Hoe keelpijn te verlichten tijdens de zwangerschap

Inhoudsopgave:

Hoe keelpijn te verlichten tijdens de zwangerschap
Hoe keelpijn te verlichten tijdens de zwangerschap
Anonim
arts die een patiënt met keelpijn onderzoekt
arts die een patiënt met keelpijn onderzoekt

Er zijn een aantal verschillende redenen waarom u keelpijn kunt krijgen terwijl u zwanger bent, en de oorzaak van keelpijn zal bepalen hoe deze wordt behandeld. Uw arts zal beslissen of u voorgeschreven medicijnen of zelfzorgmedicijnen nodig heeft. Er zijn echter een paar natuurlijke remedies die ook verlichting kunnen bieden.

Potentiële oorzaken van keelpijn tijdens de zwangerschap

De meest voorkomende reden voor keelpijn is te wijten aan een virale infectie (verkoudheid). Er zijn echter ook andere redenen waarom je tijdens de zwangerschap last kunt krijgen van keelpijn, waaronder:

Keelontsteking

Als je zwanger bent, ben je net zo vatbaar voor keelontsteking als wanneer je niet zwanger bent. Keelontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie met streptokokken (streptokokken) in de keel. Uw keel en amandelen raken geïrriteerd, gezwollen en rauw, waardoor een plotselinge en intense keelpijn ontstaat. Een paar andere symptomen die gepaard gaan met keelontsteking zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, slikproblemen en witte vlekken achter in je keel. Uw arts zal u een 'streptokokkentest' geven en als deze positief is, heeft u antibiotica en voldoende rust nodig.

Allergieën en post-neusdruppels

De meest voorkomende oorzaak van een door allergie veroorzaakte keelpijn als je zwanger bent, is postnasale infusie. Dit is wanneer congestie uit de sinussen door de keel stroomt en irritatie en een kriebelig gevoel veroorzaakt. Andere symptomen zijn onder meer het gevoel dat u uw keel niet kunt schrapen en hoesten. Om je zere keel te verzachten, kun je gorgelen met zout water (1/4 theelepel zout op 250 ml water) en om het postnatale infuus te helpen verlichten, kun je een zoute neusspray, een neti-potje voor neusirrigatie, een luchtbevochtiger proberen en proberen vermijd mogelijke allergische triggers.

Zure reflux

Als je zwanger bent, komt zure reflux vrij vaak voor. Zure reflux is maagzuur dat terug de slokdarm in stroomt. Wanneer dit gebeurt, kan dit een branderig gevoel in de keel veroorzaken, wat pijn en ongemak veroorzaakt, vooral na het eten. Andere symptomen zijn onder meer boeren, hete pijn, oprispingen van zuur en misselijkheid. Voor onmiddellijke verlichting van zure reflux worden vrij verkrijgbare maagzuurremmers zoals Tums als veilig beschouwd om tijdens de zwangerschap te gebruiken. Er zijn ook pillen die u kunt innemen, maar raadpleeg altijd eerst uw arts.

Snurken

Er is een verhoogd risico op snurken tijdens de zwangerschap, vooral in het derde trimester. Snurken kan optreden als gevolg van een verstopte neus of de groeiende zwangere buik die tegen het middenrif drukt. Het snurken is vaak luid en hevig en kan ertoe leiden dat u wakker wordt met keelpijn. Een paar dingen die u kunt proberen om snurken te helpen voorkomen, zijn onder meer het hoger leggen van uw hoofd en nek met extra kussens, slapen op uw linkerkant of een neusstrip kunnen voldoende zijn.

Irriterende stoffen voor het milieu

Er zijn een aantal irriterende stoffen, verontreinigende stoffen en chemicaliën in het milieu die de oorzaak kunnen zijn van je keelpijn. Uw keel kan geïrriteerd raken door droge lucht, stof, rook, chemicaliën of andere allergenen. Tijdens de zwangerschap kun je het beste de oorzaak van de irriterende stof vermijden en als je een droog huis hebt, kun je proberen vocht aan de lucht toe te voegen met een luchtbevochtiger.

Zwangerschapshormonen

De fluctuerende zwangerschapshormonen in uw lichaam kunnen er ook voor zorgen dat u keelpijn krijgt. Dit kan gepaard gaan met overmatige dorst en een droge mond. Er zijn manieren om je keel te verzachten door zuigtabletten te gebruiken, te gorgelen of cafeïnevrije thee te drinken.

Wanneer u naar de dokter moet gaan

vrouw die keel laat onderzoeken
vrouw die keel laat onderzoeken

Normaal gesproken hoeft u tijdens de zwangerschap niet meteen naar de dokter te gaan als u een zere keel krijgt. U dient echter contact op te nemen met uw arts als u de volgende symptomen heeft:

  • Als uw keelpijn gepaard gaat met koorts van meer dan 100 graden.
  • Als u langer dan twee dagen keelpijn heeft.
  • Als u uitslag op uw lichaam opmerkt.
  • Als u moeite heeft met slikken vanwege zwelling of pijn.
  • Als u griep vermoedt.
  • Als u moet braken en/of diarree heeft.
  • Als u last heeft van kortademigheid en/of moeite met ademhalen.
  • Als u duizelig of licht in het hoofd bent.
  • Als u een afname van de beweging van de foetus opmerkt.

Remedies

Er zijn tal van opties om keelpijn te verzachten. Voordat u zelfzorgmedicijnen inneemt, dient u uw arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat u deze veilig kunt gebruiken tijdens de zwangerschap. Hieronder volgt een lijst met enkele van de veilige medicijnen die u kunt nemen, en ook enkele natuurlijke remedies:

Veilige medicijnen

Enkele van de veilige medicijnen die u kunt nemen zijn:

  • Tylenol (paracetamol)
  • Zoutige neusspray
  • Zwijgen, hoestdruppels of hoestsiroop
  • Chloraseptische keelspray
  • Tums of Mylanta

Natuurlijke remedies

Enkele natuurlijke remedies die je kunt proberen zijn:

  • Zoutwatergorgelen
  • Heet water gemengd met citroen en honing
  • Stoominhalatie
  • Luchtbevochtiger
  • Cafeïnevrije theesoorten, zoals honing-citroenthee, kamillethee en gemberthee

Rust is het beste

Je hebt voldoende rust nodig als je zwanger bent en ziek bent en keelpijn hebt. Door uw lichaam te laten rusten en herstellen, krijgt uw immuunsysteem een boost en kan het eventuele virussen of bacteriën die de oorzaak zijn van uw keelpijn beter bestrijden. Goed eten is ook erg belangrijk. Een beetje kippensoep zou het lichaam ook goed doen.

Aanbevolen: