8 soorten psychotherapie om uw geestelijke gezondheid te ondersteunen

Inhoudsopgave:

8 soorten psychotherapie om uw geestelijke gezondheid te ondersteunen
8 soorten psychotherapie om uw geestelijke gezondheid te ondersteunen
Anonim
Terwijl de vrouwelijke patiënt deelt, maakt de therapeut aantekeningen op het klembord
Terwijl de vrouwelijke patiënt deelt, maakt de therapeut aantekeningen op het klembord

Als je overweegt om in therapie te gaan, heb je veel verschillende soorten om uit te kiezen. Sommige onderzoekers zijn zelfs van mening dat er tegenwoordig meer soorten psychotherapie in de wereld worden aangeboden dan iemand kan tellen. En het aantal blijft stijgen. Hoe weet je dan welke begeleiding je nodig hebt? Maakt het soort psychotherapie dat je kiest überhaupt uit?

Het vinden van de juiste soort therapie voor u kan net zo belangrijk zijn als het vinden van de juiste therapeut. U kunt deze catalogus met opties voor psychotherapie verkennen om meer te leren over de verschillende typen en er een te vinden die u de ondersteuning kan bieden waarnaar u op zoek bent.

De 5 belangrijkste soorten psychotherapie

Mensen zijn al tientallen jaren geïnteresseerd in zelfverbetering en emotionele regulering. Sommige mensen geloven dat de praktijk van therapie teruggaat tot het oude Griekenland. Anderen beweren dat therapie zoals wij die kennen pas aan het einde van de 18e eeuw werd ontwikkeld.

Psychotherapie zelf komt voort uit vijf verschillende denkrichtingen. Deze kerntherapieën hanteren verschillende benaderingen om de geestelijke gezondheid te behouden. Sommige richten zich bijvoorbeeld op denkpatronen, terwijl andere zich specifiek richten op gedrag. Bovendien ondersteunen sommige vormen van therapie het idee dat de beste manier om conflicten op te lossen is door je op het heden te concentreren, terwijl andere erop aandringen dat iemands verleden moet worden onderzocht.

Hoe meer u weet over de verschillende soorten therapie, hoe sterker u zich voelt om de hulp te zoeken die bij u past. U kunt deze informatie gebruiken om uzelf te informeren over de verschillende therapieopties die beschikbaar zijn en om een therapeut te vinden die goed bij u past.

Psychoanalyse

Psychoanalyse werd in de 20e eeuw gecreëerd door Sigmund Freud. Het draait om het idee dat mensen als ijsbergen zijn. De meeste van hun gedachten, emoties en gedragingen komen voort uit hun onbewuste zelf dat onder de oppervlakte ligt.

Deze benadering richt zich op iemands ervaringen uit vorige levens, trauma's, interne conflicten en gedragsimpulsen. Vervolgens worden deze elementen geanalyseerd om mensen te helpen begrijpen hoe en waarom ze hen in het heden beïnvloeden. Nadat deze associaties zijn gemaakt, kunnen mensen beginnen hun verbindingen met het verleden op te lossen en hun gedrag te veranderen.

Psychoanalyse kan het volgende omvatten:

  • Vrije Associatie- Met deze praktijk kan iemand zijn mening uiten zonder censuur of oordeel. Het kan helpen geremde gedachten, meningen en herinneringen bloot te leggen die hun huidige gedrag kunnen beïnvloeden.
  • Droomanalyse - Zoals de naam al doet vermoeden, omvat deze techniek de interpretatie van dromen door symbolen te analyseren en de onderliggende betekenissen te onderzoeken.
  • Resistances Analysis - Deze praktijk bestudeert weerstand als een teken van verdediging en plaatst deze in drie categorieën die bekend staan als bewustzijn, id en repressie. Vervolgens worden deze tegenstellingen bestudeerd om te ontdekken waarom iemand ze ervaart.

Gedragstherapie

Gedragstherapie, ook wel conditioneringstherapie genoemd, heeft tot doel onbehulpzame gedragspatronen te veranderen en de negatieve symptomen te verminderen die een persoon mogelijk ervaart. Zoals de naam al doet vermoeden, richt dit type therapie zich vooral op iemands gedrag en niet op iemands gedachten of ervaringen uit het verleden.

Dit type therapie onderzoekt ook de factoren die bijdragen aan gedrag. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met factoren zoals de omgeving waarin het gedrag het meest voorkomt, maar ook met de mensen die doorgaans aanwezig zijn.

Sommige elementen van gedragstherapie zijn onder meer:

  • Gedragsrepetitie - Deze techniek verbetert de sociale vaardigheden door nieuwe gedragspatronen en communicatiemethoden te demonstreren. Vervolgens krijgen mensen de tijd om de vaardigheden in sessies te oefenen voordat ze deze in de echte wereld gebruiken.
  • Modelleren - Modellering, ook wel gedragsmodellering genoemd, is een leerstrategie gebaseerd op observatie en imitatie. Het houdt in dat je een voorbeeld ziet en vervolgens probeert het gedrag zelf na te bootsen.
  • Systematische desensibilisatie - Deze strategie wordt gebruikt om angst te verminderen door diepe spierontspanning en blootstelling aan angstwekkende situaties. Het helpt de veerkracht van een persoon op te bouwen door hem of haar bloot te stellen aan situaties met weinig angst, en geleidelijk toe te werken naar situaties die veel angst veroorzaken.

Cognitieve therapie

Deze vorm van therapie werkt rond het idee dat negatieve denkpatronen en vervormingen nutteloze emoties en gedrag creëren. Bij dit type therapie houden mensen hun gedachten in de gaten en leren ze geleidelijk om deze te veranderen in meer behulpzame gedachten.

Bovendien daagt cognitieve therapie mensen uit om de manier waarop zij naar de wereld kijken te evalueren en mogelijk hun percepties te veranderen. Tijdens sessies vragen aanbieders mensen om bewijsmateriaal te vinden dat hun gedachten en percepties ondersteunt of tegenspreekt. Vervolgens kunnen mensen het bewijsmateriaal evalueren en zelf beslissen of er voldoende is om hun oorspronkelijke manier van denken te ondersteunen.

Enkele elementen van cognitieve therapie zijn:

  • Cognitieve herstructurering - Deze techniek helpt mensen negatieve gedachten over zichzelf of de wereld te ontdekken, te monitoren en te betwisten. Vervolgens leren ze hoe ze hun gedachten kunnen veranderen in nuttiger gedachten.
  • Gedachtevervormingen begrijpen - Gedachtevervormingen zijn onnauwkeurige overtuigingen of percepties die mensen kunnen hebben. Cognitieve therapie leert verschillende vervormingen aan en helpt mensen vervolgens hun gedachten te controleren om te zien of ze in een van de nutteloze denkpatronen vervallen.

Humanistische therapie

Dit type therapie is erop gericht mensen te helpen een gevoel van persoonlijke groei te bereiken. Tijdens sessies kunnen mensen ervaringen uit de echte wereld verkennen die gericht zijn op het ontwikkelen van hun potentieel.

Humanistische therapie helpt mensen ook hun gedachten op het heden te concentreren en hun emoties te reguleren. Bovendien stelt het mensen in staat een gevoel van verantwoordelijkheid voor hun daden te ontwikkelen, nutteloze aspecten van hun persoonlijkheid te veranderen en een gevoel van zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Enkele voorbeelden van humanistische therapieën zijn:

  • Cliëntgerichte therapie - Cliëntgerichte therapie creëert een cliënt-therapeutrelatie die gebaseerd is op consistente empathie, begrip en respect. De therapeut ontdekt de manier waarop een cliënt naar de wereld kijkt, en helpt de cliënt vervolgens om nutteloze perspectieven te verleggen, conflicten op te lossen, zijn gevoelens te beheersen en zijn benadering van het leven te veranderen zodat deze beter aansluit bij zijn behoeften.
  • Gest alttherapie - Deze vorm van therapie richt zich op hoe iemand zich voelt en functioneert in het heden, in plaats van elementen uit zijn verleden te onderzoeken. Een van de kernprincipes is dat een persoon groei bereikt door zich te assimileren met zijn omgeving, wat gebeurt door persoonlijkheidsgroei en zelfbewustzijn.
  • Existentiële psychotherapie - Existentiële therapie is ook gericht op het heden van een persoon in plaats van op zijn verleden. Het helpt mensen de zin van het leven te vinden, hun emoties te ervaren, hun besluitvormingsvaardigheden aan te scherpen en hun autonomie te bevorderen.
  • Experiëntiële psychotherapie - Actieve ervaringen staan voorop bij ervaringsgerichte therapie. Deze benadering volgt het idee dat echte verandering ontstaat wanneer een persoon in staat is zijn innerlijke gedachten en gevoelens uit zowel het verleden als het heden te uiten en toegankelijk te maken.

Holistische therapie

Holistische therapie, ook wel integratieve therapie genoemd, houdt rekening met de persoon als geheel. Het richt zich bijvoorbeeld op iemands spirituele, emotionele, educatieve en mentale omgeving. Deze therapiebenadering leert mensen ook over gedragsverandering en het belang van zelfhulpactiviteiten om genezing te bevorderen.

Andere soorten therapie

Hoewel er vijf denkrichtingen zijn die de basis van de therapie hebben gecreëerd, zijn er niet slechts vijf soorten om uit te kiezen. Nadat de originele formulieren waren gemaakt, ging het vakgebied van de psychologie door met het onderzoeken, testen en vinden van nieuwe manieren om mensen te helpen voor hun geestelijke gezondheid te zorgen.

Dit heeft geleid tot de creatie van veel meer soorten psychotherapie. Sommige van deze nieuwere vormen zijn ook ontworpen om specifieke geestelijke gezondheidsproblemen te behandelen waar de oorspronkelijke psychotherapieën moeite mee hadden om aan te pakken, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Als je al eerder therapie hebt geprobeerd en hebt ontdekt dat het je niet de resultaten heeft opgeleverd waarop je had gehoopt, is dat geen probleem. Er zijn verschillende therapieën die mogelijk beter passen. Bekijk de onderstaande lijst voor meer informatie over aanvullende therapieën die mogelijk de zorg bieden die u nodig heeft.

Desensibilisatie en herverwerking van oogbewegingen (EMDR)

EMDR werd in 1987 ontwikkeld om de symptomen van PTSS te helpen verlichten. Het is een vorm van individuele therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van bilaterale oogbewegingen, zoals herhaaldelijk van links naar rechts kijken, om mensen te helpen traumatische gebeurtenissen te verwerken.

Het onderscheidt zich van andere therapieën omdat het zich richt op de manier waarop het geheugen in de hersenen wordt opgeslagen, in plaats van alleen op het beheersen van gedachten en fysieke sensaties die ontstaan wanneer een traumatische herinnering wordt geactiveerd. Naast oogbewegingen worden ook andere vormen van bilaterale stimulatie gebruikt, zoals tikken en tonen die aan beide kanten van het lichaam voorkomen.

In tegenstelling tot andere behandelingen die op trauma gericht zijn, is er geen langdurige blootstelling aan de traumatische herinnering vereist of zijn intensieve beschrijvingen van het trauma vereist. Normaal gesproken wordt de behandeling twee keer per week uitgevoerd gedurende een periode van zes tot twaalf sessies, hoewel veel mensen baat hebben bij nog minder sessies.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

CBT, ook bekend als Beck-therapie, wordt vaak gebruikt voor de behandeling van een verscheidenheid aan psychische aandoeningen, zoals depressie, angst en eetstoornissen. Uit onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie minstens zo effectief kan zijn als andere vormen van therapie en zelfs sommige vormen van medicatie.

CGT heeft tot doel onbehulpzaam gedrag en denkpatronen te beheersen en te veranderen. Bovendien werken patiënten en therapeuten samen om een instrumentarium van copingstrategieën te creëren. Mensen kunnen deze technieken gebruiken om hun gedachten, fysieke sensaties en gedragingen te helpen beheersen wanneer ze problemen ervaren.

Dialectische gedragstherapie (DBT)

DBT is een therapie die vaak wordt gebruikt voor de behandeling van complexe geestelijke gezondheidsproblemen, zoals een borderline-persoonlijkheidsstoornis. De praktijk is bedoeld om mensen te helpen hun emoties beter te reguleren, te beheersen en ermee om te gaan.

De verschillende stadia van DGT helpen mensen hun gedrag te accepteren en vervolgens de vaardigheden op te bouwen die ze nodig hebben om dit te veranderen. Meestal biedt het een combinatie van gedrags- en cognitieve therapieën, evenals mindfulness.

Als er een aanpak is die je interesseert, zoek dan een aanbieder van geestelijke gezondheidszorg die die strategie toepast. Zorg ervoor dat de cliënt-therapeutrelatie u het gevoel geeft dat u gesteund wordt en dat er duidelijke grenzen zijn. U kunt een telefonisch consult aanvragen of de eerste sessie bijwonen om een beter beeld te krijgen van het therapeutische proces en hoe lang het kan duren. Als je een strategie uitprobeert en deze is niets voor jou, dan is dat geen probleem. Je kunt anderen blijven proberen totdat je vindt wat je zoekt.

Aanbevolen: