Hoe je knoflook thuis kunt planten, kweken en oogsten

Inhoudsopgave:

Hoe je knoflook thuis kunt planten, kweken en oogsten
Hoe je knoflook thuis kunt planten, kweken en oogsten
Anonim
Jonge uien en knoflook Knoflookbollen
Jonge uien en knoflook Knoflookbollen

Je kunt leren hoe je thuis met succes knoflook kunt kweken. Het enige dat u hoeft te doen, is aan een paar basisvereisten voldoen om een mooie oogst heerlijke, gezonde knoflook te hebben waar uw gezin van kan genieten.

Hoe je thuis knoflook kunt kweken

Het is een goed idee om je knoflook in een verhoogd bed of in grote containers te kweken. Het kweken van knoflook in verhoogde bedden geeft je meer controle over de groeiomstandigheden. U kunt bijvoorbeeld de grond aanpassen aan de behoeften van uw knoflookoogst zonder waardevolle voedingsstoffen te verliezen die vaak weglekken bij het planten van veldgewassen.

Bodem

Alle soorten knoflook geven de voorkeur aan vruchtbare, goed doorlatende, onkruidvrije grond. Knoflook houdt van losse, kruimelige grond, dus je kunt zand, veenmos of compost toevoegen om de consistentie te verbeteren. Compost biedt ook het extra voordeel dat het de vruchtbaarheid verhoogt door organische stof toe te voegen. Sommige telers behalen uitstekende resultaten door vóór het planten mest in hun knoflookbed te mengen.

Bemestingsvereisten voor knoflook

Een kwaliteitsmeststof zoals 10-10-10 kan ook in de grond worden gemengd met een hoeveelheid van een half pond kunstmest per 25 voet tuinbed. Deze hoeveelheid is gebaseerd op een rij van 12 inch breed. Dit geeft je knoflook voldoende voedingsstoffen om grote, gezonde bollen te laten groeien. Ideale grond heeft een pH van 6,2 tot 6,8.

Groeitemperaturen

Koude temperaturen zijn belangrijk na het planten om de ontwikkeling van de knoflookbol te bevorderen. Je moet knoflook planten van de herfst tot de vroege winter, meestal na de eerste nachtvorst. Als u zich in een warm klimaat bevindt, moet u de bollen ongeveer negen maanden bewaren bij een temperatuur van 50 graden.

Knoflookteentjes selecteren en planten

De meeste knoflook wordt in de herfst verkocht en geplant. Een herfstplanting kan in de vroege zomer worden geoogst, terwijl een lenteplanting doorgaans pas in de herfst klaar is om te oogsten.

Knoflookbollen uit elkaar halen

Je moet de buitenste, papierachtige verpakking van elke knoflookbol uit elkaar halen om de afzonderlijke teentjes los te maken. Beschadig de buitenste schillen van de kruidnagels niet. De kruidnagels moeten binnen 48 uur na het splitsen worden geplant, anders drogen de kruidnagels uit en groeien ze niet. Selecteer alleen de grootste knoflookteentjes om te planten, aangezien deze grote knoflookbollen zullen opleveren.

Knoflookteentjes planten

Elke kruidnagel moet met de wortel naar beneden worden geplant, met het puntige uiteinde rechtop. Maak een trog van vijf centimeter diep. Kruidnagels moeten vier tot vijftien centimeter uit elkaar in de grond worden geplaatst, zodat er voldoende ruimte is voor de vorming van de bol. Olifantenknoflook moet 15 tot 20 centimeter uit elkaar staan.

knoflookteentjes planten
knoflookteentjes planten

Planten in rijen en verhoogde bedden

Als je in rijen plant, zorg er dan voor dat er tien centimeter afstand van elkaar zit. Als u in een verhoogd bed plant, plant u met behulp van een vierkante meter tuintechniek vier bollen per vierkant.

Mulchen is belangrijk

Knoflookplanten staan graag diep in de grond. Bedek elk kruidnagel met maximaal vijf centimeter aarde; drie tot vier centimeter voor olifantsknoflook. Mulch wordt ten zeerste aanbevolen na het planten van de knoflookteentjes. Mulch helpt niet alleen om vocht vast te houden, maar voorkomt ook onkruid dat jonge knoflookplanten kan overweldigen. Een onkruidvrij knoflookbed is essentieel voor het kweken van een succesvol gewas.

Knoflook oogsten

Verschillende soorten knoflook rijpen in verschillende snelheden, maar ze worden allemaal op dezelfde manier geoogst. Er zijn specifieke tekenen waar u op moet letten om u te waarschuwen dat het tijd is om uw knoflookbed te oogsten.

Stap één: bladeren worden geel

Je weet dat het tijd is om je knoflook te oogsten wanneer de toppen van de knoflookbladeren geel en bruin beginnen te worden. Je moet wachten tot ongeveer een derde of de helft van de knoflookbladeren bruin is geworden voordat je gaat oogsten.

  • Als de bladeren omvallen, is je gewas klaar om geoogst te worden.
  • Wacht niet te lang. Je wilt niet dat de bladeren uitdrogen.
  • Je kunt ook gewoon één bol opgraven om te zien of het bed klaar is voor de oogst, zolang de knoflook maar van dezelfde soort is, aangezien elke soort anders is.
  • Als je te lang wacht met oogsten, zullen de bollen uit elkaar vallen.

Stap twee: Knoflook opgraven zonder eraan te trekken

Zorg er bij het oogsten van je knoflook voor dat je hem opgraaft. Je kunt een schop gebruiken, hoewel sommige tuinders liever een hooivork gebruiken. Met een hooivork kun je de bollen uit de grond halen zonder ze te beschadigen.

  1. Oogsten als de grond droog is, nooit nat.
  2. Probeer de knoflook niet bij de bladeren en stengel omhoog te trekken. Deze breken af en je bol blijft begraven in de tuin.
  3. Een schep wordt aanbevolen als uw grond zwaar is, zoals kleigrond.
  4. Graaf ongeveer tien tot vijftien centimeter van de knoflookplant om ervoor te zorgen dat je de bol niet beschadigt.
  5. Til het vuil naar boven en breng de knoflookplant mee.
  6. Schud het vuil eraf en ga door naar de volgende plant.
  7. Herhaal dit totdat alle knoflookbollen die je wilt oogsten zijn opgegraven.
Knoflook opgraven
Knoflook opgraven

Geoogste knoflookbollen genezen

Zodra je de knoflookbollen hebt geoogst, moet je ze drogen. Je kunt een paar eenvoudige basisstappen volgen om ervoor te zorgen dat je tot de oogst van volgend jaar van knoflook kunt genieten.

Hoe knoflookstengels oogsten

Veel tuinders oogsten de knoflookstengels en gebruiken ze op vrijwel dezelfde manier als knoflook voor kruiden. Je kunt zelfs knoflookstengels inmaken of invriezen voor gebruik in soepen, stoofschotels en elk gerecht dat knoflook nodig heeft.

het afsnijden van de knoflookteentjes
het afsnijden van de knoflookteentjes

Cut Scape Stengels

Scapes zijn de lange stelen van de knoflookbloemen. De stengels komen één tot twee maanden boven de knoflookbladeren tevoorschijn voordat de bollen klaar zijn om geoogst te worden. Je kunt ze met een tuinschaar of schaar langs de grond knippen.

Waarom je knoflookstengels moet snijden

Zelfs als je de stengels niet wilt gebruiken, moet je ze van de planten snijden. De plant zal de energie die hij naar de bloemstengels en de bloemen naar de knoflookbollen stuurt, omleiden. Je krijgt vollere en grotere knoflookbollen als je de steeltjes afsnijdt.

Soorten knoflook

Er zijn drie hoofdsoorten knoflook waaruit u kunt kiezen voor uw moestuin. Deze typen hebben subtypen, elk met hun eigen varianten.

  • Olifantknoflook, Allium ampeloprasum - Bekend om extreem grote kruidnagels en zeer milde smaak
  • Gewone knoflook of zachte knoflook, Allium sativum - Blijft goed houdbaar, goed voor vlechten, milde smaak; variëteiten zijn onder meer:

    • Artisjok
    • Silverskin
  • Knoflook, Allium satvium - Gemakkelijk te pellen, ideaal voor koude klimaten, sterkere smaak, bewaart niet zo goed; variëteiten zijn onder meer:

    • Rocambole
    • Porselein
    • Paarse streep

Gemakkelijk en lonend om knoflook te kweken

Leren hoe je knoflook kunt kweken is eenvoudig en zeker de moeite waard. Je zult het beamen na de eerste smaak van je eigen knoflook van eigen bodem in je favoriete gerecht.

Aanbevolen: