Hoe om te gaan met co-ouderschap met veel conflicten met minimale stress

Inhoudsopgave:

Hoe om te gaan met co-ouderschap met veel conflicten met minimale stress
Hoe om te gaan met co-ouderschap met veel conflicten met minimale stress
Anonim
co-ouderschap met veel conflicten
co-ouderschap met veel conflicten

Vriendelijk co-ouderschap levert de meest optimale resultaten op voor gezinnen na een scheiding. Een gescheiden leven is ongetwijfeld gemakkelijker als alle partijen een manier kunnen bedenken om kinderen zonder conflicten groot te brengen. Niet alle ex-partners kunnen na een scheiding gezamenlijk of in der minne ouderschap uitoefenen. Co-ouderschap met veel conflicten maakt het opvoeden van kinderen veel uitdagender, en degenen die zich in deze woelige wateren bevinden, moeten weten hoe ze met minimale stress met de situatie moeten omgaan.

Co-ouderschap met hoog conflict

Als jij en je ex-partner vaak verwikkeld zijn in bitterheid, kan dit leiden tot veel conflicten in co-ouderschap, vooral als je co-ouderschap hebt met een narcist. Alles met een ex met een hoog conflict zal een grotere uitdaging zijn dan het zou kunnen zijn als jullie samen goed kunnen communiceren en samenwerken in het belang van jullie kinderen. Als uw ex-partner de volgende eigenschappen vertoont, heeft u mogelijk te maken met een situatie met veel conflict:

  • Altijd een wereld van uitersten creëren via zeer zwart-wit denkprocessen
  • Onvermogen om compromissen te sluiten
  • Schikt voortdurend de schuld en accepteert nooit hun verantwoordelijkheid in een situatie
  • Verlangt naar volledige controle over alles
  • Praat vaak slecht over de andere ouder in het bijzijn van de kinderen
  • Consequent argumentatief

Hoewel je het scenario niet kunt veranderen (omdat je eerlijk gezegd niet van iemand iets kunt maken wat hij niet is), kun je wel de manier veranderen waarop je door deze giftige relatie navigeert. Of je het nu leuk vindt of niet, jij en je ex met veel conflicten zullen samen co-ouderschap hebben totdat de kinderen volwassen zijn en weg zijn.

Navigeren in situaties met veel conflict in co-ouderschap

Als je eenmaal hebt ingezien dat je inderdaad in een co-ouderschapssituatie met veel conflict zit, moet je begrijpen dat geen enkele hoeveelheid hoop, gebed of werk van jouw kant je voormalige partner op magische wijze zal veranderen in een gemakkelijke post - echtscheiding teamgenoot. In werkelijkheid heb je alleen controle over je eigen woorden en daden, niet die van hen. Je kunt ze niet veranderen, maar je kunt wel met de situatie omgaan en gezonde strategieën voor jezelf ontwikkelen tijdens deze met conflicten beladen jaren van co-ouderschap.

Maak een ouderschapsplan en houd je eraan

Zelfs onder de beste omstandigheden vereist co-ouderschap een vast plan waaraan ouders zich moeten houden. Nu kinderen tussen twee huizen reizen, moet iedereen weten wie waar naartoe gaat en op welke dagen. Het uitwerken van de details in een ouderschapsschema kan het gevoel geven dat je een berg beklimt om het beloofde land van het ouderschapsplan te bereiken, maar het is echt essentieel, vooral voor voormalige paren met een hoog conflict.

Exen die de neiging hebben om zelfs over de kleinste details en veranderingen ruzie te maken, moeten ernaar streven zo snel mogelijk een plan te maken. Zodra het ouderschapsplan is opgesteld, kunt u zich eraan houden, op koers blijven en weten dat u uw steentje bijdraagt. Met een ouderschapsplan kan je ex de zaak bepleiten of het plan verwerpen, maar het enige waar jij verantwoordelijk voor hoeft te zijn is het volgen van wat is vastgelegd en overeengekomen.

Ga niet ten strijde

Leren zich los te maken van vluchtige gesprekken is lastig. Emoties krijgen vaak de overhand bij mensen, en wat begon als een klein meningsverschil kan snel uitmonden in een regelrechte schreeuwwedstrijd. In gezinnen die hun leven leiden terwijl ze gescheiden leven, zullen enorme ruzies hen alleen maar verder afbrengen van het doel om kinderen gezamenlijk en in een gezonde emotionele omgeving groot te brengen. De eerste stap om verbale argumenten tot een minimum te beperken, is weten wanneer een meningsverschil begint.

  • Herken je eigen triggers. Ontdek wat je doorgaans afschrikt en als je ex daar naartoe gaat, weiger dan in het aas te trappen.
  • Maak je los als de zaken verhit raken. Je hoeft niet in die omgeving te blijven en de oorlog voort te zetten. Maak een verbaal script om uzelf en uw kinderen te onttrekken aan een verbale strijd die op de rand staat.
  • Verwijder jezelf uit fysieke situaties die negatief of bedreigend zijn. Soms moet je echt weglopen, vooral als je weet dat geen enkele woorden ooit een ontmoeting tussen jullie tweeën zullen creëren.

Grenzen instellen

Grenzen stellen met een ex is lastig. Ooit deelden jullie elk aspect van jullie leven met elkaar, en nu is dat niet langer het plan. Grenzen helpen iedereen een zekere mate van gezonde afstand te bewaren terwijl volwassenen leren navigeren in een nieuwe wereld van ouderschap, los van een voormalige partner.

  • Heb vaste tijden waarop je de telefoontjes of e-mails van je ex beantwoordt. Het feit dat je ex je om 01.30 uur een sms stuurt over het afleveradres van morgen, betekent niet dat je meteen moet antwoorden.
  • Houd je persoonlijke leven voor jezelf. Je ex hoeft er niets van te weten als het hem niet direct raakt. Houd gespreksonderwerpen gerelateerd aan kinderen.
  • Word niet te nieuwsgierig naar hun persoonlijke leven. Zelfs als ze proberen opmerkingen of hints over hun nieuwe sociale wereld op jouw manier te plaatsen, moet je je onthouden van stalking op sociale media of ander nutteloos gedrag.
  • Maak een verbaal script om te reciteren tijdens de communicatie met een ex met een hoog conflict. Als je het gesprek naar het zuiden ziet gaan, richt je dan op vooraf geschreven woorden.
  • Ontmoet elkaar in neutrale ruimtes als het tijd is om de kinderen van het ene huis naar het andere te sturen. Als de relatie tussen jou en je ex vluchtig of onveilig is, neem dan een vertrouwde vriend mee als je moet afspreken om de kinderen af te zetten.
Vrouw die zoon afzet bij zijn vader
Vrouw die zoon afzet bij zijn vader

Overweeg parallel ouderschap

Parallel ouderschap is een opvoedingsmethode waarbij beide ouders actief quality time met de kinderen doorbrengen, maar de communicatie en interactie tussen hen minimaliseren. Het is belangrijk op te merken dat deze aanpak het "minimaliseren" en NIET het doven van de communicatie tussen volwassenen inhoudt. De communicatie tussen exen vindt vaak niet face-to-face plaats, waardoor kinderen beschermd kunnen worden tegen meningsverschillen en negatieve interacties. Parallel ouderschap verschilt van co-ouderschap.

  • Bij co-ouderschap kunnen ouders samen afspraken en optredens bijwonen. Parallel aan het ouderschap begeleiden ze deze om de beurt.
  • Bij co-ouderschap worden beslissingen over de kinderen gezamenlijk genomen. Bij parallel ouderschap neemt de ene ouder beslissingen op het ene gebied van het leven van een kind, terwijl de andere ouder beslissingen neemt op een ander gebied.

Gebruik apps voor co-ouderschap

Hoe hard je ook je best doet, de communicatie tussen jou en de andere ouder van je kind lijkt binnen enkele minuten te verslechteren en een giftige wending te nemen. Omdat je weet dat het eenvoudigweg stopzetten van de communicatie niet de juiste weg is om te reizen, wil je misschien kijken naar technologische apps waarmee je informatie kunt communiceren zonder dat je daadwerkelijk met je ex hoeft te praten.

Apps zoals Our Family Wizard, CoParently en 2Houses dienen als knooppunt voor alle noodzakelijke communicatiebehoeften. Co-ouders hebben toegang tot medische en schoolgegevens, updates en berichten en kunnen deze opslaan. Roosters en kindgerelateerde uitgaven kunnen in deze apps worden opgeslagen zodat beide partijen er toegang toe hebben, en Onze Familiewizard bevat zelfs een "tone check" -functie, zodat ouders kunnen typen wat ze van plan zijn te communiceren met een co-ouder en kijken of de de toon is vriendelijk of anderszins.

Elke app heeft zijn eigen voordelen, en ze klaren de klus zonder heen en weer en emotionele betrokkenheid. Voor voormalige koppels die weten dat minder eerlijk gezegd meer is als het gaat om de interactie tussen hen, kunnen deze apps van cruciaal belang zijn bij het creëren van functionele en gezonde gezinsstructuren.

Zorg voor jezelf

Een relatie hebben, vervolgens een scheiding doormaken, en nu co-ouderschap met een persoon met veel conflicten kan van iedereen zijn tol eisen. De emotionele afvoer kan je naar beneden halen als je niet voor jezelf zorgt. Terwijl je door het onzekere, vaak explosieve en frustrerende universum van co-ouderschap met veel conflicten navigeert, zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt voor zelfzorg door:

  • Elke dag voldoende slaap, goede voeding en lichaamsbeweging
  • Overweeg meditatie, yoga of licht wandelen om je geest vrij te maken en jezelf te centreren
  • Naar therapie of counseling gaan als dit een nuttige aanvulling zou zijn op uw zelfzorgroutine

Houd de prijs in de gaten

Omdat exen met veel conflicten je emotioneel uitputten, kan het soms lijken alsof opgeven de enige oplossing is. Weet dat dit nooit de beste optie is. Je bent een ouder en daar ben je goed in. Je weet dat niets vóór je kinderen komt, en dat ze veel belangrijker zijn dan het winnen van een ruzie of het krijgen van je zin over je ex. Wanneer u zich overweldigd voelt omdat u met een giftige ex door het leven moet gaan, houd dan de beloning in de gaten: uw kinderen, en weet dat het enige dat u doorstaat, is dat zij de allerbeste kans hebben op een gezonde opvoeding.

Aanbevolen: