Activiteiten om kinderen respect te leren

Inhoudsopgave:

Activiteiten om kinderen respect te leren
Activiteiten om kinderen respect te leren
Anonim
Studentenbijeenkomst
Studentenbijeenkomst

Voordat je kinderen vertelt dat ze respect moeten tonen, moet je bedenken wat het woord voor hen betekent. Respect is een abstract zelfstandig naamwoord dat een reeks concepten omvat die moeilijk te begrijpen zijn voor kinderen. Gebruik dus gedenkwaardige activiteiten om hen respect te leren voor mensen, eigendommen en het milieu.

Papieren kettingen

Meisje met een papieren ketting
Meisje met een papieren ketting

Zelfs jonge kinderen kunnen papieren kettingen aan elkaar koppelen. Je kunt deze activiteit één-op-één doen, met het hele gezin of met een klas.

Materialen

  • Stroken bouwpapier
  • Tape of een lijmstift
  • Schaar (als je geen voorgesneden strips gebruikt)
  • Gekleurde pennen

Methode

  1. Bespreek het respectgebied waarop u zich wilt concentreren. Je zou bijvoorbeeld kunnen praten over respect voor de rechten van mensen en waarom mensen in de rij staan bij een supermarkt.
  2. Stel een gerelateerde vraag. Dit zou zoiets kunnen zijn als: "Staan mensen in de rij op school?" gevolgd door: "Staan er een paar kinderen voor je in de rij?"
  3. Vraag de kinderen waarom ze denken dat mensen zich zo gedragen. Help ze verder te bouwen op het antwoord door te praten over de gevoelens van kinderen als mensen zich niet gedragen zoals ze zouden moeten, en hoe ze zich voelen als ze iemand gelukkig maken.
  4. Schrijf een voorbeeld van hoe je je niet moet gedragen op een strookje papier. Je zou bijvoorbeeld kunnen schrijven: 'Toon respect, dring niet in de rij.'
  5. Herhaal het proces en richt je op een ander gebied van de rechten van mensen.
  6. Als er voldoende stroken zijn, plak je de twee uiteinden aan elkaar om een ring te vormen. Gebruik tape of een lijmstift om de ring vast te zetten.
  7. Demonstreer hoe je een ketting vormt door de volgende strook door de ring te halen om een schakel te maken en dit te herhalen.
  8. Beslis samen waar je de ketting gaat ophangen. Veel plezier met het rond de muren en ramen hangen, waar het gezien en gelezen kan worden.

Tip

Als je met kleine kinderen werkt, maak dan vooraf stroken felgekleurd papier klaar en help ze hun ideeën op te schrijven. Later kun je de ketting maken en ophangen zodat iedereen hem kan zien. De video All About Respect is handig om kinderen uit de lagere middelbare scholen op ideeën te brengen.

Variaties:

  • Zet in een klaslokaal of met een groep middelbare scholieren tafels op met samenwerkende kinderen en houd een wedstrijd waarbij de groep de langste ketting maakt. Kinderen kunnen verschillende gedragsgebieden kiezen voor hun ketens: bijvoorbeeld de omgeving, de gemeenschap, de speeltuin of thuis. Zorg voor een maat voor de links om ruzies te beperken. Elk punt moet duidelijk worden geschreven en teams worden bestraft voor herhaling in hun reeks.
  • Als je eenmaal met de activiteit bent begonnen, geef je thuis de leiding aan een oudere broer of zus en draag je bij door indien nodig op afstand te vragen.

Hoe het werkt

Door over aspecten van beleefd gedrag te praten, leren kinderen wat er van hen wordt verwacht, zodat ze zich niet ongemakkelijk voelen in sociale situaties. Ze zijn trots en gerustgesteld als ze de juiste antwoorden geven. Het opschrijven van de punten versterkt de informatie en de praktische activiteit is leuk en gedenkwaardig. Ten slotte geeft het tentoonstellen van hun werk hen zelfrespect en een constante herinnering aan uw discussie. Prijs hun werk aan anderen, zodat ze weten dat je het respecteert.

Maak respect T-shirts

Gelukkige jongen met t-shirt
Gelukkige jongen met t-shirt

Als je op school of bij een jeugdproject voor kinderen werkt, moet je om financiering vragen of contact opnemen met je ouders om voor t-shirts te zorgen. Breng de kinderen vóór de activiteit in de stemming door ze de Respect Rap Video te laten zien.

Materialen

  • Een t-shirt voor elk kind
  • Stofpennen of verf (genoeg voor het aantal betrokken kinderen)
  • Tekenpapier

Methode

  1. Stop de video net voordat de rap begint en bespreek de getoonde scènes van kinderen die voetbal spelen, op het schoolplein en in de rij staan.
  2. Vraag de leerlingen waar de rap volgens hen over zal gaan.
  3. Laat de video zien.
  4. Praat over rapregels uit de video.
  5. Leg uit wat een slogan is. Vraag naar slogans uit de rap.
  6. Vraag elk kind een ontwerp en slogan te maken en deze vervolgens op een stuk tekenpapier te tekenen.
  7. Laat leerlingen hun werk laten zien. Moedig andere leerlingen in de klas aan om te vertellen wat ze leuk vinden aan het werk van een leerling.
  8. Geef elk kind een T-shirt en textielverf.
  9. Zeg tegen de leerlingen dat ze hun ontwerpen op hun T-shirts moeten tekenen. Maak er een punt van om te bespreken waarom ze hun specifieke slogans hebben gekozen.

Extensie

Deze activiteit is een uitstekend project voor de hele school. Je kunt een dag hebben waarop iedereen de T-shirts draagt die ze hebben gemaakt en een parade houdt.

Hoe het werkt

Bespreking van de video en het kiezen van de slogans die het meest voor de kinderen betekenen, wijst op kwesties die ze allemaal delen, waardoor het gemeenschapsgevoel wordt versterkt en wederzijds respect wordt afgedwongen. Het delen van hun originele ideeën en het elkaar complimenteren met hun werk geeft zelfvertrouwen; kinderen voelen zich gerespecteerd door hun metgezellen. Bovendien herinnert het dragen van hun ontwerpen zichzelf en andere kinderen er voortdurend aan dat ze respect moeten tonen.

Tasstickers

Duimen omhoog sticker
Duimen omhoog sticker

Jongeren kunnen zelfklevend papier gebruiken om kleurrijke stickers te maken voor hun tassen, notitieboekjes en boeken. Kinderen tekenen hun stickers met de hand of zoeken naar ideeën op internet.

Materialen

  • Een liniaal
  • Kleverig papier
  • Schaar
  • Markers, gekleurde pennen, enz.

Methode

  1. Praat met je leerlingen over respect.
  2. Gebruik een liniaal om het gebied te meten waar de sticker moet worden geplaatst.
  3. Bepaal de vorm van de sticker.
  4. Teken het op zelfklevend papier.
  5. Knip maar uit.
  6. Plaats het papier los en plak het ontwerp op je tas.

Variatie

Kinderen kunnen ook een afbeelding op internet vinden. Als u een computer gebruikt, zorg er dan voor dat het zelfklevende papier aan de specificaties van uw printer voldoet. Deze activiteit werkt goed om kinderen te leren het milieu te respecteren. U kunt problemen aanpakken zoals:

  • Water besparen
  • Recycling
  • Behoud

Hoe het werkt

Deze activiteit versterkt punten die door discussie naar voren zijn gekomen. Het praktijkgerichte element geeft jongeren de tijd om zich te concentreren op de kwesties waarover u sprak. Het tonen van hun stickers geeft jongeren een gevoel van trots en geeft hen een gespreksonderwerp, zodat ze kunnen pronken met hun kennis wanneer andere kinderen of volwassenen vragen naar de redenen voor hun stickers.

Fotografietentoonstelling

Student met digitale camera
Student met digitale camera

Deze activiteit is voor kinderen van negen tot twaalf jaar en leert kinderen scènes te observeren waarin mensen hun directe omgeving wel of niet respecteren. Je kunt het op elk moment van het jaar doen, maar het is vooral waardevol in de periode voorafgaand aan de Dag van de Aarde.

Materialen

  • Constructiepapier op posterformaat
  • Stickers
  • Gewone zelfklevende etiketten
  • Printer en fotopapier (als u van plan bent de foto's zelf af te drukken)
  • Gekleurde pennen

Methode

  1. Geef kinderen een week de tijd om foto's te maken die blijk geven van gebrek aan respect of respect voor de gemeenschap.
  2. De beste foto's afdrukken.
  3. Bespreek waarom het kind de foto heeft gemaakt en wat erop te zien is.
  4. Kinderen schrijven 'Respect' in het midden van een groot stuk projectbord.
  5. Kinderen maken een montage van hun foto's.
  6. Jongeren plakken de foto's op het projectbord.
  7. Kinderen plakken stickers op elke foto, positief, negatief, blij of verdrietig, om aan te geven of de afbeelding respect of gebrek aan respect toont.

Variatie

  • Kinderen schrijven op etiketten waarom ze de foto's hebben gemaakt en plakken de etiketten naast hun foto's.
  • Kinderen van zes tot negen jaar kunnen foto's uit tijdschriften knippen voor montage.
  • Geef de montage op een prominente plaats weer.
  • Overweeg om de hele school over hetzelfde thema te laten exposeren.

Hoe het werkt

Deze activiteit zet kinderen ertoe aan zich op hun omgeving te concentreren en kennis te nemen van de aangename en onaangename aspecten. Ze beseffen zelf dat het niet respecteren van hun omgeving lelijkheid veroorzaakt. Wanneer je een display uitprint en ophangt, krijgen ze de kans om de foto's te bespreken en elkaars werk te bewonderen. Door te exposeren. je geeft het de juiste hoeveelheid respect en laat de discussie overgaan in de bredere gemeenschap.

Kaartspel

Kaartspel
Kaartspel

Kinderen maken een set kaarten en spelen kaartspellen, alleen of met andere kinderen. Deze activiteit is voor jongeren tussen de zes en negen jaar.

Materialen

  • Printerpapier in twee verschillende kleuren, zoals roze en blauw
  • Schaar
  • Laminator

Methode

  1. Verdeel de roze vellen papier in vakjes ter grootte van een speelkaart.
  2. Schrijf in elke sectie een situatie. Je zou bijvoorbeeld kunnen schrijven: 'Wat doe je als je een vriend op bezoek hebt en er nog maar één koekje in de pot zit?'
  3. Verdeel de blauwe vellen papier in vakjes ter grootte van een speelkaart.
  4. Schrijf in elke sectie een respectvol gedrag voor de situatie op. Een voorbeeld van een oplossing zou zijn: "Je biedt hem het laatste koekje aan."
  5. Lamineer uw vellen.
  6. Knip de kaarten uit.

Om te spelen

  • Spreek de situatiekaarten gedekt op tafel uit
  • Verspreid de oplossingskaarten op dezelfde manier.
  • Elke speler draait een situatie- en een oplossingskaart om.
  • Als de situatie en de oplossing overeenkomen, claimt de leerling het paar.
  • De speler met de meeste paren wint het spel.

Het spel kan alleen worden gespeeld met het kind dat de kaarten matcht, of met een vriend.

Bespreek

Terwijl u het spel speelt, blijft u in gesprek met de kinderen en vraagt u:

  • Waarom zij denken dat de oplossing past bij de situatie.
  • Als ze een andere oplossing kunnen bedenken en erover kunnen praten.
  • Hoe ze zich zouden voelen als de persoon zich anders zou gedragen.

Tip

Voor jongere kinderen: maak de kaarten zelf. Oudere kinderen kunnen situaties en oplossingen bedenken.

Verlenging voor oudere kinderen

Maak een derde set kaarten die meer uiteenlopende oplossingen vereisen.

Verdeel de kinderen in teams. Laat ze nadenken over situatiekaarten die ze kunnen maken. Het andere team moet oplossingen vinden.

Hoe het werkt

Op een basisniveau helpt deze activiteit bij het aanleren van passende sociale reacties en de motieven voor gedrag met respect tegenover mensen en eigendommen. Voor oudere kinderen is het belangrijk om alternatief gedrag aan het licht te brengen en leert het hen rekening te houden met de gevoelens van anderen. Moedig ze aan om spelletjes te verzinnen en breid regelmatig de punten op de kaarten uit, zodat situaties en oplossingen gevarieerd en tot nadenken stemmend zijn.

Vraag waarom

Zorg ervoor dat u bij elke fase van deze activiteiten de mening van uw kinderen vraagt over de redenen waarom zij zich respectvol moeten gedragen. Het is niet genoeg dat ze zich aan de lijn houden; ze moeten begrijpen waarom het tonen van respect belangrijk is, anders leer je alleen maar beleefd gedrag aan. De activiteiten versterken de lessen die tijdens de discussie zijn geleerd. Volg deze tips voor een effectieve discussie.

  • Bij jongere leerlingen moeten de vragen en situaties waar je over praat simplistisch zijn, maar bij oudere kinderen moet je dieper ingaan.
  • Wanneer uw leerling in elke situatie een antwoord geeft, moet u vragen: "Waarom denk je dat we dat doen? Hoe zou je je voelen als hij dat niet deed?" en "Wat als iemand je dat zou aandoen?"
  • Verbind bij oudere kinderen uw scenario met gedrag. Hoe gedetailleerder uw dialoog, hoe effectiever deze zal zijn.
  • Als we het hebben over respect voor eigendommen of het milieu, wordt hetzelfde concept toegepast. Vraag hoe de leerlingen zich zouden voelen als de apparatuur op de speelplaats kapot zou zijn, als er geen bomen in het park zouden staan, enz.

Leren door imitatie

Kinderen zijn copycats en leren door nabootsing. Als je je leerlingen respect wilt bijbrengen, moet je een voorbeeld geven dat ze kunnen navolgen. Door ze te leren anderen te behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden, en dit te ondersteunen met activiteiten die ze zich zullen herinneren, help je leerlingen een respectvolle houding aan te leren ten opzichte van mensen, hun gemeenschap en de omgeving waarin ze leven.

Aanbevolen: