Hoe je boerenkool thuis kunt kweken en oogsten

Inhoudsopgave:

Hoe je boerenkool thuis kunt kweken en oogsten
Hoe je boerenkool thuis kunt kweken en oogsten
Anonim
Plantaardige Boerenkool
Plantaardige Boerenkool

Het kweken van boerenkool is gemakkelijker dan het kweken van veel van de andere leden van de Brassica-familie. Boerenkool tolereert de meeste omstandigheden en is na het planten onderhoudsvrij. Het is een uitstekende aanvulling op elke moestuin.

Over boerenkool

Boerenkool is een kruisbloemige groente die wordt gewaardeerd om zijn bladgroenten. Alle kruisbloemige groenten, inclusief broccoli, kool, bloemkool, spruitjes, boerenkool en boerenkool, zijn eigenlijk dezelfde soort: Brassica oleracea. Binnen de soort lijkt boerenkool het meest op boerenkool, en de twee termen worden vaak door elkaar gebruikt.

In tegenstelling tot het kweken van andere kruisbloemige groenten, is het kweken van boerenkool vrijwel moeiteloos. Boerenkool groeit goed, zelfs op arme grond, en heeft over het algemeen geen last van de vele tuinplagen, zoals snijwormen en wortelmaden, die andere koolsoorten teisteren. Boerenkool is een gewas voor koel weer en verdraagt vriestemperaturen tot -15 graden Celsius. Sterker nog, de smaak van zachte babybladeren wordt versterkt door een paar strenge vorst. Hoewel boerenkool hittetoleranter is dan veel andere koolsoorten, zullen tuinders in zeer warme klimaten de beste smaak krijgen door boerenkool heel vroeg in de lente of in de late herfst te telen.

Soorten boerenkool

Zelfs onder de zeer uiteenlopende brassica-familie v alt boerenkool op door zijn diversiteit. Tuinders verbouwen boerenkool niet alleen als voedsel, maar ook als siergewas of zelfs als nieuwigheidsplant. Omdat het kweken van boerenkool zo eenvoudig is, kun je proberen een paar van de volgende soorten boerenkool aan je tuin toe te voegen:

  • Groentekool:De standaard, groene eetbare boerenkool die op boerenkool lijkt. Geniet van de brede, platte bladeren van Russische variëteiten zoals Red Russian, gebundelde, gekrulde Schotse variëteiten zoals Blue Curled Scotch Kale, of prachtige erfstukvariëteiten zoals Lacinato.
  • Chinese boerenkool: Chinese boerenkool, ook bekend als Gai Lan of Chinese broccoli, is kleiner en delicater dan standaard groentekool en lijkt meer op broccolibladeren dan op boerenkool.
  • Sierkool: Als u sierkool kweekt, zal dit de eerste kleuruitbarsting zijn die uw bloembedden in de lente siert en de laatste in de herfst. Probeer de felpaarse, gevederde pauw of het compacte, veelkleurige noorderlicht.
  • Walking Stick Boerenkool: Probeer deze nieuwe variëteit voor boerenkool die zowel eetbaar als functioneel is. Pluk de bladeren om ze te eten terwijl ze groeien, en oogst in de herfst de hoge stengel om je eigen opvallende wandelstok te maken.

Boerenkool kweken in de eigen tuin

Voorbereiding

Het enige dat boerenkool nodig heeft, is een beetje ruimte om te groeien. Bereid uw tuinbedden voor zoals u dat voor elke andere groente zou doen, en cultiveer de grond zodat deze lekker los is voor een gemakkelijke wortelontwikkeling. Boerenkool doet het goed in enkele rijen, in verhoogde bedden of als onderdeel van een uitgebreid tussenteeltplan. Boerenkool is een goede aanvulling op kruiden zoals knoflook, rozemarijn, munt, ui en dille. Ook radijsjes, tomaten, sla en bonen waarderen boerenkool als buurman. Verwacht ongeveer twee pond (ongeveer één kilogram) boerenkool per plant te oogsten. Als je het hele groeiseizoen verse boerenkool beschikbaar wilt hebben, plant dan twee afzonderlijke gewassen. Plant de eerste oogst heel vroeg in de lente, en de tweede net zoals je de eerste oogst.

Planten

Als je wilt, kun je binnenshuis zaaien naast je andere groenten, maar boerenkool is zo winterhard dat dat echt niet nodig is. Zaai de zaden begin april rechtstreeks in de grond, of zodra de grond kan worden bewerkt. Plaats zaden zo dicht bij elkaar als vijf centimeter (ongeveer vijf centimeter) of zo ver uit elkaar als acht tot twaalf centimeter. Zaai de zaden tot een diepte van ongeveer 1/2 tot 2,5 cm, of ongeveer de diepte van uw vingertop. Bedek licht met aarde en geef regelmatig water, totdat de planten goed ingeburgerd zijn.

Oogsten

Begin met het oogsten van je boerenkool zodra de bladeren ongeveer 15 tot 20 cm lang zijn. Trek jonge bladeren direct van de groeiende plant, zoals je zou doen met bladsla. Boerenkool is niet alleen gemakkelijk te kweken, maar is ook een van de meest voedzame groenten die je kunt kweken, en is vooral rijk aan vitamine A, C en K. Geniet van boerenkool gekookt, in soep of zelfs als onderdeel van een salade.

Aanbevolen: