19 Kleurrijke feiten over regenbogen die u misschien niet kent

Inhoudsopgave:

19 Kleurrijke feiten over regenbogen die u misschien niet kent
19 Kleurrijke feiten over regenbogen die u misschien niet kent
Anonim
Man kijkt naar waterval in een idyllisch landschap en dubbele regenboog
Man kijkt naar waterval in een idyllisch landschap en dubbele regenboog

Regenbogen zijn meer dan alleen mooie, kleurrijke bogen in de lucht. Ze maken al lange tijd deel uit van mythologie, wetenschap en kunst. Leer een paar leuke weetjes over de wetenschap en geschiedenis van regenbogen.

Wetenschappelijke feiten over regenbogen voor kinderen

Als je een regenboog aan de hemel ziet, wist je dan dat er veel wetenschap achter zit? Regenbogen zijn eigenlijk fascinerende wetenschappelijke verschijnselen. Ontdek enkele werkelijk fantastische wetenschappelijke feiten over regenbogen.

Regenbogen vormen zich uit water

Je weet dat licht van de zon naar de aarde reist. Maar wist je dat wanneer licht op een regendruppel in de lucht v alt, er een regenboog ontstaat? Met voldoende regendruppels zie je een regenboog de lucht verlichten. Dit is de reden waarom regenbogen vaak ontstaan na een storm.

Een regenboog heeft geen einde

Aangezien regenbogen technisch gezien een boog van licht zijn, hebben ze geen einde. Als je vanuit een vliegtuig in de lucht een regenboog bekijkt, lijkt het op een cirkel van licht. Vanaf het land zie je slechts de helft van de boog van de regenboog.

Je kunt een regenboog niet aanraken

Aangezien een regenboog licht is, kun je hem niet aanraken. Het is net zoiets als hoe je het blauw in de lucht niet kunt aanraken. Het ziet er mooi uit, maar je kunt het niet in je hand houden.

De aarde is de enige planeet met regenbogen

Wat heb je nodig om een regenboog te maken? Licht en water, toch? Omdat bekend is dat geen enkele andere planeet vloeibaar water heeft, is de aarde de enige planeet in ons zonnestelsel met regenbogen. Hoe uniek is de aarde?

Hawaï heeft de meeste regenbogen

Als je een regenboog wilt zien, ga dan naar Hawaï. Het is bekend dat Hawaï de meeste en beste regenbogen ter wereld heeft. Dit komt door het zonlicht en het water dat beide in overvloed aanwezig is op de ongelooflijke eilanden van Hawaï.

Een dubbele regenboog wordt tweemaal gereflecteerd

Dubbele regenbogen zijn prachtig en komen vaker voor dan je denkt. Licht moet twee keer reflecteren om een dubbele regenboog te creëren. Dus als de zon laag aan de hemel staat, zie je meer dubbele regenbogen. Nog een leuk weetje: de band tussen de regenbogen heet Alexander's band, naar Alexander van Aphrodisias.

Dubbele regenboog over glooiend landschap
Dubbele regenboog over glooiend landschap

Maanregenboog

De zon creëert veel regenbogen, maar af en toe doet de maan dat ook. Het heet een maanboog. Een moonbow ontstaat wanneer het licht van de maan wordt gereflecteerd door de regen. Om een maanboog te hebben, heb je een donkere nacht nodig in combinatie met een heldere maan, dus ze zijn behoorlijk zeldzaam.

Mist creëert regenbogen

Ooit een witte regenboog gezien? Je bent niet de enige. Dit is eigenlijk een mistboog of een spookregenboog. Een mistboog ontstaat wanneer de zon door de mist gaat. Het reflecteert en breekt om een opwindende geest van een regenboog te creëren.

Een regenboog is altijd uniek

Een regenboog is de reflectie en breking van licht. Je ogen nemen licht waar. Hoe een regenboog eruit ziet, is dus voor iedereen anders. De regenboog die jij ziet en die van jouw vriend zijn verschillend, omdat jouw ogen ze anders zien.

Je kunt je eigen regenboog maken

Regenbogen hebben waterdruppels en zon nodig. Zo creëer je op een zonnige dag een regenboog in je achtertuin. Ga met de zon achter je staan en spuit de slang voor je uit. Kijk uit naar de regenboog. Het is een eenvoudig wetenschappelijk experiment om op een zomerdag te doen.

Aristoteles en de driekleurenregenboog

Regenbogen waren niet alleen cruciaal voor wetenschappers. Ook filosofen spraken erover. Aristoteles had een theorie over regenbogen als onderdeel van zijn kleurentheorie. Hij dacht dat de kleuren verband hielden met de vier elementen. En omdat Aristoteles zo briljant was, werd zijn theorie algemeen aanvaard totdat Isaac Newton op het toneel verscheen.

Het zevenkleurensysteem van Isaac Newton

Isaac Newton hield van experimenten. Tijdens een experiment met prisma's ontdekte hij dat een regenboog verschillende kleuren bevatte (rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet). Omdat dit de enige kleuren zijn die het menselijk oog kan zien, zijn dit de kleuren waaruit de regenboog bestaat.

Prisma met spectrum
Prisma met spectrum

Regenboogfeiten in mythologie en geschiedenis

Regenbogen zijn fascinerend. En niet alleen voor wetenschappers. Regenbogen fascineren al duizenden jaren mensen, culturen en religies. Leer leuke geschiedenis- en mythologische feiten over regenbogen.

Griekse regenbooggod

De Grieken hadden een regenbooggodin genaamd Iris. Ze was een Olympische boodschappergodin die verantwoordelijk was voor de zee en de lucht. Het is niet verrassend dat haar moeder een wolkennimf was, dus Iris was verantwoordelijk voor het beheersen van de boog van de regenboog.

Ierse legende: Pot met goud

De Grieken waren niet de enigen die gefascineerd waren door regenbogen. De Ieren waren dat ook. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de pot met goud aan het einde van een regenboog. Hoewel je de pot met goud nooit zult vinden, vertelt deze Ierse mythe over een boer en zijn vrouw die voor altijd achter een pot met goud aanzaten.

Klavertje vier, regenboog en een pot met goud
Klavertje vier, regenboog en een pot met goud

Noorse Regenboogbrug

Je hebt waarschijnlijk gehoord van Thor en zijn leven in Asgard. Maar wist je dat de Noorse mythologie een brandende regenboogbrug kent? De Bifröst is de mythische regenboogbrug die de aarde en Asgard verbindt. Het is hoe Thor en zijn vrienden naar de aarde komen. Interessant, hè?

Hindoeïsme Boogschutter

In de hindoeïstische mythologie vertegenwoordigt de regenboog Indra's boog. Omdat Indra verantwoordelijk is voor het weer, is de boog van deze halfgod het wapen om het weer te beheersen.

Australische regenboogslang

In de Aboriginal mythologie heeft de regenboog een belangrijke betekenis. Het vertegenwoordigt de Regenboogslang, de schepper van God en de aarde.

Regenboog als Gods belofte

De regenboog is zo'n uniek kenmerk van de aarde; het heeft zijn weg gevonden naar bijbelse feiten. In de Bijbel is de regenboog een belofte tussen God en de mens. De regenboog is de belofte dat God geen water zal gebruiken om al het leven opnieuw te vernietigen.

Symbool van hoop in de kunst

Regenbogen zijn al eeuwenlang op schilderijen te zien. Vaak gebruiken kunstenaars een regenboog als symbool van hoop.

Leuke weetjes over regenbogen voor kinderen

Regenbogen hebben een fascinerende geschiedenis en veel wetenschap achter zich. Nu ken je een paar leuke weetjes die je met je vrienden kunt delen. Verbaas ze met je regenboogkennis. Je kunt je feitenkennis ook uitbreiden door meer te leren over druiven, te genieten van kalkoenfeiten voor kinderen of coole feiten over rendieren te ontdekken.

Aanbevolen: