41 Leuk & Interessante feiten over vlinders die je geest laten fladderen

Inhoudsopgave:

41 Leuk & Interessante feiten over vlinders die je geest laten fladderen
41 Leuk & Interessante feiten over vlinders die je geest laten fladderen
Anonim

Ze zijn prachtig als je ze in je tuin ziet, maar vlinders zijn veel meer dan mooie lente- en zomerbezoekers.

Jongen die vlinder vangt
Jongen die vlinder vangt

Vlinders en bijen zijn twee van 's werelds grootste bestuivers, maar hoeveel weet u eigenlijk over de wezens die door uw tuin fladderen? Voor degenen die als een vlinder willen zijn en willen groeien, evolueren en transformeren tot beter geïnformeerde individuen, zijn hier enkele leuke feiten over vlinders!

Leuke weetjes over vlinders

Bereid je voor op een grote transformatie met je vlinderkennis! Hier zijn de belangrijkste vlinderfeiten die je zeker zullen verbijsteren!

Tropische vlinder op blauwe iris
Tropische vlinder op blauwe iris

Een groep vlinders wordt een fladder genoemd

De naam voor een groep vlinders hangt af van hun fase en huidige activiteit. Tijdens de vlucht worden groepen vlinders een fladder, een vlucht of een caleidoscopisch genoemd! Veel soorten van deze insecten rusten echter in groepen. Wanneer dit gebeurt, worden ze een slaapplaats genoemd. Een groep rupsen wordt daarentegen een leger genoemd.

Vlinders proeven met hun voeten

Wist je dat vlinders geen tong hebben? Velen denken dat de slurf hun tong is, maar dit is eigenlijk hun mond! Met het orgel kunnen ze de nectar uit bloemen zuigen. Als ze klaar zijn met hun ma altijd, krult het zich op tot een handige spiraal. Om hun eten te proeven, gebruiken deze delicate wezens hun voeten!

Vlinders hebben vier vleugels

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn die twee prachtige vleugels eigenlijk vier. Ze hebben een paar voorvleugels en een paar achtervleugels die bewegen in een achtvormige beweging.

Vlinders hebben maximaal 17.000 mini-ogen

In tegenstelling tot mensen hebben vlinders samengestelde ogen. Dit betekent dat ze één groot oog hebben dat uit maximaal 17.000 mini-ogen bestaat. Nog indrukwekkender is dat elk van deze ogen maximaal negen kleuren kan zien, terwijl mensen er slechts drie kunnen zien. Hierdoor kunnen ze ultraviolet licht detecteren, waardoor ze "de ultraviolette patronen op bloemen kunnen zien" en ze het stuifmeel effectiever kunnen vinden!

Vlinders kunnen vliegen met snelheden tot 37 MPH

Schippers zijn de snelste vlinders ter wereld en vliegen sneller dan veel vogels! Ze staan ook bekend om hun reactiesnelheden die het dubbele zijn van die van een mens!

Vlindervleugels zijn doorschijnend

Hoe kun je de prachtige kleuren van deze briljant heldere wezens zien als hun vleugels helder zijn? Ze hebben een laag schubben over het kleurloze membraan waaruit hun vleugels bestaan! "De [vlinder] irisatie wordt veroorzaakt door interferentie met meerdere spleten [die] optreedt wanneer licht dat de vleugel raakt, interageert met licht dat door de vleugel wordt gereflecteerd."

Snel feit

Vlinders bevinden zich in een orde van insecten genaamd Lepidoptera. Deze titel betekent "geschubd gevleugeld". Motten en schippers behoren ook tot deze dierclassificatie.

Er zijn ongeveer 20.000 soorten vlinders over de hele wereld te vinden

Dat zijn veel vlinders! Interessant genoeg is Columbia de plaats waar het grootste aantal van deze prachtige insecten leeft. Ze hebben meer dan 3.600 vlindersoorten en meer dan 2.000 ondersoorten, wat neerkomt op 20% van de vlinderpopulatie in de wereld.

Vlinders moeten een bepaalde lichaamstemperatuur bereiken om te kunnen vliegen

Veel mensen realiseren zich niet dat vlinders koelbloedige wezens zijn. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom je ze op zonnige plekken ziet. Interessant genoeg kunnen vlinders pas de lucht in gaan als hun lichaamstemperatuur minstens 86 graden Fahrenheit bereikt.

Vlinders poepen niet

Dat klopt! Vlinders drinken nectar en gebruiken elk stukje van deze voedselbron als energie! Dit betekent dat ze nooit poepen of plassen!

Mannetjesvlinders drinken uit modderplassen

Het klinkt veel minder aantrekkelijk dan een drankje uit een bloem, maar modderpoelen bevatten mineralen en zouten die deze mannelijke vlinders niet uit nectar kunnen halen. Dit helpt hen beter te vliegen en het helpt de vrouwtjes tijdens de voortplanting. Dit proces wordt plasclubs genoemd, en groepen vlinders die deze activiteit samen uitvoeren, worden plasclubs genoemd.

Vlinders zijn te vinden op elk continent behalve één

Zoals gezegd zijn warme temperaturen belangrijk voor vlinders, maar deze kleine gevleugelde wezens zijn nog steeds te vinden op koudere locaties zoals Rusland, Alaska en Groenland. De enige plek ter wereld waar geen vlinders voorkomen is Antarctica. Anders kun je op elk ander continent vlinders vinden.

De grootste vlinder in de geschiedenis, gemeten 30,5 cm

De grootste vlindersoort is de Queen Alexandra's Birdwing. Je kunt deze prachtige reuzen vinden in de regenwouden van Papoea-Nieuw-Guinea, maar ze zijn bedreigd. De mannetjes zijn ook veel kleiner dan de vrouwtjes.

De kleinste vlinder meet minder dan de diameter van een kwart

De Western Pygmy Blue is de kleinste van deze prachtige insecten, en meet tussen een halve inch en driekwart inch.

Eén vlinder leeft veel langer dan de rest

De meeste vlinders leven slechts 2 tot 6 weken, maar de Brimstone-vlinder kan wel een jaar leven! Ze doen dit door een winterslaap te houden tijdens de koude winters die voorkomen in Engeland, waar ze wonen.

Wonderlijke feiten over de monarchvlinder

De meest herkenbare vlinder in de Verenigde Staten is de Monarch! Ze zijn waargenomen tot wel 1.000 voet in de lucht en kunnen over lange afstanden migreren. Hier zijn nog enkele leuke weetjes over deze prachtige vlinder.

Monarchvlinder op Goudsbloembloem
Monarchvlinder op Goudsbloembloem

Vorsten zijn giftig

Als monarchvlinders rupsen zijn, eten ze de bladeren van een plant die kroontjeskruid wordt genoemd. Dit is giftig en monarchen houden de gifstoffen in deze plant vast. Dit maakt ze giftig voor roofdieren, wat ze duidelijk adverteren met hun feloranje kleur. Hoewel hun roofdieren waarschijnlijk niet zullen sterven aan deze gifstoffen, zullen ze er wel erg ziek van worden.

Vorsten zijn een populair staatsinsect

Vorsten zijn het officiële staatsinsect in zeven van de Amerikaanse staten: Alabama, Idaho, Illinois, Minnesota, Texas, Vermont en West Virginia.

Vorsten zijn genoemd ter ere van de voormalige Prins van Oranje

Vanwege hun levendige oranje kleur gaven Noord-Amerikaanse kolonisten Monarchs hun naam ter ere van prins Willem van Oranje, die later koning Willem III werd.

Monarchvlinders spelen een grote rol in Día de los Muertos

Elke herfst maken vorsten een buitengewone migratie van 2.500 mijl van de Verenigde Staten naar centraal Mexico. Toevallig komen ze vaak op hun bestemming aan tijdens de viering van de Dag van de Doden. "De Mexicaanse folklore vertelt ons dat deze vlinders eigenlijk de zielen zijn van de overledenen, die op deze heilige dagen de aarde bezoeken om familieleden te bezoeken en troost te bieden."

Veel mensen gebruiken de Monarch in hun interieur, en sommigen verkleden zich zelfs als dit prachtige wezen voor de feestdagen. De katholieken zien deze vlinder ook als een teken van wedergeboorte, dat aansluit bij de thema's leven en dood die je overal in de Día de los Muertos tegenkomt.

Fenomenale Geschilderde Dame Vlinder Feiten

De Painted Lady staat bekend als de meest verspreide vlinder ter wereld en is een ervaren migreerder. Hoewel ze op een monarchvlinder lijken, is hun aderpatroon anders en volgen ze nooit een seizoensmigratiepatroon. Hier zijn nog enkele leuke weetjes over deze fantastische flyer.

Geschilderde Dame Butterfly op vlinderstruik
Geschilderde Dame Butterfly op vlinderstruik

Geschilderde damevlinders wegen minder dan een paperclip

Met een spanwijdte van minder dan zeven centimeter en een gewicht van minder dan een gram zijn deze sierlijke kleine insecten behoorlijk klein! Ze komen echter niet eens in de top tien van de kleinste vlinderlijst!

Geschilderde damevlinders kunnen tot 30 MPH vliegen

Hoewel niet zo snel als schippers, kunnen Painted Lady-vlinders nog steeds sneller bewegen dan de meeste vlinders! Ze kunnen ook tot 160 kilometer per dag afleggen.

Geschilderde lieveheersbeestjes maken de langste migraties

De Painted Lady-vlinders stelen de kroon van de vorsten en leggen elk jaar een opmerkelijke reis van 9.000 mijl af, van tropisch Afrika naar de poolcirkel! Het is echter belangrijk op te merken dat dit een race over de hele wereld is die te vergelijken is met een estafette: ongeveer zes generaties vlinders voltooien de reis, aangezien de tijd om deze tocht te voltooien veel langer is dan hun levensduur.

Interessante feiten over de levenscycli en ontwikkeling van vlinders

Enkele van de meest mysterieuze feiten over vlinders hebben te maken met hoe ze groeien en zich ontwikkelen. De metamorfose van rups naar vlinder vindt plaats in de verborgen grenzen van een pop en lijkt voor de meeste mensen een mysterieus proces. Enkele feiten over hun groei en ontwikkeling zijn:

  • Veel rupsen eten 27.000 keer hun eigen lichaamsgewicht voordat ze klaar zijn om de pop binnen te gaan.
  • In het popstadium verandert het lichaam van de rups in een gelachtige vloeistof en worden veel cellen afgebroken en gereorganiseerd, terwijl sommige organen hetzelfde blijven.
  • Zodra een rups uit het ei komt, kan hij 30.000 keer groter worden voordat hij klaar is voor het popstadium.
  • Chrysalises van bepaalde vlinders kunnen kleine geluidjes produceren om roofdieren weg te jagen.
  • Zodra ze uit de pop komen, zal de vlinder ondersteboven hangen, zodat vloeistof uit zijn lichaam met behulp van de zwaartekracht in de vleugels stroomt. Dit proces kan enkele uren duren.
  • Het afval dat overblijft uit het popstadium wordt uit de anus geworpen voordat de vlinder voor het eerst wegvliegt. Deze stinkende rode vloeistof wordt meconium genoemd.
Cocons die aan een stok hangen
Cocons die aan een stok hangen

Interessante feiten over vlinders

  • Vlinders kunnen kleur zien en zelfs ultraviolet licht. Mensen kunnen dit soort licht niet zien.
  • Vlinders hebben reuk-, smaak- en tastzintuigen.
  • Vlinders eten meer dan alleen nectar uit bloemen zuigen, ze zuigen ook vloeistoffen op uit boomsap, dode dieren, poep, dierlijke urine, fruit, en drinken zweet en tranen.
  • Vlinders slapen niet (geen oogleden), maar ze rusten wel 's nachts en kunnen op bewolkte dagen inactief worden.
  • Vlinders zijn niet noodzakelijkerwijs vredig. Ze zullen met elkaar vechten om de controle over een zonnig stukje grond.
  • De iriserende kleuren van de vlinder worden niet veroorzaakt door pigmentatie, maar door het licht dat door de schubben buigt.
Modderplassende vlinders
Modderplassende vlinders

Weinig bekende feiten over vlinders

  • Het woord vlinder komt van een oud Engels woord voor boterkarton, buttorfleoge.
  • De Mourning Cloak-vlinder speelt dood in de buurt van roofdieren.
  • Vlinders verstoppen zich in kreupelhout, bladeren en andere schuilplaatsen als het regent. Hun vleugels kunnen scheuren door de wind en de hevige regenval.
  • Schippers zijn misschien wel de snelst vliegende vlinder met snelheden tot 32 kilometer per uur.
  • Vlinders gebruiken geen longen om te ademen. Kleine openingen (spiracles) in hun zijkanten, verbonden met luchtpijpbuizen, transporteren zuurstof naar hun lichaam.
  • De grootste vlinder is de Birdwing van koningin Alexandra. Hij leeft op Nieuw-Guinea en kan een spanwijdte hebben van 30 cm of meer.
  • De Northern Pearly Eye-vlinder vliegt 's nachts.
  • Foto's van vlinders zijn te zien op oude Egyptische fresco's in Thebe. Deze fresco's zijn naar schatting meer dan 3.000 jaar oud.

Laat de vlinderfeiten niet over je hoofd vliegen

Vlinders zijn een belangrijk onderdeel van onze wereld - ze bestuiven planten meer dan enig ander insect, behalve bijen. Wanneer het ecosysteem uit balans is, beginnen vlinders uit te sterven en zijn ze goede indicatoren voor een gezond milieu. Omdat de grootste bedreiging voor vlinders het verlies van leefgebied is, is meer informatie over hen een belangrijke manier om deze verbazingwekkende wezens te beschermen.

Als je op zoek bent naar meer inspiratie uit deze kleine flyers, bekijk dan zeker onze lijst met vlindercitaten! Voor kinderen die deel willen uitmaken van het leven van een vlinder kunnen ouders ook een vlinderkweekpakket kopen om er thuis van te genieten. Het loslaten van vlinders in de natuur is een buitengewone ervaring die uw kinderen nooit zullen vergeten.

Aanbevolen: