Antieke bibliotheekladders: gids voor elegante stukjes geschiedenis

Inhoudsopgave:

Antieke bibliotheekladders: gids voor elegante stukjes geschiedenis
Antieke bibliotheekladders: gids voor elegante stukjes geschiedenis
Anonim
Jonge vrouwenlezing in antieke bibliotheek
Jonge vrouwenlezing in antieke bibliotheek

Elke bibliofiel heeft gefantaseerd over het ronddraaien van boekenstapels op een antieke bibliotheekladder, zoals Belle in Disney's beroemde film Beauty and the Beast. Hoewel de boekhoudtechnologie sinds de 19e eeuw een lange weg heeft afgelegd, zijn deze elegante hulpmiddelen nog steeds een fundamenteel onderdeel van de bibliotheekesthetiek. Maar ook al zijn deze ladders niet gemakkelijk te verkrijgen, ze worden nu gebruikt voor unieke doeleinden binnen en buiten de bibliotheek.

Je kunt de Victorianen bedanken voor bibliotheekladders

Hoewel het idee om een hulpmiddel te gebruiken om de top van hoge planken te bereiken al honderden jaren bestond, duurde het tot halverwege de 19eeeuw voordat fabrikanten begon met het maken van uitgebreide houten opstapjes en ladders voor gebruik in de bibliotheek. Hierdoor konden bibliotheken hun schappen en collecties aanzienlijk uitbreiden, terwijl ze klanten ook veilig hielpen de specifieke boeken te vinden waarnaar ze op zoek waren. Deze eerste ladders waren eigenlijk vrij klein, tussen de 1,80 en 2,5 meter hoog, en leken qua uiterlijk vaak meer op een groot opstapje. Pas in de 20e eeuw werd de iconische rolladder gezien als een alledaags kenmerk op bibliotheekvloeren. Tegenwoordig worden bibliotheekladders nog steeds vaak gebruikt, maar ze zijn gemaakt van steviger materiaal en hebben een groter manoeuvreervermogen dan deze oudere ladders (zoals om hoeken rollen).

Studenten in oude bibliotheek
Studenten in oude bibliotheek

Onderzoek naar de antieke bibliotheekladder

Aangezien het vakmanschap dat nodig is om de meer uitgebreide bibliotheekladders te bouwen enorm is, zijn slechts een paar van deze historische fabrikanten nog steeds actief. Alaco Ladder Company en Putnam Rolling Ladder Company zijn twee van deze getalenteerde steunpilaren en afhankelijk van welke van deze bedrijven uw antieke bibliotheekladder heeft vervaardigd, zal bepalen waaruit deze is gemaakt, hoe groot deze is en welk type deze heeft.

Typen

Bibliotheekladders zijn er in een grote verscheidenheid aan stijlen, variërend in grootte en functie, waarbij sommige zelfs plaatsen hebben om boeken op te leggen en leuningen voor de veiligheid. Hier zijn enkele van de verschillende soorten antieke bibliotheekladders die werden vervaardigd in de 19deen 20de eeuwen.

  • A-Frame Ladder - Deze ladders hebben de vorm van de hoofdletter A en zijn verkrijgbaar in zowel een stationair als een rollend model.
  • Rollende ladder - Deze ladders zijn uitgerust met wielen aan de onderkant van hun frame, zodat ze over de vloer kunnen worden gerold en later in vooraf ingestelde rails kunnen worden geplaatst die in de fundering van de vloer zijn ingebouwd.
  • Spiraalladder - Spiraalvormige bibliotheekladders zijn sierlijk ontworpen en worden door antiekverzamelaars als zeldzamer beschouwd, omdat de meeste bibliotheken minder decoratieve hulpmiddelen gebruikten.
  • Rechte ladder - Misschien wel de bekendste van alle antieke ladderontwerpen is de rechte ladder, die bestaat uit planken op een recht frame en naar voren leunt om tegen de muur te rusten; deze ladders kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn, vooral voordat ze ontworpen waren om in de boekenplanken in de bibliotheekstapels te haken.
Elizabethense bibliotheek met gewelfd plafond en opvouwbare ladder
Elizabethense bibliotheek met gewelfd plafond en opvouwbare ladder

Materialen

Als een bibliotheekladder van een specifiek materiaal gemaakt zou kunnen worden, is het waarschijnlijk dat deze ooit in het verleden van dat materiaal is gemaakt. Variërend van natuurlijk tot metallurgisch, hier zijn enkele van de verschillende materialen waaruit deze antieke bibliotheekladders zijn vervaardigd.

  • Eiken
  • Mahonie
  • Kers
  • Walnoot
  • Teak
  • Esdoorn
  • Ash
  • Berk
  • Staal
  • IJzer
  • Messing
  • Brons
  • Chrome
  • Pewter
bibliotheek met rolladder en ramen naar buiten
bibliotheek met rolladder en ramen naar buiten

Antieke bibliotheekladderwaarden

Helaas voor de bibliotheekminnende, donkere academische estheten onder ons zijn antieke bibliotheekladders niet gemakkelijk te verkrijgen en ook niet goedkoop in aanschaf. Omdat deze ladders tientallen meters hoog kunnen zijn, zijn ze moeilijk te vervoeren, en dus lopen de verzendkosten bijzonder hoog op voor online kopers, waardoor deze aankopen een indrukwekkende financiële prestatie zijn. Een opvouwbare bibliotheekladder uit het eind van de 19e eeuw wordt bijvoorbeeld op één veiling aangeboden voor ongeveer $ 4.000, terwijl een unieke spiraalvormige bibliotheekladder uit het begin van de 20e eeuwe wordt aangeboden voor ongeveer $ 4.000.eeuw verkocht voor bijna $ 1.500 in een andere online veiling. Over het algemeen worden deze antieke bibliotheekladders geschat tussen $ 1.000 en $ 7.000, afhankelijk van hun grootte, leeftijd en kosten van de gebruikte materialen. Je kunt echter soms vintage bibliotheekladders vinden die zijn gemaakt van aluminium of goedkoop hout bij plaatselijke antiekwinkels en kringloopwinkels, en dit zijn minder dure opties voor iemand die een bibliotheekladder in zijn leven wil, maar er geen zin in heeft. hun bankrekening in het rood voor één.

Antieke bibliotheekladders integreren in het dagelijks leven

Als je toevallig al een antieke bibliotheekladder in je bezit hebt, maar geen uitgebreide verzameling oude boeken die daarbij horen, dan zijn er veel verschillende manieren waarop je er echt gebruik van kunt maken. Hedendaags interieurontwerp suggereert dat je deze antieke items neemt en ze achteraf inricht voor een modern doel. Van deze oude bibliotheekladders kun je bijvoorbeeld een binnentuin maken of een deken, handdoek en/of fotodisplay. Omdat veel van deze antieke bibliotheekladders uit hout zijn vervaardigd, kunnen ze gemakkelijk worden geverfd of gekleurd om beter bij het thema van uw huis te passen, en deze rustieke gereedschappen kunnen het beste soort vintage gevoel in ieders huis brengen.

Vouwladder gebruikt als plank voor huisplanten in het stedelijke jungle-interieur
Vouwladder gebruikt als plank voor huisplanten in het stedelijke jungle-interieur

Klimmen in de vintage-esthetiek met antieke bibliotheekladders

Antieke bibliotheekladders kunnen zowel ingewikkeld ontworpen als simplistisch vervaardigd zijn, en door de veelheid aan manieren waarop ze kunnen worden aangepast om daadwerkelijk bij te dragen aan het moderne leven, zijn deze gereedschappen een uniek verzamelobject. Ze zijn echter wel aan de dure kant, dus zorg ervoor dat je spaart, zodat je, als je de perfecte antieke bibliotheekladder hebt gevonden, deze meteen mee naar huis kunt nemen.

Aanbevolen: