17 leuke weetjes over sneeuwvlokken die je misschien zullen verrassen

Inhoudsopgave:

17 leuke weetjes over sneeuwvlokken die je misschien zullen verrassen
17 leuke weetjes over sneeuwvlokken die je misschien zullen verrassen
Anonim
meisje dat uit het autoraam leunt en sneeuwvlokken opvangt
meisje dat uit het autoraam leunt en sneeuwvlokken opvangt

Sneeuwval is mooi en magnifiek; en sneeuw wordt gevormd door verbazingwekkende sneeuwvlokken. Is elke sneeuwvlok werkelijk uniek? Ontdek het antwoord op deze vraag en meer door een paar leuke en interessante feiten over sneeuwvlokken te verkennen. Van de vorm en grootte van sneeuwvlokken, tot waarom wiskundigen ze zo interessant vinden, we zullen het allemaal ontdekken. Laat het sneeuwen!

Leuke weetjes over vormen en soorten sneeuwvlokken

Sneeuw is best leuk spul. En sneeuwvlokken hebben een aantal behoorlijk coole eigenschappen. Ontspan en leer enkele fascinerende feiten over de vormen en typen van sneeuwvlokken.

Sneeuwvlokken zijn gemaakt van ijskristallen

Sneeuwvlokken bestaan uit ijskristallen. Volgens het Center for Science Education vormen ze zich in de lucht rond stukjes vuil. Afhankelijk van waar ze in de atmosfeer terechtkomen, kunnen sneeuwvlokken als afzonderlijke ijskristallen op de grond vallen, of ze kunnen uit 200 of meer kristallen bestaan. De vorm die ze aannemen en hoe ze groeien wordt bepaald door temperatuur en vochtigheid. Dus als het echt koud is, zijn de ontwerpen eenvoudig. Wanneer de temperatuur rond het vriespunt schommelt, hebben sneeuwvlokken complexere ontwerpen. Is dat niet netjes?

Sneeuwvlokken hebben zes punten

sneeuwvlok op plant
sneeuwvlok op plant

Normaal gesproken hebben sneeuwvlokken een zeshoekige vorm en zes punten. Maar je kunt andere soorten sneeuwvlokvormen vinden. Er zijn sneeuwvlokken met twaalf zijden, en sommige hebben zelfs de vorm van kogels. Onregelmatige sneeuwkristallen kunnen ook in een aantal unieke vormen voorkomen.

Er zijn verschillende soorten sneeuwvlokken

Over het algemeen zul je vijf soorten sneeuwvlokken horen: platen, kolommen, prisma's, dendrieten en naalden. Maar het hangt ervan af waar je kijkt. Niet alle wetenschappers zijn het eens over de soorten sneeuwvlokken. Het International Classification System somt bijvoorbeeld zeven belangrijke soorten sneeuwvlokken op. Maar de classificatie van Nakaya kent 41 verschillende typen. Er is ook de Magono- en Lee-classificatie met 80 verschillende typen. Afhankelijk van waar je kijkt, kun je dus allerlei verschillende soorten sneeuwvlokken vinden.

Meest populaire sneeuwvlokvorm: Stellaire dendriet

De meeste sneeuwvlokken zijn behoorlijk uniek. Maar als je aan sneeuwvlokversieringen denkt, denk je meestal aan stellaire dendrieten. Deze sneeuwvlokken hebben zes punten en veel unieke patronen. Het zijn veruit de meest populaire sneeuwvlokken die je in de winter tegenkomt.

Sneeuwvlokken kunnen groot worden

De meeste sneeuwvlokken zijn niet gigantisch. Ze zijn doorgaans tussen 0,02 en 0,5 inch breed. Sneeuwvlokken kunnen echter behoorlijk groot worden. In feite was de Guinness Wereldrecordhouder voor de grootste sneeuwvlok maar liefst 45 centimeter breed. Het werd gemeten in januari 1887 in Montana. Dat is groter dan een frisbee!

Wiskundige en wetenschappelijke feiten over sneeuwvlokken

Sneeuwvlokken hebben de wiskunde- en wetenschapswereld altijd gefascineerd. Het zijn gewoon zulke nette kleine structuren met zoveel variëteiten. Sommige wetenschappers en wiskundigen hebben echter hun leven gewijd aan het bestuderen van dit natuurlijke fenomeen. Leer een paar interessante sneeuwvlokfeiten.

Sneeuwvlokken hebben symmetrie

Wiskundigen en wetenschappers zijn altijd gefascineerd geweest door de vorming van sneeuwvlokken. Wiskundigen houden van sneeuwvlokken omdat ze een prachtig voorbeeld zijn van symmetrie in de natuur. Vanwege de manier waarop ze zijn gestructureerd, zou je een sneeuwvlok dubbel kunnen vouwen, en de twee zijden zouden bijna bij elkaar passen. Daarom maak je altijd een papieren sneeuwvlok door het papier eerst te vouwen.

Elke sneeuwvlok is uniek

close-up van sneeuwvlokken macro
close-up van sneeuwvlokken macro

Je hebt misschien gehoord dat sneeuwvlokken op vingerafdrukken lijken, en dat ze allemaal uniek zijn. Nou, het is waar. Elke sneeuwvlok neemt een ander pad van de lucht naar de grond. Elk exemplaar is dus gevormd volgens een uniek patroon, waardoor het uniek is. Wetenschappers zijn er echter in geslaagd om onder gecontroleerde omstandigheden dubbele sneeuwvlokken te maken, dus het is mogelijk.

Pollen maken sneeuwvlokken

Waterdruppels hebben iets nodig om te bevriezen om een sneeuwvlok te creëren. Meestal zijn dit stofdeeltjes in de wolken. Maar ze kunnen ook ontstaan uit stuifmeel in de lucht. In de winter denk je misschien niet zo vaak aan stuifmeel, maar het is er nog steeds. En het kan sneeuwvlokken veroorzaken. Best cool, hè?

Sneeuwvlokken bevatten veel watermoleculen

Een ander leuk feit over sneeuwvlokken is dat deze kleine kristallen gemaakt zijn van veel verschillende watermoleculen. Wetenschappers wijzen erop dat er in slechts één sneeuwvlok een miljard tot een triljoen watermoleculen zitten! Dat zijn een heleboel watermoleculen.

Sneeuw en sneeuwvlokken bevatten het grootste deel van het zoete water op aarde

Wetenschappers hebben ontdekt dat veel van het zoete water over de hele wereld de vorm heeft van sneeuw. Volgens Climate Generation bevat Antarctica zelfs ongeveer 80 procent van het zoete water in de wereld in de vorm van ijs en sneeuw.

Coole feiten over sneeuwvlokken

Sneeuw is best leuk. Je kunt het niet alleen eten, maar je kunt er ook in de winter mee in de sneeuw spelen. Duik in een paar spannende feiten over sneeuwvlokken en sneeuw die je misschien nog niet kent!

Sneeuwvlokken zijn niet wit

Sneeuw is niet echt wit. Gek toch? Maar dat is het niet. Sneeuwvlokken zijn eigenlijk doorschijnend. Het licht wordt dus door hen gereflecteerd. Wanneer het reflecteert, ontstaat er meestal een witte uitstraling. Maar sneeuw kan er ook een beetje blauw uitzien. En als je in een gebied bent met veel luchtvervuiling, dan kan het een grijze uitstraling hebben. Eet deze sneeuw niet!

Sneeuwvlokken reizen langzaam

Sneeuwvlokken hebben een hele reis te maken als ze uit de wolken komen. En hoewel ze soms het gevoel hebben dat ze je met schijnsnelheid in je gezicht bekogelen, reizen ze eigenlijk behoorlijk langzaam. Gemiddeld vallen sneeuwvlokken met een snelheid van ongeveer drie tot vier mijl per uur. Ze kunnen de snelheid echter echt verhogen tijdens een sneeuwstorm of een sneeuwstorm, waarbij de wind ze veel sneller laat vliegen.

Sommige mensen hebben nog nooit een echte sneeuwvlok gezien

Kun je geloven dat er mensen zijn die nog nooit een echte sneeuwvlok hebben gezien? Nou, die zijn er. Er zijn verschillende plaatsen over de hele wereld waar nooit sneeuw te zien is. Daarom heeft een groot deel van de wereldbevolking nog nooit een sneeuwvlok in het echt gezien. En het is niet alleen in verre oorden over de hele wereld. Je kunt deze plaatsen in de VS vinden. Plaatsen in Florida hebben bijvoorbeeld nog nooit sneeuw gezien.

Sneeuw beïnvloedt geluid

Is het je ooit opgevallen hoe stiller het is als het sneeuwt? Misschien is dat de reden waarom ouders zich graag opkruipen en ernaar kijken met een knappend vuur. Hoe het ook zij, het is stiller als het sneeuwt, omdat sneeuw geluid absorbeert. Dat is juist; het absorbeert geluid! Volgens de Michigan State University is sneeuw behoorlijk poreus en wordt de wereld een stillere plek als het v alt. Het is een natuurlijke geluidsbuffer!

Mars heeft sneeuwvlokken

Aardbewoners houden van sneeuw. Blijkbaar doet Mars dat ook. Het sneeuwt eigenlijk op Mars. Hoewel het niet dezelfde sneeuwvlokken zijn die je hier misschien ziet, v alt er in de winter sneeuw uit de wolken op Mars. Deze sneeuw is gemaakt van koolstofdioxide en kan heel klein zijn. Mars kan echter een mooie opeenhoping van sneeuw krijgen.

Sommige mensen zijn bang voor sneeuwvlokken

Sommige mensen zijn bang voor spinnen en slangen, terwijl anderen bang zijn voor sneeuw. Angst voor sneeuw wordt chionofobie genoemd. Het is een extreme angst voor sneeuw of sneeuwweer. Net als arachnofobie en de angst voor spinnen veroorzaakt chionofobie extreme angst en ongerustheid wanneer die persoon een vallende sneeuwvlok ziet.

Sommige sneeuw ruikt naar watermeloen

Er is sneeuw die naar watermeloen ruikt. Bloedsneeuw of watermeloensneeuw is een roze sneeuw die vaag naar watermeloen ruikt. Het wordt veroorzaakt door een alg in de sneeuw. De sneeuw kan dus rood of roze zijn. Maar ook al ruikt het naar watermeloen, je wilt het niet eten omdat het buikpijn kan veroorzaken.

Leuke weetjes over sneeuwvlokken

Sneeuwvlokken zijn behoorlijk spectaculair en zelfs interessanter dan je misschien besefte. Houd je hersenen bezig met nog meer verbluffende feiten door feiten over regenbogen, ijsberen en heerlijke egelfeiten te bekijken.

Aanbevolen: