Antieke Roll Top Desk-stijlen en -waarden

Inhoudsopgave:

Antieke Roll Top Desk-stijlen en -waarden
Antieke Roll Top Desk-stijlen en -waarden
Anonim
Antiek rolbureau
Antiek rolbureau

Het antieke bureau op rol is een favoriet item onder antiekverzamelaars van alle leeftijden. Met zijn stevige, mooie uiterlijk en meerdere hoekjes en gaatjes om dingen te ordenen, is het rolblad een klassiek meubelstuk.

De eerste rolbureaus

Een van de eerste Amerikaanse patenten voor een bureau op rol werd in 1881 aan Abner Cutler gegeven. De heer Cutler was de eigenaar van A. Cutler and Son gevestigd in Buffalo, New York. Wat het ontwerp van Cutler onderscheidde van de bureaus die eerder waren geproduceerd, was het flexibele rolluik dat het bureaublad en belangrijke papieren bedekte terwijl het bureau niet werd gebruikt. Elk rolbureau dat is gemaakt, is op dit ontwerp gebaseerd. Cutler antieke rolbureaus zijn enigszins zeldzaam en zeer waardevol als ze in goede staat worden aangetroffen.

Het rolbureau ontwikkelen

Cutler was niet de eerste die op het idee kwam om meerdere compartimenten op een bureau te plaatsen. Rolbureaus werden eind 18e eeuw voor het eerst in gebruik genomen in Engeland en Frankrijk. Het rolblad is eigenlijk de evolutie van een aantal populaire bureaustijlen van die tijd.

Bureau op roltop
Bureau op roltop

Het voetstukbureau

Het voetstukbureau is gemaakt van een rechthoekig blad dat rust op twee kasten met gestapelde laden. Het is het bureau dat mensen zich het vaakst voorstellen als ze het woord 'bureau' horen. Het voetstukbureau had vaak een voorpaneel, een zogenaamde bescheidenheidspaneel, dat de voorkant van het bureau van voetstuk tot voetstuk bedekte. Hierdoor konden de benen van de gebruiker bedekt worden terwijl hij aan het bureau zat. Sommige bureaus op voetstuk hadden lederen inzetstukken, fraaie houten inlegstukken, ontwerpen met bladgoud en andere versieringen om het bureau mooier te maken.

Antiek bureau met negen lades
Antiek bureau met negen lades

Het Carlton House-bureau

De Carlton House Desk werd in de 18e eeuw ontworpen door Hepplewhite voor de Prins van Wales, de latere koning George IV. De naam komt van het Carlton House, de Londense residentie van de prins. Het Carlton House-bureau bevatte alle hoekjes, gaatjes, laden en mysterieuze plekken die Cutler later aan zijn eigen bureauontwerp toevoegde. Het rechthoekige schrijfgedeelte rustte echter op poten, waardoor de Carlton House Desk een elegantere, verfijndere en sierlijkere uitstraling kreeg.

Carlton House-tafel 1798
Carlton House-tafel 1798

Het cilinderbureau

Het cilinderbureau had een houten cilinder die over het werkoppervlak van het bureau naar beneden gleed. Omdat het een stevig stuk was, was het moeilijk om het te maken. Het zou kunnen kromtrekken, waardoor de cilinder totaal onbruikbaar wordt. Dit werd begin 18e eeuw gemaakt voor de Franse edelen.

Cilinder bureau
Cilinder bureau

Het Tambour-bureau

Het rolluikbureau had latten zoals het rolblad, zodat het niet krom trok. De latten werden over het bureaublad getrokken in plaats van vanaf de bovenkant naar beneden. Het waren rechte houten latten die verticaal liepen in plaats van horizontaal. Omdat hij dicht naar voren trok in plaats van naar beneden, bedekte hij alleen de achterkant. Het was niet mogelijk om de hele bovenkant te bedekken zoals bij een roltop.

Tambour-bureau
Tambour-bureau

Populaire antieke bureaufabrikanten

Als u de naam van de fabrikant op uw bureau kunt vinden, kunt u hiermee identificeren wanneer en waar deze is gemaakt. Antieke bureaus met rolbladen hebben niet altijd een merkteken van de fabrikant, dus als u een aantal populaire bedrijven kent, kunt u uw zoekopdracht verfijnen.

  • Angus of London- Van eind 19e eeuw tot begin 20e eeuw stond Angus of London bekend om hun hoogwaardige meubels.
  • Stephen Smith - Smith begon in 1829 als meubelmaker in Boston, maar groeide zijn bedrijf uit met verschillende partners onder de naam Stephen Smith & Company, die tot 1877 actief bleven.
  • The Cutler Desk Company - The Cutler Desk Company, opgericht in 1824, was een kleine meubelmakerij in Buffalo, NY die uitgroeide tot A. Cutler and Son Furniture Manufacturing Factory.
Cutler & Son 1881 patent
Cutler & Son 1881 patent

The Globe Company- Opgericht in Cincinnati, Ohio, in 1882 als de Globe Files Company, vervaardigde dit bedrijf eind 19e en begin 20e eeuw kantoorapparatuur. Later werd het Globe Wernicke Company, en uiteindelijk werden sommige van hun ontwerpen in Londen, Engeland op de markt gebracht onder de naam Globe-Wernicke Co Ltd.

Globe Wernicke-bedrijf
Globe Wernicke-bedrijf

Waring & Gillow- Robert Gillow startte zijn meubelmakerij, Gillows, in 1731. Gillows werd in 1903 overgenomen en werd Waring & Gillow.

Bruce James Talbert per Gillow en gezelschap
Bruce James Talbert per Gillow en gezelschap

Een antiek rolbureau evalueren

Omdat het bureau op rol gemakkelijk in massa kon worden geproduceerd, werd het een vaste waarde in de meeste kantoren in de Verenigde Staten. In feite was het de meest populaire bureaustijl totdat het stalen bureau begin 20e eeuw werd geïntroduceerd.

Antieke bureau-waarden op rol

Vintage rolbureaus zijn te vinden in vele prijsklassen. Het is mogelijk om een vintage bureau op rol te vinden in een kringloopwinkel voor minder dan honderd dollar; terwijl tegelijkertijd een bureau van zeer hoge kwaliteit op een veiling te vinden is voor ruim tienduizend euro. Een mahoniehouten bureau uit de jaren 1860 werd op een online veiling aangeboden voor iets meer dan $3.000, terwijl een Amerikaans rolblad uit de jaren twintig in een andere veiling voor iets meer dan $4.500 werd aangeboden. Op dezelfde manier heeft dit Edwardiaanse eikenhouten rolblad een geschatte waarde tussen $ 6.000 en $ 7.000. Houd er rekening mee dat zelfs de gemiddelde prijzen voor deze antieke bureaus aanzienlijk zijn en dat u 100% zeker moet zijn van de waarde van het bureau voordat u het neerlegt. de volledige aanbetaling afschrijven. De beste manier om de waarde van een van deze rolbureaus te garanderen, is door een taxatie te krijgen van een expert op het gebied van antiek meubilair, aangezien deze cruciale stap het verschil kan betekenen tussen een paar duizend dollar blijven of uw bankrekening verlaten.

Factoren die de waarde van een rolbureau beïnvloeden

De waarden van antiek meubilair, zoals de waarde van een bureau op rol, zijn afhankelijk van verschillende factoren.

  • Age- Oudere bureaus zullen over het algemeen meer waard zijn dan vergelijkbare nieuwere bureaus in dezelfde staat. Kijk eens hoe de lades in elkaar zitten. Grote, met de hand gesneden zwaluwstaartverbindingen geven aan dat het stuk ouder is dan wanneer de zwaluwstaartverbindingen klein zijn en gelijkmatig machinaal gesneden zijn.
  • Conditie - Is het geverfd of opnieuw afgewerkt? Dat brengt de waarde omlaag. Zoek naar scheuren, ontbrekende latten, brandplekken van sigaretten en andere dingen die de conditie beïnvloeden.
  • Rarity - Sommige bureaus, zoals de Cutler Roll Top, zijn zeldzamer dan andere.
  • Herkomst - Als het bureau eigendom is geweest van een belangrijk of bekend iemand, zal het meer waard zijn zolang de eigendom ervan kan worden bewezen.
  • Decoratie - Lijstwerk en houtsnijwerk, evenals ander handwerk, kunnen de waarde van het bureau verhogen.
  • Materialen - Controleer de binnenkant van de laden. Als ze van multiplex zijn gemaakt, moet het bureau een overeenkomstig lage waarde hebben. Hoewel het voor meubelmakers normaal was om grenen en ander goedkoper hout in laden te gebruiken, werd multiplex pas aan het begin van de 20e eeuw populair. Tegen 1920 werd multiplex regelmatig gebruikt in de meubelproductie.

Maak een vintage kantoor

Of je nu op zoek bent naar een antiek rolbureau om je eigen kantoor een vintage look te geven, of je houdt gewoon van de uitstraling van het bureau; roltopjes zijn een klassiek ontwerp dat de meeste mensen onmiddellijk herkennen als uniek Amerikaans. Voeg daar stevige antieke archiefkasten en andere vintage items aan toe en je hebt een kantoor met een designerlook en een vintage uitstraling.

Aanbevolen: