Antiek carnavalsglas veilig schoonmaken

Inhoudsopgave:

Antiek carnavalsglas veilig schoonmaken
Antiek carnavalsglas veilig schoonmaken
Anonim
Roze madeliefje in carnaval glazen vaas
Roze madeliefje in carnaval glazen vaas

Houd de levendige kleuren en het prachtige iriserende oppervlak van je glascollectie intact door te leren hoe je antiek carnavalsglas op de juiste manier schoonmaakt. Dit verzamelbare glaswerk, dat mensen vroeger op kermissen wonnen en in winkels kochten, heeft een zeer kwetsbaar oppervlak. Als je het op de verkeerde manier schoonmaakt, kan het de schoonheid ervan vernietigen.

Carnavalsglas identificeren

Voordat je begint met het schoonmaken van een glazen voorwerp, is het een goed idee om vast te stellen of het echt carnavalsglas is. U kunt ook zoeken naar antieke glasmarkeringen om het te helpen identificeren. Dit populaire antieke glas is er in vele mooie kleuren, maar je ziet ook helder of wit carnavalsglas. Ongeacht de kleur moet het stuk een iriserend oppervlak hebben. Dit is tijdens het productieproces erop gespoten en is erg kwetsbaar. Zelfs lichtjes botsen van stukjes glas tegen elkaar kan schade veroorzaken, dus het is erg belangrijk om het voorzichtig schoon te maken.

Carnaval glazen vaas
Carnaval glazen vaas

Hoe maak je antiek carnavalsglas schoon?

Het veilig reinigen van antiek carnavalsglas houdt in dat de schade tot een minimum wordt beperkt. Temperatuurschommelingen, schuurmiddelen en sterke chemicaliën kunnen dit kwetsbare glas beschadigen. Probeer in plaats daarvan dit eenvoudige proces. Je hebt katoenen handdoeken, mild afwasmiddel, een zachte vaatdoek en een zachte tandenborstel nodig.

1. Bekleed de gootsteen met een handdoek

Begin met het bekleden van uw aanrecht met een schone handdoek. Dit beschermt het glas tegen stoten tijdens het reinigingsproces. Leg nog een handdoek naast de gootsteen, zodat je een plek hebt om schone spullen neer te zetten.

2. Vul de gootsteen met zeepachtig water op kamertemperatuur

Carnavalglas is bros en is vooral gevoelig voor schade door temperatuurschommelingen. U kunt dit voorkomen door het water op dezelfde temperatuur te houden als de kamer. Gebruik uw keukenthermometer om de watertemperatuur te testen als u het niet zeker weet; het zou ongeveer 70 graden Fahrenheit moeten zijn. Voeg een kleine hoeveelheid milde afwasmiddel toe aan het water en roer om het te mengen.

Aanrecht met zeepsop
Aanrecht met zeepsop

3. Was het carnavalsglas voorzichtig

Plaats voorzichtig een stuk carnavalsglas in het sopje. Gebruik een zachte vaatdoek om alle oppervlakken af te vegen. Als er vuil in de spleten of versieringen zit, borstel dit dan heel licht uit met een gloednieuwe, extra zachte tandenborstel.

4. Spoelen met water op kamertemperatuur

Gebruik water op kamertemperatuur om het antieke carnavalsglas af te spoelen en vermijd plotselinge temperatuurschommelingen. Laat het water over het glas spoelen en spoel de zeep uit eventuele versieringen of spleten. Plaats het glas vervolgens ondersteboven op een handdoek.

5. Dep het carnavalsglas droog

In plaats van over het glas te wrijven om het te drogen, zoals je bij een ander voorwerp zou doen, moet je het carnavalsglas droogdeppen. Gebruik een schone, zachte handdoek die vrij is van pluisjes.

Vlekken verwijderen uit antiek carnavalsglas

In zeldzame gevallen kan carnavalsglas bevlekt raken door voedsel en mineralen in water. Er zijn enkele milde manieren om deze vlekken te verwijderen, maar probeer dit alleen te doen op de delen van het glas die niet de iriserende coating hebben.

  • Als een vaas of kom hardwatervlekken of mineralen bevat, kunt u reinigingstabletten voor kunstgebitten gebruiken. Vul de vaas of kom met water op kamertemperatuur en doe er de kunstgebitreiniger in. Controleer ieder half uur of de vlek is opgelost.
  • Verwijder stickermarkeringen van de onderkant van carnavalsglasstukken met een kleine hoeveelheid Goo-Gone Adhesive Remover of een soortgelijk product. Schrob niet hard en laat het product niet lang op het oppervlak liggen.
  • Als het glas aan de binnenkant etsingen van water of zuren vertoont, was het dan met Murphy's Oil Soap om het te helpen conditioneren. Hiermee wordt de schade niet hersteld, maar kan het uiterlijk ervan wel worden geminimaliseerd.
Glazen carnavalsschaal
Glazen carnavalsschaal

Vijf dingen die u moet vermijden bij het schoonmaken van Carnival Glass

Er zijn een paar dingen die je koste wat het kost moet vermijden bij het schoonmaken van antiek carnavalsglas. Deze gewoonten kunnen blijvende schade veroorzaken en de waarde van uw glas vernietigen:

  1. Maak antiek carnavalsglas nooit schoon in de vaatwasser. Het meeste carnavalsglas werd gemaakt voordat de vaatwasser werd uitgevonden, en de zeep en hoge temperaturen kunnen het vernietigen.
  2. Pak kruiken of kopjes nooit aan de handvatten vast om ze schoon te maken. Handgrepen zijn een zwakke plek en het is gebruikelijk dat handvatten afbreken.
  3. Maak nooit glas schoon naast een raam met koude tocht. De koude lucht kan het glas raken en ervoor zorgen dat het barst.
  4. Maak nooit meerdere stukken antiek carnavalsglas tegelijkertijd schoon. Ze kunnen tegen elkaar botsen in de gootsteen en elkaar beschadigen. Maak altijd één voor één schoon.
  5. Gebruik nooit gekochte of zelfgemaakte glasreinigers op carnavalsglas. De zuren kunnen het oppervlak beschadigen.

De waarde van antiek carnavalsglas behouden

Bewaar je carnavalsglas in een kast om het te beschermen tegen stof en vuil, en gebruik er indien nodig een zachte plumeau op. Hoe minder je hoeft schoon te maken, hoe kleiner de kans op schade door het schoonmaken. Een zorgvuldige reiniging kan echter helpen de waarde van antiek carnavalsglas te behouden en het er lang mooi uit te laten zien.

Aanbevolen: