Hoe om te gaan met een stiefkind dat je haat

Inhoudsopgave:

Hoe om te gaan met een stiefkind dat je haat
Hoe om te gaan met een stiefkind dat je haat
Anonim
spanning tussen stiefvader en stiefzoon
spanning tussen stiefvader en stiefzoon

Aanpassen aan een nieuw stiefgezin kan enige tijd duren, en er kan een periode zijn die misschien een beetje moeilijk is waarin het niet klikt tussen jou en je stiefkind. Als je het gevoel hebt dat je stiefkind je haat, wees dan geduldig, consistent en empathisch. Hoewel dit een uitdaging kan zijn als volwassene, kan het verwerken van deze enorme familiale verschuiving als kind emotioneel overweldigend zijn, en het is jouw taak om vriendelijk te zijn tijdens deze moeilijke periode van verandering.

Begrijp de behoeften van uw stiefkind

Ongeacht hun leeftijd kunnen kinderen zich door een of beide biologische ouders in de steek gelaten voelen. Ze kunnen zich ook erg ongemakkelijk en nerveus voelen als hun familiesysteem verandert en uitgroeit tot een nieuw persoon. Naarmate uw nieuwe huwelijk tot bloei komt, kunnen sommige kinderen het gevoel hebben dat ze met een stiefouder concurreren om de aandacht van hun biologische ouder. Om te werken aan het verenigen van het gezin, moet u prioriteit geven aan de behoeften van de betrokken kinderen. Alle kinderen moeten het volgende voelen:

  • Veilig
  • Verzorgd
  • Waardevol
  • Het is belangrijk wat ze zeggen
  • Geprioriteerd

Eef mee met je stiefkind

Adolescenten kunnen het moeilijkst vinden om zich aan te passen aan een stiefouder, omdat ze gewend zijn geraakt aan één stijl van ouderschap en gezinsleven. Tussen de 10 en 14 jaar maken kinderen veel ontwikkelingsveranderingen door. Voeg grote gezinsveranderingen toe aan de mix en dit kan ertoe leiden dat kinderen zich overweldigd, bang, angstig voelen en alsof ze geen enkele schijn van controle hebben. Als u begrijpt wat uw stiefkind mogelijk doormaakt, kunt u bepalen hoe u een gezonde relatie met hem of haar kunt opbouwen. Stimuleer veel open discussies waarin het kind of de kinderen over hun gevoelens en meningen kunnen praten. Bedenk dat jij de keuze hebt gemaakt om dit gezin te stichten, en de kinderen niet. Bied ze gezonde manieren om met hun emoties om te gaan door open en empathisch te blijven.

Koester een respectvol huishouden

Je hebt misschien het gevoel dat je stiefkind je niet respecteert. Praat met uw partner over de huisregels, en als u beiden besluit dat het goed is dat u meewerkt aan de handhaving ervan, zorg er dan voor dat u consequent en standvastig blijft. Blijf kalm en zorg ervoor dat uw stiefkind of kinderen u niet uit de weg gaan. Ook al kan dit lastig zijn, het versterkt je rol als ouder.

Door discipline navigeren als stiefouder

Als jij en je partner besluiten dat jullie allebei in gelijke mate co-ouder zullen zijn, moeten er regels worden opgesteld zodat iedereen op dezelfde pagina zit. Om dit te doen:

  • Maak samen met uw partner gezinsregels en leeftijdsgebonden consequenties en deel deze samen met uw kind of kinderen.
  • Handhaaf de regels op een rustige manier.
  • Heb geen geheimen voor je partner en maak geen afspraken over het overtreden van de regels met je stiefkinderen, omdat dit je uit je ouderlijke rol ha alt.
  • Als uw stiefkind iets kwetsends tegen u zegt terwijl u bespreekt dat hij/zij een regel overtreedt, zeg dan iets empathisch en bevestigend, en richt het gesprek vervolgens weer op het vervolgen van de consequentie.

Weet dat het tijd kost om jezelf als stiefouder te vestigen, en om respect te verdienen is het belangrijk om consistent, liefdevol en empathisch te zijn, hoe uitdagend het gedrag van het kind ook is.

Hoe u verbinding kunt maken met uw stiefkind

Het kan een uitdaging zijn om contact te maken met je stiefkind als je het gevoel hebt dat je niet geliefd bent. Het is echter belangrijk om de communicatielijnen open te houden, zodat ze weten dat je geïnteresseerd bent in het ontwikkelen van een relatie met hen.

Verbinding maken met een jong kind

Stiefmoeder helpt kind met recept
Stiefmoeder helpt kind met recept

Neem de tijd om ze te leren kennen, toon interesse in hun favoriete hobby's en moedig ze aan om tijd alleen met hun biologische ouder door te brengen, maar ook samen als gezin. Kleintjes hebben de neiging zich veel sneller aan te passen dan oudere kinderen, dus wees geduldig en blijf proberen een band met hen op te bouwen.

Maak contact met tweens en tieners

Geef ze de ruimte en laat ze zien dat je hun grenzen respecteert. Wees respectvol en vraag het voordat je ze advies gaat geven, en laat ze zien dat zelfs als ze iets grofs of kwetsends zeggen, je er altijd voor ze zult zijn, wat er ook gebeurt. Bij deze leeftijdsgroep is het heel belangrijk dat je niet toestaat dat ze onder je huid gaan zitten of zich in je laten opsteken. Als ze zien dat je snel geïrriteerd raakt, kunnen ze dat pijnpunt in de toekomst tegen je gebruiken. Zorg er dus voor dat je je interactie later verwerkt en met een paar snelle reacties komt die je kunt zeggen als er in de toekomst iets soortgelijks gebeurt. Goede reacties om in gedachten te houden zijn: 'Ik hoor wat je zegt.' "Laat me daar over nadenken." "Het spijt me dat je je zo voelt."

Verbinding maken met volwassen stiefkinderen

Hoewel je geen volwassen stiefkinderen hoeft op te voeden, is het fijn om te streven naar een gezonde relatie met hen. Geef ze de ruimte en tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe familiale verschuiving, en laat ze altijd zien dat je er voor ze zult zijn, zelfs als ze zeggen dat ze je in eerste instantie niet leuk vinden.

Behoud de vrede met de andere biologische ouder

Beide biologische ouders zullen een belangrijke rol spelen in hoe goed uw stiefgezin zich aanpast. Je partner heeft jou gekozen, maar zijn ex voelt zich misschien niet op zijn gemak bij dit nieuwe familiesysteem. Hoewel u geen controle heeft over hoe de andere ouder van het kind u behandelt, kunt u wel:

  • Blijf positief en vriendelijk tegenover de kinderen en de andere biologische ouder.
  • Laat het kind weten dat je niet probeert zijn vader of moeder te vervangen.
  • Wees eerlijk over hoe u zich voelt als de andere ouder slecht over u spreekt, en bespreek dit privé met uw partner.
  • Praat nooit negatief over hun biologische ouders, ook al voel je je daartoe aangezet.

Herinner kinderen eraan dat ze tegelijkertijd van zowel biologische ouders als een stiefouder kunnen houden, en dat je altijd hun privétijd met hun biologische ouders zult respecteren.

Gezinsverbindingen creëren

Het lijkt misschien alsof het laatste wat je stiefkind wil is tijd met je doorbrengen, maar het is nog steeds belangrijk om gezinsuitjes te plannen. Dit geeft jullie alle gelegenheid om een band op te bouwen. Moedig onwillige kinderen aan om deel te nemen door:

  • Tieners de mogelijkheid geven om een gezinsactiviteit te kiezen die zij leuk vinden
  • Ze mogen een vriend meenemen
  • Laat ze weten dat je er bent om te luisteren, geïnteresseerd bent in hun hobby's of dat je samen tijd wilt doorbrengen

Het creëren van nieuwe tradities, zoals de jaarlijkse viering van Stieffamiliedag, kan kinderen ook helpen zich aan te passen en zich te binden aan een nieuw gezin.

Wees eerlijk

Stiefmoeder probeert verbinding te maken met stiefdochter
Stiefmoeder probeert verbinding te maken met stiefdochter

Een van de meest voorkomende uitdagingen in een gemengd gezin is de beschuldiging dat een ouder oneerlijk is tegenover zijn of haar biologische kinderen of stiefkinderen. Eén manier waarop je dit probleem echt kunt aanpakken, is door te vragen naar zowel feiten als gevoelens wanneer een kind een ouder uitdaagt omdat hij oneerlijk is. Bespreek de feiten, valideer hun gevoelens en bekrachtig het idee dat je iedereen eerlijk wilt behandelen, en dat iedereen dezelfde regels volgt.

Wees eerlijk

Tieners hebben de neiging betere banden te smeden met volwassenen die eerlijk en authentiek met hen spreken. Dit betekent dat wat u zegt ook moet zijn wat u bedoelt, omdat zij uw bedoelingen kunnen aflezen aan gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Als je probeert een uitdagende relatie met een tienerstiefkind te verwerken, kun je:

  • Bekijk welke aanpak je hebt geprobeerd en welke resultaten je hebt behaald.
  • Beslis om iets anders te proberen en laat de tiener weten dat je vanaf jouw kant actief aan de relatie werkt.
  • Wees eerlijk en geef snel en duidelijk toe aan je fouten.
  • Verontschuldig je voor jouw aandeel in het probleem in plaats van te debatteren.
  • Geef ze veel mogelijkheden om met je in contact te komen. Doe je best om deel uit te maken van hun leven en respecteer hun aarzeling als het even duurt voordat ze zich bij jou op hun gemak voelen.

Zoek advies

Gezinsbegeleiding kan enorm nuttig zijn als het gaat om specifieke gezinsproblemen. Het is heel belangrijk om niemand de schuld te geven tijdens het therapieproces of wanneer u op het idee komt om naar een hulpverlener te gaan. Dit betekent dat als twee mensen niet met elkaar overweg kunnen, beiden naar therapie gaan, of het hele gezin naar therapie gaat in plaats van het kind dat het moeilijk heeft om zich aan te passen aan de nieuwe gezinsstructuur. In deze specifieke omstandigheden kun je dit het beste beschouwen als een hobbel waar het hele gezin samen aan werkt, tenzij het kind alleen een therapeut wil zien.

Werken aan een relatie

Het opbouwen van een gelukkig gemengd gezin kan voor alle betrokkenen moeilijk zijn. Werken aan een relatie met een stiefkind dat je niet mag, is voor veel stiefouders een veel voorkomende ervaring. Hoewel het frustrerend en soms hartverscheurend kan zijn om met dit soort dynamiek thuis om te gaan, is het belangrijk om gedurende dit hele proces consistent, kalm, empathisch en vriendelijk te blijven, zonder de verbazingwekkende potentiële relatie die in het verschiet ligt uit het oog te verliezen. Weersta de verleiding om ermee op te houden in uw samengestelde gezin.

Aanbevolen: