14 mogelijke redenen voor het krijgen van bloedstolsels tijdens de zwangerschap

Inhoudsopgave:

14 mogelijke redenen voor het krijgen van bloedstolsels tijdens de zwangerschap
14 mogelijke redenen voor het krijgen van bloedstolsels tijdens de zwangerschap
Anonim

Bloedingen kunnen zorgelijk zijn, maar kunnen het gevolg zijn van normale zwangerschapsveranderingen.

jonge aanstaande moeder die haar buikje streelt
jonge aanstaande moeder die haar buikje streelt

Je lichaam ondergaat zoveel veranderingen tijdens de zwangerschap. Hoewel veel van de aanpassingen te verwachten zijn (en zelfs leuk!), kunnen andere zorgen baren. Elk teken van bloed of een bloedstolsel kan bijvoorbeeld verontrustend zijn. Maar het krijgen van bloedstolsels tijdens de vroege zwangerschap betekent niet altijd dat er iets mis is met jou of je baby.

Vaginale bloedingen tijdens de zwangerschap hebben vele oorzaken. Tot 25% van de zwangere mensen ervaart bloedingen in het eerste trimester, en 3% - 4% ervaart bloedingen in het tweede en derde trimester. Hevig bloeden kan echter soms een teken zijn van iets ernstigers, dus het is belangrijk om uw arts te laten controleren om de oorzaak te achterhalen.

Mogelijke oorzaken van bloedstolsels tijdens de vroege zwangerschap

Vaginale bloedingen in het eerste trimester van de zwangerschap komen vaak voor. Mogelijke oorzaken van bloedingen in het eerste trimester zijn:

  • Chemische zwangerschap. Wanneer een embryo zich in het baarmoederslijmvlies nestelt maar zich niet verder ontwikkelt (na een zwangerschapsduur van 5 weken). Een chemische zwangerschap kan lichte vlekken veroorzaken die overgaan in hevig bloeden, inclusief stolsels.
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Komt voor wanneer een bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder implanteert, zoals in de eileider.
  • Implantatiebloeding. Implantatie vindt plaats wanneer een bevruchte eicel (embryo) zich in het baarmoederslijmvlies nestelt om de ontwikkeling in de baarmoeder voort te zetten. Een implantatiebloeding is doorgaans licht en is geen reden tot bezorgdheid.
  • Subchorionisch hematoom. Een bloedstolsel tussen het vruchtwater en de baarmoederwand. Komt het vaakst voor tussen de 10 en 20 weken zwangerschap en is verantwoordelijk voor 11% van alle vaginale bloedingen tijdens de zwangerschap.

Soms kunnen bloedingen en bloedstolsels in het eerste trimester een teken zijn van een miskraam. Andere tekenen van een miskraam zijn krampen en rugpijn. Als u enige vorm van bloeding ervaart, vooral bloedstolsels, neem dan contact op met uw zorgverlener.

Potentiële oorzaken van bloedstolsels in het tweede en derde trimester

Tijdens het tweede en derde trimester kunnen vaginale bloedingen en bloedstolsels een teken zijn van iets zorgwekkenders. Maar veel van de aandoeningen die bloedingen veroorzaken, zijn vrij zeldzaam. Mogelijke oorzaken van bloedingen in het tweede trimester en derde trimester zijn:

  • Placenta previa. Deze aandoening treedt op wanneer de placenta de opening van het geboortekanaal (baarmoederhals) bedekt. Placenta previa kan helderrode vaginale bloedingen veroorzaken die meestal pijnloos zijn. Bepaalde gebeurtenissen kunnen de bloeding veroorzaken, zoals geslachtsgemeenschap of een medisch onderzoek.
  • Placentale abruptie Treedt op wanneer de placenta geheel of gedeeltelijk loskomt van de baarmoederwand. Dit kan de hoeveelheid voedingsstoffen en zuurstof die de baby ontvangt verminderen en hevig bloeden veroorzaken. Andere symptomen van placenta-abruptie zijn buikpijn, bloedstolsels en rugpijn.
  • Vasa previa Komt voor wanneer de bloedvaten van de foetus door de vruchtwatervliezen lopen en de baarmoederhals kruisen. Vasa previa is zeer zeldzaam en komt voor bij 0,46 op de 1.000 zwangerschappen. Symptomen zijn onder meer pijnloze en overmatige vaginale bloedingen, membraanbreuk (waterbreuk) en een abnormale hartslag van de foetus.
  • Baarmoederruptuur. Treedt op wanneer een baarmoederlitteken van een eerdere c-sectie openscheurt tijdens de zwangerschap of bevalling. Baarmoederruptuur is zeldzaam en komt slechts bij 0,5% van de zwangerschappen voor. Overmatig bloeden en buikpijn en -gevoeligheid zijn veel voorkomende symptomen van baarmoederruptuur.
  • Vroegtijdige bevalling In sommige gevallen kunnen vaginale bloedingen en bloedstolsels een teken zijn dat uw lichaam zich voorbereidt op de bevalling. Als er een bloeding optreedt voordat u voldragen bent (37 weken), kan uw zorgverlener proberen de bevalling stop te zetten, zodat uw baby meer tijd krijgt om zich in de baarmoeder te ontwikkelen. Symptomen van vroeggeboorte zijn onder meer weeën, pijn in de onderrug en membraanruptuur.
  • Termijnarbeid Na 37 weken wordt u als 'voldragen' beschouwd en kunt u op elk moment bevallen. Terwijl uw lichaam zich voorbereidt op de bevalling, kan het zijn dat u een slijmprop doorgeeft: een dik stuk slijm dat uw baarmoederhals bedekt. Uw slijmprop kan roze of rood bloed bevatten. Het doorgeven van uw slijmprop samen met bloed of een bloedstolsel kan een teken zijn dat u binnenkort gaat bevallen.

Hevig bloeden en bloedstolsels krijgen in het tweede en derde trimester kunnen een teken zijn van een noodsituatie. Neem onmiddellijk contact op met uw zorgverlener, zodat zij de gezondheid van u en uw baby kunnen controleren.

Mogelijke oorzaken van bloedstolsels tijdens elk trimester

Op elk moment tijdens de zwangerschap kunnen de volgende vaginale bloedingen en bloedstolsels veroorzaken:

  • Cervicale poliepen. Vingerachtige gezwellen die de baarmoeder met de baarmoederhals verbinden.
  • Cervicitis. Ontsteking van de baarmoederhals die kan optreden als gevolg van een infectie van de baarmoederhals
  • Cervicale ectropion. Wanneer cellen aan de binnenkant van de baarmoederhals bloot komen te liggen en zichtbaar worden nabij de vagina.
  • Baarmoederfibromen. Niet-kankerachtige baarmoedergezwellen die bloedingen kunnen veroorzaken. Tot 30% van de mensen met baarmoederfibromen ervaart bloedingen tijdens de zwangerschap.

Zwangerschap kan sommige van deze aandoeningen verergeren, wat kan leiden tot het ontstaan van kleine bloedstolsels en bloedingen.

Onthoud dat, hoewel bloedingen tijdens de zwangerschap meestal onverwacht zijn, het niet ongewoon is, vooral in het eerste trimester. Maar bloedingen van welke aard dan ook tijdens de zwangerschap kunnen stressvol en zorgelijk zijn voor aanstaande ouders, dus het is altijd het beste om voorzichtig te zijn en voor gemoedsrust door uw zorgverlener te worden gecontroleerd.

Aanbevolen: