Hoe maïs te kweken: stressvrije stappen van planten tot oogsten

Inhoudsopgave:

Hoe maïs te kweken: stressvrije stappen van planten tot oogsten
Hoe maïs te kweken: stressvrije stappen van planten tot oogsten
Anonim
Maïskolf met groene bladeren
Maïskolf met groene bladeren

Niets zegt meer zomer dan een vers gegrilde maïskolf, en de beste manier om de lekkerste maïs te krijgen is door hem zelf te kweken. De suikers in maïs veranderen bijna zodra het wordt geoogst in zetmeel. Om de beste smaak te krijgen, kan maïs het beste worden gegeten op de dag dat het wordt geoogst. Gelukkig is het eenvoudig om maïs te leren verbouwen als je voldoende ruimte hebt en een paar belangrijke dingen in gedachten houdt.

Wanneer maïs planten

Maïs kan niet tegen vorst, dus je moet het pas uitplanten nadat er gevaar voor vorst is in je winterharde zone, en zodra de grond een beetje is opgewarmd. Koude grond zal ertoe leiden dat uw maïszaad gaat rotten in plaats van ontkiemen. Als het na de laatste vorstdatum is, maar de grond nog steeds koud aanvoelt, wacht dan nog een paar dagen of plaats zwart plastic over de grond om deze sneller op te warmen voordat je maïs plant.

  • Maïs houdt er over het algemeen niet van als de wortels verstoord worden, dus direct zaaien is de beste keuze.
  • Als je echter in een gebied met korte seizoenen woont en een sprong in het seizoen wilt maken, kun je het binnen onder verlichting zaaien. Je kunt hier het beste turfpotten, pellets of grondblokken gebruiken, zodat je de wortels niet hoeft te verstoren tijdens het planten.
  • Als je regelmatig wilt kunnen oogsten, kun je door in de vroege zomer elke twee weken een nieuw gewas te zaaien ervoor zorgen dat je in de late zomer en vroege herfst een constante aanvoer hebt.

Hoe maïs telen

Plant maïs vijf centimeter diep en twaalf centimeter uit elkaar. Je kunt dikker zaaien als je bang bent dat vogels of eekhoorns de zaden pakken voordat ze ontkiemen, maar je zult ze later moeten uitdunnen zodat ze niet dichter dan een voet uit elkaar staan. Maïs moet zichzelf bestuiven om oren te produceren, dus planten in blokken van niet minder dan een meter bij een meter heeft de voorkeur boven planten in rijen.

  • Plant in vruchtbare, goed doorlatende grond in de volle zon.
  • Het gebied moet volledig vrij zijn van onkruid, stenen en ander vuil, aangezien de wortels van maïs vrij ondiep zijn en niet goed kunnen concurreren met andere objecten totdat de planten zich hebben gevestigd.
  • Houd het bed gelijkmatig vochtig en ga door met wieden.
  • Als de planten eenmaal opstaan, zorg er dan voor dat ze goed worden bewaterd en gewied.
  • Het is een goed idee om rond de planten te mulchen, zowel om water te besparen als om onkruid te verminderen.
  • Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden - maïs heeft zeer ondiepe wortels, dus als de grond uitdroogt of onkruid de overhand krijgt, kan dit resulteren in een zwakke groei van de maïsplanten.

Een andere beproefde methode om ervoor te zorgen dat de wortels vochtig blijven, is door groeven in uw tuinbed te maken van een paar centimeter diep, waarbij u de grond aan weerszijden van elke vore ophoopt. Plant het zaadje onderaan de voor. Al het regen- of irrigatiewater verzamelt zich in de voren en zorgt voor vocht waar de planten dit het meest nodig hebben.

Jonge maïszaailingen in een veld
Jonge maïszaailingen in een veld

Voed je maïsplanten

Maïs is een zware feeder en vereist, zoals hierboven vermeld, een constante, regelmatige watergift. Bekleed uw maïsplanten tijdens het groeiseizoen eenmaal per maand met compost of gecomposteerde mest. Het is ook nuttig om ze op bepaalde punten tijdens hun groeicyclus te voeren.

  • Als de planten ongeveer twintig centimeter lang zijn
  • Als de planten kniehoogte bereiken
  • Wanneer kwastjes zich beginnen te vormen
  • En opnieuw als de oren zich beginnen te ontwikkelen

Voeden met uitgebalanceerde organische mest, compostthee, visemulsie of kelpmeel. Als op enig moment tijdens de aarproductie het blad van uw maïsplanten begint te veranderen van diepgroen naar licht, geelgroen, betekent dit dat ze meer bemesting nodig hebben. Geef ze gerust nog een dosis kunstmest en een goede, diepe watergift.

Stimuleer bestuiving

Wanneer kwastjes en zijde worden gevormd, werken de planten aan de bestuiving. Om ze daarbij te helpen, schudt u uw planten elke paar dagen zachtjes heen en weer, zodat het stuifmeel van de bovenkant van de plant op de kwastjes v alt.

Maïs oogsten

Het oogsten van maïs op zijn hoogtepunt is essentieel voor de beste smaak.

Bekijk de zijde

Houd de zijde (aan de uiteinden van elke maïskolf) in de gaten voor een indicatie wanneer je maïs klaar is om te oogsten. Zodra ze van geelachtig wit naar donkerbruin veranderen, is de maïs waarschijnlijk klaar.

maïskolven in het veld
maïskolven in het veld

Controleer de kernels

Om er absoluut zeker van te zijn dat de maïs de hoogste zoetheid en rijpheid heeft bereikt, pelt u een stukje van de schil af en prikt u voorzichtig met uw duimnagel in een van de korrels. Melkachtig sap moet uit de doorboorde pit druppelen. Het zou veel op magere melk moeten lijken, een beetje waterig wit. Als het helder is, is de maïs nog niet rijp. Laat het nog een paar dagen rusten en probeer het opnieuw.

Oogst de oren

De gemakkelijkste manier om maïs te oogsten is door met één hand de stengel vast te houden en met de andere de maïskolf vast te pakken. Trek voorzichtig en draai een beetje, en de korenaar zou er gemakkelijk los moeten komen.

Selecteer de beste maïsvariëteit

Bij het kopen van zaad voor maïs zijn er over het algemeen drie soorten maïs beschikbaar:

  • Standaard: Deze omvatten veel erfstuk- en ouderwetse variëteiten, en worden in zaadcatalogi vaak gemarkeerd met de afkorting SU.
  • Met suiker verrijkt:Deze variëteiten worden aangeduid met een SE-afkorting, zijn gefokt om extra zoetheid te hebben, en ze behouden die zoetheid langer na de oogst.
  • Supersweet: Ook wel "gekrompen" variëteiten genoemd vanwege het rimpelige, gekrompen uiterlijk van de gedroogde zaadpitten. Deze worden gekweekt om grote hoeveelheden suiker te bevatten, hoewel de planten zijn mogelijk niet zo krachtig of groeien evenveel oren als andere variëteiten. Zoek naar de SH2-afkorting in zaadcatalogi en op zaadverpakkingen die superzoete variëteiten aanduiden.

Aanplantoverwegingen op basis van variëteit

Als je eenmaal weet naar welk niveau van zoetheid je op zoek bent, is het volgende dat je moet overwegen de lengte van je groeiseizoen. Het duurt over het algemeen lang voordat maïs een oogstbaar gewas produceert - ergens tussen de 90 en 120 dagen vanaf het planten tot de oogst, afhankelijk van de variëteit.

Als je in een gebied woont met een korter groeiseizoen, zoek dan naar variëteiten die ongeveer 90 dagen nodig hebben om te oogsten, en die je de tijd geven om een of twee opeenvolgende aanplantingen te zaaien als je dat wilt, met voldoende tijd voor je maïs om te rijpen.

Maïsplagen en ziekten

Afgezien van het feit dat maïs een beetje kieskeurig kan zijn als het om water gaat, brengt het ook een behoorlijk aantal plagen met zich mee, van de vierpotige, gevleugelde en insectenvariëteiten.

Herten en andere zoogdieren

Herten en wasberen houden allebei van maïs. Konijnen maaien kleine maïsplanten tot op de grond. De beste manier om uw maïs te beschermen tegen het vierpotige ongedierte is door het gebied af te sluiten met een hoog hek of door vogelnetten over het hele gebied te draperen. Dit maakt het moeilijk voor dieren om van je planten te knabbelen.

Vogels

Een zwerm hongerige vogels kan een perceel rijpende maïs binnen enkele uren decimeren.

  • Vogelgaas dat over uw perceel wordt geplaatst (zolang uw perceel klein genoeg is) is de beste manier om het te beschermen.
  • Als je een groter gebied hebt, heeft de Cornell Cooperative Extension Service verschillende methoden getest en ontdekt dat het gebruik van heliumballonnen met grote oogvormige ontwerpen erop geschilderd vogels leek af te schrikken, net als de grote "dansende" ballonnen. ' soort opgeblazen figuren (het soort dat je vaak ziet buiten autodealers of andere winkels).

De sleutel bij deze beide enigszins vreemde methoden is dat ze op hun plaats moeten zijn voordat de vogels je maïs vinden, zodat ze nooit in de verleiding komen om überhaupt te stoppen.

Maïsinsectenplagen

Insecten kunnen ook aanzienlijke schade aanrichten aan maïsgewassen.

  • Komkommerkeverlarven graven zich soms in de wortels van maïsplanten en voeden zich ermee, waardoor de plant verzwakt. Als u ze opmerkt, behandel dan de grond in uw maïsveld met Heterorhabditis nematoden, die de larven zullen doden.
  • Vlooienkevers kauwen vaak kleine, ronde gaten in het gebladerte van bladeren. Ze vormen vaak een groter probleem tijdens de zaailingfase en minder voor volwassen planten. Als je de kleine kevers opmerkt of de kauwgaten die ze in je planten achterlaten, overweeg dan om vangplaten te installeren die ze vangen als ze van plant naar plant springen, of besproei je planten met insectendodende zeep.
  • Cutworms kunnen een probleem zijn tijdens de vroege zaailingfase. Ze eten dwars door de stengels van jonge planten heen, waardoor ze omvallen als kleine boompjes die zijn omgehakt. Als u dit soort schade in uw tuin opmerkt, is de eenvoudigste manier om verdere schade te voorkomen het omringen van elk van de planten in het gebied met een zelfgemaakte 'kraag' van de snijworm, wat in wezen een strook karton of plastic is die in een cirkel is gevormd en in de grond rond de plant geduwd, zodat deze een paar centimeter boven de grond uitsteekt. Dit voorkomt dat snijwormen toegang krijgen tot uw planten en deze beschadigen. Zodra de stengel ongeveer zo dik is als een potlood, verwijdert u de wormkraag.
  • Maïsoorwormlarven komen uit op de zijde van de maïsplanten en graven zich vervolgens in de nieuw gevormde oren en voeden zich ermee. Als u deze larven op uw planten opmerkt, pluk ze dan met de hand of bestuif de zijde met Bt (bacillus thuringiensis), waardoor ze doodgaan. Of, als je dit probleem eerder hebt gehad, kun je proberen de kwastjes van elk oor vast te maken met een houten wasknijper om te voorkomen dat de larven in de oren terechtkomen, hoewel dit nogal tijdrovend is als je veel groeit. van maïs.
  • Sprinkhanen kunnen vraatzuchtig en destructief zijn en zich in een mum van tijd een weg banen door jong maïsgebladerte. Een makkelijke manier om ze te verjagen is door een paar teentjes knoflook in wat water te koken en af te laten koelen. Zeef de knoflook en spuit de knoflookthee over je maïsplanten. Sprinkhanen blijven uit de buurt van je planten, maar het kan zijn dat je het een paar keer moet aanbrengen, vooral als het regent.
Veld met groene maïs in de zomer
Veld met groene maïs in de zomer

Maïsziekten

Er zijn niet echt veel ziekten die maïsplanten aantasten, maar er is er één waar je op moet letten:maïsvuil Maïsvuil veroorzaakt bleke, gezwollen gebieden langs de korenaren En wanneer ze barsten, laten ze een zwarte, poederachtige schimmel vrij die wel zeven jaar in de grond kan blijven zitten, waardoor toekomstige maïsoogsten gevaar lopen voor infectie. Als je de ronde, bleke gallen op de korenaren ziet, trek ze er dan onmiddellijk af en gooi ze weg (niet in je composthoop) om te voorkomen dat de vuiligheid zich verspreidt.

Tips voor het kweken van maïs

Het verbouwen van maïs kost wat tijd en aandacht, maar het is absoluut de moeite waard. Zolang je een paar dingen in gedachten houdt, ben je goed op weg naar een eigen maïsoogst:

  • Planten na alle gevaar voor vorst.
  • Houd het gebied onkruidvrij en signaleer eventuele plaagproblemen vroegtijdig.
  • Geef regelmatig en gelijkmatig water en mulch om vocht te besparen.
  • Voed maïs regelmatig voor optimale groei.

Geniet van zelfgekweekte maïs

Met de bovenstaande tips zul je zeker genieten van zoete maïs van eigen bodem. Hoewel het wat tijd kost van zaad tot oogst, is het hebben van zomermaïs op tafel de moeite waard.

Aanbevolen: