Steeneikenbomen: compleet overzicht van een prachtige groenblijvende plant

Inhoudsopgave:

Steeneikenbomen: compleet overzicht van een prachtige groenblijvende plant
Steeneikenbomen: compleet overzicht van een prachtige groenblijvende plant
Anonim
Prachtig landschap met een eenzame steeneik op veld
Prachtig landschap met een eenzame steeneik op veld

De naam Holm Tree is voor de meeste mensen misschien niet bekend. Amateurkwekers kunnen de Quercus in plaats daarvan herkennen aan de bijnaam Steeneik of Hulsteik. Holm is een andere naam voor Holly. De Engelsen gebruiken de laatste naam omdat de bladeren van deze eik lijken op die van de hulststruik. Tegenwoordig wordt de Steenboom door verschillende culturen omarmd dankzij zijn sierwaarde.

Uiterlijk van de steeneik

De gemiddelde levensduur van de langzaam groeiende steenboom is ongeveer 400 jaar. Hoewel het algehele uiterlijk van de boom in de loop van de tijd enigszins verandert, wijken de belangrijkste kenmerken niet veel af. Net als andere eikenboomvariëteiten is de steeneik een sterke boom met een lange levensduur.

Bark

Onrijpe steenbomen hebben een lichtgroene of lichtgrijze, gladde bast. Naarmate de boom ouder wordt, wordt hij donkerder en krijgt hij een gegroefde textuur.

Extractie van de schors van de kurkeik voor het verkrijgen van kurk
Extractie van de schors van de kurkeik voor het verkrijgen van kurk

Bladeren

De donkergroene bladeren van de boom hebben een leerachtige textuur aan de bovenkant; De onderkant van de bladeren is echter zilverkleurig en zeer fijn behaard. De bladeren hebben ook stekelige randen die sterk lijken op die van traditionele hulstplanten. Naarmate de boom ouder wordt, worden de randen van de bladeren zachter en verdwijnen de scherpe punten.

Bloemen

De bloemen van de Steenboom zijn langwerpige gele katjes. De katjes verschijnen in het late voorjaar, waardoor het bladerdak een helder kleuraccent krijgt voordat de boom volledig doorbladerd is.

Fruit

De vrucht van de boom lijkt sterk op de standaard eikel, meet ongeveer drie centimeter, en bevindt zich in een klein kopje met dunne schubben. De eikels zijn groen als ze jong zijn, maar worden roodbruin naarmate ze ouder worden en vallen in de herfst af.

Steeneik in het bos
Steeneik in het bos

De Holm staat ook bekend om zijn pittoreske ronde bladerdak en laaghangende takken. Dankzij de grootte en vorm is het een tijdloze architecturale aanwezigheid in stedelijke en voorstedelijke omgevingen.

Holmboomtypen

De steensteen maakt deel uit van het geslacht Quercus. De botanische naam is Quercus ilex en bestaat uit twee typen:

  • Querus ilex:Deze soort heeft smalle bladeren en bitter smakende eikels. De boom wordt vaak aangetroffen in de buurt van kustlijnen in gematigde klimaten zoals Frankrijk en Griekenland.
  • Quercus ilex rotundifolia: De bladeren van dit type steen zijn breder en de eikels zijn zoet van smaak. Het heeft de neiging om te groeien in warmere klimaten, waaronder Noord-Afrika en Portugal.

Beide soorten steenbomen zijn winterharde soorten met grote, spreidende bladluifels en dikke stammen.

Waar de steen groeit

De steensteen heeft zijn wortels in het Middellandse Zeegebied, maar kan ook goed gedijen in:

  • Spanje
  • Turkije
  • Kroatië
  • Frankrijk
  • Noord-Afrika
  • Engeland
  • Slovenië
  • Portugal
  • Ierland
  • Noord-Amerika

De groenblijvende boom geeft de voorkeur aan zand- en kleigronden en heeft het unieke vermogen om in de volle schaduw te groeien. Het is ook bestand tegen zoute lucht en andere maritieme omstandigheden. Hoewel hij harde wind en zoute lucht kan verdragen, is de Steenboom echter weerloos tegen extreme kou en kan hij niet overleven in gebieden met temperaturen onder het vriespunt.

Populaire toepassingen

De duurzame boom wordt gewaardeerd om zijn zeer harde en zware hout, dat in de volgende vormen kan worden verwerkt:

  • Pijlers
  • Wagons
  • Boten
  • Gereedschapshandvatten
  • Meubels
  • Kisten
  • Bars

De steensteen wordt ook gebruikt als brandhout en verbrand hout wordt verzameld om houtskool te maken.

Het andere hoofdbestanddeel van de Steenboom is de vrucht. De eikels van de boom zijn eetbaar en worden vaak gekookt en gebruikt als medicijn om infecties te behandelen. Bovendien kunnen de zaden van de boom worden gedroogd, vermalen tot poeder en worden gebruikt als verdikkingsmiddel in soepen, stoofschotels en brooddeeg.

Man die een eikenhouten tafel schuurt met een excentrische schuurmachine
Man die een eikenhouten tafel schuurt met een excentrische schuurmachine

Interessante feiten over steeneik

Gezien zijn vermogen om schaduw en luchtvervuiling te verdragen, is de Steenboom een topkeuze voor openbare parken, tuinen en stadsstraten.

Bovendien koesteren varkenshouders de Steenboom ook vanwege zijn eikels. Iberische varkens zijn vooral dol op de vrucht van de Holm en verslinden deze regelmatig als onderdeel van hun dagelijkse ma altijd. Geslachte Iberische varkens die van de vrucht van de Holm eten, worden vaak "Jamon de Bellota" genoemd, wat "eikelham" of Serranoham betekent.

Andere interessante feiten over de Steenboom zijn:

Koffie En Herfstbladeren
Koffie En Herfstbladeren
  • De zaden worden geroosterd en gebruikt als vervanging voor koffie.
  • Olie van de boom is eetbaar en wordt vaak toegevoegd aan varkensvleesgerechten.
  • De boom wordt vaak bloeiend aangetroffen in de buurt van heilige graven in Palestina, omdat hij gelooft dat hij boze geesten afweert.

Steeneikenverzorging

Steenbomen voegen decoratieve waarde toe aan een verscheidenheid aan landschappen, maar ze gedijen goed op eigendommen aan de kust.

Groene weide met steeneiken overdag bij zonsondergang in Spanje
Groene weide met steeneiken overdag bij zonsondergang in Spanje

Als u van plan bent een steensteen aan uw tuin toe te voegen, overweeg dan de volgende kweektips:

  • Hoewel de boom tolerant is ten opzichte van klei- en zandgronden, heeft hij nog steeds vocht nodig om te groeien. Zorg ervoor dat u de Holm tijdens de eerste paar groeiseizoenen regelmatig water geeft.
  • Snoeien wordt aanbevolen als u niet wilt dat de Holm verder dan een beheersbare hoogte groeit. Omdat de boom nogal dicht is, moet hij regelmatig worden uitgedund om de luchtcirculatie te vergroten en hem er luchtig en sierlijk uit te laten zien.
  • Mulch is niet nodig om de volwassen steenboom te laten bloeien, op voorwaarde dat hij als jong boompje in vruchtbare grond is geplant.
  • Als u niet van plan bent de boom regelmatig te snoeien, plant hem dan niet onder elektriciteitsleidingen, omdat de takken van de Holm verstrikt kunnen raken in de draden.

Holmziekten

Gezien zijn uitzonderlijke winterhardheid is de Holm niet vatbaar voor veel ziekten. Enkele van de weinige die de boom aanvallen zijn de volgende:

  • Wortelrot:De steenboom kan deze ziekte oplopen als zijn wortelsysteem lange tijd in water blijft staan. Symptomen zijn onder meer schimmelgroei op de wortels van de boom, die zich kan verspreiden naar de schors en takken van de boom.
  • Verwelking: Deze ernstige ziekte tast de bladeren van de boom aan. Het gebladerte van de Holm kan worden belemmerd en geel worden als het wordt geïnfecteerd. Andere symptomen zijn bladkrullen, uitdrogen en vroegtijdig vallen.

Steeneiken voegen waarde toe

De Steeneik voegt verschillende esthetische waarden toe aan uw algehele landschapsontwerp. Zijn veerkracht in verschillende omgevingen maakt het een waardevolle en veelzijdige boomkeuze.

Aanbevolen: