Waarom we verdriet ervaren en hoe we er doorheen kunnen komen

Inhoudsopgave:

Waarom we verdriet ervaren en hoe we er doorheen kunnen komen
Waarom we verdriet ervaren en hoe we er doorheen kunnen komen
Anonim

Neem een diepe duik in deze essentiële menselijke emotie en leer hoe je deze kunt verwerken voor emotionele groei.

Doordachte senior man zittend op een stoel in de woonkamer
Doordachte senior man zittend op een stoel in de woonkamer

Het begint vaak als een put in je maag. Dan stijgt het gevoel misschien naar je borst, waardoor het zwaar aanvoelt. Eindelijk beginnen je ogen te tranen, er breekt een traan door en rolt over je wang. Eindelijk dringt het gevoel door: je bent verdrietig.

We ervaren allemaal wel eens verdriet. U kent dus waarschijnlijk de veelbetekenende signalen. Maar hoeveel weet jij eigenlijk over deze universele emotie? Verdriet heeft, net als alle primaire emoties, verschillende functies. Meer leren over verdriet kan je helpen de kracht ervan te benutten en kan je ook helpen de moeilijke gevoelens die ermee gepaard gaan te overwinnen.

Wat is verdriet?

Volgens de American Psychological Association (APA) is verdriet 'een emotionele toestand van ongelukkig zijn', maar dat wist je waarschijnlijk al. Wat je misschien niet weet is dat verdriet eigenlijk een van de zes fundamentele menselijke emoties is, volgens sommige theorieën in de psychologie. Het bestaat op een spectrum van lage intensiteit tot hoge intensiteit, en het is belangrijk voor wie we zijn als mensen.

Ons begrip van fundamentele menselijke emoties heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld. We weten nu dat primaire emoties bepaalde belangrijke voordelen kunnen bieden. Wat voor goeds kan voortkomen uit verdrietig zijn? Eigenlijk heel veel. Verdriet kan:

  • Moedig je aan om een verlies te overwinnen en veerkracht op te bouwen.
  • Stimuleer anderen om meer empathisch te zijn en je te steunen als ze merken dat je verdrietig bent.
  • Triggerreacties in het lichaam, zoals tranen en fronsen, die voor uzelf en anderen een teken kunnen zijn dat u mogelijk hulp nodig heeft.

Veelvoorkomende oorzaken van verdriet

Wat maakt je verdrietig? Je kunt waarschijnlijk voorbeelden noemen waardoor je je neerslachtig voelt en het zal je misschien opvallen dat sommige van deze items dingen gemeen hebben.

Snel feit

De APA merkt op dat verdriet meestal wordt veroorzaakt door verlies, vooral het verlies van iets dat zeer gewaardeerd wordt. Bovendien wordt verdriet in verband gebracht met straf, waardoor je je somber kunt voelen als je betrapt wordt op iets verkeerds.

Sommige gebeurtenissen waardoor u zich verdrietig kunt voelen, zijn onder meer:

  • Jezelf vergelijken met anderen
  • Niet slagen voor een test
  • Je buitengesloten voelen
  • Een breuk doormaken
  • Verlies van een dierbare
  • Verhuizen naar een nieuwe plek, weg van je vrienden en familie
  • Een trieste film kijken

Vergeet niet dat verdriet op een glijdende schaal bestaat. Zowel zwaardere als lichtere gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat iemand zich somber voelt. Om een beter idee te krijgen van wat je verdrietig maakt, kun je een lijst met voorbeelden maken en noteren welke aspecten je het meest lijken te beïnvloeden.

Hoe verdriet de geest en het lichaam beïnvloedt

Als je verdrietig bent, merk je misschien dat je je niet echt jezelf voelt. Dat komt omdat de chemie van je hersenen verandert en die veranderingen beïnvloeden je lichaam en geest.

Meer specifiek: als je je verdrietig voelt, wordt er minder dopamine in je hersenen aangemaakt. Deze chemische stof is gekoppeld aan geluk, motivatie, tevredenheid en plezier. Als er een tekort aan is, kan het een negatieve invloed hebben op je lichaam en je een somber gevoel geven.

Veranderingen in het lichaam

Verdriet kan verschillende reacties in het lichaam veroorzaken. Sommige van deze reacties zijn extern, zoals de productie van tranen. Het lichaam kan echter ook interne veranderingen ondergaan.

Als je verdrietig bent, kun je:

  • Huil vaker
  • Ervaar een verandering in eetlust
  • Ervaar slaapproblemen
  • Voel je vermoeid
  • Frons
  • Heb minder energie

Veranderingen in de geest

Verdriet beïnvloedt niet alleen je lichaam, maar ook je geest, en beïnvloedt de manier waarop je denkt, voelt en je gedraagt. Verdriet kan de manier waarop je over jezelf denkt, hoe je de wereld bekijkt, en zelfs hoe je met anderen omgaat, compliceren.

Als je verdrietig bent, kun je last krijgen van:

  • Moeite met concentreren
  • Moeite met het nemen van beslissingen
  • Gevoelens van hopeloosheid of hulpeloosheid
  • Toegenomen gedachten aan herkauwen
  • Irritabiliteit
  • Verlies van interesse in voorheen favoriete activiteiten

Hoe je kunt stoppen met je verdrietig te voelen

Helaas is er geen magische knop waarop je kunt drukken om je verdriet te laten verdwijnen. Er zijn echter enkele strategieën die u kunt gebruiken om door de situatie te navigeren. Als je merkt dat je je verdrietig voelt, gebruik dan de onderstaande tips en hulpmiddelen om je te helpen de emotie te verwerken en stappen te zetten in de richting van genezing.

Geef jezelf toestemming

Veroordeel jezelf niet omdat je je somber voelt. We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Hard zijn voor jezelf als je al somber bent, zal je niet verheffen. Het zou er zelfs voor kunnen zorgen dat je dieper in het verdrietige konijnenhol v alt. Probeer in plaats daarvan bij je emoties te blijven zitten en jezelf toe te staan ze te voelen. Als je stopt met het opkroppen van dingen, kun je misschien een gevoel van bevrijding en opluchting ervaren.

Gedurende deze tijd denk je misschien wel: "Kan ik dit deel niet gewoon overslaan en me weer gelukkig voelen?" Helaas is de beste uitweg uit verdriet er doorheen. Je kunt je gevoelens uitstellen en proberen ze te negeren, maar dat zorgt er niet voor dat ze echt verdwijnen. Ze kunnen andere aspecten van uw leven blijven opbouwen en beïnvloeden. Laat het verdriet binnen zodat je het kunt loslaten.

Oefen zelfzorg

Als we ons verdrietig voelen, verlangen we naar troost en medeleven. De meeste mensen willen dat iemand of iets de situatie verbetert. Dit is waar zelfzorg een rol speelt.

Heeft u bepaalde troostma altijden die u een goed gevoel geven? Heb jij ook een feelgoodfilm? Bestaat er een gezellig sweatshirt of een pyjama die aanvoelt als een warme knuffel? Gun jezelf je favoriete dingen.

Enkele aanvullende manieren om zelfzorg te beoefenen zijn:

  • Gun jezelf rust en doe een dutje
  • Lees eindelijk dat boek op je stapel 'nog te lezen'
  • Steek wat kaarsen aan met geuren die jij lekker vindt
  • Zet muziek of ontspannende geluiden op die je leuk vindt
  • Bestel eten bij je favoriete restaurant
  • Neem een warme douche of een bubbelbad

Als je je verdrietig voelt, is het prima om deel te nemen aan activiteiten om je op te vrolijken. Dit is geen kruk, dit is mededogen. Je verdient tijd om voor jezelf te zorgen.

Neem contact op voor ondersteuning

Je hoeft je gevoelens niet zelf te ervaren als je dat niet wilt. Misschien wil je met iemand praten, je hart luchten, of gewoon een bekende stem horen. Wanneer en als u zich er klaar voor voelt, neem dan contact op met uw dierbaren voor wat extra ondersteuning.

Je hoeft niet te onthullen hoe je je voelt of waarom je je zo voelt. Als je de kwestie niet wilt bespreken, kun je iets zeggen als: 'Ik heb een zware dag gehad. Ik wil er nog niet over praten, maar ik wilde je bellen.' Of als je de situatie wilt bespreken, kun je iets zeggen als: 'Ik heb een zware dag gehad. Is het goed als ik er met je over praat?'

Misschien vindt u het ook nuttig om van uw dierbare te communiceren wat u nodig heeft om ervoor te zorgen dat u de zorg krijgt waarnaar u op zoek bent. Wilt u oplossingen of ondersteuning? U kunt aan het begin van uw gesprek uw gevoelens met uw geliefde delen om het gesprek te begeleiden.

Verplaats je aandacht

Nadat je je emoties hebt ervaren, aan zelfzorg hebt gedaan en misschien een vriend hebt gebeld, is je humeur misschien nog steeds niet verbeterd. Negatieve gedachten, zorgen of herkauwers kunnen nog steeds door uw hoofd spoken.

Als je gedachten nog steeds gericht zijn op de gebeurtenis die verdriet veroorzaakte, kun je er baat bij hebben als je je aandacht verlegt. Lees een boek, maak een kleine schoonmaakbeurt, ga wandelen, richt je aandacht op iets anders, zodat je gedachten niet terugdwalen naar een dieptepunt.

Wat je moet zeggen als iemand verdrietig is

Het kan pijnlijk zijn om te zien dat iemand waar je om geeft zich neerslachtig voelt. Je weet misschien niet wat je moet zeggen om hen te helpen zich beter te voelen.

Wat belangrijk is om te onthouden is dat je hart op de juiste plek zit. Er bestaat niets perfects om te zeggen, dus leg die druk niet op jezelf. Doe je best om de situatie in te schatten en laat je geliefde zien dat je om hem of haar geeft. Compassie kan een lange weg afleggen.

Als je je afvraagt wat je tegen iemand moet zeggen als hij of zij verdrietig is, bekijk dan de onderstaande lijst voor enkele opties:

  • Ik geef om je en wil je laten weten dat ik er voor je ben.
  • Ik weet niet de juiste woorden om de situatie te verbeteren, maar ik wil op elke mogelijke manier helpen.
  • Ik hou van je en wilde even checken of alles goed met je gaat.
  • Het spijt me dat je je somber voelt. Is er een manier waarop ik je kan opvrolijken?
  • Het spijt me dat je verdrietig bent. Ik hou van je.
  • We voelen ons allemaal wel eens verdrietig en het is oké om op anderen te leunen als je hulp nodig hebt.
  • Hoe kan ik helpen? Heeft u oplossingen of ondersteuning nodig?

De volgende keer dat jij of een geliefde zich verdrietig voelt, neem dan even de tijd om jezelf eraan te herinneren dat verdriet een normale en belangrijke menselijke emotie is. Onthoud dat het oké is om te voelen wat je voelt. Je hoeft niet naar de positieve kant van de situatie te zoeken als je dat niet wilt. Het ervaren van je emoties en jezelf eraan herinneren dat je er doorheen komt, is voldoende.

Aanbevolen: