11 tips om met kinderen over een pandemie te praten

Inhoudsopgave:

11 tips om met kinderen over een pandemie te praten
11 tips om met kinderen over een pandemie te praten
Anonim
Moeder en dochter praten
Moeder en dochter praten

Het bespreken van lokale, nationale en mondiale gezondheid met uw kinderen kan overweldigend zijn, vooral te midden van een pandemie of epidemie. Met door de overheid goedgekeurde regels en aanbevelingen die van invloed kunnen zijn op het dagelijkse leven van uw kinderen, is het belangrijk om hen op een bij hun leeftijd passende manier te helpen begrijpen wat er aan de hand is.

Met uw kinderen praten over pandemieën

Het meemaken van een pandemie, zoals het coronavirus, met je gezin kan veel extra stress opleveren voor zorgverleners en ouders. Nu er een verschuiving in het schema plaatsvindt en er nieuwe regels zijn, is het nuttig voor kinderen om beter te begrijpen wat er aan de hand is, zodat ze zich aan deze veranderingen kunnen aanpassen.

Denk na over wat je gaat zeggen

Kinderen en tieners absorberen alles, vooral informatie van hun ouders of verzorgers. Kinderen hebben een ongelooflijk vermogen om zich te voeden met de energie van anderen en om tussen de regels door te lezen in moeilijke situaties, zelfs vanaf zeer jonge leeftijd. Voordat u met uw kinderen gaat praten, moet u bedenken wat u tegen hen wilt zeggen, en of wat u wilt zeggen in hun voordeel is. Houd er rekening mee dat korte antwoorden doorgaans voldoende zijn bij jonge kinderen. Met oudere kinderen en tieners is het, ook al lijken ze in orde, nog steeds belangrijk om pandemieën met hen te bespreken en te informeren naar hun gevoelens.

Blijf kalm

Praat met uw kinderen op een moment waarop u zich kalm voelt. Je wilt dat ze het gevoel krijgen dat je een sterke en solide energie hebt als je iets bespreekt dat voor hen verwarrend of eng kan zijn. Uw beschermende aanwezigheid zal hen tijdens dit gesprek geruststellen. Pandemieën kunnen bij ouders veel intense emoties met zich meebrengen, dus zorg ervoor dat u ze zelf verwerkt en breng uw kinderen niet in een positie waarin ze het gevoel hebben dat ze emotioneel voor u moeten zorgen. In een tijd van onzekerheid is het van cruciaal belang dat uw kind of kinderen weten dat ze op u kunnen rekenen om voor hen te zorgen. Houd er rekening mee dat kalm blijven u er niet van weerhoudt uw standpunt te delen; zorg er wel voor dat u dit doet op een manier die bij uw leeftijd past. Als uw kind niet vraagt wat u denkt, is het aan u om te beslissen hoe het vertellen ervan zijn gevoelens over de situatie zal beïnvloeden. Zet altijd hun beste belang voorop.

Vader en zoon tijd
Vader en zoon tijd

Vraag voordat u zich erin verdiept

In plaats van een gesprek aan te gaan dat uw kind misschien overweldigend vindt, kunt u hem vragen of u met hem of haar over de pandemie kunt praten. Op deze manier krijgen ze de kans om te beslissen of ze er op dit moment klaar voor zijn om erover te praten. Dit geeft uw kind de kans om bij zichzelf in te checken en stimuleert zelfreflectie. Bij peuters kun je het gesprek voorafgaan, maar je hoeft het niet te vragen. Voorbeelden van vragen aan een ouder kind en tiener kunnen er als volgt uitzien:

  • Hé, zullen we even praten over wat er aan de hand is met de pandemie?
  • Ik vraag me af of we even over het coronavirus kunnen praten? Ik wil graag al uw vragen beantwoorden.
  • Ik weet dat er veel nieuwe informatie rondzweeft over de pandemie en ik zou er graag even over willen praten als je dat goed vindt.

Geef geschikte voorbeelden voor de leeftijd

Het is belangrijk om kinderen niet te overweldigen, ongeacht hun leeftijd, dus zorg ervoor dat je eenvoudige voorbeelden en uitleg geeft die niet bedoeld zijn om bang te maken, maar die je kind helpen beter te begrijpen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld:

  • Met een jonger kind kun je praten over hoe soms: "mama wordt ziek of jij wordt ziek en dan kunnen andere mensen in huis ziek worden, dus we moeten onze handen extra wassen en een tijdje in huis rondhangen een beetje totdat alle anderen zich beter voelen."
  • Bij oudere kinderen kun je zeggen: vergelijk het met een vergelijkbare ziekte waarmee ze bekend zijn, maar benadruk dat het erger is en heel gemakkelijk wordt doorgegeven. Om gezond te blijven, blijft iedereen thuis en zorgt hij heel goed voor hun lichaam.
  • Met tieners kun je bespreken wat ze hebben gehoord en manieren bieden om eventuele hiaten of zorgen die ze hebben op te vullen.

Bevorder emotionele expressie

Kinderen die zich overweldigd voelen, kunnen het moeilijk vinden om hun emotionele proces te beschrijven. Om hun emotionele begrip te vergemakkelijken, kun je overwegen om te zeggen:

  • Het lijkt erop dat je je voelt (voeg emotie in). Klopt dat?
  • Waar voel je (voeg emotie toe) in je lichaam?
  • Het is oké om je zo te voelen. Dat gevoel heb ik soms ook.
  • Ik weet dat het moeilijk is om je zo te voelen. Ik ben hier voor je.

Ga bij je kind zitten terwijl hij voelt wat hij moet voelen en probeer zijn emoties niet te temperen. Met tieners en volwassen oudere kinderen kun je bespreken wat hun lichaam hen probeert te vertellen en waarom bepaalde emoties naar boven komen. Als ze zich ongepast gedragen, laat ze dan andere opties zien om hun emoties te verwerken, zoals schrijven, tekenen, erover praten of een wandeling maken. Het gaat erom hen te helpen zich op hun gemak te voelen bij ongemak en hen niet te leren ongemakkelijke gevoelens te onderdrukken.

Weet wanneer je moet pauzeren

Als je je overweldigd begint te voelen, neem dan even de tijd om tot jezelf te komen. Kalm blijven is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat uw kinderen zich veilig voelen tijdens een pandemie. Als u het gevoel heeft dat u de discussie niet kunt voortzetten, laat uw kinderen dan weten dat u er nog even over wilt nadenken voordat u erover praat. Zorg ervoor dat u ze een tijdstip geeft waarop u de discussie kunt oppakken en kunt doorzetten. Als u merkt dat uw kind overweldigd raakt, pauzeer dan even en vraag hoe hij zich voelt. Valideer hun emotionele ervaring en laat hen weten dat het oké is om zich zo te voelen. Vraag hen of ze het prettig vinden om nog wat meer te praten, of dat ze zin hebben om op een ander moment te praten. Als ze een intense emotie voelen, help ze deze dan te verwerken en ondersteun ze.

Zorgzame vader praat met zoontje
Zorgzame vader praat met zoontje

Leer gezonde verwerkingsvaardigheden

Weten hoe je emoties op een gezonde manier kunt verwerken, kan zelfs voor volwassenen lastig zijn. Om uw kind aan te moedigen zijn gevoelens over een pandemie, zoals het coronavirus, te verwerken, helpt u hem te begrijpen wat hij voelt en vervolgens manieren te vinden om met de emotie om te gaan, in plaats van hem te helpen snel voorbij zijn gevoelens te komen. Om dit te doen:

  • Bespreek de gevoelens van uw kind met hem en gebruik validerende taal.
  • Vertel ze dat je er voor ze bent wanneer ze maar willen praten.
  • Vertel ze dat mensen emoties anders verwerken en dat er een paar activiteiten zijn die ze kunnen proberen, zoals tekenen, schilderen, een dagboek bijhouden, een wandeling maken, diep ademhalen en praten.
  • Voor oudere kinderen kun je een belcurve tekenen en hen laten weten dat emoties de neiging hebben een piek te bereiken en dan geleidelijk weer tot rust komen, en dat gevoelens tijdelijk zijn en kunnen veranderen.
  • Bij oudere kinderen kun je ze helpen hun emoties bij te houden door een dagboek te starten, hen te helpen hun emoties te labelen en een getal van nul tot 10 toe te kennen dat de intensiteit van de emotie aangeeft. Laat ze ongeveer een uur later opnieuw inchecken.

Assistent bij het identificeren van emoties

Vraag uw kind tijdens het gesprek hoe hij of zij zich voelt. Als ze het niet onder woorden kunnen brengen, vraag dan hoe het voelt in hun lichaam. Wat ze ook zeggen, houd er rekening mee dat hun gevoelens normaal zijn en dat iedereen zich wel eens zo voelt. Als ze klein zijn, kun je online emotie-afbeeldingen opzoeken of emoties tekenen om ze te helpen er een of enkele te kiezen waarmee ze zich kunnen identificeren. Geef ze positieve bekrachtiging omdat ze met u delen door te zeggen:

  • Hartelijk bedankt voor het delen met mij.
  • Het was echt moedig van je om me dat te vertellen.
  • Je hebt geweldig werk verricht door uit te zoeken wat je voelde.

Beantwoord vragen bondig

In de meeste gevallen zullen beknopte antwoorden voor veel kinderen werken. Het te veel delen van informatie kan voor sommige kinderen overweldigend overkomen, dus probeer hun vraag direct te beantwoorden, zonder af te dwalen naar andere onderwerpen. Ze laten het je weten als ze nog vragen hebben of als iets anders voor hen verwarrend is. Wees geduldig met hen en weet dat u hen helpt hun gedachten te ordenen en deze informatie te verwerken bij elke vraag die u beantwoordt.

Moeder en dochter praten serieus
Moeder en dochter praten serieus

Check in tijdens de discussie

Omdat sommige kinderen deze discussie misschien eng vinden, kun je kijken hoe het met ze gaat terwijl je met ze aan het chatten bent. Situaties als Covid-19 kunnen voor kinderen erg uit de hand lopen, dus het kan voor hen heel goed zijn om hen het voortouw te laten nemen op het gebied van de gespreksfrequentie.

Stimuleer verdere gesprekken

Discussies over pandemieën of andere gezondheidsgerelateerde kwesties zijn doorgaans geen eenmalige gesprekken. Omdat de omstandigheden voortdurend veranderen, is het belangrijk om contact met uw kind te blijven houden naarmate de situatie zich ontvouwt. Blijf uw steun bieden en bekrachtig het idee dat u er voor hen bent, van hen houdt en al het mogelijke doet om als gezin gezond te blijven.

Een gezonde discussie voeren over pandemieën met uw kind

Als u weet hoe u moeilijke gesprekken met uw kind of kinderen over pandemieën, zoals Covid-19, moet aanpakken, kunt u zich beter voorbereid voelen om rustig op hun vragen te reageren en hen op een gezonde manier door een uitdagende tijd te helpen. Onthoud dat jij hun steun en toeverlaat bent, en dat ze naar jou kijken om hen te begeleiden wanneer ervaringen moeilijk of overweldigend aanvoelen, dus let goed op wat je zegt en hoe je het zegt.

Aanbevolen: