemakkelijk verdelen en plantmateriaal hebben om andere lege ruimtes in de tuin op te vullen.

Aanbevolen: