Crocodyllus Fern: verzorgings- en kweektips voor een gezonde plant

Inhoudsopgave:

Crocodyllus Fern: verzorgings- en kweektips voor een gezonde plant
Crocodyllus Fern: verzorgings- en kweektips voor een gezonde plant
Anonim
Crocodyllus varen
Crocodyllus varen

Crocodyllus-varens zijn tropische planten. Hoewel deze varens in veel klimaten de winters niet overleven, kunnen ze een tropisch paradijs aan uw kamerplantencollectie geven. Ze worden vaak "krokodillenvarens" genoemd, omdat hun lange, platte bladeren lijken op de huid van een krokodil.

Ideale omgeving

Het gezond houden van deze varenvariëteit kan lastig lijken, zelfs voor ervaren tuiniers. De beste manier om een optimale gezondheid te bevorderen is door een binnenklimaat te creëren dat de oorspronkelijke habitat van de varen nabootst. In dit geval betekent dat warm en vochtig, met rijke, vruchtbare grond.

Bodem

Crocodyllus-varens hebben rijke potgrond nodig die leemachtig is en een overvloedige hoeveelheid vegetatieve compost bevat. Een commerciële mix van Afrikaanse viooltjes zal perfect werken, maar je kunt er ook zelf een maken.

Om je eigen grondmix te maken voor het kweken van Crocodyllus-varens, meng je:

  • Een deel houtskoolchips
  • Een deel grof zand
  • Twee delen tuingrond
  • Twee delen gecomposteerde bladeren

Meng deze ingrediënten goed samen om een rijk, goed gedraineerd medium te creëren. Verplant uw Crocodyllus-varen in een pot die ongeveer twee keer zo groot is als de kluit. Dit geeft de wortels voldoende ruimte om uit te breiden en te rijpen.

Water geven

Deze tropische varens hebben veel water nodig. Omdat opgesloten water de kans op schimmelziekten vergroot, gebruik je een pot met ten minste één afvoergat in de bodem.

Water Crocodyllus-varens zodra het oppervlak enigszins droog aanvoelt, zodat er voldoende water is om een paar druppels door de drainagegaten van de pot te laten dringen.

Vochtigheid is een groot probleem bij het binnenshuis kweken van varens. Creëer voldoende vocht door een bak met kiezelstenen onder de pot te plaatsen en de bladeren meerdere keren per week met een zachte nevel te besproeien. Als je meerdere vochtminnende planten kweekt, overweeg dan om ze samen te groeperen.

Verlichting

Net als veel varens geven Crocodyllus-varens de voorkeur aan weinig licht of indirect zonlicht. Een raam op het noorden of het oosten biedt de beste blootstelling aan licht.

Draai de plant één of twee keer per maand om een gelijkmatige groei te bevorderen.

Onderhoud

Je 'krokodillenvaren' heeft waarschijnlijk wat meer onderhoud nodig dan je andere kamerplanten. Mits de ideale omgeving moet je nog steeds voorzichtig zijn met bemesten en controleren op schimmelgroei en andere ziekten.

Microsorum crocodyllus
Microsorum crocodyllus

Bemesten

Voorkom voedingstekorten door uw varen maandelijks te bemesten gedurende het actieve groeiseizoen.

Gebruik een wateroplosbare meststof die is gelabeld voor gebruik op varens, volgens de toepassingsinstructies op het etiket. Probeer niet meer groei te bevorderen door de hoeveelheid kunstmest te verhogen. Te veel kunstmest kan deze kwetsbare varen beschadigen.

Pest- en ziektebestrijding

Net als veel soorten varens zijn deze varens ook vatbaar voor schade door bepaalde plagen en ziekten.

  • Varenschildis een veel voorkomende plaag bij varens. Deze kleine insecten creëren de verschijning van schilferige, witte vlekken langs het gebladerte en de stengels van varens. Het aanbrengen van insecticideolie op de aangetaste bladeren en stengels kan dit kleine ongedierte helpen elimineren.
  • Schimmelproblemen komen ook vaak voor bij varens, vanwege de hoge luchtvochtigheid. Te veel water geven kan ook het risico op schimmelinfecties vergroten. Het afsnijden van overvolle bladeren om de luchtstroom te bevorderen, zal de mogelijkheid van deze aandoening helpen verminderen. Fungicide bladsprays en bodembevochtigers kunnen schimmels helpen elimineren.

Propageren

Crocodyllus-varens planten zich op natuurlijke wijze voort door de productie van sporen, hoewel de beste manier om gecultiveerde varens te vermeerderen is door middel van worteldeling.

  1. Haal uw volwassen Crocodyllus-varen uit de pot in de lente wanneer nieuwe groei begint te verschijnen.
  2. Scheid de wortelstokken en snij voorzichtig de wortelstokken uit elkaar die samendraaien of groeien.
  3. Houd de wortels niet langer dan nodig uit de grond. Plaats deze gescheiden wortelstoksegmenten in potten die rijke, leemachtige potgrond bevatten.
  4. Houd de grond licht vochtig terwijl jonge wortels beginnen te groeien en nieuwe planten vormen.

Deze vermeerderde secties zijn een goede manier om meer Crocodyllus-planten te verkrijgen en toe te voegen aan je kamerplantencollectie. Ze zijn ook geweldige cadeaus voor vrienden en familie.

Een unieke, lonende kamerplant

Hoewel uw Crocodyllus-varen misschien iets meer aandacht nodig heeft dan sommige andere soorten kamerplanten, maakt zijn unieke schoonheid het waard om verwend te worden.

Aanbevolen: