Interessante feiten over treurwilgen

Inhoudsopgave:

Interessante feiten over treurwilgen
Interessante feiten over treurwilgen
Anonim
Lente Treurwilg tegen de blauwe hemel
Lente Treurwilg tegen de blauwe hemel

Treurwilgen, afkomstig uit Noord-China, zijn prachtige en fascinerende bomen waarvan de weelderige, gebogen vorm direct herkenbaar is. Deze bomen zijn te vinden in Noord-Amerika, Europa en Azië en hebben unieke fysieke kenmerken en praktische toepassingen, evenals een gevestigde plaats in de cultuur, literatuur en spiritualiteit over de hele wereld.

Wilgenboomnomenclatuur

De wetenschappelijke naam voor de boom, Salix babylonica, is een verkeerde benaming. Salix betekent 'wilg', maar Babylonica is ontstaan als gevolg van een fout. Carl Linnaeus, die het naamgevingssysteem voor levende wezens ontwierp, geloofde dat treurwilgen dezelfde wilgen waren die in de Bijbel bij de rivieren van Babylon worden aangetroffen. De bomen die in de Psalm worden genoemd, waren echter waarschijnlijk populieren. Treurwilgen danken hun gebruikelijke naam aan de manier waarop regen op tranen lijkt als het van de gebogen takken druppelt.

Fysieke kenmerken

Treurwilgen hebben een onderscheidend uiterlijk met hun ronde, hangende takken en langwerpige bladeren. Hoewel je waarschijnlijk een van deze bomen herkent, weet je misschien niet wat de enorme verscheidenheid is tussen de verschillende soorten wilgensoorten.

  • Species- Er zijn meer dan 400 soorten wilgen, waarvan de meeste op het noordelijk halfrond voorkomen. Wilgen kruisen zo gemakkelijk met elkaar dat er voortdurend nieuwe variëteiten ontstaan, zowel in de natuur als bij doelbewuste teelt.
  • Varieties - Wilgen kunnen bomen of struiken zijn, afhankelijk van de plant. In arctische en alpiene gebieden groeien wilgen zo laag bij de grond dat ze kruipende struiken worden genoemd, maar de meeste treurwilgen worden 13 tot 22 meter hoog. Hun breedte kan gelijk zijn aan hun hoogte, zodat ze kunnen uitgroeien tot zeer grote bomen.
  • Foliage - De meeste wilgen hebben mooi, groen blad en lange, dunne bladeren. Ze behoren tot de eerste bomen die in de lente bladeren laten groeien en tot de laatsten die hun bladeren in de herfst verliezen. In de herfst varieert de kleur van de bladeren van een gouden tint tot een groenachtig gele tint, afhankelijk van het type.
  • Catkins - In het voorjaar, meestal april of mei, produceren treurwilgen zilverkleurige groene katjes die bloemen bevatten. De bloemen zijn mannelijk of vrouwelijk en verschijnen aan een boom die respectievelijk mannelijk of vrouwelijk is.
  • Schaduwbomen - Vanwege hun grootte, de vorm van hun takken en de weelderigheid van hun bladeren creëren treurwilgen een oase van schaduw in de zomer, zolang je maar voldoende schaduw hebt ruimte om deze vriendelijke reuzen te laten groeien. De schaduw van een wilg troostte Napoleon Bonaparte toen hij naar Sint-Helena werd verbannen. Nadat hij stierf, werd hij begraven onder zijn geliefde boom.
  • Bomen klimmen - Door de configuratie van hun takken zijn treurwilgen gemakkelijk te beklimmen, dus kinderen zijn er dol op en vinden er een magisch, afgesloten toevluchtsoord boven de grond.

Groei en teelt

Treurwilg over vijver
Treurwilg over vijver

Net als elke andere boomsoort hebben treurwilgen hun eigen specifieke behoeften als het gaat om groei en ontwikkeling. Met de juiste teelt kunnen ze uitgroeien tot sterke, winterharde, prachtige bomen. Als u een tuinarchitect of huiseigenaar bent, moet u zich ook bewust zijn van de unieke overwegingen die gepaard gaan met het planten van deze bomen op een bepaald stuk grond.

  • Snelheid van groei- Wilgen zijn snelgroeiende bomen. Het duurt ongeveer drie jaar voordat een jonge boom een goede ligging heeft bereikt, waarna hij gemakkelijk twee meter per jaar kan groeien. Met hun grootte en opvallende vorm hebben deze bomen de neiging een landschap te domineren.
  • Water - Wilgen houden van stilstaand water en ruimen lastige plekken op in een landschap dat gevoelig is voor poelen, plassen en overstromingen. Ze groeien ook graag in de buurt van vijvers, beken en meren.
  • Bodemtype - Deze bomen zijn niet kieskeurig wat betreft hun bodemtype en ze zijn zeer adaptief. Hoewel ze de voorkeur geven aan vochtige, koele omstandigheden, kunnen ze wel wat droogte verdragen.
  • Roots - De wortelsystemen van wilgen zijn groot, sterk en agressief. Ze stralen ver weg van de bomen zelf. Plant een wilg niet dichter dan 15 meter verwijderd van ondergrondse leidingen zoals water, riolering, elektriciteit of gas. Vergeet niet om wilgen niet te dicht bij de tuin van je buren te planten, anders kunnen de wortels de ondergrondse leidingen van je buren verstoren.
  • Ziekten - Wilgen zijn vatbaar voor een verscheidenheid aan ziekten, waaronder cytosporakanker, echte meeldauw, bacteriële bacterievuur en tarspot-schimmel. Kanker-, bacterievuur- en schimmelinfecties kunnen worden verzacht door snoeien en besproeien met fungicide.
  • Insecten - Een aantal insecten worden aangetrokken door treurwilgen. Lastige insecten zijn onder meer zigeunermotten en bladluizen die zich voeden met bladeren en sap, en timmermanswormen die door stammen boren. Wilgen herbergen echter prachtige insectensoorten zoals onderkoning en roodgevlekte paarse vlinders.
  • Herten - Wilgenschors produceert een stof die lijkt op aspirine. Herten wrijven vaak een nieuw gewei tegen de bast van wilgen om de jeuk te verlichten, en dit gedrag kan een jeugdige boom beschadigen.
  • Longevity - Wilgen zijn niet de langstlevende bomen. Ze leven doorgaans twintig tot dertig jaar. Als een boom goed wordt verzorgd en toegang heeft tot voldoende water, kan hij vijftig jaar oud worden.

Producten gemaakt van wilgenhout

Wilgenbomen zijn niet alleen mooi, maar ze kunnen ook worden gebruikt om verschillende producten te maken. Mensen over de hele wereld hebben de schors, takken en hout gebruikt om voorwerpen te maken die variëren van meubels tot muziekinstrumenten en overlevingsgereedschap. Hout van wilgenbomen is er in verschillende soorten, afhankelijk van het soort boom.

  • Witwilgenhout wordt gebruikt bij de vervaardiging van cricketbats, meubels en kratten.
  • Zwart wilgenhout wordt gebruikt voor manden en gebruikshout.
  • In Noorwegen en Noord-Europa wordt wilgenbast gebruikt om fluiten en fluitjes te maken.
  • Wilgenstokken en schors worden ook gebruikt door mensen die van het land leven om visfuiken te maken.
  • Mensen kunnen ook kleurstof uit wilgen halen die gebruikt kan worden om leer te looien.
  • Takken van wilgen werden door indianen gebruikt om penselen, pijlschachten, poppen en dromenvangers te maken.
  • Inheemse Amerikanen maakten zweethutten en wigwams van jonge wilgenbomen.

Geneesmiddel van wilgen

In de schors en het melkachtige sap van wilgen zit een stof die salicylzuur wordt genoemd. Mensen uit verschillende tijden en culturen hebben de effectieve eigenschappen van de stof ontdekt en benut om hoofdpijn en koorts te behandelen.

  • Koorts- en pijnvermindering - Hippocrates, een arts die in de vijfde eeuw voor Christus in het oude Griekenland leefde, ontdekte dat wilgenschors, wanneer hij werd gekauwd, koorts kon verlagen en pijn kon verminderen.
  • Verlicht kiespijn - Inheemse Amerikanen ontdekten de genezende eigenschappen van wilgenbast en gebruikten het om koorts, artritis, hoofdpijn en tandpijn te behandelen. Bij sommige stammen stond de wilg bekend als de ‘kiespijnboom’.
  • Geïnspireerde synthetische aspirine - Edward Stone, een Britse minister, deed in 1763 experimenten met wilgenschors en -bladeren en identificeerde en isoleerde salicylzuur. Het zuur veroorzaakte te veel maagklachten om op grote schaal te worden gebruikt, totdat een scheikundige genaamd Felix Hoffman in 1897 een synthetische versie creëerde die zacht voor de maag was. Hoffman noemde zijn uitvinding "aspirine" en produceerde het voor zijn bedrijf, Bayer.

Wilgen in culturele contexten

Je vindt wilgen in allerlei culturele uitingen, of het nu gaat om kunst of spiritualiteit. Wilgen verschijnen vaak als symbolen van dood en verlies, maar ze brengen ook magie en mysterie in de hoofden van mensen.

Literatuur

Tiener met boek zittend onder treurwilg
Tiener met boek zittend onder treurwilg

Wilgen verschijnen als krachtige symbolen in moderne en klassieke literatuur. Traditionele interpretaties associëren de wilg met verdriet, maar moderne interpretaties brengen soms nieuw terrein in kaart voor de betekenis van de boom.

  • Othello- De bekendste literaire verwijzing naar de wilg is waarschijnlijk William Shakespeare's Willow Song in Othello. Desdemona, de heldin van het stuk, zingt het lied in haar wanhoop. Je kunt een voorbeeld horen en de partituur en woorden bekijken op Digital Tradition. Veel componisten hebben dit nummer op muziek gezet, maar de versie op Digital Tradition is een van de oudste. De vroegste schriftelijke vermelding van The Willow Song dateert uit 1583 en is geschreven voor de luit, een snaarinstrument dat lijkt op een gitaar, maar met een zachtere klank.
  • Hamlet - Shakespeare gebruikt de treurige symboliek van de wilg in Hamlet. De gedoemde Ophelia v alt in de rivier als de wilgentak waarop ze zit breekt. Ze blijft een tijdje drijven, gesteund door haar kleding, maar uiteindelijk zinkt en verdrinkt.
  • Twaalfde Nacht - Wilgen worden ook genoemd in Twaalfde Nacht, waar ze onbeantwoorde liefde symboliseren. Viola staat stil bij haar liefde voor Orsino wanneer ze, verkleed als Caesario, antwoordt op de vraag van gravin Olivia over verliefd worden door te zeggen: "Maak voor mij een wilgenhut aan je poort en roep mijn ziel aan in het huis."
  • The Lord of the Rings - In J. R. R. Tolkiens geliefde fantasieserie The Lord of the Rings is Old Man Willow een eeuwenoude boom met een kwaadaardig hart. De boom herbergt feitelijk een dorstige, gevangen geest. Old Man Willow ziet mannen als usurpatoren omdat ze hout uit het bos halen, en hij probeert de hobbits Merijn, Pepijn en Frodo te vangen en vervolgens te doden. In een andere scène zingt Boombaard, die bevriend raakt met de hobbits en de oudste boom in het bos is, een lied over 'de wilgenweiden van Tasarinan'.
  • Harry Potter-serie - Als je een J. K. Rowling-fan bent, zul je je herinneren dat de wilg een belangrijk personage is in de Harry Potter-boekenreeks. De Beukwilg is een boom met karakter die op het terrein van Zweinstein leeft en de ingang bewaakt van een tunnel die naar de Krijsende Krot leidt, waar professor Lupos naartoe gaat als hij in een weerwolf verandert.

Religie, spiritualiteit en mythologie

De treurwilg komt prominent voor in spiritualiteiten en mythologieën over de hele wereld, zowel oud als modern. De schoonheid, waardigheid en gratie van de boom roepen gevoelens, emoties en associaties op die variëren van melancholie tot magie en empowerment.

  • Jodendom en christendom - In de Bijbel verwijst Psalm 137 naar de wilgen waaraan de Joden die gevangen werden gehouden in Babylon hun harpen hingen terwijl ze rouwden om Israël, hun thuisland. Er wordt echter gedacht dat deze bomen in werkelijkheid populieren waren. Wilgen worden in de Bijbel ook gezien als voorbodes van stabiliteit en duurzaamheid wanneer een profeet in het boek Ezechiël een zaadje plant “als een wilg”."
  • Het oude Griekenland - In de Griekse mythologie gaat de wilg hand in hand met magie, tovenarij en creativiteit. Hecate, een van de machtigste figuren in de onderwereld, onderwees hekserij, en zij was de godin van zowel de wilg als de maan. Dichters werden geïnspireerd door Heliconian, de wilgenmuze, en de dichter Orpheus reisde naar de onderwereld met takken van een wilg.
  • Het oude China - Wilgen worden niet alleen 2,5 meter per jaar, maar ze groeien ook met groot gemak als je een tak in de grond steekt, en bomen springen er gemakkelijk uit terug, zelfs als ze ernstige snijwonden ondergaan. De oude Chinezen namen kennis van deze kwaliteiten en zagen de wilg als een symbool van onsterfelijkheid en vernieuwing.
  • Native American spiritualiteit - Wilgen symboliseerden verschillende dingen voor indianenstammen. Voor de Arapaho vertegenwoordigden wilgen een lange levensduur vanwege hun vermogen tot groei en hergroei. Voor andere indianen betekenden wilgen bescherming. De Karuks bevestigden wilgentwijgen aan hun boten om ze tegen stormen te beschermen. Verschillende stammen in Noord-Californië droegen de takjes om ze geestelijk te beschermen.
  • Keltische mythologie - Wilgen werden door de druïden als heilig beschouwd, en voor de Ieren zijn ze een van de zeven heilige bomen. In de Keltische mythologie worden wilgen geassocieerd met liefde, vruchtbaarheid en het recht op doorgang van jonge vrouwen.

Beeldende kunst

Wilgen worden letterlijk gebruikt voor kunst. Schetshoutskool wordt vaak gemaakt van bewerkte wilgenschors en bomen. Omdat wilgen takken hebben die naar de grond buigen en lijken te huilen, worden ze vaak gezien als een symbool van de dood. Als je goed naar schilderijen en sieraden uit het Victoriaanse tijdperk kijkt, kun je soms een begrafeniskunstwerk ontdekken dat de dood van iemand herdenkt door de illustratie van een treurwilg.

Zowel praktisch als magisch

Treurwilgen zijn een geweldig geschenk voor de mensheid vanwege hun prachtige combinatie van bruikbaarheid en mysterie. Door hun grote omvang en overvloedige blad zijn het prachtige beschutte bomen die altijd klaar staan om onderdak, comfort en schaduw te bieden. Met hun schoonheid en gratie prikkelen ze de zintuigen, roepen ze een gevoel van verwondering op en inspireren ze het hart en de geest.

Aanbevolen: