21 karaktervormende activiteiten voor kinderen om waarden te leren

Inhoudsopgave:

21 karaktervormende activiteiten voor kinderen om waarden te leren
21 karaktervormende activiteiten voor kinderen om waarden te leren
Anonim
kinderen spelen touwtrekken
kinderen spelen touwtrekken

Het opvoeden van kinderen met een goed karakter lijkt misschien een no-brainer, maar in de praktijk kan het behoorlijk uitdagend zijn. Ouders concurreren tegenwoordig met afleidingen van sociale media, leeftijdsgenoten van hun kinderen, leraren en andere mediabronnen. Door een paar karaktervormende activiteiten onderdeel te maken van uw normale routine, kunt u kinderen essentiële vaardigheden leren die hen zullen helpen succesvol met anderen om te gaan. Deze karakterontwikkelingsspellen voor kinderen werken net zo goed in een gezins- of schoolomgeving.

Wat is karaktervorming?

Volgens de Cambridge Dictionary wordt karaktervorming gedefinieerd als 'iemand helpen emotioneel sterker, onafhankelijker en beter in het omgaan met problemen te maken." Door karaktervormende spelletjes te oefenen, kan uw kind vaardigheden ontwikkelen, zoals communicatie en teamwerk, die hem zullen helpen succes te boeken in de wereld.

Dat vind ik leuk aan jou

Deze activiteit kan kinderen helpen zien wat hun sterke punten zijn en hun eigenwaarde vergroten. Volgens Kids He alth lijken kinderen die hun "sterke en zwakke punten begrijpen en een goed gevoel over zichzelf hebben, gemakkelijker om te gaan met conflicten en weerstand te bieden aan negatieve druk." Karaktervormende spellen zoals deze kunnen helpen.

Materialen

  • Ballonnen
  • Lint
  • Permanente markers

Instructies

  1. Laat iedereen in de groep in een kring zitten.
  2. Voor kleinere groepen: deel aan elke persoon hetzelfde aantal ballonnen uit als het totale aantal in de groep min één. Dus als er zes mensen in de groep zitten, krijgt elke persoon vijf ballonnen (één voor elke persoon, afgezien van zichzelf). Voor grotere groepen van tien of meer personen deelt u twee ballonnen uit aan elke persoon en vraagt u de groepsleden één persoon naar keuze te kiezen en één persoon die ze niet goed kennen. Als leider moet je ook ballonnen nemen en kinderen kiezen waarvan je denkt dat ze niet zo snel gekozen zullen worden als anderen.
  3. Instrueer groepsleden om een ballon op te blazen met een bepaalde persoon in gedachten, knoop deze vast en voeg een lint toe.
  4. Ze moeten dan de naam van de persoon en een positieve eigenschap van die persoon op de ballon schrijven met de scherpte.
  5. Herhaal het proces met volgende ballonnen.
  6. Zodra iedereen klaar is met het opblazen en schrijven op de ballonnen, laat je de groepsleden de ballon naar de persoon brengen voor wie de ballon bedoeld is. Elke persoon zou meerdere ballonnen moeten hebben met positieve uitspraken erop.

Rollenspel Respect

rollenspel van broer en zus
rollenspel van broer en zus

Kinderen het concept van respect voor anderen leren kan een essentiële vaardigheid zijn als ze volwassen zijn. Respect kan zich vertalen in de werkplek of in de gemeenschap. Stel je een werknemer voor die zijn baas niet respecteert als hem wordt gevraagd een taak uit te voeren. Waarschijnlijk zullen ze hun baan niet lang meer hebben. Nu begrijp je waarschijnlijk waarom deze vaardigheid een essentiële karaktereigenschap is die je wilt dat je kind ontwikkelt.

Instructies

  1. Voor deze activiteit heb je twee vrijwilligers nodig. (Je kunt deze activiteit ook thuis met je twee kinderen doen). Als de groep meer dan twee kinderen heeft, kunnen de anderen observeren.
  2. Instrueer je vrijwilligers om twee scenario's na te spelen. In het eerste scenario zijn twee vrienden in de bus aan het praten. Ze zijn erg onbeleefd tegen elkaar (onvriendelijke dingen zeggen, elkaar onderbreken, duwen, enz.).
  3. Pauzeer na deze sketch en vraag de kinderen wat de twee aan het doen waren, wat niet respectvol was. Discussie mogelijk maken en faciliteren.
  4. Laat dezelfde twee vrijwilligers dezelfde scène naspelen, maar vertel ze dat ze respectvol tegenover elkaar moeten zijn en geen dingen moeten doen die niet respectvol zijn. Vertel ze dat ze vriendelijk moeten zijn, elkaar niet moeten onderbreken, niet moeten pushen, enzovoort. Ga daarna verder met de discussie over de verschillen tussen de twee scenario's.

Door gedrag te zien dat wordt uitgevoerd, wordt het voor kinderen duidelijk welk gedrag onaanvaardbaar is.

Hoe je een held kunt zijn

Goed burgerschap omvat veel dingen, van het helpen van anderen tot de zorg voor degenen met wie we omgaan en het tonen van persoonlijke interesse in hen. Volgens Marilyn Price-Mitchell, Ph. D., in een artikel voor Psychology Today, wanneer kinderen goede burgerschapsvaardigheden ontwikkelen, drukken ze een "grotere stempel op de wereld."

Materialen

  • Papier
  • Kleurpotloden of stiften

Instructies

  1. Verzamel uw kinderen of klas en start een discussie over helden. Vraag de kinderen om eigenschappen van een goede held te noemen. Leid ze naar woorden als behulpzaam, vriendelijk en moedig.
  2. Vraag ze nu om enkele helden te noemen die ze kennen uit films of televisie en uit het echte leven. Kinderen kunnen superhelden bedenken, maar ook ambtenaren zoals artsen en brandweerlieden. Moedig ze aan om dieper te kijken naar andere mensen die op het eerste gezicht misschien geen helden lijken, maar die heroïsche/onbaatzuchtige daden verrichten, zoals de buurman die het gazon van iemand anders maait nadat zijn vader geopereerd is, of de ouder die de slaap opgeeft om op te staan. vroeg om ze mee te nemen naar een voetbalwedstrijd.
  3. Vraag de leerlingen voor het tweede deel van de activiteit om een tekening van zichzelf te maken, maar om zichzelf in een superheld te veranderen met alle eigenschappen die een held heeft.
  4. Eindig met een discussie over hoe ze goede burgers kunnen zijn door elke dag enkele van deze positieve eigenschappen te gebruiken. Stel scenario's voor, zoals helpen de kat te voeren als een ouder moe is na een lange dag, of de afwas doen zonder dat er om gevraagd wordt.

Conflictladder

De Conflictladder biedt een aantal bouwstenen die kinderen kunnen worden geleerd om hen te helpen leren omgaan met de onvermijdelijke conflicten die ze gedurende hun hele leven zullen ervaren. De vaardigheden omvatten kalm blijven, naar de ander luisteren en ideeën opdoen om het probleem op te lossen. Je wilt deze niet alleen bespreken, maar je wilt ze ook in je gedrag modelleren.

Materialen

  • Fotokopieën van een ladder met zes sporten
  • Kleurpotloden of stiften

Instructies

In deze karaktervormende activiteit ga je het concept van een ladder gebruiken om kinderen te leren hoe ze conflicten met anderen kunnen oplossen. Geef elk kind een tekening van een ladder met zes sporten. Terwijl u elke trede doorloopt, kleuren de kinderen deze in met de kleur die u noemt, en dit zal hen helpen het concept van het oplossen van conflicten te onthouden. Vertel kinderen dat ze de sporten in de juiste volgorde moeten beklimmen, want als ze er één overslaan, kunnen ze uitglijden en in een conflict terechtkomen.

  • Blauw: De kleur blauw staat voor rust. Haal diep adem om je woede te overwinnen en blijf kalm als je een conflict hebt met iemand anders.
  • Rood: De kleur rood staat voor stop. Stop en neem even de tijd om te luisteren naar wat de ander zegt. Herhaal wat ze tegen hen hebben gezegd om er zeker van te zijn dat je het probleem echt begrijpt.
  • Geel: De kleur geel staat voor voorzichtigheid. Ga voorzichtig te werk en gebruik 'ik'-uitspraken, zodat je de ander niet beschuldigt. In plaats van bijvoorbeeld te zeggen: 'Je bent gemeen!' Zeg bijvoorbeeld: 'Ik heb het gevoel dat ik oneerlijk wordt behandeld.' Leg de focus op jou en/of je gevoelens.
  • Red: Gebruik opnieuw rood omdat je moet onthouden om te stoppen en te luisteren nadat je je 'ik'-verklaring hebt afgelegd. Laat de ander reageren. Sommige conflicten zijn het gevolg van misverstanden. Je vriend zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: 'Het spijt me. Het was niet mijn bedoeling om je gevoelens te kwetsen. Dit is wat ik bedoelde."
  • Green: Groen staat voor "go!" Ga en vraag andere mensen om je te helpen het probleem op te lossen. Het verzamelen van ideeën van anderen resulteert meestal in een oplossing van het probleem.
  • Blauw: Opnieuw blauw om u eraan te herinneren kalm te blijven, zelfs als de oplossing niet is wat u wilde of als u het conflict niet kunt oplossen.

Character Building-onderwerpen voor kinderen

Karakterontwikkelingsspellen voor kinderen bevatten veel onderwerpen, ideeën en voor de leeftijd geschikte zinnen. Bouw lessen en activiteiten rond onderwerpen zoals:

  • Betrouwbaar
  • Betrouwbaarheid
  • Doorzettingsvermogen
  • Sterke en zwakke punten
  • Eerlijkheid
  • Respect
  • Burgerplicht
  • Problemen oplossen
  • Vrijgevigheid
  • Zelfvertrouwen
  • Samenwerking
  • Acceptatie

Eenvoudige karakterontwikkelingsactiviteiten

Gemeenschappelijke woordspelletjes en activiteiten kunnen eenvoudig worden aangepast om deze karakterontwikkelingskenmerken en onderwerpen op te nemen. Begin met deze voorbeelden en creëer vervolgens je eigen karaktervormende variant op een klassiek spel.

  • Guess Who - Speel Guess Who door de eigenschappen van een persoon in een gewone ambtenaarsbaan te beschrijven, zoals een politieagent, en laat kinderen raden met wie je het hebt ongeveer.
  • Samen reizen- Zet een eenvoudige teambuilding-oefening op door kleine groepen kinderen uit te dagen om van de ene locatie naar de andere te komen met slechts een paar materialen zoals hoelahoep. Bespreek de verschillende onderwerpen/kenmerken die ze tijdens hun samenwerking lieten zien.
  • Strengths I Spy- Neem het klassieke spel I Spy en geef er een draai aan door kinderen om de beurt alle sterke punten van één persoon in de kamer te laten benoemen, terwijl anderen dat proberen raad eens wie de mysterieuze persoon is.
  • Geblinddoekte obstakels - Plaats voorwerpen op de grond, zoals touwtjes, kussens, schoenen of wat je maar kunt vinden. Deel vervolgens groepen in teams van twee. laat één teamgenoot een blinddoek dragen en laat de ander hem instructies geven over hoe hij door de obstakels heen kan komen zonder ze te zien, om vertrouwen en leiderschap te oefenen.
  • Alle hens aan dek - Plaats een opstapje, een plat stuk hout of een stuk papier op de vloer. Zorg ervoor dat deze klein genoeg is, zodat elke persoon in de groep er maar één voet op kan plaatsen. Laat de groep vervolgens oefenen met het oplossen van problemen en teamwerk door uit te zoeken hoe alle leden tegelijkertijd op de kruk kunnen staan zonder de grond te raken.
  • Tug of War - Zoek een touw en verdeel je groep in twee teams. Laat de leden samenwerken om hun unieke sterke punten tegen hun tegenstanders te vinden, en probleemoplossende strategieën gebruiken om hun zwakke punten te beheersen.
  • Steek de weg over - Gebruik twee platforms en een lang stuk hout dat als weg ertussen kan worden gebruikt. Laat alle leden van de groep op één platform staan en geef ze de opdracht een manier te vinden om naar de andere kant over te steken. Het team moet samenkomen om elk lid te helpen de oversteek te maken en probleemoplossende strategieën te gebruiken.
  • Card Connection - Geef elk lid van de groep een kaart uit een stapel en laat ze deze op hun voorhoofd plakken zonder ernaar te kijken. Vertel de groep dat het doel van het spel is om samen te werken met een persoon met de hoogste waardekaart. Bespreek daarna hoe verschillende kaartwaarden aanvoelden en hoe ze anders werden behandeld dan mensen met kaarten met een hoge waarde.
  • Rijst verzamelen - Spreid rijst uit op een tafel en verdeel de groepsleden in teams. Geef elk team een instrument dat ze kunnen gebruiken om de rijst op te rapen, zoals een pincet, lepels of kopjes. Vertel hen dat ze alleen hun gereedschap kunnen gebruiken en niet hun handen, en dat degene die de meeste rijst verzamelt, wint. Bespreek daarna de eerlijkheid en hoe verschillende hulpmiddelen het spel gemakkelijker of moeilijker maakten om te spelen.
  • Rood licht, groen licht - Laat alle leden van de groep op één punt in de kamer in een rij staan. Selecteer vervolgens bepaalde leden om verschillende stappen vooruit te zetten, zoals vijf stappen voor een paar leden en tien stappen voor andere. Speel een spelletje rood licht, groen licht en bespreek daarna de eerlijkheid en hoe leden die stappen vooruit zetten een oneerlijk voordeel hadden.
  • No Talking - Gebruik een kaartspel en geef elk lid van de groep een kaart. Zeg dat ze de kaart op hun voorhoofd moeten plakken zonder ernaar te kijken. Kondig vervolgens aan dat niemand met kaarten van een bepaalde kleur of een bepaald nummer kan praten. Je kunt het nummer of de kleur tijdens het spel veranderen om anderen de kans te geven zich geïsoleerd te voelen. Bespreek daarna hoe anderen zich voelden toen ze werden afgewezen of genegeerd vanwege hun kleur/nummer.
  • Two on One - Verdeel je groep in drieën, zodat twee mensen in hetzelfde team zitten en één persoon tegen hen strijdt. Ze kunnen een potje basketbal spelen, tikkertje spelen, voorwerpen verzamelen of iets anders dat gemakkelijker te realiseren is voor een team van twee personen. Bespreek doorzettingsvermogen en eerlijkheid nadat iedereen om de beurt een team van één en twee personen heeft gemaakt.
  • Words for Friends - Geef je groep een scenario over hoe hun vriend boos op zichzelf is omdat hij/zij het niet zo goed heeft gedaan op een toets, of de wedstrijd heeft verloren- winnende schot. Laat uw groep een lijst opschrijven van de dingen die zij tegen hun vriend(in) zouden zeggen. Laat ze vervolgens de gedachten opschrijven die ze over zichzelf zouden hebben als ze zich in de situatie bevonden. Praat over de verschillen tussen de lijsten en hoe belangrijk het is om respect voor onszelf te hebben en tegen onszelf te praten zoals je met een vriend zou doen.
  • Out on You - Laat je team een potje basketbal, ballonvolleybal, viervierkant of een ander spel spelen waarbij een bal buiten de baan kan gaan. Terwijl het team speelt, wees dan de scheidsrechter en roep af en toe de bal naar het verkeerde team. Kijk of de leden van de groep eerlijk en sportief zijn. Bespreek na elk spel hoe de leden van beide teams zich voelen en reageren.
  • Burgerschapsbingo - Maak een kaart in bingostijl met elementen zoals burgerschap, eerlijkheid en eerlijkheid op de vierkanten. Kijk wie vijf kenmerken op rij kan krijgen en een modelburger kan worden genoemd. Laat de winnaars voorbeelden geven van de kenmerken voordat ze hun prijs claimen.
  • Talentshow en vertel - Laat elk lid van je groep een speciaal talent bedenken dat ze hebben, van voetballen tot schilderen. Laat vervolgens elk lid van de groep zijn of haar talent aan anderen laten zien. Bespreek hoe ieders talenten uniek zijn en help kinderen zelfvertrouwen te ervaren.
  • Ik heb je nodig - Druk een kleurblad af en geef er één aan elk lid van je groep, samen met een ander item om mee te werken, zoals kleurpotloden, scharen, lijm, enz. Vertel ze dat ze een manier moeten bedenken om hun afbeeldingen te kleuren, knippen en lijmen. Bespreek delen, samenwerken en vrijgevigheid terwijl ze hulpmiddelen uitwisselen om de klus te klaren.

Activiteiten zijn stapstenen

Deze karaktervormende activiteiten helpen je op weg bij het aanleren van karakterwaarden aan kinderen. Houd er echter rekening mee dat het leren van een goed karakter een levenslang proces is, vooral het leren omgaan met kwesties als conflictbeheersing en het vasthouden aan je principes in lastige situaties. Begin met de activiteiten en ga door met het versterken van de concepten op een dagelijkse basis, en uiteindelijk zul je een natuurlijke karakterontwikkeling zien optreden.

Aanbevolen: