33 On-brrr-lieveably leuke weetjes over Antarctica voor kinderen

Inhoudsopgave:

33 On-brrr-lieveably leuke weetjes over Antarctica voor kinderen
33 On-brrr-lieveably leuke weetjes over Antarctica voor kinderen
Anonim

Bekijk deze verbazingwekkende feiten over Antarctica, van dieren tot de atmosfeer.

Een cruiseschip nadert het Lemaire Kanaal
Een cruiseschip nadert het Lemaire Kanaal

Antarctica is de thuisbasis van het zuidelijkste punt van de planeet. Dit continent is niet alleen gemaakt van ijs en ronduit koud, maar wist je dat deze landmassa ook een rol speelt bij het leefbaar houden van onze planeet? Voor degenen die meer willen weten over deze poolplek, hebben we een aantal ongelooflijk leuke feiten over Antarctica voor kinderen weggebeiteld!

Snelle feiten over Antarctica

Adéliepinguïns springen van drijvende ijsbergen
Adéliepinguïns springen van drijvende ijsbergen

Laten we eerst eens kijken naar enkele snelle weetjes over dit koude continent!

  • Antarctica komt van het Griekse woord antarktiké, wat 'tegenover het Noordpoolgebied' en 'tegenover het noorden' betekent.
  • Antartica is het vijfde grootste continent. Het is 5,4 miljoen vierkante kilometer groot en groter dan Europa en de continentale Verenigde Staten.
  • Het heeft geen landen.
  • Zeven landen hebben territoriale aanspraken op verschillende delen van dit continent.

    Dit zijn onder meer Argentinië, Australië, Chili, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk

  • Antartica is de thuisbasis van het grootste stuk niet-geclaimde land ter wereld. Het heet Marie Byrd Land.
  • Er is geen inheemse bevolking en geen permanente inwoners of staatsburgers op Antarctica.

    • Er wonen echter wel 5.000 wetenschappers en onderzoekers op het continent op het hoogtepunt van de zomer (oktober tot en met april).
    • Ongeveer 45.000 mensen bezoeken dit continent elk jaar ook met expeditiecruiseschepen.
  • Antartica heeft in de zomer constant daglicht en in de winter is het constant donker.

    Daarom kun je het continent het beste in de Australische zomer (oktober tot en met april) bezoeken

  • De Antarctische ijskap bevat 70% van het zoete water van de aarde.
  • 90% van het ijs in de wereld bevindt zich ook op Antarctica.
  • Antartica is het hoogste continent ter wereld met een gemiddelde hoogte van 200 meter.
  • Zuid-Amerika is het dichtstbijzijnde aangrenzende continent van Antarctica. De zuidelijke punten van Argentinië en Chili zijn de dichtstbijzijnde landen.

Verbazingwekkende atmosferische feiten over Antarctica

Een rode vlag die buigt in de wind. De mate van buiging geeft de windsnelheid aan
Een rode vlag die buigt in de wind. De mate van buiging geeft de windsnelheid aan

Antarctica is de koudste, droogste en meest winderige plek op aarde! Bekijk deze verbijsterende weerfeiten over Antarctica.

Antartica is de koudste plek op aarde

De laagste temperatuur ter wereld ooit gemeten was -89,2°C (128,6°F). Dit gebeurde op 21 juli 1983 in Vostok, Antarctica. Hoewel niet zo koud, zijn de gemiddelde temperaturen ook ondraaglijk koud.

  • -28°C (-18°F) in de Australische zomer
  • -60°C (76°F) in de Australische winter

Antartica is de meest winderige plek op aarde

Gemiddelde windsnelheden blijven normaal gesproken onder de 24 km/uur, maar ze kunnen oplopen tot 310 km/uur! Dit gebeurde in juli 1972 op het Dumont d'Urville-station op Antarctica.

De lucht van Antarctica is gevuld met diamantstof

Nee, het is niet gemaakt van echte diamanten, maar het glinstert zeker zoals zij! Diamantstof is een meteorologische term die verwijst naar kleine ijskristallen die in de lucht blijven hangen. Net als bij aanvriezende mist vormen deze kristallen zich dicht bij de grond, dus als het zonlicht erop weerkaatst, ontstaat er een spectaculair sprankelend schouwspel!

Antartica is een woestijn

Er v alt elk jaar minder dan vijf centimeter neerslag op het continent en de relatieve luchtvochtigheid kan dalen tot minder dan een halve procent! Dit classificeert Antartica als een poolwoestijn.

Wetenschappers vergelijken delen van Antarctica met Mars

Nu je weet dat dit ijskoude vliegtuig een woestijn is, zou het niet zo verrassend moeten zijn dat er kleine delen van dit continent zijn die geen ijs of sneeuw hebben! Deze gebieden worden droge valleien genoemd en bevinden zich in Victoria Land, ten westen van McMurdo Sound.

NASA merkt op dat "wetenschappers de Droge Valleien beschouwen als de meest terrestrische omgeving die het dichtst bij Mars ligt." Dit helpt wetenschappers meer te leren over de planeten van ons zonnestelsel!

Antarctica fungeert als de thermostaat van de planeet

Die gigantische uitgestrektheid van helder, wit ijs helpt een groot deel van de UV-straling van de zon terug de ruimte in te reflecteren. Dit helpt onze planeet af te koelen. Helaas zorgt het smelten van delen van de Antarctische ijskap ervoor dat het albedo van de aarde, de hoeveelheid straling die door het aardoppervlak wordt gereflecteerd, afneemt. Dit leidt tot opwarming van de aarde. Het behoud van het Antarctische ijs is dus de sleutel tot het leefbaar houden van onze planeet.

Fantastisch leuke weetjes over Antarctica voor kinderen

Een ijsberg van blauw ijs op Antarctica met een interessant gat
Een ijsberg van blauw ijs op Antarctica met een interessant gat

Nu we de basis achter de rug hebben, is het tijd om je ijskappen eraf te gooien met enkele verrassende feiten over Antartica!

Antartica heeft twee actieve vulkanen

Ja, je leest het goed! De koudste plek op aarde heeft vulkanen! Dit ijskoude continent heeft niet alleen twee actieve vulkanen, maar ook 17 inactieve vulkanen uit het Holoceen.

De twee actieve locaties zijn Mount Erebus en Deception Island. Wat nog interessanter is, is dat Erebus "een van de weinige vulkanen ter wereld is met een hardnekkig lavameer in de topkrater."

Antartica heeft plantenleven

Antartica is de thuisbasis van "ongeveer 100 soorten mossen, 25 soorten levermossen, 300 tot 400 soorten korstmossen en een twintigtal soorten macro-schimmels." Je kunt ook twee soorten bloeiende planten vinden: Antarctisch haargras en Antarctisch parelmoer. Deze bevinden zich op "de Zuid-Orkney-eilanden, de Zuid-Shetland-eilanden en langs het westelijk Antarctisch Schiereiland."

Hoewel ze niet de meest levendige vegetatie zijn, kunnen deze indrukwekkende planten extreme temperaturen en uitdroging overleven, en dat is hoe ze gedijen in deze barre omgeving.

Antartica is de beste plek om het zuiderlicht te zien

Antartica is de "typische plek" om Aurora australis te zien. Omdat dit fenomeen het beste in het donker te zien is, is de Australische winter de beste tijd voor een bezichtiging (maart tot en met september). Cruiseschepen bezoeken dit deel van de wereld echter alleen van november tot maart, dus de ideale tijd om het zuiderlicht te zien is maart.

Antarctica is de thuisbasis van de 4e langste bergketen

Landend achter de Andes in Zuid-Amerika, de Zuidelijke Grote Escarpment in Afrika en de Rocky Mountains in Noord-Amerika, bestrijken de Trans-Antarctische Bergen een indrukwekkende 2.200 mijl en bereiken een maximale hoogte van 14.856 voet. Dit komt sterk overeen met de Great Dividing Range in Australië, die ook ongeveer 2.200 mijl lang is.

Antartica heeft een bloedkleurige waterval

Het heet niet voor niets Blood Falls. Dit verrassende schouwspel toont een bloedrode vloeistof die langs de zijkant van een gletsjer naar beneden stroomt. Het is ook vijf verdiepingen hoog.

Waarom komt deze enge site voor? Dit komt omdat zilt, ijzeroxiderijk water uit dit geografische kenmerk v alt. Wanneer het water in contact komt met de lucht, gaat het roesten, wat resulteert in deze rode kleur.

Antartica is ook de thuisbasis van het zoutste water ter wereld

Don Juan Pond is zouter dan de Dode Zee. Het zal niet bevriezen tenzij de temperatuur onder de -58 graden Fahrenheit komt en het heeft een extreem hoge concentratie calciumchloride (een soort zout). Hierdoor is het anders dan normaal zout water. Wetenschappers proberen nog steeds te achterhalen waarom dit kleine waterpartijtje zo zout is!

Verbazingwekkende feiten over de dieren van Antarctica

Twee keizerspinguïns naast een groep kuikens ineengedoken
Twee keizerspinguïns naast een groep kuikens ineengedoken

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn ijsberen niet te vinden op Antarctica! Er zijn echter enkele bekende gezichten die dit land hun thuis noemen. Bekijk deze interessante feiten over de natuur op Antarctica.

Antartica is de thuisbasis van 20 miljoen pinguïns

Hoewel er geen permanente menselijke populatie op het continent is, vinden ongeveer 20 miljoen pinguïns deze kille plek de perfecte plek om te wonen (tenminste een deel van hun leven)! Ze blijven warm dankzij de combinatie van een dikke laag vet op hun lichaam en een buitenlaag van olieachtige veren die voorkomen dat het ijskoude water hun huid bereikt.

Antartica is het enige continent dat geen landdieren heeft

Landdieren zijn wezens die voornamelijk op het land leven. Terwijl pinguïns, zeehonden en albatrossen allemaal tijd doorbrengen op het continent, brengen ze ook tijd door op zee en op andere landmassa's op het zuidelijk halfrond.

60% van de zeehonden in de wereld noemen Antarctica hun thuis

Antarctica is de thuisbasis van zes soorten zeehonden, waaronder luipaarden, Ross-, Weddell-, olifanten-, krabbeneters en pelsrobben. Dit omvat 60% van de zeehondenpopulatie in de wereld!

Luipaardrobben zijn een van de toproofdieren van Antarctica

Luipaardrobben zijn agressieve wezens die de titel hebben aangenomen van het toproofdier van het ijs. Ze zijn meer dan negen voet lang en wegen gemiddeld 700 pond. Hun enige bedreiging zijn orka's, die te vinden zijn in de ijskoude wateren rondom dit continent.

Antartica is het enige continent zonder reptielen

Vanwege de extreem koude temperaturen kunnen koudbloedige wezens niet overleven in het ijskoude klimaat van Antarctica.

Mythische zeemonsters bestaan in Antarctische wateren

Kolossale inktvissen, gigantische zeespinnen, narwallen en kippenmonsters zonder kop? Oké, die laatste heeft een belachelijke naam en ziet er angstaanjagend uit, maar het is eigenlijk gewoon een zeekomkommer. Maar die kolossale inktvis is echt het spul van nachtmerries! Ze kunnen wel 13 meter lang worden – net onder de hoogte van een gebouw van vijf verdiepingen! Laat je twee keer nadenken over het doen van een poolduik!

Wetenschappers zijn voortdurend op zoek naar nieuwe feiten over Antarctica

" Wetenschap op Antarctica heeft een mondiale betekenis voor de toekomst van onze planeet." Dit deel van onze wereld is vrijwel onaangeroerd, en dat stelt wetenschappers in staat de omgeving van de aarde in een gecontroleerde omgeving te bestuderen. Het stelt ruimtewetenschappers ook in staat een klimaat te bestuderen dat lijkt op het klimaat in de ruimte! Dit maakt het een uitzonderlijk coole plek om meer te leren.

Aanbevolen: