7 manieren om met tieners te praten waardoor een gesprek ontstaat

Inhoudsopgave:

7 manieren om met tieners te praten waardoor een gesprek ontstaat
7 manieren om met tieners te praten waardoor een gesprek ontstaat
Anonim

Breek barrières af en begin gesprekken met deze praktische manieren om met tieners te praten.

Moeder en dochter praten
Moeder en dochter praten

Waarom is het zo ongelooflijk moeilijk om met tieners te praten? Het kan lijken alsof uw eens spraakzame kind op de een of andere manier is veranderd in een kluizenaar die niets met u te maken wil hebben. Hoewel dit frustrerend kan zijn, is het een normaal onderdeel van de ontwikkeling. We duiken in waarom deze plotselinge behoefte om zich los te maken ontstaat en zeven manieren om effectief met tieners te communiceren.

Waarom je tiener misschien niet met je wil praten

We gunnen onze peuters een pauze als ze een driftbui hebben, maar we verwachten meer van onze tieners. Ironisch genoeg is dit echter een ander moment in het leven van onze kinderen waarin hun hersenen zich snel ontwikkelen, wat leidt tot vergelijkbaar peuterachtig gedrag. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom uw tiener zich misschien afwendt.

  • Identiteitsvorming:De tienerjaren zijn de periode waarin kinderen hun identiteit verkennen. Dit leidt tot een grotere afhankelijkheid van leeftijdsgenoten, schijnbaar sporadische veranderingen in voorkeuren en antipathieën, en zelfs veranderingen in hun uiterlijk. Dit experimenteren is normaal, maar zonder acceptatie kan dit leiden tot afstand nemen.
  • Emotionele instabiliteit: Uit onderzoek blijkt dat adolescenten tegelijkertijd een scala aan emoties ervaren, maar niet over het vermogen beschikken om onderscheid te maken tussen deze gevoelens. Dit maakt zelfregulering uiterst moeilijk en zorgt ervoor dat ze zich afkeren van degenen die hulp proberen te bieden.
  • Gevoelens van opsluiting: Tieners willen onafhankelijkheid. Grenzen verleggen is een ander onderdeel van de ontwikkeling, maar als dit gebeurt, hebben ouders de neiging te reageren door meer regels op te leggen. Soms is dit gerechtvaardigd, maar soms is het belangrijk om ze een beetje ruimte te geven om te groeien.

Effectieve manieren waarop ouders met tieners kunnen communiceren

Gezonde relaties tussen ouders en tieners vereisen productieve communicatie. Helaas zijn tieners experts in het buitensluiten van iedereen. Als je wilt dat de tools met tieners praten, zijn hier enkele methoden die je kunt proberen.

Stel vaste regels en verantwoordelijkheden op, maar wees bereid om opnieuw te evalueren

Je tiener streeft misschien naar onafhankelijkheid, maar structuur is belangrijk om hem veilig te houden en hem te helpen positieve besluitvormingsvaardigheden te ontwikkelen. Regels verdwijnen niet in de volwassenheid, dus moeten ze ook in de adolescentie aanwezig blijven. Het is echter van cruciaal belang dat ouders de geldende regels opnieuw evalueren. Vraag jezelf af:

  • Zijn jouw regels nog steeds geschikt voor de leeftijd?
  • Beha alt jouw tiener goede cijfers?
  • Zijn ze actief in buitenschoolse activiteiten en in de gemeenschap?
  • Volgen ze de huidige regels die u hanteert?

Als je een braaf kind hebt en hij of zij om wat speelruimte vraagt, overweeg dan hun verzoek! Als er nog geen is gemaakt, grijp dit dan aan als een kans om een olijftak uit te breiden. Praat met je tiener over de huidige regels en vraag of hij/zij veranderingen wil zien in de huidige structuur.

Snel feit

Tieners besteden veel tijd aan het vergelijken van zichzelf met anderen. Dit omvat de regels die hun vrienden moeten volgen. Door de tijd te nemen om met uw tiener te praten over hoe zij over uw huishoudelijke richtlijnen denken, opent u de deur naar betere communicatie en herkent u de gevoelens van uw tiener. Je gezien en gehoord voelen is een grote stap in het opbouwen van communicatie.

Als je de regels verandert

Als u de regels voor uw tiener aanpast, maak dan duidelijk dat wanneer de regels worden overtreden, de vrijheden verloren gaan. Vertrouwen is tweerichtingsverkeer. Bovendien komt met meer macht ook meer verantwoordelijkheid. Als uw tiener de vrijheid wil om 30 minuten extra buiten te blijven, vraag dan 30 minuten meer van zijn tijd aan om zich te wijden aan klusjes, school en gezin.

Gebruik dagelijks actief luisteren

Moeder en dochter praten
Moeder en dochter praten

Als je met tieners wilt praten en antwoorden van meer dan één woord wilt horen, dan is actief luisteren een geweldige oplossing. Deze communicatiemethode vereist zeven dingen:

  • Afleidingen verwijderen:Zet de televisie en radio uit en leg computers, mobiele telefoons en tablets weg.
  • Oogcontact onderhouden: Wanneer u met uw tiener praat, positioneer uzelf dan op diens niveau en kijk hem in de ogen als hij of zij praat.
  • Positieve lichaamstaal gebruiken: Leun naar voren, knik terwijl ze praten en raak hun arm aan als ze van streek lijken.
  • Om de beurt praten: Laat één persoon tegelijk spreken en laat hem of haar zijn of haar gedachten volledig afmaken voordat hij reageert.
  • Hun gevoelens valideren: Voordat je reageert, plaats jezelf in hun schoenen en reageer dienovereenkomstig. Bijvoorbeeld:

    • " Het spijt me zo dat dit je is overkomen."
    • " Dat zou me zo boos maken."
    • " Dat lijkt buitengewoon oneerlijk."
    • " Wat een spannende dag!"
  • Open vragen stellen: Zodra uw tiener een gedachte heeft geuit en u heeft erkend hoe zij zich zouden kunnen voelen, stelt u open vragen om de communicatielijnen voort te zetten, zoals:

    • " Wat voor gevoel gaf je dat?"
    • " Wat denk je dat je aan de situatie gaat doen?"
  • Je mening opslaan: Tenzij ze om advies vragen, luister gewoon. Tieners willen niet altijd dat je dingen repareert. Vaak willen ze gewoon gehoord worden.

Eten en autoritten zijn fantastische tijden om even de stekker uit het stopcontact te halen en open gesprekken te voeren. Als u dagelijks tijd vrijmaakt voor korte momenten van actief luisteren, zult u merken dat de kans groter is dat uw tiener zijn opwinding, frustraties en zorgen regelmatig uit. De sleutel is om deze gesprekken kort te houden, dus streef naar perioden van 15 tot 30 minuten waarin je afleidend kunt praten.

Geef ze extra vriendelijkheid

De emoties van adolescenten zijn vaak overal aanwezig. Zorg ervoor dat uw tiener weet dat u nog steeds van hem houdt en hem steunt door proactief te zijn met momenten van vriendelijkheid.

  • Erken grote en kleine prestaties.
  • Vertel ze elke dag dat je van ze houdt.
  • Complimenteer de veranderingen die ze in hun uiterlijk aanbrengen als je ze positief vindt.
  • Houd negatieve opmerkingen voor jezelf, tenzij ze constructief zijn.
  • Let op de kleine dingen die ze nodig hebben en verras ze ermee.

Houd je emoties onder controle

Tieners kunnen soms zo koppig zijn
Tieners kunnen soms zo koppig zijn

Hoewel je het je misschien niet zo herinnert, was jij ooit ook een humeurige tiener. Dit is een normaal onderdeel van de ontwikkeling. Naarmate uw tiener van uiterlijk verandert, een beetje temperamentvoller wordt en zelfs afstand van u neemt, is het belangrijk om uw emoties onder controle te houden.

Onderzoek toont aan dat wanneer tieners het gevoel hebben dat hun ouders overdreven reageren op hun emoties, de kans groter is dat ze agressief gedrag gaan vertonen. Wat dit betekent is dat, tenzij de acties van uw kind hem of haar op de een of andere manier in gevaar brengen, u eerst een stapje terug moet doen voordat u reageert en uzelf de vraag stelt -

Maakt dit moment uit in het grote geheel van dingen? Als het antwoord nee is, luister dan naar Elsa en laat het los.

Vind manieren om een band met je tiener op te bouwen

Terwijl je tiener zich wegduwt, neem je de tijd om actief te luisteren wanneer hij of zij met anderen praat. Waar hebben ze belangstelling voor gekregen? Welke activiteiten hopen ze te onderzoeken? Vind manieren om op een subtiele manier tijdverdrijf met uw tieners te delen. Zelfs als ze tijdens de activiteit op afstand blijven, creëer je een verbinding. Geef niet op alleen maar omdat ze moeilijk zijn.

Zoek ook manieren om ze het gevoel te geven dat ze nodig zijn. Laat ze u bijvoorbeeld een nieuw sociale-mediaplatform uitleggen. Laat ze je voorstellen aan een artiest die past bij het genre dat je al leuk vindt. Zoek mogelijkheden om hun huidige hobby's te bespreken en stel onderweg vragen. Laat ze je iets leren!

Gebruik technologie in uw voordeel

Soms is het verrassingselement de beste keuze! Als uw tieners niet met u willen praten, zoek dan andere vormen van communicatie. De meerderheid van de adolescenten is gekluisterd aan hun telefoon, dus overweeg om ze een bericht te sturen via sms of Snapchat. Deze onverwachte vormen van communicatie kunnen de barrière doorbreken die ze hebben opgeworpen.

Kies je momenten verstandig en geef ze wat ruimte

Je tiener is een persoon. Ze hebben tijd voor zichzelf nodig, met vrienden, en om dagelijkse taken uit te voeren. Zij hebben net als jij een druk leven. Ze hebben mogelijk ook ruimte nodig als ze van streek of gestrest zijn. Ze bombarderen met gesprekken over belangrijke onderwerpen is geen effectieve communicatie.

  • Als je wilt helpen als ze van streek lijken, laat ze dan gewoon weten dat je er bent om te praten als ze een klankbord willen. Geef ze dan de tijd om hun probleem te verwerken.
  • Als je een serieus gesprek nodig hebt, vraag dan of ze je komen zoeken nadat ze hun huiswerk hebben gemaakt of hun klusjes hebben gedaan. Het onderbreken van hun gedachten bij het voltooien van opdrachten kan frustratie veroorzaken en hen minder ontvankelijk maken.
  • Als het onderwerp urgent is en ze betrokken zijn bij een sociale activiteit, vraag ze dan beleefd om een pauze te nemen, zodat je een gesprek kunt voeren.

Als u wilt dat er constructieve communicatie plaatsvindt, moet u uw tiener op een positieve manier aanspreken. Zeg ook wat er gezegd moet worden en laat het dan met rust. Herhaling is alleen nodig als uw tiener laat zien dat hij het eerste gesprek duidelijk niet heeft begrepen. Geef ze eerst het voordeel van de twijfel.

Communicatie is tweerichtingsverkeer

Als het gaat om praten met je tieners, vergeet dan niet om ze wat genade te schenken. Hun lichaam en hersenen ondergaan veel. Ze ervaren ook nieuwe dingen die stress en angst kunnen veroorzaken: deeltijdbanen, daten, voorbereiding op de SAT of ACT, en groepsdruk van voorheen ondersteunende vrienden. Geef uw kinderen wat gratie op kleine momenten en concentreer u op de gesprekken die er toe doen.

Eindelijk, als je niet over je emoties praat, waarom zouden ze dat dan wel doen? Als je met tieners wilt praten, praat dan! Mensen spiegelen het gedrag van de individuen om hen heen. Neem de tijd om uw triomfen en worstelingen te delen. Bespreek uw gevoelens en zorgen. Wees kwetsbaar. Het zal je misschien verbazen hoe snel jouw tieners hetzelfde beginnen te doen.

Aanbevolen: