Tips om met de leerkracht van uw kind over zorgen te praten

Inhoudsopgave:

Tips om met de leerkracht van uw kind over zorgen te praten
Tips om met de leerkracht van uw kind over zorgen te praten
Anonim
ouderavond met leerkracht
ouderavond met leerkracht

Ouders geven veel om de opvoeding van hun kind; Daarom is het een belangrijke vaardigheid om te weten hoe u met de leerkracht van uw kind moet praten. Of het nu gaat om een eenvoudig telefoontje of een ouder-leraarconferentie, het leren communiceren van zorgen aan de leraar is de sleutel tot het stellen van doelen, het begrijpen en volgen van gedrag, en ervoor zorgen dat uw kind positieve ervaringen op school heeft.

Begin door met uw kind te praten

Of u nu om een vergadering vraagt, of de leraar van uw kind, het is belangrijk om eerst met uw leerling te praten. Laat uw kind weten dat u de leerkracht gaat ontmoeten en leg uit hoe dit voor hem of haar een kans is om eventuele zorgen, meningen of twijfels over zijn schoolleven te uiten. Transparant zijn en het woord openen voor dialoog is een goede manier om een goede verstandhouding en vertrouwen met uw kind op te bouwen.

Stel uw kind vragen

Een goede manier om te begrijpen hoe de leerervaring van uw kind in de klas is, is door naar zijn of haar kant van de zaak te luisteren. Door meer over hun perspectief te leren, kun je ook meer vragen en zorgen bedenken die je misschien met de leraar wilt bespreken. Enkele nuttige vragen die u wellicht aan uw leerling wilt stellen zijn:

  • Wat vind je van school/je lessen?
  • Heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt bij bepaalde onderwerpen?
  • Vind je het prettig om contact op te nemen met je leraar voor meer hulp als dat nodig is?
  • Heeft u het gevoel dat u uw hand kunt opsteken en uw gedachten kunt delen in de klas?
  • Wat vind je van je vriendengroep?
  • Voelt u zich ooit afgeleid tijdens de les?
  • Kunt u de voorkant van de kamer goed zien vanaf uw zitplaats?

Beslis welk type bijeenkomst het beste is

Jonge moeder schudt de hand tijdens het interview op de kinderopvang
Jonge moeder schudt de hand tijdens het interview op de kinderopvang

Vaak krijgt u de mogelijkheid om te kiezen welk soort bijeenkomst u met de leerkracht van uw kind wilt regelen. Meestal vinden deze bijeenkomsten persoonlijk of telefonisch plaats, en aan beide zijn voor- en nadelen verbonden.

Van aangezicht tot aangezicht

Door face-to-face te vergaderen, krijgt u een beter gevoel voor de klas- en schoolomgeving doordat u fysiek aanwezig bent. Het stelt de leerkracht van uw kind ook in staat om fysieke kopieën te delen van de huiswerkopdrachten en projecten van uw kind waaraan hij of zij in de klas heeft gewerkt.

Via de telefoon

Telefonisch met de leerkracht van uw kind praten is een goede optie als u weinig tijd heeft, maar het beperkt wel de emotionele band die tijdens de vergadering kan ontstaan. Als u de leraar van uw kind belt, of zij bellen u, om de zorgen over uw leerling te bespreken, probeer dan een tijdstip in de toekomst af te spreken waarop u elkaar persoonlijk kunt ontmoeten. Dit kan er ook voor zorgen dat u en de leerkracht van uw leerling voldoende tijd hebben besteed aan het leren van uw kind.

Bijwonen met uw kind

Sommige ouder-leraarconferenties nodigen de leerling uit om deel uit te maken van de bijeenkomst, wat voor uw kind ontmoedigend kan zijn. Als dit het geval is voor uw situatie, zorg er dan voor dat u uw leerling uitlegt dat het doel van de bijeenkomst is om iedereen op één lijn te krijgen over hun leerproces. Stel uw kind gerust dat u er bent om positieve oplossingen te vinden voor eventuele problemen waarmee hij of zij in zijn leeromgeving te maken krijgt. Als uw leerling niet is uitgenodigd voor de ouder-leraarbijeenkomst, leg hem dan uit dat u hem of haar invult als u terugkomt, om ervoor te zorgen dat hij of zij niet het gevoel krijgt buitengesloten te worden.

Bereid je voor op de bijeenkomst

Nadat u met uw kind hebt gesproken, kan het nuttig zijn om wat aantekeningen te maken met opmerkingen van uw leerling, samen met uw eigen vragen en zorgen, om mee te nemen naar de bijeenkomst met de leerkracht. Hierdoor kan de docent reageren op opmerkingen van zowel u als uw leerling. Enkele vragen die u wellicht aan de leerkracht van uw kind wilt stellen zijn:

  • Met welke onderwerpen denk je dat mijn leerling meer oefening nodig heeft?
  • Wat is het pestbeleid van de school?
  • Hebt u gedurende de dag veranderingen opgemerkt in de stemming van mijn kind?
  • Voldoet mijn kind aan de doelen die in deze les zijn uiteengezet?
  • Wat kan ik doen om mijn kind thuis meer te ondersteunen met zijn schoolwerk?
  • Hoe wordt het leren gepersonaliseerd voor de leerlingen in uw klas?
  • Is er iets aan het gedrag van mijn kind in de klas dat ik misschien niet weet?

Geef ruimte voor iedereen om te spreken

Gezin met kind in gesprek met de leraar van het meisje
Gezin met kind in gesprek met de leraar van het meisje

Afhankelijk van wie de ouder-leraarbijeenkomst heeft aangevraagd, kan de emoties eromheen voor alle betrokken partijen veranderen. Het is normaal dat u zenuwachtig bent als u wordt gebeld door de leerkracht van uw kind over zijn leerproces of gedrag, of dat nu goed of slecht is. Het is ook belangrijk om te onthouden dat leraren ook maar mensen zijn, wat betekent dat zij ook voor zenuwen in de vergadering kunnen zorgen. Het doel van een ouder-leraargesprek is om uw leerling te helpen optimaal te leren. Dit kan alleen worden gedaan als alle betrokkenen hun gedachten, gevoelens en vragen over het onderwerp delen en samenwerken om intenties om te zetten in werkelijkheid.

Luister

Luisteren naar wat de leerkracht van uw kind te zeggen heeft, is net zo belangrijk als het uiten van uw eigen zorgen. Over het algemeen brengen kinderen tijdens het schooljaar meer tijd op school door met hun leraren dan thuis, wat betekent dat de leraar van uw kind gevuld is met informatie over hoe zij handelen, leren en omgaan in een andere omgeving. Openstaan voor alles wat de leerkracht van uw kind vertelt, is misschien niet eenvoudig, maar het is de beste manier om de gaten in het dagelijkse leven van uw kind in te vullen.

Houd de communicatie positief

Geef tijdens de bijeenkomst geen schuld aan uw leerling of zijn of haar leraar, ook al is uw eerste reactie het beschermen van uw kind. In plaats daarvan is een tip voor een ouder-leraarconferentie om je te concentreren op het maken van uitvoerbare plannen om de doelen te bereiken waarnaar je streeft. Zorg er ook voor dat het gesprek leerlinggericht is, met de nadruk op de specifieke eigenschappen en doelen van uw kind. Het doel van de bijeenkomst is immers om uw leerling te helpen op de best mogelijke manier te leren en te slagen op school.

Maak een plan

Nadat u en de leerkracht van uw kind hebben gesproken en meer hebben geleerd over wat jullie allemaal graag willen zien veranderen of vooruitgaan, kan het nuttig zijn om een plan te maken. Dit kan inhouden dat u samen met uw kind persoonlijke of educatieve doelen stelt en vervolgens de stappen opschrijft om daar te komen. Vergeet niet om het plan haalbaar te maken door geen doel te stellen dat misschien te verheven is, en houd de stappen uitvoerbaar met duidelijke verwachtingen over hoe ze te bereiken.

Plan voor vervolg

Laat de leerkracht aan het einde van de bijeenkomst weten dat u contact met hem/haar wilt opnemen over eventuele bruikbare veranderingen die u beiden van plan bent te implementeren voor uw kind. Stel een tijdstip voor, misschien een maand of zo in de toekomst, om uzelf de ruimte te geven om nieuwe doelen te bereiken en om eventuele veranderingen op te merken. Kies voor een telefonische follow-up of een ander persoonlijk bezoek, afhankelijk van wat past binnen uw schema en de intensiteit van de veranderingen die u wilt bereiken.

Meer ernstige zorgen bespreken

Er kan een moment komen waarop u serieuzere problemen met de leerkracht van uw kind wilt bespreken, zoals pesten, gedrag in de klas of misschien zelfs het niet halen van een les. Hoewel deze onderwerpen lastiger kunnen lijken, zijn dezelfde stappen van toepassing en blijft het doel van het ouder-leraargesprek hetzelfde: uw kind ondersteunen. Enkele zinnen om een dialoog over deze onderwerpen te openen zijn:

  • Ik heb gemerkt dat mijn kind een verwijzing heeft gekregen in uw klas en ik wil meer weten.
  • Ik heb gezien dat mijn kind een toets niet heeft gehaald en ik wil weten hoe ik ondersteuning kan bieden.
  • Mijn kind heeft een proces-verbaal gekregen wegens pesten en ik ben op zoek naar meer informatie.
  • Ik weet dat mijn kind geen opdrachten heeft ingeleverd en ik wil weten hoe ik kan helpen.

Problemen aanpakken met de leerkracht van uw kind

Het kan intimiderend zijn om uw zorgen en vragen over uw kind aan de leerkracht voor te leggen. Maar als u eraan denkt realistische doelen te stellen, met uw kind te communiceren over zijn of haar leerervaring, en positief te blijven tijdens het gesprek met de leerkracht, helpt u de weg naar succes op school te effenen.

Aanbevolen: