Afdrukbare gevoelensgrafieken voor kinderen en hoe u ze kunt gebruiken

Inhoudsopgave:

Afdrukbare gevoelensgrafieken voor kinderen en hoe u ze kunt gebruiken
Afdrukbare gevoelensgrafieken voor kinderen en hoe u ze kunt gebruiken
Anonim
Leraar die emotiekaarten toont aan het kind
Leraar die emotiekaarten toont aan het kind

Gevoelstabellen voor kinderen kunnen waardevolle hulpmiddelen zijn om kinderen te helpen hun emoties te verwerken en beter te begrijpen. Of u nu het gevoelensoverzicht voor kleuters of oudere kinderen gebruikt, deze methode kan hen helpen begrijpen dat hun gevoelens vaak voorkomen en dat zij niet de enigen zijn. Ontdek verschillende manieren om gratis afdrukbare gevoelensgrafieken voor kinderen thuis en op school te gebruiken.

Afdrukbare emotiesgrafieken voor kinderen

Soms begrijpen kinderen hun emoties niet helemaal, of hebben ze moeite met het uiten van hun emoties. Door ze een gevoelensdiagram aan te bieden, kunnen ze eenvoudigweg wijzen op de emoties die ze ervaren.

Gevoelstabellen voor peuters en kleuters

Omdat kinderen van verschillende leeftijden verschillende niveaus van begrip hebben, heeft de emotieskaart van een peuter beperkte emoties en afbeeldingen van echte kinderen waar kinderen zich mee kunnen identificeren. Dit kan hen helpen de gevoelens die ze willen overbrengen te zien en te beschrijven.

Gevoelstabellen voor oudere kinderen

Oudere kinderen hebben een meer divers begrip van de reeks emoties die ze kunnen voelen. Het kan voor hen nuttiger zijn om een printable te gebruiken met een grote verscheidenheid aan emoties die via emoji's worden weergegeven. Ze kunnen ook een gevoelscirkel gebruiken om precies vast te stellen hoe ze zich voelen. Voor hulp bij het downloaden en afdrukken raadpleegt u de Adobe-handleiding voor afdrukbare bestanden.

Hoe kan een gevoelensdiagram kinderen helpen?

Het is soms ingewikkeld voor kinderen om zich uit te drukken. Zeer jonge kinderen of mensen met een handicap missen vaak de nuances in de woordenschat om uit te drukken hoe ze zich werkelijk voelen, dus een emotieskaart kan het perfecte middel zijn om zichzelf te uiten. Zelfs kinderen die hun emoties zonder aarzeling kunnen uiten, kunnen baat hebben bij een gevoelensoverzicht. Ze kunnen het schema gebruiken als de persoon met wie ze willen praten er niet is, of gewoon om zelf hun gevoelens te achterhalen. Kinderen kunnen dus een gevoelensdiagram gebruiken om hen te helpen hun emoties te begrijpen en deze een naam te geven. Grafieken kunnen ouders, verzorgers en leraren ook helpen triggers in emoties te zien en kinderen te helpen omgaan met angst en angst.

Emoties op een positieve manier leren uiten

Zodra een kind heeft geleerd zijn emoties te identificeren aan de hand van een gevoelensdiagram, kan hij de emotie gaan begrijpen en deze op een positieve manier uiten. Als een kind bijvoorbeeld vaststelt dat hij of zij zich verdrietig voelt, kan een ouder, verzorger of leraar hem/haar helpen erachter te komen waarom hij zich verdrietig voelt en hoe hij met die emotie om moet gaan en deze kan verwerken – of hoe hij de emotie kan herkennen en er geen emoties bij kan plaatsen. oordeel erover. In plaats van een driftbui of een inzinking te krijgen, leer je kinderen positieve manieren om hun emoties te uiten en ermee om te gaan.

Een gevoelsdiagram thuis gebruiken

Soms kunnen kinderen te overweldigd en emotioneel raken om hun ware gevoelens thuis te uiten. Andere keren zijn ze misschien bang voor de emoties die in hen woeden. Er zijn verschillende manieren waarop een gevoelensdiagram thuis nuttig kan zijn.

Creëer een emotionele veilige ruimte

Creëer een veilige ruimte met stoelen, knuffels, verzwaarde dekens, friemelspeelgoed en andere sensorische kalmerende hulpmiddelen. Wanneer uw kind een ‘negatieve emotie’ voelt of overweldigd is, laat hem of haar dan de emotie identificeren en de veilige ruimte gebruiken om te kalmeren.

Oefen samen met het identificeren van de emoties

Oefen samen de verschillende emoties. Wijs de emotie aan en oefen samen met het maken van het gezicht.

Gebruik het gevoelensdiagram om kalmerende strategieën te oefenen

Oefen kalmeringsstrategieën voor wanneer kinderen emoties voelen zoals verdrietig of bang. Wijs op de emotie en oefen samen om te kalmeren met behulp van technieken als ademhaling en mindfulness. Zo leggen ze een verbinding tussen de emotie en de strategie.

Maak een ochtendroutine

Laat uw kind wennen aan het uiten van zijn emoties door 's ochtends een emotie te kiezen die hij of zij voelt. Dit kan je helpen triggers te leren kennen die emotionele veranderingen kunnen veroorzaken.

Bouw een emotionele woordenschat op

Gebruik het gevoelswiel thuis om oudere kinderen te helpen hun emotionele woordenschat op te bouwen. Praat regelmatig over hoe emoties met elkaar verbonden zijn. Leg uw kinderen uit dat u deze emoties ook voelt door ze voorbeelden te geven.

Maak gevoelsgrafieken toegankelijk

meisje wijst naar papier op de muur
meisje wijst naar papier op de muur

Hang een gevoelenskaart aan de muur of op de koelkast, zodat kinderen deze kunnen raadplegen als ze zich overweldigd voelen. Laat ze magneten plaatsen op de emotie die ze voelen. Op deze manier kunnen ze ernaar verwijzen wanneer dat nodig is, waardoor ze hun emoties gemakkelijker kunnen uiten. Je kunt ze ook naar hun emoties laten wijzen als deze non-verbaal zijn. U kunt er ook voor kiezen om een gevoelensoverzicht in een kamer te plaatsen die emotioneel geladener is dan de meeste andere kamers. Laat uw kind naar het emotiesdiagram verwijzen en de verschillende emoties aanwijzen die het voelt. Dit kan u helpen uw kind te lezen, zodat u samen met zijn/haar emoties kunt omgaan.

Een gevoelsdiagram gebruiken op school

Voor kinderen die problemen hebben met het uiten van zichzelf of non-verbaal zijn, kan een emotiesdiagram een redder in nood zijn. Deze kunnen leraren en mensen rondom het kind helpen hun gevoelens en behoeften beter te begrijpen.

Toevoegen aan een sensorische doos

Lamineer een gevoelenskaart en voeg deze toe aan hun tas of zintuiglijke doos. Dit kan hen helpen hun verschillende emoties te uiten tegenover leraren en vrienden.

Hang het gevoelensdiagram op in de klas

Hang een emotieskaart op in een klaslokaal op een goed toegankelijke plek. Kinderen kunnen het schema gebruiken om te verwijzen naar de verschillende emoties die ze voelen en er woorden aan te geven.

Vraag regelmatig hoe leerlingen zich voelen

Geef elke leerling een gevoelensdiagram. Vraag 'Hoe voel je je?' en laat de kinderen het diagram gebruiken om hun verschillende emoties te onderscheiden.

Emotionele bingo

Speel emotionele bingo. Maak een bingobord op de emotieskaart. Maak gezichtsuitdrukkingen die elke emotie overbrengen, en laat elk kind de juiste emotie kiezen die daarmee overeenkomt op het schema.

Ik voelde me zo toen

Basisschoolleerlingen die op de vloer van het klaslokaal zitten, luisteren naar de leraar
Basisschoolleerlingen die op de vloer van het klaslokaal zitten, luisteren naar de leraar

Praat over emoties met leerlingen. Wijs een gevoel op het schema aan en laat de leerlingen bespreken of opschrijven wanneer ze die emotie voelden. Praat over manieren om met hun verschillende emoties om te gaan.

Praat over emotionele gebieden en diepere emoties

Gebruik voor oudere leerlingen het wieldiagram om te laten zien hoe emoties variëren. Een leerling die denkt dat hij boos of bang is, kan er bijvoorbeeld achter komen dat hij zich afgewezen of onzeker voelt. Je kunt het wiel gebruiken om hun emotionele intelligentie op te bouwen en strategieën te bedenken om met elke emotie om te gaan.

Tips voor het gebruik van een gevoelensdiagram

Er zijn verschillende manieren om gevoelensgrafieken te gebruiken in klaslokalen en rondom uw huis. Bekijk enkele tips voor het succesvol gebruiken van een emotiesdiagram.

Stimuleer een scala aan emoties

Voor kinderen die weinig emotionele uitlaatkleppen hebben, kun je dit het enige gebied maken waar ze hun emoties vrijelijk mogen en zelfs kunnen uiten. Ze kunnen zich tegelijkertijd gelukkig en bang voelen, zoals wanneer ze naar een nieuwe school gaan, ver weg van hun oude buurt. Ze voelen zich misschien opgelucht dat hun ouders na jaren van vechten zijn gescheiden, of voelen zich schuldig en verdrietig. Al deze gevoelens zijn normaal en moeten als zodanig worden behandeld.

Bied leeftijdsgebonden gevoelensgrafieken aan

Zeer jonge kinderen die nog niet kunnen lezen, zullen meer baat hebben bij diagrammen die emoties weergeven in afbeeldingen in plaats van in woorden. Zoek naar stickers of magneten met vrolijke, verdrietige, bange, boze, verwarde en verraste gezichten.

Maak gevoelsgrafieken kleurrijk

Of je nu een diagram koopt, er een downloadt of er zelf een maakt, maak het zo aantrekkelijk mogelijk voor jonge ogen door voor veel kleur te gaan. Rood kan woede uiten, terwijl geel geluk kan vertegenwoordigen. U kunt ook een kind om zijn inbreng vragen als u uw eigen diagram ontwerpt. Laat ze beslissen welke kleuren bij welke gevoelens passen.

Belang van het uiten van emoties

Iedereen ervaart allerlei soorten emoties, en kinderen zijn niet anders. Terwijl sommige ouders hun kinderen vrijuit hun gevoelens laten uiten, kunnen andere kinderen zich onderdrukt voelen. Het verbergen of minimaliseren van emoties, vooral emoties die sommige volwassenen als 'slecht' beschouwen, kan op de langere termijn tot negatieve gevolgen leiden.

Dit geldt vooral voor kinderen die emotionele gebeurtenissen meemaken, zoals de scheiding van hun ouders, de dood van een geliefde of een grote verhuizing naar een nieuwe stad of school. Hoewel het niet altijd mogelijk is om naar je gevoelens te handelen, moeten kinderen niet bang zijn om erover te praten. Ze moeten ook weten dat wat ze ook voelen geldig is, geen enkel gevoel is ‘fout’.

Gratis emotiesgrafieken voor kinderen om af te drukken

Of uw kind zijn gevoelens nu goed verwoordt of niet, een gevoelensdiagram kan hem helpen zijn emoties te verwerken en onderscheid te maken tussen verschillende emoties, zoals boos of gefrustreerd. Het gebruik van een schema voor de momenten waarop ze de woorden niet kunnen vinden, kan zowel uw kind als alle anderen in huis ten goede komen. Door het schema te doorlopen, krijgt uw kind inzicht in zijn emoties, waardoor hij of zij later een gesprek over die gevoelens kan voeren.

Aanbevolen: