Interessante feiten over Aesopus

Inhoudsopgave:

Interessante feiten over Aesopus
Interessante feiten over Aesopus
Anonim
Buste van Aesopus
Buste van Aesopus

De fabels van Aesopus zijn algemeen bekend in de wereld van de kinderliteratuur, maar het vinden van fascinerende feiten over Aesopus is een veel moeilijkere taak. Hoewel het werk van Aesopus legendarisch is, is er een beperkte hoeveelheid informatie beschikbaar over Aesopus zelf. De gegevens uit de periode waarin hij leefde zijn op zijn best vaag. Geleerden moeten eraan werken om feiten uit een zeer beperkte verzameling documenten te onderscheiden.

Leven en dood

Aesopus zou rond 600 voor Christus zijn geboren en rond 560 voor Christus zijn gestorven. Dit lijkt consistent met de eerste vermelding van hem in andere oude teksten, zoals de Geschiedenis van Herodotus in 425 v. Chr. Andere Griekse schrijvers noemden hem ook, waaronder Aristophanes, Xenophon, Plato en Aristoteles.

Hij (misschien) heeft zijn fabels niet geschreven

Hoewel de meeste geleerden het idee lijken te aanvaarden dat er een man was genaamd Aesopus die de meeste van deze fabels schreef, is er een groep geleerden die suggereert dat de fabels die gewoonlijk aan Aesopus worden toegeschreven, niet echt van hem zijn. Zoals de Encyclopedia of Ancient History opmerkt, hadden Sumerische spreekwoorden vaak dezelfde structuur en hetzelfde verhaal als de fabels van Aesopus. Daarom suggereren sommige geleerden dat hij de spreekwoorden niet daadwerkelijk heeft geschreven. De wereld zal het echter misschien nooit zeker weten, aangezien Aesopus in verschillende oude teksten wordt genoemd als verhalenverteller.

Hij was een slaaf

Sommige documenten suggereren dat Aesopus een Frygische slaaf was. Blijkbaar was hij tijdens zijn leven eigendom van twee meesters. Hij werd verkocht aan zijn tweede meester, die hem zogenaamd liet gaan omdat hij zo intelligent en geestig was.

Hij had fysieke misvormingen

Aesopus' tijdgenoten beschrijven dat hij enkele fysieke misvormingen had. Volgens de tekst van Maximus Planudes, een oude Byzantijnse geleerde, had het gezicht van Aesopus 'een zwarte tint' en was hij een 'lelijke, misvormde dwerg'. Zijn buste, die zich in de kunstcollectie van Villa Albani in Rome bevindt, suggereert dat hij aan een of andere vorm van fysieke misvormingen leed. Behalve de teksten is er niets anders dat bevestigt hoe hij eruit heeft gezien.

Hij had een spraakgebrek

Hoewel het moeilijk is om het zeker te weten, wordt in verschillende oudere geschriften gesuggereerd dat Aesopus misschien stotterde. De mogelijkheid is interessant, vooral omdat hij verhalen vertelde voor de kost. Hoewel de wereld het misschien nooit zeker weet, is het een theorie dat Aesopus misschien het pratende dier heeft uitgevonden, zodat hij een voertuig had waarmee hij vrijuit kon spreken.

Hij werd vermoord

Het lijkt erop dat hij, nadat hij zijn vrijheid uit de slavernij had verdiend, een paar mensen van streek maakte met zijn humor, verhalen en meningen. Het verhaal gaat dat hij openlijk de priesters van Delphi bekritiseerde en hen zo boos maakte dat ze hem vermoordden. Hoe hij werd vermoord is onbekend, behalve het feit dat hij nooit naar huis is teruggekeerd nadat hij naar Delphi was gegaan.

Aesopus is een inspiratie

De fabels van Aesopus hebben indirect een aantal films, televisieshows, toneelstukken en moderne boeken geïnspireerd. Het lijkt erop dat zijn leven misschien niet gemakkelijk is geweest, maar zijn gaven van humor en verhalen vertellen kunnen generaties inspireren met zowel goede literatuur als pittige moraal.

Aanbevolen: