9 struiken om in de herfst te planten om uw landschapsarchitectuur naar een hoger niveau te tillen

Inhoudsopgave:

9 struiken om in de herfst te planten om uw landschapsarchitectuur naar een hoger niveau te tillen
9 struiken om in de herfst te planten om uw landschapsarchitectuur naar een hoger niveau te tillen
Anonim
Serviceberry-struikbloemen, ook bekend als Juneberry
Serviceberry-struikbloemen, ook bekend als Juneberry

Heesters vormen de ruggengraat van elke tuin en kunnen een landschap van blah tot briljant maken. Ze bieden structuur, seizoensinteresse, en veel daarvan hebben een dubbele functie: ze bieden voedsel voor jou of de dieren in het wild (of beide!)

Mooie, onderhoudsarme struiken om in de herfst te planten

De 20 herfstheesters die hier worden benadrukt, zijn beproefde, onderhoudsarme supersterren. Overweeg om toe te voegen wat u maar wilt, of u nu meer bloemen wilt of wilde dieren naar uw tuin wilt lokken. Of, voor een echte multifunctionele tuin die het hele jaar door aantrekkelijk is, voeg er minstens één uit elke categorie toe en zie hoe uw tuin bloeit.

Bloeiende struiken om in de herfst te planten

Wie houdt er niet van bloemen? En bloemen krijgen zonder dat u er zelf iets voor hoeft te doen, is nog beter. Naast het toevoegen van schoonheid aan uw tuin, bieden deze struiken om in de herfst te planten ook een nectarbron voor bestuivers zoals bijen en vlinders.

Lila

Paars Lila
Paars Lila

De geur van lila doet zo denken aan de vroege zomer, en de bloemen zien er prachtig uit als ze uit de struik buigen of in een vaas staan. Je vindt seringen in prachtige tinten wit, roze, blauw en paars. En hoewel velen denken aan de gewone sering, die een grote, uitgestrekte, zuigende plant kan zijn, zijn er veel cultivars die compact zijn en niet zuigen.

Lila is winterhard in de zones drie tot en met zeven en bloeit in de late lente en vroege zomer. Ze variëren in grootte van vier tot zes voet lang voor dwergcultivars, tot twaalf voet lang en breed voor gewone lila. Plant in de volle zon. Seringen zijn helemaal niet kieskeurig als het om aarde gaat en groeien goed in alles, van bijna puur zand tot klei, maar het is het beste om drassige, voortdurend natte gebieden te vermijden.

Mock Oranje

Philadelphus 'Belle Etoile' ook wel Mock Orange genoemd
Philadelphus 'Belle Etoile' ook wel Mock Orange genoemd

Verbluffende geur en heel veel kleine witte bloemen op gebogen, sierlijke takken. Mock Orange heeft het echt allemaal. Nep-sinaasappel (of nep-oranje) is helemaal geen lid van de citrusfamilie en draagt nog steeds de geur van citrusbloesems als hij bloeit. Het enige nadeel van nep-sinaasappel is dat hij in de vroege zomer slechts een week of twee bloeit. De gladde, donkergroene bladeren en de bijna fonteinachtige groeiwijze maken dit echter een struik die de moeite waard is om te kweken, zelfs als hij niet in bloei staat.

Mock-sinaasappel is winterhard in de zones vier tot en met acht en vereist zeer weinig onderhoud. Snoeien moet worden gedaan nadat de bloei is voltooid, omdat de bloemen van volgend jaar op de groei van dit jaar zullen verschijnen, maar verder is het een heel gemakkelijke struik om voor te zorgen. Plant in de volle zon tot halfschaduw en ze doen het het beste in vochtige, goed doorlatende grond.

Forsythia

Gele Forsythia-struik bij tuinenachtergrond.
Gele Forsythia-struik bij tuinenachtergrond.

Forsythia, met zijn vrolijke gele bloemen halverwege tot laat in de lente, is altijd een welkome aanblik na een lange, grijze winter. Forsythia's bloeien niet alleen overvloedig, maar het zijn ook zeer snelgroeiende struiken die een meter of meer per jaar kunnen groeien. Net als bij nep-sinaasappel bloeien ze op de groei van het voorgaande jaar, dus je zult willen snoeien kort nadat de forsythia uitgebloeid is.

Forsythia heeft een zeer sierlijke, delicate vorm als ze op natuurlijke wijze kan groeien. Het is winterhard in de zones vijf tot en met negen en kan acht tot drie meter hoog en net zo breed worden. Voor kleinere tuinen is het echter gemakkelijk om deze op een beter beheersbaar formaat te houden door jaarlijks te snoeien. Plant in de volle zon om de meeste bloemen te krijgen. Forsythia is niet al te kieskeurig als het om de bodem gaat, maar ze doen het niet zo goed in zeer natte, drassige gebieden.

Eervolle vermeldingen: Kweepeer en Hortensia

Snelgroeiende struiken om in de herfst te planten

Als je snel een mooie struikenborder wilt, overweeg dan de onderstaande planten. Natuurlijk groeien deze struiken niet alleen snel; ze bieden allemaal schoonheid, bloemen en voedsel- of nectarbronnen voor dieren in het wild.

Rode Kornoelje

Rode takje kornoelje
Rode takje kornoelje

Rode kornoeljes hebben het echt allemaal: ze groeien snel, hebben delicaat uitziende witte bloemen, produceren bessen die voedsel bieden aan vogels en zorgen voor winterinteresse dankzij hun felrode stengels.

Rode takje kornoelje is winterhard in de zones drie tot en met acht, en wordt ongeveer 3 tot 4 meter hoog en net zo breed, hoewel hij kleiner kan worden gehouden door regelmatig te snoeien. Ze groeien goed in de volle zon tot halfschaduw, maar om de meest levendige rode schors te krijgen, moet je ze in de volle zon planten. Een plek met vruchtbare, goed doorlatende grond werkt het beste voor deze universele supersterren.

Viburnum

Viburnum rhytidophyllum
Viburnum rhytidophyllum

Dit is weer een plant die gewoon een wonder is. Snelgroeiend, prachtige bloemen, mooie herfstkleur en bessen voor dieren in het wild (afhankelijk van de variëteit). Er zijn verschillende soorten viburnums, van cranberry-viburnums die felrode bessen krijgen en een prachtige, oranjerode herfstkleur hebben, tot viburnums met dubbele vijl die massa's witte bloemen krijgen en waarvan de bladeren in de herfst diep paars worden.

Het maakt niet uit op wat voor soort plek je een struik nodig hebt, je zult waarschijnlijk een viburnumvariëteit kunnen vinden die voor jou werkt. De meeste van hen groeien ergens tussen de 1,20 en 20 meter hoog, afhankelijk van de variëteit, en even breed. Over het algemeen zul je viburnum op een plek willen planten waar hij voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden (wat binnen de kortste keren zal gebeuren) en waar hij in de volle zon tot halfschaduw staat. Een plek met vochtige, goed doorlatende grond werkt het beste om ze op hun best te laten groeien.

Pussy Willow

wilgentakken met gezwollen ruige knoppen
wilgentakken met gezwollen ruige knoppen

Pussy-wilgen, met hun pluizige katjes in de lente, zijn een andere multifunctionele struik. Ze groeien snel (ongeveer 60 cm per jaar!), geven schoonheid aan het landschap en zijn een belangrijke nectarbron voor bestuivers in het late voorjaar. Ze zijn ook gemakkelijk te verzorgen en helemaal niet kieskeurig.

Pussy-wilgen zijn winterhard in de zones vijf tot en met acht en kunnen 2,5 tot 4,5 meter hoog worden, afhankelijk van de variëteit. Ze groeien het beste in de volle zon, maar kunnen ook gedeeltelijke schaduw verdragen. Ze groeien goed in vrijwel elke grond, maar zijn het gelukkigst en groeien het snelst op een vochtige plek of als ze regelmatig water krijgen.

Eervolle vermeldingen: Liguster en Beautybush.

Heesters voor herfstinteresse

Veel struiken bieden kleurrijk blad in de herfst, maar de hier uitgelichte struiken zijn absolute showstoppers en zijn ook aantrekkelijk tijdens de rest van het groeiseizoen

Brandende struik

Grote brandende struik in volle herfstbloei
Grote brandende struik in volle herfstbloei

Burning Bush (Euonymus alatus) is een aantrekkelijke, grote struik met middelgroene bladeren gedurende het grootste deel van het groeiseizoen, waardoor het een mooie achtergrond is voor eenjarige planten, vaste planten en bloembollen. Maar in de herfst komt deze struik echt tot zijn recht, omdat de bladeren een heldere, levendige rode tint krijgen die de hele tuin lijkt te verlichten. In het voorjaar heeft het kleine witte bloemen die uiteindelijk uitgroeien tot bessen, waar vogels van lijken te genieten.

De meeste brandende struiken zijn grote struiken, die wel 4,5 meter hoog en bijna net zo breed kunnen worden. Je kunt echter op zoek gaan naar compacte cultivars, zoals 'Rudy Haag', die slechts ongeveer anderhalve meter hoog wordt. Of je kunt in de late winter of het vroege voorjaar flink snoeien om de groei van de plant onder controle te houden.

Burning Bush is niet kieskeurig wat betreft de bodemgesteldheid en groeit goed in de volle zon tot halfschaduw. Het is winterhard in de zones vier tot en met acht, maar kan het beste worden gekweekt in koelere streken, omdat het in warmere streken invasief kan worden.

Toverhazelaar

Duitsland, toverhazelaar in de winter
Duitsland, toverhazelaar in de winter

Toverhazelaar is een andere geweldige multifunctionele struik. Het groeit snel en is onderhoudsarm. Het is ook een van de eerste planten die in de lente bloeit, en soms zelfs bloeit als er nog sneeuw op de grond ligt. De meeste soorten toverhazelaar zijn winterhard in de zones vier tot en met acht en worden tot 20 voet lang en breed. Amerikaanse toverhazelaar bloeit vaak rond december, terwijl andere meer tegen de lente bloeien.

De bladeren, die in de lente en de zomer middelgroen zijn, krijgen in de herfst diepe, verbrande oranje tinten, wat een mooie kleuraccent aan de tuin toevoegt. Toverhazelaar groeit het beste in de volle zon of gefilterde schaduw en heeft regelmatig vocht nodig, omdat droge omstandigheden tot minder bloemen zullen leiden.

Smokebush

Smokebush, Skumpiya-looien of Cotinus coggygria
Smokebush, Skumpiya-looien of Cotinus coggygria

Dit is een van die planten waar mensen van lijken te houden of die ze haten, maar het v alt niet te ontkennen dat het intense blad veel kleur in de tuin brengt. Smokebush kan behoorlijk hoog worden, 4,5 meter of meer, tenzij hij elk jaar in de lente wordt gesnoeid. Het zijn de bloemen die mensen lijken te verdelen. Door de gevederde, piekerige bloemen lijkt het alsof er paarse rook uit de uiteinden van de takken zweeft. Wanneer de bloemen echter beginnen te vallen, kunnen de piekerige resten ervan overal rondwaaien. Dit is dus misschien niet de beste keuze voor degenen die van een heel opgeruimde tuin houden (hoewel je de bloemen altijd kunt afknippen voordat ze eraf vallen, of zelfs voordat ze volledig bloeien als je ze niet mooi vindt.)

Het gebladerte is hier echter de echte ster. De bladeren zijn meestal donkergroen in de zomer, maar krijgen in de herfst een diepe tint roodpaars, en deze diepe, intense toon voegt zoveel belangstelling toe aan de herfsttuin dat het meestal het beetje extra onderhoud dat de smokebus nodig heeft waard is. Smokebush is winterhard in de zones vier tot en met acht en heeft volle zon tot lichte schaduw en gemiddelde tuingrond nodig.

Eervolle vermelding:Fothergilla en Sumac.

Heesters voor dieren in het wild

Als je meer wilde dieren in je tuin wilt uitnodigen, of het nu vogels, bijen, vlinders of al het bovenstaande zijn, zijn er verschillende struiken die nectar, stuifmeel, bessen en onderdak voor ze kunnen bieden.

Vlierbes

Vlierbessen, Sambucus nigra
Vlierbessen, Sambucus nigra

Vlierbes is een must-have in elke tuin. In de lente bloeien deze grote inheemse struiken, waarbij hun platte bloemschermen van witte bloemen de lucht rondom hen parfumeren met een geur die bijna 'zomer!' Naarmate het seizoen vordert, vallen de bloesems weg en veranderen ze in groene, dan paarse en dan bijna zwarte, kleine bessen. Vogels zijn dol op vlierbessen, en als je ze aan de plant laat zitten, zijn ze in de nazomer een welkome voedselbron voor je lokale vogels. Vlinders en bijen worden aangetrokken door de bloesems, en je zult merken dat je vlierbessenbloesems ermee bedekt zijn terwijl ze in bloei staan.

En als je je eigen kruidengeneesmiddelen en brouwsels wilt maken, is er nog meer reden om van vlierbessen te houden: de bloemen en bessen kunnen worden omgezet in wijn, siropen en andere items.

Ouderen hebben volle zon tot gefilterde schaduw en gemiddelde tuingrond nodig. Bij zeer droog weer moet je ze water geven tot ze goed gegroeid zijn, maar daarna zorgen ze vrijwel voor zichzelf.

Krenten

Rode bessen op struik
Rode bessen op struik

Net als vlierbessen zijn krenten (zwart, rood, wit of roze – elke bes is een goede bes!) multifunctionele struiken. Deze grote struiken bloeien in het late voorjaar in pluimen van delicate witte bloemen, die zich al snel ontwikkelen tot kleine, zure vruchten. Als je ze achterlaat, zullen de lokale dieren in het wild je er dankbaar voor zijn, maar je kunt er ook een deel van oogsten voor eigen gebruik. Van krenten kun je heerlijke siropen, gelei, jam en fruitleer maken.

Krenten zijn winterhard in de zones drie tot en met acht en hebben volle zon tot lichte schaduw nodig (hoewel ze meer fruit produceren in de volle zon.) Ze zijn tolerant ten opzichte van vrijwel elk type grond en groeien zeer snel en bereiken een maximum hoogte van drie tot zes voet breed en lang.

Serviceberry

Amelanchier, ook bekend als shadbush, shadwood of shadblow, bosbes of sarvisberry, of gewoon sarvis, junibes, saskatoon, sugarplum of wild-plum, en chuckley-peer
Amelanchier, ook bekend als shadbush, shadwood of shadblow, bosbes of sarvisberry, of gewoon sarvis, junibes, saskatoon, sugarplum of wild-plum, en chuckley-peer

Servicebessen zijn verwant aan kersen en kunnen, afhankelijk van de soort, uitgroeien tot een grote struik of kleine boom. In het late voorjaar en de vroege zomer bloeien ze en vormen ze witte, bijna lila-achtige bloesempluimen. Deze vormen al snel kleine groene vruchten die tijdens het rijpen helderrood worden. De bloesems zijn als magneten voor veel bestuivers, en de bessen zijn favoriet bij wilde vogels.

Dit is nog een plant die meerdere toepassingen heeft: mooie, bestuivervriendelijke bloemen, aantrekkelijke groene bladeren in de zomer en fruit dat goed is voor mensen of dieren in het wild (of beide, als je zin hebt om te delen.) kan worden omgezet in gelei en jam en heeft een smaak die lijkt op zure kersen.

Serviceberry is winterhard in de zones twee tot en met negen en groeit goed in elke grond die niet doordrenkt is. Voor een optimale bloei en vruchtvorming moeten ze in de volle zon worden geplant.

Eervolle vermelding: Meidoorn en Spicebush

De herfst is de perfecte tijd om struiken te planten

Of je nu lentebloei, herfstinteresse, leefgebied voor wilde dieren of al het bovenstaande wilt, er zijn genoeg struiken om in de herfst in je tuin te planten. Een goed geplaatste struik kan uw tuin er gloednieuw uit laten zien en kan het hele jaar door voor kleur en structuur zorgen.

Aanbevolen: