Merken uit de jaren 90 waar je je ouders om smeekte toen je klein was

Inhoudsopgave:

Merken uit de jaren 90 waar je je ouders om smeekte toen je klein was
Merken uit de jaren 90 waar je je ouders om smeekte toen je klein was
Anonim

Als we morgen de mode uit de jaren 90 terug zouden brengen, welke van deze merken zou dan bovenaan jouw lijst staan?

Een advertentie van Calvin Klein wordt getoond op een stadsbus op 23 augustus 1995 in New York City - Getty Editorial
Een advertentie van Calvin Klein wordt getoond op een stadsbus op 23 augustus 1995 in New York City - Getty Editorial

Als het zien van een zwart-witposter van een hoekig model dat in de camera staart je een emotionele whiplash bezorgt, dan was je de hele tien jaar van de jaren negentig volledig aanwezig. Calvin Klein en zijn ontevreden modellencampagnes waren niet de enige modegrillen die het decennium in hun greep hadden. Er zijn zoveel merken uit de jaren 90 die we vroeger aanbaden, en nu Generatie Z de mode uit de jaren 90 op grote schaal terugbrengt, ben je misschien benieuwd welke het hebben volgehouden en welke het niet hebben gehaald.

Wat is er gebeurd met onze favoriete merken uit de jaren 90?

Uit de Delia-catalogus waar elk tienermeisje geduldig op wachtte om met de post door het winkelcentrum te snuffelen op zoek naar het meest wijde paar JNCO's, eiste de mode uit de jaren negentig zoveel van onze aandacht. Vóór sociale media en de kringloopbeweging waren we echt merkentrouw, en er waren zoveel interessante merken die in de jaren negentig opdoken waar we al ons geld aan konden uitgeven. Je hebt ongetwijfeld generatie Z dozen met tienerkleding van hun ouders zien tevoorschijn halen, en je bent waarschijnlijk ook in de verleiding gekomen om te zien wat je vasthield.

Afhankelijk van de items die je bij elkaar verzamelt, kun je in de toekomst online gaan shoppen bij de weinige merken die de jaren 2020 hebben gehaald.

Delia's

Als je in de jaren negentig een vrouw was, dan had je absoluut een abonnement op de mail-in-catalogus van Delia. Dit unieke modemerk, dat in 1993 werd geopend, met lage cargobroeken, kleurrijke vissershoeden en doorschijnende vesten, ging van start. Wat Delia zo'n belangrijk kledingstuk uit de jaren 90 maakte, was dat het zich richtte op meisjeskracht en vrouwelijke onafhankelijkheid, wat destijds een groot deel uitmaakte van het culturele gesprek. Die van Delia was een veiligere manier om individualistisch te zijn tegenover andere opties, zoals het door je wenkbrauwen duwen van veiligheidsspelden.

Hoewel het bedrijf in 2014 faillissement aanvroeg, kwam het vier jaar later terug. Toch is de moderne Delia's niet meer dezelfde aardse, relaxte stijl die het ooit was. In plaats daarvan is het een sexiere en ruigere versie van op de jaren 90 geïnspireerde mode die exclusief wordt verkocht via de online retailer Dolls Kill. Jij bent volwassen geworden, en die van Delia ook.

JNCO

Haim Milo en Jacques Yaakov Revah lanceerden in 1985 de in Los Angeles gevestigde kledinglijn JNCO (Judge None Choose One). Deze twee waren de geesten achter de enorme broekspijpen, zo'n 180 cm breed, die de tienermode uit de jaren 90 in de weg stonden. JNCO's waren slechts een van de vele jeansproducten die het denimdecennium inluidden. Weet je nog hoe je JNCO's op elk moment in gewicht verdubbelden? regende en je uren op school moest doorbrengen met een natte spijkerbroek tot aan je knieën? Ja, wij ook.

Helaas raakten JNCO's in de vergetelheid toen felgekleurd mode-denim terugkwam. Maar het zal je verbazen te weten dat ze tot op de dag van vandaag nog steeds sterk zijn in het ontwerpen van iconische broeken met wijde pijpen.

Calvin Klein

Kate Moss en Michael Bergin wonen een optreden in de winkel bij in de Calvin Klein-boetiek in Macy's, New York, 1994
Kate Moss en Michael Bergin wonen een optreden in de winkel bij in de Calvin Klein-boetiek in Macy's, New York, 1994

Als ze Mean Girls in de jaren negentig hadden neergezet, hadden ze de 'plastics' in Calvin Klein uitgedost. Calvin Klein werd op de markt gebracht als het sexyer, meer 'volwassen' alternatief voor andere modellijnen. Kijk maar eens naar hun zwart-wit-advertentiecampagnes, waarin nauwelijks geklede modellen tegen elkaar aan gedrukt staan. 'Draag jij je Calvins?' werd een zwoele manier om mensen te vragen of ze trendy en duur ondergoed droegen - ondergoed dat gedeeltelijk hielp bij het lanceren van de carrière van Mark Wahlberg.

Hoe dan ook, het bedrijf bestaat al sinds 1968 en heeft het unieke uithoudingsvermogen van een traditioneel modehuis. Je kunt nog steeds allerlei Calvin Klein-spulletjes kopen op hun website, hoewel ze hun mode hebben aangepast aan de tijd.

Tommy Hilfiger

osie Perez & Q Tip tijdens Rosie Perez op het kantoor van Hilfiger
osie Perez & Q Tip tijdens Rosie Perez op het kantoor van Hilfiger

Als je niet rondliep in JNCO-jeans en micro-T-shirts, dan droeg je waarschijnlijk een iconische rode, witte en blauwe bandeau of trui. Voorbij zijn de dagen dat mensen aan de vlaggen van een land dachten als ze rood, wit en blauw zagen. In plaats daarvan zat het beroemde merk Tommy Hilfiger in de hersenen. Dit merk in preppy-chique stijl bestond al een paar jaar vóór de jaren 90, maar toen beroemdheden zich begonnen uit te kleden in kleurgecodeerde kleding, moesten wij dat ook gewoon doen. Ze zijn een echte Amerikaanse klassieker geworden en je kunt hun catalogi in winkels of online kopen.

FUBU

Fubu bij het eerbetoon van Essence Magazine aan Lauryn Hill
Fubu bij het eerbetoon van Essence Magazine aan Lauryn Hill

Iedereen die een aflevering van ABC's Shark Tank heeft gezien, weet alles over Daymond John die zijn succesvolle start in het bedrijfsleven kreeg met zijn kledinglijn, FUBU (For You By Us), die in 1992 werd gelanceerd. Het werd ingebed in de hiphop van de jaren 90 cultuur. Toen Dr. Dre vooral bekend stond om het spugen van rijmpjes en niet om het verkopen van zijn dure koptelefoons, maakten hij en andere artiesten als Ludacris en LL Cool J van FUBU een van de 'it'-merken van de jaren 90.

Het bedrijf is erin geslaagd al die jaren relevant te blijven door samen te werken met andere retailers en hun mode opnieuw uit te vinden om aan te sluiten bij moderne trends. Ze vierden onlangs zelfs hun 30thjarig jubileum. Kijk eens wat voor soort kleding ze nu uitdelen op hun website.

Beperkt ook

Het is een meisjeswereld!
Het is een meisjeswereld!

Limited Too had van FUBU niet verder in het modespectrum kunnen zitten. De levendige winkels en kleding daarin waren een droom uit de jaren 90. Limited Too was een dochteronderneming van The Limited en het was een speeltuin waar je je zakgeld kon besteden aan allerlei soorten kleding, accessoires, briefpapier en meer. Fuzzy pennen, met glitter bedekte notitieboekjes en kleurrijke mannequins waren slechts een deel van de Limited Too-ervaring.

Helaas is Limited Too, zoals wij het kennen, in 2009 verdwenen. Tweens kunnen tegenwoordig vergelijkbare stijlen vinden in Justice, een winkel die de locaties van Limited Too heeft overgenomen.

Timberland

Timberland-winkel in het winkelcentrum Hong Kong
Timberland-winkel in het winkelcentrum Hong Kong

Wat hebben bouwvakkers en hiphopartiesten gemeen? Ze maakten van Timberlands een begrip. De originele Timberland-schoenen, met hun lichtgele kleur en stevige constructie, werden in 1973 gemaakt, maar maakten pas in de jaren 90 grote indruk toen hiphopartiesten ze overal gingen dragen. Ongebonden en met losse tong kun je Timbs tegenwoordig in allerlei kleuren en stijlen vinden, evenals een heleboel andere kleding en accessoires op hun website.

Zijn merken uit de jaren 90 tegenwoordig iets waard?

Vintage mode is een rage, en de afgelopen jaren hebben merken uit de jaren 90 een enorme populariteitsstijging gekend. Dankzij de casual stijl van Gen Z kun je de mode uit de jaren 90 terugbrengen en je oude kleding waardevol maken. Stel je verwachtingen niet te hoog. Voor elke spijkerbroek van €1.000 ligt er een trui van €15 om de hoek. Naast luxe artikelen van bekende merken, wordt mode uit de jaren 90 voor elke prijs verkocht. Maar gezien de hernieuwde populariteit moet je deze merken controleren voordat je je kleding gratis doneert, want ze zijn zeker iets om te houden en te proberen te verkopen in andere online retailers zoals Depop of Poshmark.

De jaren negentig leven voort via deze merken

Verbazingwekkend genoeg bestaan ruim twintig jaar later de meeste bekende merken uit de jaren negentig waar we allemaal ons zuurverdiende oppasgeld aan hebben uitgegeven, nog steeds. Wat kunnen we zeggen? Van iets goeds kun je niet afkomen, en deze merken uit de jaren 90 waren de allerbeste.

Aanbevolen: