Wat veroorzaakt vlekken op kleding na het wassen (& Hoe deze te verwijderen)

Inhoudsopgave:

Wat veroorzaakt vlekken op kleding na het wassen (& Hoe deze te verwijderen)
Wat veroorzaakt vlekken op kleding na het wassen (& Hoe deze te verwijderen)
Anonim

Als er ooit vlekken op uw kleding zijn gekomen terwijl deze in de wasmachine zat, hoeft u zich geen zorgen te maken: u kunt vlekken verwijderen en deze in de toekomst voorkomen.

vrouw die een wasvlek inspecteert
vrouw die een wasvlek inspecteert

Je ha alt je warme wasgoed uit de droger, terwijl je je er niet van bewust bent dat je wasmachine zojuist verraad heeft gepleegd. Je kleding wordt er niet schoner van dan voordat je ze erin deed. Die zwarte, vlekkerige plekken en blauwe vlekken zijn een vloek voor iedereen die te laat komt en een fris gewassen uniform nodig heeft. Maar niet alles is verloren. Met deze handige tips kunt u de vlekken die na het wassen verschijnen, overwinnen.

Waar komen vlekken na het wassen vandaan?

Er is niet één universele reden waarom er na het wassen vlekken op je kleding kunnen verschijnen. Maar er zijn een paar redenen die u kunt oplossen om te voorkomen dat deze vlekken vaak voorkomen.

Je vergat op vlekken te letten voordat je ging wassen

Voordat je een serieuze deuk in je spaargeld steekt en een nieuwe wasmachine koopt, zorg er dan voor dat je geen verborgen of moeilijk zichtbare vlekken mist voordat je ze in de was doet. Bij behandeling en verhitting kunnen deze vlekken zich verspreiden of duidelijker worden.

Snelle tip

Inspecteer je kleding vóór elke wasbeurt op nieuwe vlekken, zodat je ze goed kunt voorbehandelen.

Je wastrommel is vuil

Bijna elk apparaat heeft een aanbevolen reinigings- en onderhoudsroutine, maar toch gaan we allemaal maandenlang niet aan een grondige reiniging denken. Wasmachines zijn niet anders en moeten ongeveer één keer per maand worden schoongemaakt. Dit is vooral belangrijk als u uw kleding een paar uur in de wasmachine laat liggen voordat u deze verwisselt, of als u uw wasmachine altijd gesloten houdt.

Bacteriën en meeldauw kunnen in de trommel groeien en zich tijdens het wasprogramma op je kleding verspreiden. En bovenop die gruwelijke situatie kunnen ze je kleding ook funky laten ruiken.

Je gebruikt te veel wasmiddel of wasverzachter

Het is belangrijk om de handleiding van je wasmachine te raadplegen voor het type wasmiddel dat nodig is. Wasmachines met een hoger rendement hebben minder wasmiddel en/of wasmiddelcapsules nodig, dus als je direct na het wassen witte of blauwe vlekken op je kleding aantreft, doe je mogelijk te veel zeep in de trommel.

Hoogefficiënte wasmachines gebruiken niet zoveel water tijdens de wascyclus als oudere modellen. Als je te veel zeep toevoegt, ontstaat er zo veel schuim dat de machine het niet volledig uit je kleding kan wassen.

Er kan roest optreden in de wasmachine of droger

Roest is een frustrerende boosdoener die je meestal pas merkt als je roodbruine vlekken krijgt. En bij roestvlekken moet u, als het om interne mechanismen gaat, mogelijk een reparatietechnicus bellen om uw machines te laten onderhouden.

Er kan iets vastzitten in uw machine

Dingen als pennen, stiften en geverfde producten kunnen cyclus na cyclus vlekken op kleding blijven maken totdat de inkt op is of wordt verwijderd. Controleer uw zakken voordat u kleding in de was gooit, zodat u niet per ongeluk een pen kwijtraakt in de wasmachine.

Vlekken na het wassen behandelen

Het is allemaal leuk en aardig om erachter te komen waardoor de nieuwe vlekken zijn ontstaan, maar dat maakt het verwijderen ervan niet eenvoudiger. Gelukkig, als je deze vlekken opmerkt voordat ze meerdere keren zijn gewassen en gedroogd, zou je ze moeten kunnen verwijderen.

Schimmel/meeldauwvlekken

Als je overal slijmerige, zwartgroene vlekken op je kleding hebt, dan komt er waarschijnlijk schimmel uit tijdens het wasprogramma. Hoewel schimmel aanvoelt als iets waarvoor je de alarmbellen wilt laten rinkelen, kun je het gemakkelijk uit de kleding halen met een verdund azijnbad.

Schraap zoveel mogelijk schimmel weg (probeer dit buiten te doen om te voorkomen dat de sporen zich verspreiden) en laat de aangetaste kleding gedurende 30 minuten weken in een liter of twee water met een kopje gedistilleerde azijn. Zodra je ze eruit ha alt, kun je ze gewoon door het normale wasprogramma heen gooien (nadat je je machine hebt gewassen natuurlijk).

Blauwe of witte wasmiddelvlekken

Er zijn veel manieren om vlekken van wasmiddel te verwijderen. Je kunt hetzelfde azijnrecept en dezelfde werkwijze volgen als bij kleding met schimmel en meeldauwvlekken, of je kunt een van deze andere methoden uitproberen om wasmiddelvlekken te verwijderen.

Roestvlekken

Roestvlekken zijn vervelende kleine plekjes die niet al te veel werk kosten om te verwijderen. Een manier om de roestvlekken uit je kleding te verwijderen is door een kopje citroensap aan je wasmiddellading toe te voegen. Laat je kleding vervolgens het normale wasprogramma doorlopen.

Roestvlekken hebben een meer gerichte aanpak nodig? Bekijk deze andere methoden om roestvlekken uit je kleding te krijgen.

Kleurstofvlekken

Als je een fout hebt gemaakt en bent vergeten te controleren of een nieuw overhemd zou bloeden in de was, en je hebt nu een lading lichtroze kleding, dan wil je misschien een fles bleekmiddel of RIT Color Remover pakken. In wezen moet u uw kleding ontdoen van de nieuwe kleurstof. Je kunt volledig natuurlijke vezels doven in sterk verdund bleekmiddel (1/4 kopje tot 1 gallon water), terwijl synthetische vezels moeten worden verwerkt met kleurverwijderaar. Nadat je de kleding hebt behandeld, was je deze in je normale cyclus.

Manieren om vlekken na het wassen te voorkomen

man wasgoed sorteren
man wasgoed sorteren

Als je je kleding wilt beschermen tegen vlekken tijdens het was- en droogproces, probeer dan deze preventieve maatregelen:

  • Controleer je kleding op vlekken voor en na het wassen om eventuele veranderingen meteen te detecteren.
  • Gebruik één keer per maand een professionele wasreiniger om de trommel volledig te verwijderen van schimmel of meeldauw.
  • Controleer de handleidingen van uw wasmachine om te zien welk soort wasmiddel u moet gebruiken en hoeveel.
  • Test al je dubieuze geverfde stoffen om te zien of ze tijdens het wassen gaan bloeden door ze in een beetje water te laten weken en het water te controleren op kleurverandering.

Wanneer moet je stoppen met je bevlekte kleding?

Het overbrengen van kleding van je kast naar je stapel vodden is een zeer voorwaardelijke keuze. Iedereen heeft verschillende normen voor netheid en orde als het om kleding gaat. Dus voor jou kan een bevlekt overhemd gewoon in je workout-ensemble worden gedraaid, terwijl dit voor anderen betekent dat het weg moet.

Een paar normen voor het stoppen met je bevlekte kleding zijn:

  • Als er schimmel begint te groeien (het ziet eruit als kleine zwarte vlekjes), is het tijd om het weg te gooien.
  • Als je je onzeker voelt over het dragen ervan en het nooit uit de schone stapel ha alt, draai het dan om.
  • Als het zijn doel niet meer kan dienen, is het tijd om het te verwijderen. Bijvoorbeeld een werkuniform-polo waarvan het logo volledig is uitgewist.

Wassen is bedoeld om je kleding schoon te houden

Het hele gedoe van het sorteren van je kleding, het in de was doen, het eruit halen en in de droger gooien zou moeten resulteren in perfect schone en smetteloze outfits. Maar soms slaat de andere dag toe en maakt uw wasmachine in plaats daarvan uw kleding vuil. Voorkom dat u na het wassen vlekken op uw kleding krijgt door uw machines regelmatig schoon te maken en te onderhouden en vlekken aan te pakken zodra ze zich voordoen.

Aanbevolen: