14 leuke zintuiglijke activiteiten voor kinderen die hen in het geheim zullen helpen leren

Inhoudsopgave:

14 leuke zintuiglijke activiteiten voor kinderen die hen in het geheim zullen helpen leren
14 leuke zintuiglijke activiteiten voor kinderen die hen in het geheim zullen helpen leren
Anonim

Zintuiglijke activiteiten voor kleuters en peuters kunnen hen helpen leren en kalm te blijven!

Meisje speelt met klei
Meisje speelt met klei

Als je aan leren denkt, denk je misschien aan boeken, flashcards en schoolborden. Voor baby's, peuters en kleuters is spelen echter de beste manier om informatie op te nemen! Het beste van alles is dat ouders deze ervaringen kunnen verbeteren als ze de zintuigen van hun kind prikkelen. Als je op zoek bent naar leuke en gemakkelijke zintuiglijke activiteiten voor kinderen, dan hebben we een aantal spectaculaire opties waarmee je kinderen zich urenlang kunnen vermaken.

Voordelen van zintuiglijk spel

Het is aangetoond dat zintuiglijk spel de taalontwikkeling bevordert, de fijne en grove motoriek aanscherpt en helpt bij hun algehele cognitieve ontwikkeling. Het moedigt ook creativiteit, probleemoplossing en sociale interactie aan.

Een van de meest opvallende voordelen van zintuiglijk spelen is echter dat deze spelletjes en activiteiten een vrijwel onmiddellijk kalmerend effect op jonge kinderen kunnen hebben. Dit kan een gamechanger zijn voor kinderen die regelmatig last hebben van meltdowns of problemen met sensorische stimulatie. Het leren zelfreguleren van emoties is een cruciale vaardigheid voor kinderen, en zintuiglijk spelen kan helpen bij het sociaal-emotioneel leren.

Zintuiglijke speelactiviteiten voor peuters en kleuters

Zintuiglijke activiteiten en spelletjes zijn overal om je heen! Waarschijnlijk heb je een aantal, zo niet alle, benodigdheden in huis. Hier zijn enkele eenvoudige en leuke manieren om de zintuigen van uw kinderen met minimale inspanning te stimuleren.

Noodle-plezier

De volgende keer dat je een pasta-avond hebt, neem dan de tijd om een paar extra spaghettinoedels te koken. Een van de gemakkelijkste zintuiglijke activiteiten voor peuters is spelen met hun eten. Gewone noedels zijn een goede keuze, omdat ze de rommel beperken en extreem glad zijn als ze nat zijn. Pak vervolgens een ondiepe kom of een doorzichtige bak en voeg wat linguine-noedels en water toe!

Combineer de activiteit met een tang, pollepel en een lege kom. Je kinderen kunnen gewoon wat rondsnuffelen in het eten of je kunt kijken of ze de natte noedels in de kom kunnen doen.

Ballenbak

Een babymeisje zit in een stapel kleurrijke bollen met pastelkleuren
Een babymeisje zit in een stapel kleurrijke bollen met pastelkleuren

Ouders die in de jaren 90 zijn opgegroeid, herinneren zich waarschijnlijk de ballenbak bij McDonald's! Er is een reden waarom onze ouders dit fastfoodrestaurant graag bezochten. Het was niet alleen een snelle ma altijd, maar hun kinderen konden ook genieten van zintuiglijk spel! Dit betekende een kalm en gelukkig kind toen ze thuiskwamen.

Hoewel een ballenbak van dat formaat thuis moeilijk te repliceren zal zijn, is het vrij eenvoudig om een klein exemplaar in elkaar te zetten. Het enige dat je nodig hebt is een kinderzwembad en de ballen, die je allemaal op Amazon kunt vinden!

Moet weten

Bezitters van grote honden moeten er rekening mee houden dat deze activiteit erg spannend is voor je harige vrienden. Door het dunne, holle ontwerp kunnen honden deze ballen gemakkelijk verteren. Berg ze daarom op als de speeltijd voorbij is of bewaar deze speelhoek in een ruimte waar je de deur dicht kunt doen. Anders zul je binnen een paar dagen heel kleurrijke poep in je achtertuin aantreffen!

Watertafel

Watertafels zijn het ultieme hulpmiddel voor zintuiglijk spelen - en er zijn veel manieren waarop kinderen zintuiglijk water kunnen spelen. Ouders kunnen hun kinderen laten spetteren en spetteren in het water of ze kunnen kleurrijke kopjes, schepjes, ballen en spuitspeeltjes toevoegen om het plezier te vergroten! Dit activeert hun tastzin, gehoor en zicht.

Bath Time Bubble Fun

Als je geen grondwaterspiegel hebt, is de badkuip een spectaculair alternatief. De combinatie van het water, de bubbels en het leuke badspeelgoed zorgt voor een meeslepende zintuiglijke ervaring die de zintuigen stimuleert en ze tegelijkertijd in staat stelt schoon te worden!

Zandbak

Schattige peuter in oranje jumpsuit speelt in het zand
Schattige peuter in oranje jumpsuit speelt in het zand

Zandbakken zijn een andere klassieke zintuiglijke activiteit die de tast- en zichtzin van een kind stimuleert en tegelijkertijd werkt aan de fijne en grove motoriek. Laat ze door het zand scheppen, gieten, graven en zelfs zeven om verschillende voorwerpen te vinden.

Wil je geen zandbak in je achtertuin? In veel gemeenschapsparken zijn zandspeelruimtes ingebouwd! Neem gewoon wat goedkoop strandspeelgoed mee en je bent klaar.

Snelle tip

Voor kleuters heb je ook de mogelijkheid om een zandbak te vullen met kleine steentjes. Dit kan hetzelfde effect hebben, maar met minder rommel.

Tuinieren

Voor ouders die op zoek zijn naar zintuiglijke activiteiten voor kleuters en oudere peuters, is tuinieren een geweldige kans om tegelijkertijd te leren en te spelen! Dit activeert niet alleen hun tast- en zichtzintuigen, maar als ze eenmaal wat fruit en groenten hebben verbouwd, kunnen ze ook hun smaak- en reukzintuigen betrekken!

Dit is ook een geweldige activiteit om jonge kinderen een gevoel van verantwoordelijkheid bij te brengen. Ze moeten eraan denken hun planten water te geven en al het onkruid te verwijderen dat de groei van de tuin kan belemmeren. Hebben we ook al gezegd dat een moestuin een gemakkelijke manier is om uw kinderen enthousiaster te maken over het eten van hun bladgroenten? Er gaat niets boven een activiteit met zoveel voordelen!

Playdough Creations

Dit klassieke vormmateriaal is perfect voor het opbouwen van creativiteit en het stimuleren van de tastzin. Je kunt de ervaring nog leuker maken door plastic uitstekers, mini-deegrollers, koekjesvormers en zelfs stempels toe te voegen!

sensorische bak

Net als de zandbak en de grondwatertafel zijn zintuiglijke bakken ruimtes waar uw kinderen zintuiglijk kunnen spelen. Ze laten ze texturen verkennen, genieten van verschillende kleuren en verschillende geluiden horen. Het beste van alles is dat je klein kunt beginnen en deze speelruimtes kunt uitbreiden naarmate je kind bepaalde aspecten van de box ontgroeit. Dit maakt het een fantastische activiteit voor zowel peuters als kleuters.

Ik bespioneer sensorische potten

Veel ouders genieten van de voordelen van zintuiglijk spelen, maar kunnen het ook zonder de rommel doen. Zintuiglijke potjes zijn de ideale oplossing, vooral voor kleuters. Deze zijn gemakkelijk te maken en je kunt ze combineren met de verschillende activiteiten in I Spy-stijl. Maak een lijst van alle items die in de pot verborgen zijn en kijk hoeveel ze kunnen vinden!

Geblinddoekte smaaktest

Een andere zintuiglijke activiteit voor kleuters is een geblinddoekte smaaktest! Pak een slaapmasker, stropdas of lang stuk stof en bedek hun ogen. Pak vervolgens een reeks items met verschillende smaken om te zien of ze kunnen raden wat ze proeven.

Dit is niet alleen leuk voor je kinderen, maar ook voor de ouders. Kies zoete, zure, hartige en pittige opties zoals chocolade, citroenen, augurken, gelei, marinarasaus en milde pepers.

Geurherkenning

Een andere uitstekende zintuiglijke activiteit voor kleuters is het testen van hun reukvermogen! Het enige wat je nodig hebt zijn enkele systeemkaarten, een lijmstift en kruiden uit je kruidenkastje. We raden u aan geuren te kiezen die uw kinderen zullen herkennen: peper, kaneel, ui, oregano en chilipoeder zijn een goed begin.

De bedoeling is om te zien of ze de geur herkennen of een voedselproduct waarmee de geur wordt geassocieerd. Als ze bijvoorbeeld oregano ruiken, merken ze misschien dat het naar spaghetti ruikt. Chilipoeder ruikt misschien naar taco's en kaneel ruikt misschien naar pompoentaart! Naarmate ze beter worden in het identificeren van deze eenvoudige geuren, kun je beginnen met het toevoegen van echt voedsel, zoals fruit dat je in huis hebt.

Dansfeest

Peuters en ouders tijdens muziekles
Peuters en ouders tijdens muziekles

Wie houdt er niet van een goed dansfeest? Het enige wat je hoeft te doen is een aantal van hun favoriete nummers aanzetten en beginnen met grooven! Voor de ouders die het aspect van aanraking en het gevoel van geluid aan deze activiteit willen toevoegen, kun je ze leuke kostuumaccessoires geven die ze tijdens hun danssessie kunnen gebruiken. Verenboa's, maraca's, opvouwbare waaiers en kleurrijke kralen in Mardi Gras-stijl kunnen deze zintuiglijke ervaring allemaal leuker maken!

Mini-kok

Een andere geweldige manier om texturen, smaken en geuren te introduceren is via eten! Pizza, pastasalade en ijscoupes maken zijn allemaal interactieve zintuiglijke activiteiten waar kinderen van alle leeftijden van genieten! Laat uw kinderen hun handen wassen en vervolgens hun ma altijd samenstellen. Zodra alles klaar is, kunnen ze hun smakelijke creatie opeten.

Concert thuis

Voor de ouders die tegen lawaai kunnen: pak een paar houten lepels, potten en pannen, papieren borden, maracas en andere voorwerpen die lawaai maken in je huis. Laat je kleine muzikanten vervolgens de lucht vullen met hun eigen persoonlijke melodieën! Dit is een geweldige activiteit voor kinderen van alle leeftijden.

Zintuiglijk spel kan overal gebeuren

Zintuiglijke activiteiten voor kinderen zijn niet alleen bedoeld voor thuis en in de achtertuin! Omdat het rustgevende activiteiten zijn, zijn ze ook ideaal voor drukke plaatsen en plekken waar uw kinderen zich gestrest kunnen voelen, zoals de dokterspraktijk. Sensory I Spy-potjes zijn geweldig voor onderweg, net als fidget-speelgoed en drukke tassen! Je kunt deze grabbeltons personaliseren met spullen waar je kinderen dol op zijn en ze voor elke gelegenheid in je auto of luiertas bewaren.

Aanbevolen: