Hoe je een gezinsstresstheorie kunt gebruiken om met tegenslagen om te gaan

Inhoudsopgave:

Hoe je een gezinsstresstheorie kunt gebruiken om met tegenslagen om te gaan
Hoe je een gezinsstresstheorie kunt gebruiken om met tegenslagen om te gaan
Anonim
gestresste jonge moeder die op haar rommelige bed aan een kopje koffie nipt
gestresste jonge moeder die op haar rommelige bed aan een kopje koffie nipt

Hoezeer jij en je gezin ook proberen stress te vermijden, niemand is immuun. We leren ons dus allemaal aan te passen. Je maakt een bocht en accepteert dat je te laat op de voetb altraining komt omdat je kind zich realiseerde dat hij een schoenplaat onder zijn bed had laten liggen. Je maakt PB&J's voor het avondeten als je beseft dat je kind de macaroni-noedels heeft gebruikt voor een schoolproject. Je creëert een ochtendroutine die niemand volgt en je komt amper op tijd de deur uit. Al deze elementen draaien om stress.

Een manier om meer te weten te komen over welke moeilijkheden uw gezinsstress veroorzaken, is door te kijken naar de gezinsstressadaptatietheorie. Deze theorie legt uit hoe gezinnen zich aanpassen aan stressoren, en ook hoe zij deze stressvolle gebeurtenissen waarnemen. Nadat u meer te weten bent gekomen over de oorzaken van stress in uw gezin, kunt u coping-mechanismen gaan gebruiken om uw gezin te helpen ontspannen en gezonde relaties te onderhouden in moeilijke tijden.

Theorie van aanpassing aan gezinsstress

De theorie over aanpassing aan gezinsstress werd in 1949 ontwikkeld door een psycholoog genaamd Reuben Hill. Hij ontwierp de theorie nadat hij had bestudeerd hoe gezinnen werden beïnvloed door scheidingen en herenigingen na de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens gebruikte hij de informatie die hij had verzameld om de elementen op een rij die hebben bijgedragen aan en resulteerden in een gezinscrisis.

Hij ontdekte een patroon in deze elementen en gedragingen, wat leidde tot de creatie van Hill's ABC-X Model. Het model beschrijft een lijst met variabelen die zich geleidelijk kunnen opbouwen en ertoe kunnen leiden dat een gezin een crisis doormaakt, of die de veerkracht van een gezin kunnen weerspiegelen als het gezin over voldoende stressbuffers beschikt om het hoofd te bieden. Hoewel veel psychologen in de loop der jaren variaties op Hill's theorie hebben gecreëerd, is zijn familiestresstheorie nog steeds de meest bekende.

Hill's ABC-X-model omvat verschillende belangrijke aspecten en elk heeft invloed op de manier waarop het wordt gebruikt in de theorie van aanpassing aan gezinsstress. Elk aspect is gekoppeld aan een letter.

A: Het evenement

In het model van Hill verwijst de letter "A" naar de gebeurtenis die een gezin enige vorm van stress bezorgt. Deze gebeurtenis kan van alles zijn dat van invloed is op de dynamische, beschikbare middelen van het gezin, of op de normale dagelijkse omgeving.

Stressvolle gebeurtenissen kunnen zowel groot als klein zijn. Enkele grote stressvolle gebeurtenissen kunnen bijvoorbeeld de dood van een dierbare, het verlies van een baan of een ernstige ziekte of letsel zijn. Sommige kleinere stressvolle gebeurtenissen kunnen te laat komen op school, omgaan met een burn-out door het werk of het plannen van een verrassend verjaardagsfeestje.

Gezinnen worden elke dag geconfronteerd met veel verschillende stressoren, zowel groot als klein, die van invloed kunnen zijn op de manier waarop ze met elkaar omgaan. En verschillende gezinnen kunnen verschillende soorten stressoren ervaren, afhankelijk van hun situatie.

B: Beschikbare gezinshulpbronnen

Hill merkte op dat bijna elk gezin toegang heeft tot een of andere vorm van hulpbronnen die fungeren als beschermende factoren tegen stressoren. Deze hulpbronnen kunnen fungeren als stressbuffers en ervoor zorgen dat de stressvolle gebeurtenis beter beheersbaar of gemakkelijker te verwerken lijkt. Hij bestempelde deze factoren in het model als "B".

Beschikbare gezinsmiddelen is een brede term voor alle elementen van het gezinsleven die enige vorm van ondersteuning bieden of de zaken net iets makkelijker maken. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan zaken als het hebben van een sterke sociale kring, het hebben van een spaarrekening of een vaste baan aan zorgverleners, en het deel uitmaken van een kerkelijke of religieuze gemeenschap. Het kan ook inhouden dat je naast familie woont, zodat je op de kinderen kunt letten terwijl de ouders een broodnodige pauze nemen.

Als het uw gezin helpt om te gaan met stress, maakt het deel uit van de beschikbare gezinsbronnen.

C: Familieperceptie van de stressor

De "C" -factor in het model verwijst naar de gedeelde familieovertuigingen en percepties van de stressor. Hill suggereerde dat de manier waarop een gezin een stressvolle gebeurtenis ervaart, van invloed is op de vraag of ze ermee om kunnen gaan of dat de stressfactor tot een gezinscrisis zou leiden.

Als gezinnen bijvoorbeeld stressvolle gebeurtenissen op een positieve of constructieve manier waarnemen, zouden ze beter in staat zijn om met de moeilijke gebeurtenis om te gaan. Aan de andere kant, als gezinnen zouden geloven dat de negatieve gebeurtenis extreem stressvol was of zouden blijven stilstaan bij de negatieve impact, zouden ze het moeilijker hebben om ermee om te gaan.

X: de uitkomst en waarschijnlijkheid van een gezinscrisis

De "X" -factor aan het einde van Hill's theoretische model verwijst naar de uitkomst van hoe A, B en C allemaal samenwerken. Hoe deze verschillende elementen op elkaar inwerken, bepa alt of een gezin een crisis zal meemaken of in staat zal zijn de moeilijke situatie het hoofd te bieden.

Hoe de gezinsstresstheorie te gebruiken

Hill's ABC-X-model is geen eenvoudige optel- en aftrekkingsvergelijking. De verschillende elementen kunnen verschillende effecten hebben op de uitkomst. Bovendien kan het belang van deze effecten ook variëren van gezin tot gezin, afhankelijk van hun verschillende dynamieken en wat voor hen het meest ondersteunend en impactvol is.

U kunt het gezinsstressmodel gebruiken om een beter begrip te ontwikkelen van hoe uw gezin reageert op stressvolle gebeurtenissen en deze waarneemt. Het kan u ook helpen nadenken over de hulpmiddelen die u ter beschikking heeft en die uw gezin kunnen helpen als u met een uitdaging wordt geconfronteerd.

Analyseer stressvolle gebeurtenissen

Het ABC-X-model begint met een stressvolle gebeurtenis die op de een of andere manier invloed heeft op uw gezin. U kunt misschien niet elke stressor voorspellen die op uw pad komt, maar u heeft misschien wel een goed idee van enkele van de meest voorkomende stressfactoren waarmee uw gezin te maken krijgt.

Een manier om een vollediger beeld te krijgen van de gebeurtenissen die stress bij jou en je gezin veroorzaken, is door een lijst te maken. U kunt nadenken over enkele uitdagingen uit het verleden die stress in uw gezin veroorzaakten en deze analyseren om te zien of u patronen opmerkt. Draait uw stress meestal om timemanagement? Financiële stress? Drukke agenda's?

Je kunt je lijst gebruiken om jezelf en je gezin mentaal voor te bereiden op veel voorkomende stressfactoren. Als tijdmanagement bijvoorbeeld vaak stress in uw gezin veroorzaakt, kan het handig zijn om een routine op te bouwen of een vertrektijd van tien minuten extra in te stellen dan u gewoonlijk doet, om de stress van te laat komen te helpen voorkomen.

Maak een lijst van uw bronnen

Welke hulpmiddelen heb je tot je beschikking die je kunnen ondersteunen als je gestrest bent? Misschien heb je een goede vriend(in) bij wie je je hart kunt luchten, of een betrouwbare oppas die je een avondje vrij kan geven om tot rust te komen. Mogelijk maakt u deel uit van een boekenclub, kerk of sociale kring die u kan helpen uw aandacht af te leiden van eventuele stressfactoren.

Maak een lijst met alle bronnen die je beschikbaar hebt. Dit kunnen copingstrategieën zijn die u al gebruikt en die voor u werken, activiteiten die u leuk vindt, of mensen in uw leven die op de een of andere manier stress helpen verlichten.

Probeer vervolgens de volgende keer dat u met stress wordt geconfronteerd een aantal van de door u genoemde hulpmiddelen te gebruiken. U kunt ook andere leden van uw gezin een lijst laten maken met hulpmiddelen die voor hen werken, omdat u misschien allemaal van verschillende elementen profiteert en over iets andere hulpmiddelen beschikt.

Verander je perspectief

Als je merkt dat je familie de neiging heeft om moeilijke gebeurtenissen in een negatiever daglicht te zien, probeer dan van perspectief te veranderen om veerkracht te ontwikkelen. Je hoeft het feit niet te negeren dat sommige situaties uitdagend zijn en je alleen op de positieve punten te concentreren. Het kan echter nuttig zijn om de positieve punten die aanwezig zijn niet te negeren.

Daarnaast kan het nuttig zijn om de ervaring te zien als een leermogelijkheid die u en uw gezin kan helpen zich voor te bereiden op de toekomst. Als uw kind bijvoorbeeld niet kan voetballen omdat hij zijn schoenplaatje kwijt is, kunt u de ervaring als les gebruiken om de voetb altas de avond ervoor in te pakken, zodat u zeker weet dat hij over alle benodigde benodigdheden beschikt.

Niemand kan van de ene op de andere dag zijn kijk op het leven veranderen of copingvaardigheden ontwikkelen. Het kan zijn dat jij en je gezin nieuw zijn in beide processen, en het is oké als het enige tijd duurt voordat ze zich ontwikkelen. Misschien merk je dat het ontwikkelen van coping-strategieën en het omgaan met stress veel vallen en opstaan is, en dat is oké. Hoe meer je oefent, hoe beter je zult worden. Je doet je best om jezelf en je gezin te helpen stress te overwinnen, en dat is het enige dat telt.

Aanbevolen: