Ontdek gemeenschapskoelkasten & Waarom ze de weg van de toekomst zouden kunnen zijn

Inhoudsopgave:

Ontdek gemeenschapskoelkasten & Waarom ze de weg van de toekomst zouden kunnen zijn
Ontdek gemeenschapskoelkasten & Waarom ze de weg van de toekomst zouden kunnen zijn
Anonim

Gemeenschappelijke koelkasten -- brengen ons een stap dichter bij de utopie. Lees meer over hoe ze werken, de voordelen voor de gemeenschap en hoe u erbij betrokken kunt raken.

gemeenschappelijke koelkast in DC
gemeenschappelijke koelkast in DC

We hebben een uitdaging. Tel elk bederfelijk ingrediënt op dat u niet allemaal gebruikt of weggooit omdat het in uw koelkast bedorven is. Je bent waarschijnlijk een beetje geschokt door het aantal, toch? Had je maar een andere plek dan de stortplaats om al dat voedsel naartoe te sturen. Met een gemeenschappelijke koelkast lukt dat wel.

Gemeenschapskoelkasten zijn systemen voor wederzijdse hulp die helpen een gemeenschap gratis te voeden. De afgelopen jaren zijn ze in de Verenigde Staten steeds populairder geworden. Lees meer over hoe gemeenschappelijke koelkasten werken en krijg tips om er zelf een te starten.

Wat is een gemeenschappelijke koelkast?

gemeenschappelijke koelkast NYC
gemeenschappelijke koelkast NYC

In letterlijke zin is een gemeenschappelijke koelkast een echte koelkast (of een verzameling koelkasten) die gevuld is met voedsel dat iedereen in de omgeving kan openen en er iets uit kan halen. In bredere zin vertegenwoordigen ze een engagement voor wederzijdse hulp in een bepaalde gemeenschap.

Wat is wederzijdse hulp dan precies? Wederzijdse hulp beschrijft de manier waarop een groep mensen samenwerkt om elkaar kosteloos te ondersteunen. Dit kan lijken op de kleine boekenuitwisselingen die overal in een stad opduiken, waar je een boek kunt meenemen om te lezen of een boek kunt doneren waar je afstand van wilt doen. De overtuiging achter wederzijdse hulp is dat zelfs als onze samenleving niet elk lid van een gemeenschap helpt gedijen, mensen toch kunnen samenwerken om ervoor te zorgen dat iedereen een mooi, succesvol leven kan leiden.

Hoe werkt het?

Uw gemeenschap, of een organisatie als Freedge, zet een zelfvoorzienende koelkast op of regelt een host (een gebouw dat stroom voor de koelkast levert) in de omgeving. Deze koelkast wordt gevuld met donaties van voedselgoederen die iedereen in de gemeenschap kan meenemen. Dit is geen tegenprestatie-situatie. Je hoeft niets mee te nemen ter vervanging van wat je meeneemt om iets te krijgen.

@okay.molly laten we samen een gemeenschapskoelkast opslaan fyp foryou chicago mutualaid thelovefridgechicago Levitating (feat. DaBaby) - Dua Lipa

In plaats daarvan zijn er meerdere verschillende beheersystemen die vrijwilligers kunnen gebruiken om koelkasten volledig gevuld en schoon te houden, en hier zijn twee van de meest populaire:

  • Sommige mensen houden toezicht op hun eigen koelkast, van het aanvullen tot het schoonmaken. Gastonia's Shamelle Jackson gebruikt deze methode voor de gemeenschapskoelkast die ze heeft opgezet in de omgeving van Charlotte, NC.
  • De meeste gemeenschapskoelkasten zijn afhankelijk van vrijwilligers om hen te helpen de koelkasten en de voorraad te onderhouden. Deze vrijwilligersdiensten kunnen worden gepland via Google-documenten of een ander gedeeld systeem in de gemeenschap.

Omdat gemeenschapskoelkasten van nature grassroots zijn, zijn ze afhankelijk van individuen die tijd en donaties geven om ze in goede staat te houden, wat organiseren superbelangrijk kan maken. Dit is waar het hebben van een handvol mensen die de leiding hebben over de koelkast (zoals moderators op een Discord- of Reddit-thread) het systeem echt kan maken of breken. Dit zijn de mensen op wie u kunt vertrouwen om de vrijwilligersschema's bij te houden, contact op te nemen met lokale bedrijven die willen doneren en ervoor te zorgen dat de koelkast goed werkt.

Op welke manieren is een gemeenschappelijke koelkast nuttig?

Als je nog nooit in een gebied hebt gewoond waar wederzijdse hulp centraal staat, dan kan het idee van een gemeenschappelijke koelkast vreemd aanvoelen. Maar er zijn zoveel goede redenen om er een op te zetten of mee te doen.

Vermindert voedselverspilling

Denk eens na over hoeveel sinaasappels, appels, bananen en kroppen sla je elke paar weken weggooit. Als je inschat hoeveel bederfelijke waar je deze week of maand nodig hebt, kun je er zo makkelijk een paar meer krijgen dan je daadwerkelijk gaat gebruiken.

In plaats van die extraatjes in je koelkast te laten bederven of de prima helften van dingen die je niet nodig had voor een recept weg te gooien, kun je ze inpakken en in een gemeenschappelijke koelkast zetten. Door donaties van gemeenschapskoelkasten kunt u duurzamer leven zonder dat u zich hoeft bezig te houden met compostering of andere methoden om voedselverspilling tegen te gaan.

Vermindert voedselwoestijnen/onveiligheid

gemeenschappelijke koelkast in Miami
gemeenschappelijke koelkast in Miami

Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw zijn er "ongeveer 13,5 miljoen mensen [die] weinig toegang hebben tot bronnen van gezond voedsel." Deze plaatsen zijn voedselwoestijnen, waar verse ingrediënten ontoegankelijk zijn vanwege de prijs, locatie of hoeveelheid. Dus als je in een voedselwoestijn leeft, is het verkrijgen van vers voedsel aanzienlijk moeilijker dan in beter toegankelijke gebieden met hogere inkomens.

Gemeenschappelijke koelkasten zijn een aanvulling op gebieden waar traditionele supermarkten tekortschieten. Zo kunnen mensen die toegang hebben tot deze voedingsmiddelen (omdat je ze verbouwt of omdat je ze kunt betalen) mensen met een lage toegang ondersteunen door te doneren aan de koelkasten.

Helpt de mensen zonder huisvesting in stand te houden

Een last waar mensen zonder huis mee te maken krijgen en waar je misschien nog nooit aan hebt gedacht, is hoe je een uitgebalanceerd dieet kunt volgen zonder betrouwbare plekken om bederfelijke waren op te slaan. Kleine kookplaten kunnen geschikt zijn voor het bereiden van een verscheidenheid aan ma altijden buitenshuis, maar het rondrijden met een elektrische minikoelkast is praktisch onmogelijk.

Net zoals jij recht hebt op een gekookte ma altijd die rijk is aan voedingswaarde, zo ervaren mensen ook dakloosheid. Gemeenschappelijke koelkasten zijn een geweldige hulpbron voor mensen zonder huis om verse ingrediënten te pakken en hun voedingsbehoeften aan te vullen, in plaats van een complete keuken te bezitten.

Vergroot de investering van mensen in hun gemeenschap

Je gemeenschap zien als meer dan gebouwen die langs je autoruiten passeren, kan een versterkend effect hebben. Doneren aan een gemeenschapskoelkast is een manier om je een actieve deelnemer te voelen in de omgeving om je heen, en die motivatie kan zich op andere manieren manifesteren naarmate je meer betrokken raakt.

Je merkt misschien dat je lokale meren of stranden een schoonmaakdag nodig hebben en helpen bij het organiseren ervan of het promoten van stemmen bij de lokale verkiezingen. Het leven in een gemeenschap geeft je niet het gevoel dat je er deel van uitmaakt. Maar doneren aan een gemeenschapskoelkast is een stap op weg naar een volwaardig lid.

5 tips voor het starten van uw eigen gemeenschapskoelkast

Hoewel ze aan populariteit winnen, zijn er niet zoveel gemeenschapskoelkasten in de Verenigde Staten. Als basisprogramma voor wederzijdse hulp, dat door de gemeenschap wordt ondersteund, is het echter iets dat jij en je vrienden zelf kunnen starten! Elk succesvol programma moet ergens beginnen, en je kunt een pionier in je gemeenschap zijn door een gemeenschapskoelkast te organiseren.

@rabbleio Heb je je willen aansluiten bij de gemeenschapskoelkastbeweging? Wat dacht je ervan om je eigen communityfridge te starten? Laten we de schets van het opzetten doornemen. Je zou verbaasd zijn hoeveel goeds en liefde het doet als je terugstroomt in de gemeenschap neighborhood charity foodsecurity stopfoodwaste communityunity feedpeople greenscreenvideo greenscreen Storytelling - Adriel

Maar hoe begin je eigenlijk? Hier zijn enkele nuttige tips voor de eerste keer:

  • Zoek naar reeds bestaande gemeenschappelijke koelkasten bij jou in de buurt. Je weet misschien niet dat er al koelkasten bij jou in de buurt staan. Kijk dus op sites als Change X om te zien of er sites zijn waaraan je vandaag nog kunt beginnen met doneren.
  • Bepaal een goede locatie. Denk na over gebieden waar een gemeenschappelijke koelkast de meeste impact kan hebben. Kijk bijvoorbeeld naar gebieden met een laag inkomen of gebieden met een hoge BIPOC-bevolking (die onevenredig zwaar worden getroffen door voedselwoestijnen).
  • Neem contact op met lokale bedrijven en organisaties om te zien of ze willen samenwerken. Door samen te werken kun je ervoor zorgen dat de gemeenschappelijke koelkast de hele week gevuld blijft. Hoe meer mensen en bedrijven je hebt om te doneren, hoe beter het zal zijn.
  • Een koelkast bestellen of ombouwen. Het hele punt van een gemeenschappelijke koelkast is dat je een echte koelkast hebt die de gemeenschap kan gebruiken, dus een grote stap is het bestellen van een koelkast. Freedge is een geweldige bron voor meer informatie over het opzetten van een koelkast.
  • Stel een roulatieschema op voor donateurs. Hoe georganiseerder u bent, hoe kleiner de kans dat een koelkast uren of dagen zonder voorraad blijft. De L. A. Community Fridge maakt gebruik van een donor-QR-code/websiteformulier om in te checken wanneer de koelkast wordt aangevuld, iets wat u zou kunnen overwegen.

Laat je niet afschrikken door de omvang van het helpen van een hele gemeenschap. Er is maar één persoon nodig om een gemeenschappelijke koelkast te runnen -- en die persoon zou jij kunnen zijn.

Draag bij aan de tafel van je buur

Gemeenschappelijke koelkasten helpen je om je buren donatie voor donatie te voeden. Er zijn onmiskenbaar veel krachten in de Amerikaanse samenleving die mensen op een steenworp afstand van u ervan weerhouden toegang te krijgen tot hoogwaardige, betaalbare, bederfelijke artikelen. Dus neem die overgebleven ingrediënten of dat overschot uit je tuin en zoek een gemeenschappelijke koelkast om het aan te doneren.

Aanbevolen: