Verf verwijderen met zandstralen

Inhoudsopgave:

Verf verwijderen met zandstralen
Verf verwijderen met zandstralen
Anonim
Zandstralen
Zandstralen

Zandstralen is een effectieve manier om verf van allerlei oppervlakken te verwijderen, ook al is het een rommelige en potentieel gevaarlijke klus. Het kennen van de juiste toepassingen voor de techniek is de sleutel tot het verkrijgen van de gewenste resultaten.

Zandstralen voor verfverwijdering

Bij zandstralen wordt gebruik gemaakt van een luchtcompressor om zand met hoge snelheid naar een object te schieten. Het heeft verschillende toepassingen, maar het verwijderen van verf is een van de meest voorkomende.

Het is een haalbaar doe-het-zelf-project en zandstraalapparatuur kan bij de meeste thuisverbeteringscentra worden gekocht of gehuurd. Het is echter zo rommelig en potentieel gevaarlijk dat u misschien wilt overwegen een professionele zandstraaldienst in te huren in plaats van te proberen het zelf te doen.

Wanneer gebruiken

Vergeleken met handmatig schuren is zandstralen veel minder arbeidsintensief als je verf van een groot oppervlak moet verwijderen. Het is ook de beste methode om verf te verwijderen van objecten met veel hoeken en gaten die onmogelijk of zeer moeilijk te verwijderen zijn door te schuren.

Wat te zandstralen

Zandstralen kan worden gebruikt om verf te verwijderen van elk voorwerp dat bestand is tegen de intense schuurkracht van zandstralen. Bakstenen, betonnen en metalen oppervlakken vallen over het algemeen in deze categorie.

Zandstralen kan worden gebruikt om verf van hout te verwijderen, hoewel dit putjes en littekens op het oppervlak van het hout veroorzaakt. Als dat goed is, kan dit een geschikte techniek zijn om verf van een houten oppervlak te verwijderen. Het littekeneffect op hout kan ook strategisch worden gebruikt als een soort artistieke afwerking.

Waar te zandstralen

Zandstralen is een uiterst rommelig proces. Een enorme pluim zandstof zal uit het werkgebied komen en alles eromheen bedekken. Het kan binnen worden gedaan als onderdeel van renovatiewerkzaamheden, maar het zal een grote schoonmaakklus met zich meebrengen, dus het is meestal beperkt tot buitenwerk waarbij alles met een slang kan worden weggespoeld.

Veiligheidsoverwegingen

Beschermend gezichtsmasker
Beschermend gezichtsmasker

Het fijne stof dat bestaat uit zand en kleine stukjes verf die vrijkomen bij zandstralen is zeer gevaarlijk om in te ademen, waardoor een gasmasker een essentieel veiligheidsapparaat is. Een nauwsluitende bril is ook belangrijk; u kunt een zwembril of een snorkelmasker gebruiken.

In het ideale geval wordt tijdens het zandstralen een straalpak voor het hele lichaam gedragen, maar kleding over de hele lengte, schoenen met dichte tenen en een bandana is de minimaal vereiste kleding. Het stof komt in elke ruimte tussen kleding en huid terecht en kan huidirritatie veroorzaken.

Houd kinderen en huisdieren weg

Het werkgebied moet verboden terrein zijn voor dieren en kinderen, omdat geraakt worden door zand onder hoge druk ernstig letsel kan veroorzaken.

Loodverf niet verwijderen

Als er enige twijfel bestaat of de verwijderde verf lood bevat, mag zandstralen niet worden gebruikt om deze te verwijderen. Lood werd vanaf 1978 verboden in verf, maar als de kans bestaat dat het oppervlak waarmee u werkt eind jaren zeventig of eerder is geverfd, laat de verf dan testen op lood voordat u deze gaat zandstralen.

Zandstraalapparatuur en benodigdheden

De meeste zandstralers voor thuisgebruik zijn in wezen kits die worden gebruikt in combinatie met een luchtcompressor. De set bevat een hopper om het zand vast te houden, een luchtslang om het aan de luchtcompressor te bevestigen en een speciaal mondstuk ontworpen voor zandstralen.

Overwegingen voor luchtcompressoren

Hoe krachtiger de luchtcompressor, hoe sterker de zandstraal zal zijn en hoe effectiever uw inspanningen zullen zijn. Een druk van 50 psi is het minimum dat nodig is voor zandstralen, hoewel 100 psi de voorkeur verdient.

De meeste kleinere luchtcompressoren kunnen dat soort druk slechts een paar minuten handhaven voordat ze zichzelf uitschakelen terwijl ze de druk herstellen, dus het werk zal veel sneller en soepeler verlopen met een grote luchtcompressor. Deze kunnen samen met de zandstraalset bij de meeste gereedschapsverhuurcentra worden gehuurd.

Zand en ander straalmateriaal

Het zand dat voor het zandstralen wordt gebruikt, moet droog zijn en een zeer fijne en consistente textuur hebben. Thuisverbeteringscentra verkopen misschien speciaal zandstraalzand, maar producten met het label speelzand zijn doorgaans effectief. Kleine plastic kralen, gemalen walnootschalen en zuiveringszout kunnen ook in zandstralers worden gebruikt.

Stapsgewijze instructies

Het proces van zandstralen is vrij eenvoudig als je alles hebt voorbereid. Alles in de omgeving moet bedekt zijn met een zeildoek, tenzij je het niet erg vindt dat het bedekt is met stof. Met dekzeilen kun je het zand achteraf verzamelen en opnieuw gebruiken, hoewel je het door een fijne zeef moet halen om groter vuil te verwijderen.

  1. Begin met het aantrekken van uw gasmasker en beschermende kleding.
  2. Sluit de slang en het zandstraalmondstuk aan op de luchtcompressor en vul de trechter met zand.
  3. Zet de luchtcompressor aan en wacht tot deze druk opbouwt.
  4. Houd het mondstuk ongeveer 30 cm van het geverfde oppervlak, druk op de trekker om het zand naar buiten te laten komen en gebruik een heen en weer gaande beweging om de verf in brede, gelijkmatige bewegingen te verwijderen.

Tips

Verschillende soorten verf variëren in hoe gemakkelijk ze kunnen worden verwijderd en verschillende oppervlakken variëren in hoe gemakkelijk ze kunnen worden beschadigd door zandstralen. Experimenteer door het mondstuk dichterbij of verder weg te houden, en door de druk hoger of lager aan te passen, om te ontdekken wat het meest effectief is bij het verwijderen van de verf zonder het oppervlak te beschadigen.

Zandstralen succes

Er bestaat geen speciaal geheim voor succes bij het zandstralen, behalve misschien je geduld met een erg rommelig proces. Als je op enig moment het gevoel hebt dat je er boven je hoofd in zit, aarzel dan niet om de telefoon te pakken en een professional te bellen.

Aanbevolen: