Effecten van echtscheiding op kinderen en hoe u ze er doorheen kunt helpen

Inhoudsopgave:

Effecten van echtscheiding op kinderen en hoe u ze er doorheen kunt helpen
Effecten van echtscheiding op kinderen en hoe u ze er doorheen kunt helpen
Anonim
Moeder knuffelt haar dochter op de bank
Moeder knuffelt haar dochter op de bank

Volgens de National Library of Medicine worden jaarlijks meer dan een miljoen kinderen in de Verenigde Staten geconfronteerd met de echtscheiding van hun ouders. Bovendien woont slechts 60 procent van de kinderen in de VS bij hun getrouwde, biologische ouders, en deze enorme aantallen maken de gevolgen van echtscheidingen voor kinderen tot een kwestie van volksgezondheid. Of u nu overweegt om te scheiden, of iemand kent die er een heeft meegemaakt, het is belangrijk om de positieve en negatieve effecten van een scheiding op kinderen te kennen om hun groei tijdens de overgang te ondersteunen.

Psychologische effecten van echtscheiding op kinderen

Uit onderzoek van de National Library of Medicine is gebleken dat echtscheiding een negatieve invloed kan hebben op de geestelijke gezondheid en het algehele welzijn van een kind. Dit heeft een aantal redenen, waaronder gevoelens van instabiliteit en gebrek aan steun terwijl hun ouders een scheiding doormaken. Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste kinderen geen korte- en langetermijneffecten van echtscheiding zullen ervaren, maar negatieve effecten zijn mogelijk. Enkele psychologische effecten van echtscheiding op kinderen zijn onder meer:

  • Verhoogd risico op aanpassingsproblemen bij kinderen/adolescenten
  • Toegenomen academische problemen, waaronder lagere cijfers en meer schooluitval
  • Storend gedrag, zoals criminaliteit of middelengebruik
  • Toegenomen aantallen depressies en andere psychische aandoeningen
  • Hoger risico op het ontwikkelen van chronische dagelijkse hoofdpijn (CDH)
  • Verhoogd risico op het ontwikkelen van een levenslange ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)
  • Grotere kans op het ontwikkelen van een eetstoornis
  • Verhoogd risico op het ontwikkelen van een angststoornis
  • Je hebt meer kans op kortetermijnstress

Langetermijneffecten van echtscheiding op kinderen

Onderzoek heeft ook aangetoond dat kinderen langetermijneffecten van echtscheiding ervaren die hun levenservaringen kunnen blijven bepalen naarmate ze ouder worden. Volgens de National Institutes of He alth (NIH) zijn enkele langetermijneffecten van echtscheiding op kinderen:

  • Ze hebben meer kans op instabiliteit van het gezin in hun leven als volwassenen.
  • Ze lopen een verhoogd risico om op een bepaald moment in hun leven in armoede te leven.
  • Ze zullen eerder risicovol seksueel gedrag vertonen.
  • Ze kunnen zich meer zorgen maken over belangrijke/familiegebeurtenissen.
  • Ze hebben meer kans op een slechtere perceptie van hun geestelijke en lichamelijke gezondheid als volwassenen.
  • Ze lopen een groter risico op verhoogde niveaus van cortisol, een hormoon dat verband houdt met stress.

Welke invloed heeft een echtscheiding op kinderen?

Nu je meer hebt geleerd over de effecten van echtscheidingen op kinderen, vraag je je misschien af waarom ze plaatsvinden en hoe echtscheidingen zelf een rol spelen in hun ontwikkeling. Er zijn veel aspecten van echtscheiding die unieke effecten hebben op de gezondheid en het welzijn van een kind. Onderzoek van de NIH wijst op vier belangrijke redenen waarom echtscheiding zulke sterke gevolgen heeft voor kinderen.

Minder effectief ouderschap

Onderzoek van de NIH wijst uit dat echtscheiding kan leiden tot minder effectief ouderschap, wat het sterkste verband heeft met de impact op het welzijn van een kind. Echtscheiding kan leiden tot minder open communicatie tussen gezinsleden, het moeilijk maken om de opvoedingsstijl consistent te houden en kinderen het gevoel geven dat ze geen steun hebben.

Conflicten tussen ouders

Conflicten tussen ouders zijn de op een na meest impactvolle consequentie van echtscheiding voor kinderen. Terwijl ouders het echtscheidingsproces doormaken, en mogelijk zelfs daarna, kunnen de spanningen en emoties tussen de partijen bijzonder gespannen aanvoelen. Conflicten tussen ouders kunnen voor extra stress bij kinderen zorgen en ze kunnen het gevoel krijgen dat ze gedwongen worden tussen de ouders in te spelen, waardoor ze zich niet gesteund voelen.

Gefrustreerd klein meisje en ouders vechten
Gefrustreerd klein meisje en ouders vechten

Verhoogd risico op economische strijd

Een andere reden waarom echtscheiding invloed kan hebben op het welzijn van een kind is dat het kan leiden tot een verhoogd risico op economische problemen. Het echtscheidingsproces zelf kan kostbaar zijn, en de financiële afspraken die ouders maken, kunnen van invloed zijn op de middelen die elke ouder heeft om voor zijn kind te zorgen. Dit kan leiden tot beperkte academische en sociale mogelijkheden, maar ook tot impact hebben op waar een kind woont, op zijn dieet en op de hoeveelheid tijd die elke ouder met zijn kind kan doorbrengen, omdat hij een andere balans tussen werk en privéleven beheert.

Beperkt contact met één ouder

Het laatste mogelijke gevolg van echtscheiding dat in verband wordt gebracht met het verstoren van de gezondheid van een kind, is dat het het contact dat een kind met zijn ouders heeft kan beperken vanwege voogdijovereenkomsten. Vaak kan een echtscheiding ertoe leiden dat een kind meer tijd bij de ene ouder doorbrengt dan bij de andere, wat gevoelens van verwarring en isolatie bij kinderen kan veroorzaken en ervoor kan zorgen dat ze zich niet meer verbonden voelen met hun verzorgers.

Enkele positieve effecten van echtscheiding op kinderen

Hoewel er opmerkelijke negatieve effecten van echtscheiding op kinderen zijn, zijn er ook enkele positieve effecten aan verbonden, blijkt uit onderzoek van de National Library of Medicine. Afhankelijk van het soort omgeving waarin een kind werd omringd tijdens het huwelijk van zijn ouders, kan een scheiding positieve gevolgen hebben, zoals:

  • Het verminderen van de hoeveelheid conflicten waaraan een kind dagelijks wordt blootgesteld.
  • Het geluk van ouders vergroten, waardoor ze betere verzorgers kunnen worden.
  • De veerkracht van kinderen vergroten.

Wat u kunt doen om kinderen te helpen bij een scheiding

Uit onderzoek van de NIH is gebleken dat kinderen er baat bij hebben als ze ouders hebben die na een scheiding een sterke co-ouderschapsrelatie hebben. Ouders kunnen een gezonde co-ouderschapsomgeving voor hun kinderen creëren door regelmatig met elkaar te communiceren, vergelijkbare regels/verwachtingen tussen huishoudens te handhaven en elkaars rol als verzorger voor hun kinderen te respecteren. Positief co-ouderschap kan leiden tot:

  • Betere kwaliteitsrelaties tussen een kind en zijn niet-inwonende verzorger
  • Meer bezoek tussen een kind en zijn niet-inwonende verzorger
  • Hogere betrokkenheid van vader
  • Grotere tevredenheid van moeders over de vader-kindrelatie

Ontdek co-ouderschapslessen

Meer informatie verkrijgen over co-ouderschap zelf, en hoe u de strategieën ervan kunt personaliseren zodat deze het beste passen bij de behoeften van uw unieke gezin, is een manier om ervoor te zorgen dat uw kind wordt omringd door een ondersteunende omgeving. Het kan vreemd aanvoelen om een cursus te volgen over hoe u uw kind het beste kunt opvoeden, maar het kan inzicht en informatie geven over hoe u kunt samenwerken terwijl u een scheiding ervaart. Het kan u ook in staat stellen beter te communiceren en samen een plan te maken over opvoedingsstijlen, grenzen en andere belangrijke aspecten van het leven van uw kind.

Help kinderen verbonden te blijven met hun niet-inwonende verzorger

Soms kan een scheiding ertoe leiden dat één ouder de primaire voogdij over een kind krijgt. Dit betekent vaak dat de andere ouder een niet-inwonende verzorger wordt die minder tijd en mogelijkheden heeft om hun kind te ondersteunen. Door uw kind te helpen verbonden te blijven met de niet-primaire verzorger, kunt u hem helpen bij de overgang naar zijn nieuwe omgeving en het risico op nadelige gezondheidseffecten verminderen.

Onderhoud sterke ouder-kindrelaties

Een andere manier om de veerkracht van uw kind tijdens een scheiding te bevorderen, is door sterke ouder-kindrelaties te onderhouden. De kwaliteit van de relatie van een kind met zijn ouders is een sterke voorspeller van de vraag of het kind in de toekomst met de langetermijneffecten van echtscheiding te maken zal krijgen. De kwaliteit van een ouder-kindrelatie omvat steun, warmte en koestering. Enkele manieren om een positieve ouder-kindrelatie te behouden zijn:

  • Gebruik effectieve probleemoplossende vaardigheden
  • Handhaaf positieve communicatie
  • Houd het conflictniveau laag
  • Negativiteit verminderen

Zorg ervoor dat het niet hun schuld is

Als de ouders van een kind gaan scheiden, kan het kind vaak het gevoel hebben dat zij verantwoordelijk zijn voor het voortdurende conflict en de algehele scheiding. Dit kan veel gevoelens van stress, verdriet en zelfverwijt in hun leven met zich meebrengen. Het is belangrijk om hen te laten weten dat het niet hun schuld is en dat de redenen voor uw scheiding geheel uw eigen redenen zijn. Het kan zijn dat ze uw uitleg in eerste instantie niet accepteren, maar door eerlijk te zijn en het gesprek voort te zetten, kunnen ze uw beslissing beter begrijpen.

Volg therapieopties

Als u merkt dat uw kind bijzonder getroffen lijkt te worden door het nieuws over uw scheiding, kan het nuttig zijn om contact op te nemen met een professional in de geestelijke gezondheidszorg en de therapieopties te bespreken. Mogelijk kunt u als gezin therapiesessies bijwonen om de veranderingen te bespreken, of misschien voelt uw kind zich meer op zijn gemak als hij alleen naar de sessies gaat. Als u iemand van buiten het gezin heeft om naar te luisteren en te praten, kan dit ertoe bijdragen dat uw kind een ander soort troost en begeleiding krijgt waarnaar het op zoek is. Zoek een optie die voor uw gezin werkt.

Klein meisje en moeder in gezinstherapie
Klein meisje en moeder in gezinstherapie

Leun op uitgebreide gezinsondersteuning

Door zoveel mogelijk steun voor uw kind te verzamelen van vrienden en familieleden, kan uw kind zich prettiger voelen terwijl u een scheiding doormaakt. Wanneer de ouders van een kind uit elkaar gaan, kan dit een gevoel van instabiliteit in het leven van het kind creëren vanwege de voortdurende veranderingen en de wetenschap dat er nog meer veranderingen in het verschiet liggen. Steunen op familie en dierbaren is één manier om te laten zien dat er nog steeds een krachtig ondersteuningssysteem bestaat.

Zorg voor jezelf

Tijdens alle stress die echtscheiding voor ouders kan veroorzaken, is het belangrijk om te onthouden dat je ook voor jezelf moet zorgen. Misschien heb je het gevoel dat je je behoeften moet verwaarlozen om meer tijd en aandacht aan je kind te kunnen besteden, maar de waarheid is dat je de beker van iemand anders niet kunt vullen als de jouwe leeg is. Door uw fysieke, mentale en emotionele gezondheid te behouden, kunt u een betere verzorger voor uw kind worden, en krijgt u ook de rust en ruimte die u nodig heeft om vooruit te blijven gaan.

Bronnen voor ouders en kinderen

Een scheiding doormaken met een kind kan een mentaal en emotioneel belastende onderneming zijn. Of u zich nu afvraagt hoe u uw kind kunt helpen met een scheiding om te gaan, meer wilt leren over co-ouderschap of de scheiding aan uw kind wilt uitleggen: er zijn hulpmiddelen beschikbaar. Sommige bronnen zijn onder meer:

  • UpToParents.org
  • Sesamstraat in gemeenschappen
  • IAmAChildOfDivorce.com
  • DivorceCare.com

Je kind helpen bij een scheiding van ouders

Het ervaren van een scheiding tussen ouders kan om vele redenen moeilijk zijn voor een kind en er is gebleken dat dit gepaard gaat met verschillende negatieve gevolgen voor het algehele welzijn van een kind. Er zijn manieren waarop ouders hun kinderen in deze periode een gevoel van steun kunnen bieden door een positieve co-ouderschapsrelatie te onderhouden, steun te verzamelen van dierbaren en kinderen te helpen zich verbonden te voelen met beide ouders. Een scheiding doormaken is niet gemakkelijk voor ouders, maar er zijn manieren om kinderen te beschermen tegen nadelige gezondheidseffecten.

Aanbevolen: