Leuke weetjes en activiteiten over ziektekiemen voor kinderen

Inhoudsopgave:

Leuke weetjes en activiteiten over ziektekiemen voor kinderen
Leuke weetjes en activiteiten over ziektekiemen voor kinderen
Anonim
Kleine jongen die een virus op het bord tekent
Kleine jongen die een virus op het bord tekent

Kinderen over ziektekiemen leren is een belangrijke les in levensvaardigheden, maar het kan moeilijk zijn om ziektekiemen aan kinderen uit te leggen. Leuke weetjes over ziektekiemen en opwindende ziektekiemactiviteiten kunnen helpen zaken te illustreren zoals hoe ziektekiemen zich verspreiden en ziektekiemen minder eng maken.

Wat zijn ziektekiemen?

Kiemen zijn kleine levende wezens die je niet alleen met je ogen kunt zien. Een eenvoudige verklaring van ziektekiemen voor kinderen is dat het elk klein levend wezen is dat ervoor zorgt dat een deel van of het hele lichaam ziek wordt. Technisch gezien zijn ziektekiemen elk organisme dat een infectie veroorzaakt, maar die verklaring is het beste voor oudere kinderen. Hoewel ziektekiemen kleine levende wezens zijn, voel je ze niet in of op je lichaam. Je kunt een microscoop gebruiken om te zien hoe ziektekiemen eruit zien. Ziektekiemen worden overal ter wereld aangetroffen, ook in je lichaam, aan de buitenkant van je lichaam en op alle dingen om je heen, zoals deurknoppen, vloeren en voedsel.

Soorten ziektekiemen

Er zijn vier verschillende soorten ziektekiemen, en sommige zijn gevaarlijker of schadelijker dan andere. Virussen en bacteriën zijn de meest voorkomende soorten ziektekiemen die mensen ziek maken.

  • Bacteriën: Bacteriën hebben voedingsstoffen of voedsel nodig van waar ze leven om te overleven. Ze proberen dus gewoon te leven door te eten wat er om hen heen is. Bacteriën kunnen zich zowel binnen als buiten het lichaam vermenigvuldigen. Sommige bacteriën zijn goed.
  • Virussen: In tegenstelling tot bacteriën moet een virus zich in de cellen bevinden die het gebruikt om zichzelf te laten groeien. Virussen kunnen in planten, dieren of mensen leven en ze ziek maken.
  • Schimmels: Een schimmel lijkt meer op een plant, maar kan geen eigen voedsel maken. Net als bacteriën halen schimmels voedingsstoffen uit andere levende wezens. Schimmels op of in mensen zijn niet altijd gevaarlijk, maar ze kunnen je wel een ongemakkelijk gevoel geven.
  • Protozoa: Protozoa houden van natte omgevingen en verspreiden ziekten via water. Soms kunnen plaatsen in uw lichaam die erg vochtig zijn, zoals uw darmen, ziek worden door protozoa.

Goede ziektekiemen

Het is belangrijk dat kinderen begrijpen dat niet alle ziektekiemen slecht zijn. Het zijn net mensen waarbij ze soms kwetsend en soms behulpzaam zijn. Dus, welke soorten ziektekiemen zijn goed voor je? Sommige soorten bacteriën helpen het lichaam van mensen gezond te blijven. Er zijn goede bacteriën die in je darmen leven en je helpen de voedingsstoffen uit je eten te gebruiken om de afvalstoffen (plas en poep) te maken die uit je lichaam komen. Andere goede bacteriën worden gebruikt om medicijnen te maken die ziekten bestrijden of vaccins, ook wel ‘injecties’ genoemd, die je lichaam helpen een leger te vormen dat bepaalde soorten ziektekiemen kan bestrijden.

Paarse bacteriën en microscoop
Paarse bacteriën en microscoop

Waar komen ziektekiemen vandaan?

Net als planten en dieren worden ziektekiemen "geboren" uit andere ziektekiemen. Terwijl ziektekiemen eten, groeien ze. Naarmate ze groeien, maken ze meer ziektekiemen aan die zich bij hun kiemfamilie kunnen aansluiten. Mensen verspreiden deze ziektekiemen per ongeluk door hen te helpen van de ene plaats naar de andere te gaan.

Hoe komen ziektekiemen je lichaam binnen?

Kiemen komen je lichaam binnen via openingen die naar de binnenkant van je lichaam leiden, zoals je neus, mond, oren of een snee in je huid. Ziektekiemen nestelen zich in de vloeistoffen of lucht die uw lichaam binnendringen of verlaten. De meest voorkomende manieren waarop ziektekiemen in uw lichaam terechtkomen zijn:

  • Niest
  • Hoest
  • Ademhalingen
  • Speeksel (spuug)
  • Bloed

Infecties en ziekten

Alle ziektekiemen zijn alleen maar op zoek naar hun eigen voedsel. Sommige ziektekiemen ‘eten’ en gebruiken hun voedsel om gifstoffen te maken, die giftig kunnen zijn voor uw lichaam en u ziek kunnen maken. Soms "vreten" de ziektekiemen te veel op en beschadigen ze kleine delen van uw lichaam. Wanneer ziektekiemen uw lichaam binnendringen en zich beginnen te vermenigvuldigen, of meer leden van de ziektekiemfamilie toevoegen, wordt dit een infectie genoemd. Wanneer die ziektekiemen kleine delen van uw lichaam beschadigen en u zich ziek begint te voelen, wordt dit een ziekte genoemd.

Hoe voorkom of dood je slechte ziektekiemen?

Aangezien er overal om je heen slechte ziektekiemen voorkomen, is het onmogelijk om ze allemaal te vermijden of te doden. Maar als je jezelf en de dingen om je heen zo schoon mogelijk houdt, blijven de meeste slechte ziektekiemen weg.

Uw immuunsysteem vecht automatisch

Voor mensen met een gezond immuunsysteem probeert je lichaam zich te ontdoen van slechte ziektekiemen zonder dat je iets doet of zelfs maar weet. Wanneer ziektekiemen je lichaam binnendringen, is het alsof ze op de ‘aan/uit’-knop drukken en je immuunsysteem wordt ingeschakeld. Je lichaam bestaat uit tonnen kleine bouwstenen die cellen worden genoemd. Wanneer het immuunsysteem wordt ingeschakeld, begint uw lichaam een leger witte bloedcellen en antilichamen aan te maken. Zij proberen de ziektekiemen uit uw lichaam te duwen of te doden.

Was je handen

De beste manier om te voorkomen dat ziektekiemen je lichaam binnendringen, is door je handen te wassen, omdat je handen je lichaam binnendringen, net zoals wanneer je voedsel in je mond stopt. U kunt afdrukbare hygiënematerialen voor kinderen krijgen, zoals een handwasposter, om in badkamers en keukens op te hangen als herinnering aan het wassen van de handen. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stelt de volgende richtlijnen voor voor het correct wassen van de handen:

Kinderafbeelding voor het wassen van de handen
Kinderafbeelding voor het wassen van de handen
  1. Maak uw handen nat met schoon water. Het is niet bewezen dat warm water ziektekiemen beter verwijdert dan koud water, dus je kunt beide gebruiken.
  2. Schakel het water uit. Je wilt niet dat je handen in een gootsteen vol met ziektekiemen weken.
  3. Voeg zeep toe aan je handen. Elke soort zeep werkt, antibacteriële zeep is niet beter gebleken dan andere soorten zeep.
  4. Wrijf je handen tegen elkaar om de zeep te laten bruisen. Je moet de achterkant van je handen wrijven, tussen je vingers, je handpalmen en onder je vingernagels.
  5. Schrob je handen minimaal 20 seconden met de zeep. Tussen de 15 en 30 seconden zal werken, maar 20 is de standaard.
  6. Zet het water weer aan en spoel alle zeep van je handen. Gebruik je handen om de zeep van alle delen van je handen en vingers te wrijven.
  7. Droog je handen helemaal af met een schone handdoek of door ze rond te zwaaien om ze aan de lucht te laten drogen.

Gebruik handdesinfecterend middel

Als u uw handen niet met water en zeep kunt wassen, kunt u een handdesinfecterend middel gebruiken om ziektekiemen te helpen verwijderen. De CDC raadt aan een handdesinfecterend middel te gebruiken dat ten minste 60% alcohol bevat. Zorg ervoor dat je de gevaren van handdesinfecterende middelen kent voordat je ze bij kinderen gebruikt.

  1. Doe voldoende ontsmettingsmiddel op één hand om beide handen volledig nat te maken.
  2. Wrijf het ontsmettingsmiddel over beide handen, zoals je met zeep over je hele handen zou wrijven tijdens het wassen.
  3. Blijf wrijven totdat je handen helemaal droog zijn.

Vermijd het aanraken van de openingen van uw lichaam

Aangezien ziektekiemen via de openingen je lichaam binnendringen, kun je het beste proberen deze delen van je lichaam niet aan te raken. Door uw vingers uit uw neus, mond, oren en ogen te houden, kunt u voorkomen dat ziektekiemen in deze lichaamsdelen terechtkomen. Als u een snee of korstje op uw huid heeft, raak deze dan niet aan en doe er geen verband overheen om ziektekiemen buiten te houden.

Houd ziektekiemen uit de lucht

Als je hoest, niest of spuugt, kunnen ziektekiemen door de lucht vliegen via kleine waterdruppeltjes of in de lucht en op andere mensen of dingen terechtkomen. Er zijn een paar manieren waarop je ziektekiemen uit de lucht kunt houden:

Bacteriën verspreiden zich door hoesten
Bacteriën verspreiden zich door hoesten
  • Als je moet hoesten, hoest dan recht in het binnenste deel van de plek waar je elleboog buigt. De meeste ziektekiemen die uit je mond komen, zullen daar landen in plaats van door de lucht te vliegen.
  • Als je het gevoel hebt dat je moet niezen, pak dan een tissue en bedek je neus ermee. Je kunt de meeste ziektekiemen in het weefsel niezen in plaats van in de lucht.
  • Als je weet dat je ziek bent, probeer dan niet heel dicht bij het gezicht van iemand anders te praten of draag een medisch masker om te voorkomen dat je ziektekiemen uit je mond en in de lucht vliegen.
Meisje hoest in de elleboog
Meisje hoest in de elleboog

Houd je omgeving en speelgoed schoon

Als je leert hoe je verschillende soorten speelgoed kunt ontsmetten, kun je de verspreiding van ziektekiemen van kind op kind voorkomen. Je kunt ook kiemdodende producten gebruiken op dingen die mensen vaak aanraken, zoals deurknoppen, handgrepen en tv-afstandsbedieningen.

Neem of gebruik medicijnen

Er zijn enkele medicijnen die kunnen helpen voorkomen dat bepaalde ziektekiemen uw lichaam binnendringen. Er zijn ook medicijnen die kunnen helpen ziektekiemen te doden of uit uw lichaam te verwijderen. Als je naar de dokter gaat, kunnen ze tests doen om te zien wat voor soort ziektekiemen je hebt, en ze kunnen je een medicijn geven dat die ziektekiemen verwijdert.

Kiemenleeractiviteiten

Kinderen kunnen als baby al leren over ziektekiemen en hygiëne vanaf het moment dat je ze voor het eerst in bad doet. Als u het leren van ziektekiemen tot een onderdeel van uw normale dagelijkse routine maakt, wordt het gemakkelijker om les te geven. Leg aan kinderen van alle leeftijden uit waarom je dingen doet zoals het wassen van de handen na het eten om de ziektekiempreventie te helpen normaliseren. Je kunt ook leuke activiteiten aan je les toevoegen om te illustreren hoe ziektekiemen zich verspreiden.

Speel Germ Tag

Sommige kinderen leren beter met beelden, dus laat ze zien hoe ziektekiemen zich verspreiden met een leuk spelletje kiemtag. Je hebt een aantal stickers nodig, de gekleurde ronde stickers die je kunt gebruiken om tuinartikelen te markeren werken prima, en een grote open ruimte.

  1. Geef elk kind een pagina met stickers die een andere kleur of ontwerp heeft dan die van iemand anders. Ze moeten één sticker op hun eigen shirt plakken.
  2. Bij 'Go' rennen kinderen rond en proberen een van hun stickers op elk ander kind te plakken.
  3. Verzamel aan het einde der tijden alle ongebruikte stickers.
  4. Bespreek hoe elk kind nu naast zijn eigen ziektekiemen ook een heleboel 'ziektekiemen' van andere mensen heeft.

Schrijf een dagelijks dagboek

Oudere kinderen kunnen hun eigen handgebruik bijhouden door een logboek bij te houden van wat ze aanraken. Vraag kinderen om de hele dag een dagboek bij zich te dragen en alles op te schrijven wat hun handen aanraken vanaf het moment dat ze wakker worden tot het moment dat ze naar bed gaan. Hoeveel dingen staan er op de lijst?

Lees leuke kiemboeken

Je kunt geweldige prentenboeken voor kinderen vinden over elk onderwerp, zelfs over ziektekiemen. Lees er samen een of twee en doe dan een knutselwerkje of activiteit die verband houdt met dat boek. Een paar geweldige opties om aan de slag te gaan zijn:

  • Lik dit boek niet! van Idan Ben-Barak is een grappig interactief boek met een microbe genaamd Min die op avontuur gaat in je lichaam.
  • Usborne Books heeft een geweldig klapboek waarin kinderen alles kunnen leren over ziektekiemen, genaamd What Are Germs? door Katie Daynes.
  • Kinderen kunnen een heleboel leuke weetjes over ziektekiemen leren in Melvin Berger's Germs Make Me Sick!

Zing leuke handwasliedjes

De meeste mensen weten dat je Happy Birthday twee keer kunt zingen om de juiste hoeveelheid tijd voor het handenwassen te meten. Maar er zijn nog talloze andere geweldige liedjes die je kunt leren en zingen tijdens het handenwassen. Elk nummer dat ongeveer 20 seconden lang is, is voldoende.

  • Als je gelukkig bent en je weet het - gebruik 'was je handen' voor het vers.
  • Babyhaai - Zing de verzen voor babyhaai, mamahaai en papahaai.
  • Family Finger Song - Kies twee gezinsleden en zing voor elk van hen een couplet.
  • Into the Unknown - Zing het refrein inclusief de regels van Elsa en het geluid dat ze hoort uit dit Frozen 2-nummer.
  • Graag gedaan - Je kunt het refrein van Maui's lied twee keer zingen in Moana.

Leuke weetjes over ziektekiemen

Leuke weetjes over ziektekiemen voor kinderen helpen kinderen te zien welke impact ziektekiemen hebben op de wereld.

  • Het gebruik van gel-handdesinfecterend middel in een klaslokaal kan het verzuim met ongeveer 20% verminderen.
  • Nadat je een toilet hebt gebruikt, verdubbelt het aantal ziektekiemen op de toppen van je vingers.
  • Als je handen vochtig zijn, verspreiden ze 1000 keer meer ziektekiemen dan wanneer ze droog zijn.
  • Een enkele ziektekiem kan tot 3 uur op de buitenkant van je hand leven.
  • Een enkele ziektekiem kan in één dag veranderen in meer dan 8 miljoen ziektekiemen.
  • De druppels die uit je neus komen als je niest, reizen 160 kilometer per uur en kunnen 10 minuten in de lucht blijven.
  • Als je alle virussen op de planeet naast elkaar zou plaatsen, zouden ze zich over een afstand van 100 miljoen lichtjaren kunnen uitstrekken.

Vermakelijke kiemvideo's voor kinderen

Pakkende liedjes en verklarende tekenfilms gemaakt voor kinderen gebruiken taal die kinderen begrijpen om ziektekiemen uit te leggen. Ziektekiemvideo's voor kinderen helpen het leren over ziektekiemen ook leuker en minder eng te maken.

Sid the Science Kid Germs-video

Jongere kinderen kunnen een fragment van drie minuten uit een aflevering van Sid the Science Kid bekijken om alle basisprincipes te leren van wat ziektekiemen zijn en hoe ze de verspreiding ervan kunnen voorkomen.

De reis van een kiemlied

De aflevering van Sid the Science Kid over ziektekiemen bevat ook een leuk liedje, genaamd Journey of a Germ, en een animatievideo die laat zien hoe ziektekiemen zich van persoon tot persoon verspreiden.

Hoe ziektekiemen video verspreiden voor oudere kinderen

Oudere kinderen die te volwassen zijn voor gekke tekenfilms, kunnen deze verklarende video van het kinderziekenhuis van Cincinnati bekijken.

Was je handen Rap

Kinderartiest Jack Hartmann presenteert de richtlijnen voor het handen wassen van de CDC in een leuk rapnummer.

Krijg grip op ziektekiemen

Kiemen kunnen gevaarlijk zijn, maar het is belangrijk dat kinderen begrijpen dat ziektekiemen meer inhouden dan mensen pijn doen. Wanneer je op een rustige en begrijpelijke manier een evenwichtige kijk op ziektekiemen presenteert, zullen kinderen zien dat ze enige macht over ziektekiemen hebben. Van tips voor het voorkomen van ziektekiemen in de kleuterklas tot kiemspelletjes: lessen voor kinderen over ziektekiemen mogen niet eng of overweldigend zijn.

Aanbevolen: