Rozemarijn thuis planten, kweken en oogsten

Inhoudsopgave:

Rozemarijn thuis planten, kweken en oogsten
Rozemarijn thuis planten, kweken en oogsten
Anonim
rozemarijn
rozemarijn

Rozemarijn, Rosmarinus officinalis, is een mediterraan kruid met culinaire, medicinale en cosmetische toepassingen. Het is tevens een fraaie sierheester met in het voorjaar en de zomer kleine witte, blauwe of lavendelkleurige bloemen. De smalle bladeren zijn groenblijvend en kunnen donker, leerachtig groen of zacht grijsgroen zijn. De groeiwijze kan rechtopstaand zijn, van 1 tot 1,80 meter hoog, of hangend, afhankelijk van de variëteit.

De Grieken geloofden dat de geur een hulpmiddel was voor het geheugen, en het wordt nog steeds geassocieerd met geheugen. Het is ook een symbool van trouwe liefde. De naam rozemarijn komt van Latijnse woorden die ‘dauw van de zee’ betekenen, omdat de rozemarijn in het wild groeit in de buurt van de zee.

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Rosmarinus officinalis

Gemeenschappelijke naam- Rozemarijn

Planting tijd-Lente of herfst

Bloeitijd- Lente tot zomer

Habitat- Middellandse Zee

Gebruik - Kruidentuin, rotstuin, Medicinaal, Cosmetisch

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Magnoliophyta

Klasse- Magnoliopsida

Bestel- Lamiales

Family-Lamiaceae

Geslacht- Rosmarinus

Species - officinalis

Beschrijving

Hoogte-1 tot 1,80 meter

Spread- 1 tot 1,20 meter

Gewoonte- Rechtop of hangend

Textuur- Fijn

Groeisnelheid- Langzaam tot matig

Blad- Donkergroen of grijs, groenblijvend

Bloem- Blauw, lavendel of wit

Zaad - Klein, zwart

Cultivatie

Licht-Volle zon

Bodem- Licht, goed doorlatend

Droogtolerantie -Hoog

" Daar is Rozemarijn, ter herinnering. Bid je, liefs, onthoud." -William Shakespeare, Hamlet, IV, 5

Groeiomstandigheden voor rozemarijn

De plant geeft de voorkeur aan warme, droge klimaten, maar is aanpasbaar en groeit overal in de zones 8 tot 10. Hij houdt van lichte, alkalische bodems die goed doorlaten. In koude klimaten kan rozemarijn als eenjarige worden behandeld, of binnen of in een kas worden gekweekt. Om succesvol als kamerplant te houden, plaats je hem in een helder raam of onder een plantenlamp. Regelmatig nevelen en water geven als de bovenste centimeter aarde droog aanvoelt. Een koele, goed geventileerde plek is het beste. Het oogsten van de toppen van de takken zal een bossigere groei bevorderen.

Cultivatie

Snoei na de bloei door te knippen of terug te knijpen. Het is gemakkelijk in de omgang en heeft over het algemeen geen last van plagen of ziekten.

Planten kunnen worden vermeerderd door zaad, stekken of gelaagdheid. Om een laag te vormen, buigt u een soepele stengel naar de grond of een pot met aarde en speldt u deze vast, bedekkend met een berg aarde. Houd de plek vochtig, dan wortelt hij uit de knooppunten. Eenmaal goed geworteld, losmaken van de ouderplant en verpotten.

Gebruik van rozemarijn

In de tuin kan het kruid een goede rand vormen en voelt het zich prima in een rotstuin. De hangende vorm komt uitstekend tot zijn recht in containers, op hellingen of hangend over een muur. Plant naast andere kruiden, of combineer met blauwzwenkgras, hebe, zonneroos of lamsoren voor een mediterraan geheel. Rozemarijn kan worden gesnoeid in vormsnoei, zoals standaards of piramides. De bloemen trekken bijen en andere nuttige bestuivers aan.

Net als de meeste leden van de muntfamilie is de plant sterk aromatisch. De olie heeft een lange geschiedenis van gebruik in parfums, zepen en als haartonicum. In de keuken wordt vers of gedroogd toegevoegd aan groentegerechten, aardappelen, vis en desserts. Voor de beste smaak oogst je nieuwe bladeren om te drogen voordat de plant bloeit.

Medisch gezien worden de jonge scheuten gedistilleerd om vermoeidheid en maagaandoeningen te behandelen. Het toevoegen van takjes aan badwater heeft een kalmerend effect.

Aanbevolen cultivars:

'Arp' -opstaande, lichtblauwe bloemen, winterhard tot zone 7

'Bredenen blue' -opstaande, diepblauwe bloemen

'Collingwood Ingram' -opstaande, diepblauwe bloemen

'Lockwood de Forest' - hangende, helderblauwe bloemen

'Prostratus' - hangende, lavendelkleurige bloemen

'Tuscan blue' - rechtopstaande, dichte trossen blauwe bloemen 'Witbloemig' -opgaande plantbouw

Aanbevolen: