Een spinplant op 3 eenvoudige manieren vermeerderen

Inhoudsopgave:

Een spinplant op 3 eenvoudige manieren vermeerderen
Een spinplant op 3 eenvoudige manieren vermeerderen
Anonim
Jonge gelukkige vrouw met spinplant bij het raam
Jonge gelukkige vrouw met spinplant bij het raam

Spiderplanten zijn een van de gemakkelijkste kamerplanten om te vermeerderen. In werkelijkheid doen ze voor een aantal van deze methoden het meeste werk voor u. Leren hoe je spinplanten kunt vermeerderen is eenvoudig; het moeilijkste deel is het vinden van ruimte voor al die babyspinplanten als je eenmaal begonnen bent.

Voortplanting van spinnenplanten

Spinnenplanten zullen, als ze goed groeien en gezond zijn, bloeien en uit deze bloemen nieuwe kleine babyspinplanten produceren, ook wel bekend als "pups" of "spiderettes" aan het einde van die bloemstengels. Je kunt deze babyspinplanten eraan laten zitten, en al snel heb je een bijna Dr. Seuss-achtige plant, waarbij alle kleine spinplantjes lijken te dansen en rond de moederplant te zweven. Maar deze kleine spinplanten kunnen ook gemakkelijk worden vermeerderd, waardoor je MEER planten krijgt. Nooit een slechte zaak. En als je spinplant geen jongen maakt, maak je dan geen zorgen: er is nog steeds een manier waarop je hem kunt verspreiden.

Spinplant met pups op houten standaard
Spinplant met pups op houten standaard

Spinplanten vermeerderen met Spider Plant Baby's

Zodra je spinplant jongen of babyplanten heeft voortgebracht (de botanische term is 'plantjes', maar je zult ze meestal pups zien noemen), kun je ze gemakkelijk vermeerderen met een van deze nieuwe kleine plantjes. spin planten. Er zijn twee manieren om dat te doen.

Verwijder en root de Spider Plant Pup

Dit is een gemakkelijke methode als je een spinplantjong van iemand anders krijgt, of als je je niet gemakkelijk in de buurt van de moederplant kunt voortplanten.

  1. Verwijder de babyspinplant van de moederplant door hem met een schaar of snoeischaar van de stengel af te knippen waarmee hij aan de moederplant vastzit.
  2. Het is op dit moment ook een goed idee om de stengel volledig van de moederplant af te snijden, omdat er geen pup meer is die de plant kan ondersteunen. Het voegt op dit moment niets toe aan de moederplant.
  3. Maak een kleine pot met potgrond van goede kwaliteit klaar. Een pot met een diameter van 2 tot 7 inch is de perfecte maat om mee te beginnen.
  4. Bevochtig de grond goed en laat overtollig water uit de pot lopen.
  5. Zet je spinplantjong op de grond en druk de basis ervan voorzichtig in het oppervlak van de grond.
  6. Plaats een doorzichtige plastic beker of glas of een doorzichtige plastic zak over het stekje. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid behouden en wordt het rooten bevorderd.
  7. Plaats de nieuw ingegoten stek in een ruimte met middelmatig tot helder indirect licht. Houd de grond gelijkmatig vochtig.
  8. Na een paar weken zal je spinplant wortel hebben geschoten.
  9. Je kunt nu het plastic verwijderen en je spinplant plaatsen waar je maar wilt.
Enkele ingemaakte spinplanten
Enkele ingemaakte spinplanten

Root een spinplantbaby die nog steeds vastzit aan de moederplant

Dit is de eenvoudigste en meest gegarandeerde manier om spinplanten te vermeerderen.

  1. Vul een kleine pot met een diameter van 2 tot 7 inch met potgrond van goede kwaliteit en zorg ervoor dat deze gelijkmatig vochtig wordt, zodat overtollig water kan weglopen.
  2. Zoek een plekje binnen het bereik van de moederplant waar jongen uitkomen. Het plaatsen van de kleinere pot op een nabijgelegen plank, plantenstandaard of zelfs in een kleine hangende mand zal werken.
  3. Buig de stengel die de pup vasthoudt, zodat de basis van de pup de bovenkant van de grond in de kleinere pot raakt.
  4. Houd de steel vast met een kleine tuinpin, een paperclip of een steen. Je wilt de pup voortdurend in contact houden met het grondoppervlak.
  5. Wacht en houd de grond in de kleinere pot gelijkmatig vochtig. Over een paar weken zal hij zijn eigen wortels hebben geproduceerd.
  6. Zodra de babyplant wortels heeft gevormd, kun je hem met een snoeischaar of schaar van de moederplant afknippen en de pot plaatsen waar je maar wilt.

Spinplanten uit divisies vermeerderen

Als er geen pups ontstaan, kun je nog steeds een spinplant vermeerderen. Spinplanten vormen nieuwe scheuten terwijl de wortels in de pot groeien. Je kunt deze scheuten van de moederplant verdelen om nieuwe planten te starten.

  1. Vul een 10 cm grote pot met potgrond van goede kwaliteit.
  2. Haal de spinplant uit de pot. Zoek naar een scheut nabij de rand van de hoofdklomp gebladerte. Dit is wat je uit de plant verwijdert voor je divisie.
  3. Bewerk je vingers voorzichtig rond de scheut en begin hem voorzichtig los te wrikken van de moederplant. Probeer zoveel mogelijk wortels van de scheut intact te houden terwijl je dit doet. Mogelijk moet je een stukje afknippen om het netjes uit de plant te verwijderen.
  4. Zodra je het hebt verwijderd, heb je een kleine scheut spinplant, met wortels eraan.
  5. Plant deze in de 10 cm grote pot, vul hem zorgvuldig en verstevig hem voorzichtig rond de wortels. Het moet op dezelfde diepte worden geplant als toen het aan de moederplant vastzat.
  6. Water goed geven en op een plek plaatsen met gemiddeld tot helder indirect licht, of hij kan naar een plek met weinig licht gaan, zolang hij maar wat extra verlichting heeft via een lamp. Door het extra licht zal het sneller wortelen.

Houd de plant water, en binnen een paar weken zul je nieuwe groei in het midden van de plant zien. Dit is een teken dat je divisie gezond is en dat er ook nieuwe wortels groeien.

Bonustip: spinplanten in water vermeerderen

Als je een pup of een divisie hebt en geen aarde beschikbaar hebt, kun je een spinplant in een vaas met water rooten. Als je een pup aan het rooten bent, vul dan de vaas zo dat de bovenkant van het water net de basis van de pup raakt. Vanaf dit punt zal het wortel schieten. Als je een scheidingslijn hebt, plaats deze dan in de vaas of het kopje water met de wortels in het water en het blad boven de bovenkant van het water.

Je kunt een spinplant niet voor onbepaalde tijd in water laten groeien, maar het is een eenvoudige manier om de stekken te bewortelen of vast te houden totdat je ze in de grond kunt planten.

Spinplant groeit in water
Spinplant groeit in water

Meer planten, weinig moeite

Het vermeerderen van spinplanten is een eenvoudig proces. Pot er een paar op voor jezelf, of om te delen met kamerplanten-liefhebbende vrienden.

Aanbevolen: