Doodt ammoniak ziektekiemen en werkt het als desinfectiemiddel?

Inhoudsopgave:

Doodt ammoniak ziektekiemen en werkt het als desinfectiemiddel?
Doodt ammoniak ziektekiemen en werkt het als desinfectiemiddel?
Anonim
Drie spuitflessen op blauwe achtergrond
Drie spuitflessen op blauwe achtergrond

In de Verenigde Staten moeten ontsmettingsproducten worden geregistreerd bij de Environmental Protection Agency (EPA) vanwege hun desinfecterende eigenschappen, en ammoniak is niet een van de geregistreerde desinfectiemiddelen. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat ammoniak niet werkt als ontsmettingsmiddel voor sommige soorten ziektekiemen, maar het is niet zo effectief als veel andere ontsmettingsmiddelen, zoals bleekmiddel.

Doodt ammoniak ziektekiemen?

Ammoniak kan sommige ziektekiemen doden, zoals door voedsel overgedragen ziekteverwekkers zoals salmonella en E.coli, maar de EPA erkent het niet als effectief bij het doden van bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Dus hoewel het effectief is om glas streeploos te laten glanzen, is dit niet de beste keuze voor ontsmetting. In plaats daarvan raadt de CDC aan een bleekmiddeloplossing, een geregistreerd huishoudelijk desinfectiemiddel of een ontsmettingsoplossing met ten minste 70% alcohol te gebruiken. Dit soort producten doodt meer dan 99% van de ziektekiemen in huis en is veel effectiever dan ammoniak tijdens het verkoudheids- en griepseizoen of andere uitbraken.

Meng bleekmiddel nooit met ammoniak

In een poging om de desinfecterende kracht van ammoniak te vergroten, denken sommige mensen misschien dat het mengen van ammoniak met bleekmiddel hun bases zal bedekken. Deze combinatie is echter giftig en produceert een dodelijk gas, chlooramine genaamd, dat kortademigheid en oog- en huidirritatie kan veroorzaken, of, bij voldoende grote doses, tot de dood kan leiden. Producten die ammoniak bevatten, zoals ruitenreiniger, mogen om deze reden nooit worden gemengd met bleekmiddel of producten die bleekmiddel bevatten.

Hoe schoon te maken met ammoniak

ChemicalSafetyFacts.org merkt op dat ammoniak een goede manier is om vuil, vet, vuil en hardnekkige vlekken te verwijderen, dus het is een effectieve voorreiniger voordat u desinfecteert met een ander product. Daarom kunt u ammoniak gebruiken als oppervlaktereiniger om vastzittend vuil te verwijderen voordat u gaat desinfecteren, waardoor u met een ander product grondiger kunt desinfecteren. Ammoniak verdampt snel en daarom is het in glazenwassers effectief in het achterlaten van een streeploze glans. Reinigen met ammoniak:

  1. Maak een 1:1 verdunning van ammoniak en warm water in een spuitfles.
  2. Spuit het op oppervlakken, zoals een vettig aanrecht, en laat het ongeveer vijf minuten zitten.
  3. Afvegen met keukenpapier.
  4. Spoel af met koud, gewoon gedestilleerd water en veeg af met keukenpapier.
  5. Desinfecteer met een ontsmettingsproduct.

Vergroot de reinigende werking van ammoniak

De beste manier om de reinigende kracht van ammoniak te vergroten, is door het schoon te maken met een huishoudelijke stoomboot. Stoom is effectief in het doden van meer dan 99% van de ziektekiemen in huis, dus het is een milieuvriendelijke manier om te ontsmetten zonder mogelijk de uitstoot van giftig gas te veroorzaken als je ammoniak opvolgt met een ontsmettingsmiddel op basis van bleekmiddel.

Tips voor schoonmaken met ammoniak

Ammoniak heeft een scherp, onderscheidend aroma. Bij het werken met ammoniak altijd goed ventileren. Bovendien:

  • Draag handschoenen als je ammoniak gebruikt.
  • Als u van plan bent oppervlakken met ammoniak te reinigen met een ontsmettingsmiddel op basis van bleekmiddel, spoel het oppervlak dan grondig af met schoon water of stoom, zodat u de twee niet per ongeluk vermengt.
  • Verdun ammoniak met gedestilleerd water tot een ongeveer 50/50 oplossing.
  • Laat de ammoniakoplossing vier tot vijf minuten staan voordat je deze wegveegt. Bij hardnekkige vlekken of vuil kunt u het mengsel maximaal 20 minuten laten inwerken.
  • Test uw ammoniak- en wateroplossing altijd op een verborgen plekje op het oppervlak voordat u het over het hele oppervlak spuit.
  • Lees de instructies op de fles voor veilige opslag en gebruik.
  • Als de dampen van de ammoniak uw ogen, huid of longen irriteren, stop dan met het gebruik ervan, spoel onmiddellijk af en laat de ruimte luchten.
  • Gooi papieren handdoeken die gebruikt worden om ammoniak af te vegen en die gebruikt om producten op bleekmiddelbasis weg te vegen in aparte bakken.

Gebruik ammoniak ter voorbereiding op desinfectie

Ammoniak is een goede reiniger om een oppervlak voor te bereiden op desinfectie. Op ammoniak gebaseerde reinigingsmiddelen verwijderen hardnekkig vuil van oppervlakken, wat een noodzakelijke stap is voordat u kunt desinfecteren. Nadat je het vuil hebt verwijderd, spoel je eventuele ammoniakresten weg met stoom of warm water en veeg je het weg met keukenpapier. Zodra uw oppervlakken vrij zijn van vuil en roet, kunt u vervolgens een ontsmettingsmiddel gebruiken om eventuele ziektekiemen te doden.

Aanbevolen: