Is Kalanchoë een vaste plant? Feiten en kweektips

Inhoudsopgave:

Is Kalanchoë een vaste plant? Feiten en kweektips
Is Kalanchoë een vaste plant? Feiten en kweektips
Anonim
rode Kalanchoë-bloemen in potten
rode Kalanchoë-bloemen in potten

De kalanchoë is een meerjarige vetplant en lid van de Crassulaceae-familie. Deze gemakkelijk te verzorgen plant, afkomstig uit Madagaskar, heeft maar liefst 125 soorten en is een populaire keuze voor een potplant of als aanvulling op het landschap.

Over Kalanchoes

Hoewel kalanchoëplanten technisch gezien vaste planten zijn, worden ze vaak behandeld als eenjarige wegwerpplanten die worden weggegooid nadat de bloemen zijn verwelkt. Het kan echter opnieuw tot bloei worden gebracht.

Kalanchoëplanten bloeien doorgaans van zomer tot herfst. De bloemen vormen kleine trossen die lijken op kleine boeketten en zijn verkrijgbaar in vele tinten rood, oranje, geel en paars. De ovale bladeren zijn dik, zoals standaard bij vetplanten.

Kalanchoë's worden meestal in potten gekweekt als felgekleurde kamerplant, maar ze kunnen ook als landschapsplant worden gebruikt als je in het juiste klimaat leeft. Kalanchoëplanten, zowel binnen als buiten, geven de voorkeur aan een lage luchtvochtigheid, fel licht en goed doorlatende grond.

Kalanchoë-verzorging

De verzorging van Kalanchoë is heel eenvoudig. Het is een ideale plant voor mensen die denken geen tijd te hebben om een kamerplant te verzorgen. Net als een cactus hebben ze weinig water nodig en zelden kunstmest. Hun behoeften variëren echter enigszins, afhankelijk van of ze zich binnen of buiten uw huis bevinden.

Kalanchoë kweken als kamerplant

Kalanchoë plant oranje, rode en roze bloemen
Kalanchoë plant oranje, rode en roze bloemen

Als je een kalanchoë als kamerplant kweekt, heeft hij acht tot tien uur per dag fel licht nodig. Het moet worden gepot in een lichte, goed doorlatende potgrond die voor ongeveer 50 procent uit perliet bestaat.

  • Water geven hoeft alleen als je kalanchoë droog is. Steek gewoon uw vinger in de grond. Als het vochtig aanvoelt, hoeft u het nog geen water te geven. Doorweekte grond leidt tot wortelrot en doodt je plant.
  • Bemesting mag ook niet vaak voorkomen, en mag niet vaker dan één keer per maand worden toegepast. Als je van plan bent je kalanchoë na de bloei weg te gooien, is bemesten helemaal niet nodig.

Als je van plan bent je kalanchoë te behouden, kun je hem weer laten bloeien. Wanneer de bloemen beginnen te vervagen, knipt u ze af en zet u uw plant ongeveer een maand in een donkere kamer. Verminder op dit moment het water geven. Wanneer zich nieuwe knoppen beginnen te vormen, zet u deze terug op een zonnige plek. Hervat de normale watergift. Binnenkort kun je genieten van nog meer prachtige bloemen.

Kalanchoë kweken als buitenplant

Kalanchoës die buiten worden geplant, hebben ook goed doorlatende, alkalische grond nodig. Als je in een nat klimaat leeft, zul je niet veel succes hebben met kalanchoës in de open lucht. Hetzelfde geldt als je in een koud klimaat leeft, want kalanchoës houden er niet van om het koud te krijgen. Ideale temperaturen zijn 's nachts een minimum van 65 graden en overdag een maximum van 85 graden. Als uw locatie niet aan dit ideaal voldoet, kunt u proberen uw planten buiten in potten te zetten en ze gewoon binnen te halen als het weer niet meewerkt.

Als je kalancho's buiten worden geplant, hoeven ze slechts één keer per jaar te worden bemest met een universele meststof. Vermijd het overbevolken van uw kalanchoëplanten, omdat dit kan bijdragen aan bladvlekken als de planten niet voldoende luchtcirculatie hebben.

In het zuidelijke deel van de VS kunnen kalanchoës in de herfst worden geplant. Andere delen van het land kunnen ze in het late voorjaar planten, nadat alle gevaar voor vorst voorbij is. Degenen die in kustgebieden wonen, zullen waarderen dat kalanchoës zouttolerant zijn en overweg kunnen met zoute lucht en bodem.

Nieuwe planten starten

Kalanchoë-planten zijn vrij eenvoudig om thuis te beginnen. Bij veel soorten zie je kleine plantjes ontstaan langs de buitenrand van de bladeren. Als deze groot genoeg zijn, kun je ze voorzichtig verwijderen en in een eigen potje planten.

Een andere manier om kalanchoës te vermeerderen is door een stekje van ongeveer vijf tot tien centimeter lang te nemen en dit 24 uur te laten drogen. Idealiter zou de stek minstens twee bladeren moeten hebben; vier of vijf bladeren zijn nog beter. Plant vervolgens het ene uiteinde van de stengel in de potgrond. Je hebt niet eens een bewortelingsmiddel nodig om ermee aan de slag te gaan.

Sommige soorten kalanchoë zullen kleine uitlopers ontwikkelen die ook kunnen worden gepot zodra ze groot genoeg zijn. Welke manier je ook gebruikt, het starten van nieuwe kalanchoëplanten is heel eenvoudig.

Potentiële problemen

Kalanchoës zijn soms vatbaar voor veel voorkomende tuinplagen en -problemen. De meest voorkomende zijn rupsen, bladluizen en wolluis. Houd er rekening mee dat kalanchoë's niet goed reageren op sommige pesticiden. Zoals meestal het geval is, is natuurlijke ongediertebestrijding de beste optie.

Af en toe kunnen je planten ziekteproblemen hebben. Bladvlekken komen het meest voor en zijn te wijten aan een gebrek aan goede ventilatie. Een ander mogelijk probleem is echte meeldauw, die om dezelfde reden wordt veroorzaakt als bladvlekken.

Als uw plant in een koele, vochtige omgeving staat, ziet u mogelijk eeltplekken op de bladeren. Hoewel dit niet schadelijk is, is het ook niet erg aantrekkelijk. Dit kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat je planten de juiste groeiomstandigheden hebben.

Je zult niet vaak problemen hebben met kalanchoës. Met alleen basisverzorging kun je genieten van een prachtige plant die elk huis of elke tuin zal opfleuren.

Kalanchoe Levensduur en groei

Kalanchoë kan lang leven als hij goed wordt verzorgd. Ze kan binnen worden gekweekt als kamerplant, of buiten in een tuinbed of container. Als je echter in een koude omgeving woont en je kalanchoë niet naar binnen wilt brengen, kun je ze gewoon jaar na jaar kopen en als eenjarige planten kweken.

Aanbevolen: