Antiek koper schoonmaken en de schoonheid ervan behouden

Inhoudsopgave:

Antiek koper schoonmaken en de schoonheid ervan behouden
Antiek koper schoonmaken en de schoonheid ervan behouden
Anonim
Vrouw die thuis een koperen kandelaar schoonmaakt
Vrouw die thuis een koperen kandelaar schoonmaakt

Of je nu een koperen bed of een paar kandelaars hebt, weten hoe je antiek koper moet schoonmaken is een belangrijke vaardigheid. Het proces zal variëren afhankelijk van hoe het messing is gelakt en de staat van het item dat u schoonmaakt.

Beslis of het antieke koper gelakt is

Veel antieke koperen voorwerpen zijn gelakt om aanslag te voorkomen. Lak is een blanke lak die het metalen oppervlak bedekt en buiten contact houdt met lucht, huidvetten, vocht en andere bronnen van aanslag. Het is gemakkelijk om te zien of een stuk lak heeft, omdat gelakt messing geen aanslag vertoont. Het kan echter nog steeds vies worden en vingerafdrukken achterlaten, en schoonmaken kan het uiterlijk ervan dramatisch verbeteren. Deze tips zullen helpen:

Gebruik geen schuurmiddelen om gelakt messing schoon te maken

Als een stuk is gelakt, mag u het niet polijsten met een schuurmiddel. Schuurmiddelen en sterke chemicaliën kunnen de lak beschadigen of verwijderen, wat tot meer problemen kan leiden.

Gebruik warm water en milde zeep

Zoek een zachte katoenen doek, wat warm water en een mild afwasmiddel zoals Dawn. Maak het antiek messing voorzichtig schoon met een sopje en veeg het schoon met een natte doek. Dompel gelakt antiek messing niet onder, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Droog met een zachte doek.

Antieke koperen deurknop
Antieke koperen deurknop

Laat beschadigde lak over aan de professionals

Als het antieke koper lak vertoont die afbladdert of afbladdert en het metaal eronder zichtbaar maakt, probeer dit dan niet zelf schoon te maken of de resten te verwijderen. Zoek een lokale professional die gespecialiseerd is in vintage en antieke koperrestauratie.

Bepaal of het messing verguld is

Veel antieke koperen voorwerpen zijn gemaakt van massief messing, maar er zijn ook veel stukken gewikkeld in een dunne laag messing of bedekt met messing over een ander, goedkoper metaal. Als het item niet van massief messing is, moet je het voorzichtiger schoonmaken om te voorkomen dat je te veel van het metaal aan het oppervlak verwijdert en permanente schade veroorzaakt. Leer hoe u antiek koper kunt identificeren.

Gebruik een eenvoudige test voor massief messing

Het is gemakkelijk om erachter te komen of je item van massief messing is. Pak gewoon een magneet en kijk of deze aan het stuk blijft plakken. Als het niet blijft plakken, is het item van massief messing. Als het toch blijft plakken, wordt de magneet aangetrokken door het basismetaal onder het dunne koperen oppervlak.

Reinig messing geplateerde artikelen met milde zeep en water

Het reinigen van antiek messing dat is geplateerd, is meestal een kwestie van oppervlaktevuil verwijderen en lichtjes polijsten. Gebruik eerst milde afwasmiddel en warm water om vuil en olie te verwijderen. Dompel het item nooit onder, tenzij dit de enige manier is om het schoon te maken. Droog het stuk vervolgens af met een zachte doek.

Pools verguld messing heel voorzichtig

Verguld messing heeft slechts een dunne laag metaal, dus elke keer dat je het polijst, veroorzaak je schade door een beetje van die beplating te verwijderen. Probeer zo weinig mogelijk te polijsten. Als u echter geplateerd messing moet polijsten, gebruik dan de kleinst mogelijke hoeveelheid koperpoetsmiddel. Brasso is een goede optie, maar houd het polijsten minimaal. Vermijd hard wrijven of langdurig over dezelfde plek gaan.

Antiek koper schoonmaken met in de winkel gekocht polijstmiddel

In de winkel gekochte reinigingsoplossingen voor messing, zoals Brasso of Wright's Brass Polish, zijn speciaal ontworpen voor messing en werken snel om de hoeveelheid moeite die u bij het schrobben moet steken tot een minimum te beperken. Ze helpen u ook om krassen op uw antiek koper te voorkomen. Deze schoonmaakmiddelen zijn een goede keuze als je een groot project hebt, zoals een koperen bed. Het grootste nadeel is de chemische aard van dit type poetsmiddel. Dampen zijn schadelijk, dus werk altijd met goede ventilatie. Naast het poetsmiddel heb je zachte katoenen doekjes nodig.

  1. Bekijk het item eerst om te zien of er daadwerkelijk vuil en roet is dat moet worden schoongemaakt. Als dat zo is, veeg dit dan weg met een milde zeepoplossing en droog het stuk grondig.
  2. Giet een kleine hoeveelheid koperpoets op een zachte doek.
  3. Veeg de doek met het poetsmiddel over het oppervlak van het messing en breng het poetsmiddel gaandeweg aan. Ga vervolgens terug over het oppervlak en wrijf het poetsmiddel lichtjes in het messing in de richting van het vorige polijsten. Je ziet hele fijne lijntjes om te laten zien hoe het in het verleden gepolijst is.
  4. Blijf wrijven totdat het koper er schoon begint uit te zien. Het zal nog niet glanzen.
  5. Zoek een nieuw gedeelte van de doek dat schoon en polijstvrij is. Wrijf de lak af met dit deel van de doek en wissel naar een nieuw gedeelte als het vuil wordt.
  6. Ga door totdat je het hele koperen item hebt schoongemaakt.

Antiek koper schoonmaken met natuurlijke methoden

Je kunt ook natuurlijke producten gebruiken om antiek koper schoon te maken. Je hebt waarschijnlijk al alles wat je nodig hebt om een doe-het-zelf-koperreiniger in je huis te maken. Deze producten zijn milieuvriendelijker, maar werken mogelijk niet zo goed. Het is ook belangrijk om deze producten op een verborgen plek op uw antiek koper te testen. Sommige kunnen schade aan kwetsbare oppervlakken veroorzaken, dus als u vermoedt dat uw koper waardevol is, wees dan voorzichtig.

Tomatenpuree

Omdat tomaten een zuur bevatten dat de aanslag van koper vernietigt, zijn ze een beproefde, natuurlijke methode voor het reinigen van koper. Je kunt ketchup of tomatensaus gebruiken, maar tomatenpuree is de meest geconcentreerde optie. Smeer de pasta eenvoudigweg op het aangetaste messing en laat het 60 minuten staan. Was het vervolgens af met warm water en milde zeep. Droog boenen met een zachte doek.

Zuiveringszout en citroen

Reinigen met zuiveringszout is een goed alternatief. Meng drie eetlepels citroensap met twee theelepels zuiveringszout en roer tot een pasta ontstaat. Wrijf de pasta met een zachte doek over het koperen voorwerp en laat het maximaal 30 minuten zitten als het stuk erg aangetast is. Omdat baking soda erg schurend kan zijn, moet je schrobben vermijden. Gewoon afwassen met zachte zeep en water en droogwrijven met een schone, zachte doek. Je kunt meer van dit recept maken voor grotere koperen voorwerpen.

Zuiveringszout, citroen, spons en handdoek voor reiniging
Zuiveringszout, citroen, spons en handdoek voor reiniging

Azijn, zout en bloem

Je kunt ook schoonmaken met azijn, dat zuur genoeg is om de aanslag te vernietigen. Voeg gelijke hoeveelheden zout, azijn en bloem toe aan een gerecht en roer om te combineren. Breng de pasta aan op het messing en laat het een uur staan. Was het vervolgens af met milde zeep en water en poets het droog om te polijsten.

Je antiek koper er helder uit laten zien

Van antieke metalen bedframes tot decoratieve items en koperen deurknoppen: je kunt het item er fantastisch uit laten zien door het schoon te houden. Veeg regelmatig vingerafdrukken en olie van koperen voorwerpen weg met een zachte doek en houd vuil weg met een beetje milde zeep. Als u het schoon houdt, hoeft u later minder te polijsten, en zal uw antiek koper er jarenlang fantastisch uitzien.

Aanbevolen: