Beste manier om muren schoon te maken vóór het schilderen

Inhoudsopgave:

Beste manier om muren schoon te maken vóór het schilderen
Beste manier om muren schoon te maken vóór het schilderen
Anonim
handreinigingsmuur
handreinigingsmuur

Het voorbereiden van je muren voordat je verf aanbrengt, is een cruciaal onderdeel van het bereiken van een langdurige, mooie afwerking. Hoewel je misschien denkt dat dit niet nodig is, kunnen muren die op het eerste gezicht schoon lijken, nog steeds bedekt zijn met vuil, stof en roet waarvan je je niet bewust bent dat dit de integriteit van de verf aantast. Er zijn verschillende manieren om muren schoon te maken vóór het schilderen, wat eenvoudig kan worden gedaan met gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

Muren schoonmaken vóór het schilderen

Voordat je begint met het schoonmaken van de muren, verzamel je de benodigde spullen en beslis je welk type schoonmaakmiddel je wilt gebruiken. Controleer de instructies van uw verfblik voor hun aanbevelingen over hoe muren moeten worden gewassen, die van fabrikant tot fabrikant kunnen verschillen. Over het algemeen zult u deze stappen willen volgen om de muren goed schoon te maken en voor te bereiden voor uw binnenschilderwerk.

Verzamel je benodigdheden

Het is het gemakkelijkst om al je benodigdheden klaar te hebben staan voordat je begint. Je hebt nodig:

  • Plamuurmes
  • Schuurpapier
  • Spackle (indien van toepassing)
  • Afplaktape gemaakt om te schilderen (indien van toepassing)
  • Een emmer
  • Een afstoffende microvezeldoek of een stofzuiger met slang- en borstelopzetstukken
  • Een zachte, niet-schurende spons
  • Een dweil met sponsopzetstuk (indien van toepassing)
  • Een emmer
  • Warm water
  • Reiniger naar keuze
  • Droge katoenen handdoeken

Gebruik milde schoonmaakmiddelen voor de muur

Je hebt verschillende opties voor je schoonmaakmiddel. Het is het beste om een milde zeep te gebruiken voor het schoonmaken, omdat je de muren niet wilt beschadigen met agressieve chemicaliën voordat je er verf aan toevoegt. Je kunt een paar druppels milde afwasmiddel of witte gedistilleerde azijn in je emmer mengen met warm water.

Met de hand de tekening van het kind schoonmaken
Met de hand de tekening van het kind schoonmaken

Muur opruimen

Voordat je gaat schoonmaken, verwijder je alles wat op de muren zit, zoals ingelijste foto's, kunstwerken of hangende decoraties. Je moet ook alles verwijderen dat ramen bedekt, zoals gordijnen of jaloezieën, die apart gewassen kunnen worden.

Bescherm uw verkooppunten

Bij het wassen van muren kan er gemakkelijk water in de stopcontacten lekken, wat een stroomstoring kan veroorzaken. Bescherm stopcontacten door ze af te dekken met afplaktape gemaakt voor schilderprojecten. Doe hetzelfde voor alle lichtschakelaars of bedrading in de muur, zoals voor kabeltelevisie, DSL of telefoons.

Losse verf en gaten

Controleer je muren op plekken met losse verf of pleisterwerk. Gebruik een stuk schuurpapier of een elektrische schuurmachine om de verf te verwijderen. Als de muur oneffen is, of als u gaten vindt, neem dan het plamuurmes en wat muurspatel en vul de gaten of oneffenheden op. Laat de spackle drogen en schuur het gebied om een glad, gelijkmatig oppervlak te verkrijgen.

Stof verwijderen

Je hebt de mogelijkheid om stof van de muren te verwijderen met een stofdoek, of gebruik een stofzuiger met borstel en slangaansluiting. Maak de muren niet alleen vrij van stof, maar ook van eventuele spinnenwebben die zich vormen, vooral in de hoeken. Concentreer je op de plekken waar je hebt geschuurd om eventueel achtergebleven stof te verwijderen na het verwijderen van losse verf en het repareren van gaten in de gipsplaat.

Was de muren

De laatste stap is het wassen van de muren met een zachte spons met water en een schoonmaakmiddel. Gebruik geen spons met een schurende rand, omdat u hierdoor de muur kunt beschadigen. De beste manier om de muren schoon te maken is door de spons te nemen, deze in het water en de schoonmaakoplossing te dopen, het overtollige vocht uit te wringen en de spons vervolgens voorzichtig langs de muren te bewegen, beginnend aan de onderkant en in rechte lijnen omhoog naar het plafond.. Neem vervolgens een van de droge handdoeken en veeg de muren voorzichtig af totdat ze droog zijn. Laat de muren volledig drogen voordat je gaat schilderen.

Een dweil gebruiken

In sommige gevallen vindt u het misschien gemakkelijker om een dweil te gebruiken om de muur schoon te maken. Gebruik een dweil met een sponsopzetstuk die niet schurend is en de mogelijkheid heeft om overtollig water eruit te wringen. Dit soort dweilen werken goed als je klein bent en de bovenkant van de muur, waar deze het plafond raakt, niet kunt bereiken. Het is ook handig als het voor uw rug lastiger is om naar de onderkant van de muur te buigen. Om de muren te drogen wringt u het overtollige water uit de dweilspons, legt u er een droge handdoek op en laat u de handdoek voorzichtig over de muur glijden, waarbij u de dweil als verlengstuk gebruikt. Een andere gemakkelijke optie is het gebruik van een Swiffer-type dweil met droge doeken die je kunt gebruiken om de muren te drogen en te vervangen door nieuwe als ze te nat worden.

Een dweil gebruiken om de muur schoon te maken
Een dweil gebruiken om de muur schoon te maken

Omgaan met moeilijke vlekken

De meeste muren kunnen mooi worden schoongemaakt met wat milde zeep of azijn en warm water. Als je vlekken hebt die er na het schoonmaken niet meer uit gaan, zoals kinderkrijtjes, neem dan wat zuiveringszout en gebruik warm water om een pasta te vormen.

  1. Breng de pasta aan op het bevlekte gebied en wacht vijf tot tien minuten.
  2. Verwijder de gedroogde pasta van de muur met een zachte spons gedrenkt in warm water en droog af met je handdoek.

Als u de vlekken na een paar toepassingen nog steeds niet kunt verwijderen, kunt u een in de handel verkrijgbare schuimende muurreiniger zoals Zep kopen. Omdat deze producten sterkere chemicaliën bevatten, moet u na gebruik enkele uren wachten om er zeker van te zijn dat de muur volledig droog is voordat u gaat schilderen.

Vetvlekken op muren aanpakken

Het schoonmaken en voorbereiden van de keukenmuren kan wat extra werk met zich meebrengen, omdat deze muren vetvlekken kunnen vertonen door het koken. In deze situatie werkt een afwasmiddel met een vetafbrekende formule goed. Als u na gebruik van de zeep nog steeds vetvlekken heeft, kunt u een schuimende muurreiniger gebruiken of een product genaamd TSP, dat trinatriumfosfaat bevat. TSP is een effectieve reiniger, maar het is ook een agressieve chemische oplossing. Om TSP veilig te kunnen gebruiken, moet u een veiligheidsbril en rubberen handschoenen dragen en ervoor zorgen dat de kamer voldoende geventileerd wordt. TSP werkt goed voor vetvlekken, hardnekkige krijtvlekken en badkamermuren met een zware ophoping van gedroogde zeep en chemische resten.

Rookvlekken uit muren verwijderen

Een andere veel voorkomende vlek die moeilijker te verwijderen is, is sigarettenrook. Dit laat niet alleen vlekken achter op de muur, maar ook een onaangename geur. De pasta van warm water en zuiveringszout kan zeer effectief zijn tegen dit soort vlekken en geuren.

  1. Gebruik een vochtige, zachte spons of een natte katoenen doek en wrijf de pasta zachtjes over de bevlekte muren en laat deze maximaal vijf minuten inwerken.
  2. Je spoeloplossing bestaat uit een mengsel van 3,5 liter warm water in een emmer en een kopje witte gedistilleerde azijn.
  3. Neem een schone spons of doek en dompel deze in de spoeloplossing. Ga met de spons of doek over de muren en verwijder alle baking soda-pasta.
  4. Zodra alle pasta van de muren is verwijderd, neem je je droge handdoeken en verwijder je zoveel mogelijk overtollig vocht.
  5. Laat de muren volledig drogen voordat je gaat schilderen.

Zorg ervoor dat je de muren schoonmaakt voordat je gaat schilderen

Hoewel u misschien in de verleiding komt om het schoonmaken van uw muren over te slaan voordat u verf gaat aanbrengen, is dit een belangrijke stap in het proces. Door vuil, stof en spinnenwebben van de muren te verwijderen, zorgt u ervoor dat uw verf het best mogelijke oppervlak heeft om aan te hechten. Dit betekent een duurzamere en gladdere afwerking voor uw schilderproject.

Aanbevolen: